MENU

Μέσω μιας σήραγγας συνολικού μήκους 29.393 μ., τα νερά του ταμιευτήρα του Εύηνου μεταφέρονται και διοχετεύονται στον ταμιευτήρα του Μόρνου για την υδροδότηση της Αττικής.

Tα Ευηνοχώρια

Η κατασκευή του φράγματος και η δημιουργία της λίμνης άλλαξαν το τοπίο της περιοχής αλλά και το μικροκλίμα, δημιουργώντας ένα πανέμορφο περιβάλλον που πλαισιώνεται από τους οικισμούς Καστανιά, Άγιος Δημήτριος και Περδικόβρυση (πρώην Σινίστα) νότια και Νεοχώρι, Αράχοβα (Ναυπακτίας) και Κλεπά. Πέρα από τα χωριά, γνωρίζουμε ταυτόχρονα και τη ζωογόνα φύση που περιβάλλει τη λίμνη, με ιδιαίτερες τοποθεσίες θέας, καθώς και τον μικρό μα άκρως εντυπωσιακό καταρράκτη Κάκαβου, που βρίσκεται λίγο πριν από το χωριό της Περδικόβρυσης.

Η Ευηνολίμνη όμως κρύβει και ένα μεγάλο “μυστικό”. Η παρατεταμένη ανομβρία και η παντελής έλλειψη χιονοπτώσεων του φετινού χειμώνα, έφερε σαν αποτέλεσμα, τις προηγούμενες ημέρες να πέσει η στάθμη των υδάτων της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν “βυθισμένο” οικισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Αγρίνιο, μόλις τέσσερις ήταν οι βροχερές ημέρες του Ιανουαρίου (συν. 82,4 χιλιοστά) και άλλες τόσες περίπου τον Δεκέμβριο (62,2 χιλιοστά).

Οι απόκοσμες εικόνες των σπιτιών του οικισμού του Νεοχωρίου Ναυπακτίας, Καλαθέικα, έρχονται για λίγο στο φως προκαλώντας δέος και ταυτόχρονα επαναφέρουν στη μνήμη μας ένα παρελθόν που λίγοι πραγματικά γνωρίζουν.

Πρόσβαση και δραστηριότητες

Ο τόπος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, του mountain bike και των διαδρομών για οχήματα 4Χ4. Καθόλου τυχαίο το ότι ο Εύηνος αποκαλείται και “λεωφόρος των βουνών” με συνολική διαδρομή 98 χιλιομέτρων.

Για την Ευηνολίμνη υπάρχει πρόσβαση σε απόσταση 81 χλμ. βόρεια της Ναυπάκτου (πρόσβαση μέσω Πλατάνου η συντομότερη και μέσω Άνω Χώρας) και 52 χλμ. νότια του Καρπενησίου. Είναι δεδομένο πως η τεχνητή λίμνη πρόσθεσε μια “έξτρα” ομορφιά στο ήδη μαγευτικό περιβάλλον του Παναιτωλικού όρους και των Βαρδουσίων, με τα τριγύρω χωριά να παραμένουν αναλλοίωτα από τον μαζικό τουρισμό, αλλά και ανέλπιστα “επωφελημένα”.

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί επιλέγουν το σημείο για πικνίκ, ενώ σε “γωνιές” της λίμνης είναι ορατή η παρέμβαση “ανθρώπινου χεριού” με υπολείμματα του εργοταξίου που είχε στηθεί εδώ. Στα περισσότερα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας λειτουργούν άλλωστε μικροί φιλόξενοι ξενώνες, παραδοσιακά καφε-παντοπωλεία και ταβέρνες. Η ευρύτερη περιοχή είναι ειδυλλιακή για κανόε-καγιάκ, ράφτινγκ στο ποτάμι, πεζοπορία και βόλτες στα γύρω χωριά, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, off-road οδικές περιηγήσεις.

Πηγή: news247.gr

Εμφανίστηκε χωριό «φάντασμα» στη Ναυπακτία που είχε χαθεί σε λίμνη πριν 32 χρόνια (vid)