MENU

Ανήκει στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου PDD Holdings και το 2022 εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πουλάει κυριολεκτικά τα πάντα, από ηλεκτρονικά και ρούχα μέχρι έπιπλα. 

Η εφαρμογή της βρίσκεται διαρκώς στις κορυφαίες θέσεις των app stores, με 152 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες να τη χρησιμοποιούν κάθε μήνα. Έχει χαρακτηριστεί μάλιστα ως η “Amazon με στεροειδή”, απειλώντας την κυριαρχία του αμερικανικού κολοσσού παγκοσμίως. Το σλόγκαν της είναι “ψωνίστε σαν δισεκατομμυριούχος” και αποστέλλει προϊόντα σε 50 χώρες. Η αξία του Temu στο χρηματιστήριο ξεπερνά τα $150 δισεκατομμύρια. Σχεδόν όλα τα προϊόντα που πουλάει, κατασκευάζονται στην Κίνα.

Έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από πολιτικούς στις ΗΠΑ, καθώς μία έρευνα έδειξε “εξαιρετικά υψηλό ρίσκο” πως τα προϊόντα που πωλούνται στο Temu κατασκευάζονται με εξαναγκασμένη εργασία. Ωστόσο το Temu απορρίπτει τις κατηγορίες λέγοντας πως “απαγορεύει αυστηρά” τη χρήση εξαναγκασμένης, παιδικής ή ποινικής εργασίας σε όλους τους εμπόρους του και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται όπως ορίζει ο νόμος.

Το Temu χρησιμοποιεί ένα εκπληκτικό σύστημα που βασίζεται στην ευρεία συλλογή δεδομένων. Συλλέγουν δεδομένα για τάσεις καταναλωτών, τα πιο αναζητήσιμα και clicked προϊόντα, τα οποία έπειτα τα δίνουν στους κατασκευαστές. Ενώ λοιπόν η Amazon πουλάει αυτά τα δεδομένα στους κατασκευαστές σε υψηλές τιμές, το Temu τα προσφέρει δωρεάν.

Εκμεταλλευόμενο ένα παραθυράκι στο νόμο πολλών χωρών, τα προϊόντα αποστέλλονται απευθείας από τα εργοστάσια, εξαλείφοντας τους μεσάζοντες και έτσι γίνονται ουσιαστικά αφορολόγητα.

Πώς είναι όμως τόσο φθηνά τα προϊόντα στο Temu;

Για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, η στρατηγική τους είναι να μεγαλώσουν την αναγνωρισιμότητα του brand και να πάρουν ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς. Δεν τους νοιάζουν τα κέρδη. Το ίδιο έγινε και με το Pinduoduo όταν ξεκίνησε στην Κίνα. Είχαν απίστευτα φθηνές προσφορές απλά για να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς. – Shaun Reid, αναλυτής

Η Grizzly Research κατηγόρησε το Temu πως η εφαρμογή του κρύβει ένα ευρύ φάσμα κακόβουλου λογισμικού και spyware. Το ίδιο είχε συμβεί και στην εφαρμογή της Pinduoduo η οποία αφαιρέθηκε από τα app stores επειδή περιείχε κακόβουλο λογισμικό. Ωστόσο το Temu επιμένει πως δεν πουλά δεδομένα πελατών της και δεν υπάρχουν έως τώρα αδιάσειστες αποδείξεις για αυτό.

Πηγή: unboxholics.com

Τι είναι το φαινόμενο Temu και πώς έφτασε να απειλεί την Amazon;