MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Poll SDNA: Για ποιο λόγο δεν πηγαίνουν πλέον οι Έλληνες στο γήπεδο;

0

Ένα πρωτάθλημα με τέσσερις διεκδικητές του τίτλου, πολλά αμφίρροπα παιχνίδια, κι όμως με περισσότερα άδεια καθίσματα στα γήπεδα απ' ότι θεατές. Οι αριθμοί των 16 μονομάχων μιλούν από μόνοι τους.

Ολυμπιακός: Πρωτοπόρος σε εισιτήρια με... πληρότητα 57%

Για άλλη μια σεζόν κόβει περισσότερα εισιτήρια από τους αντιπάλους του, η ΠΑΕ καλεί διαρκώς τον κόσμο σε συσπείρωση με το μότο «μια γροθιά», ωστόσο το Καραϊσκάκη εξακολουθεί να μη γεμίζει. Ο μέσος όρος εισιτηρίων αγγίζει τις 19.113, αριθμός που δεν πλησιάζει το 60% της πληρότητας στο «Γ. Καραϊσκάκης». Και μιλάμε για ένα από τα ελάχιστα σύγχρονα γήπεδα της Superleague που παρέχει ανέσεις στους φιλάθλους.

ΑΕΚ: Πορεία πρωταθλητισμού σε ένα... ψυχρό ΟΑΚΑ

Πραγματοποιεί πορεία πρωταθλητισμού μετά από χρόνια η σεζόν είναι επιτυχημένη μέχρι στιγμής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και το Europa League. Με εξαίρεση όμως τα δύο ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, καθώς και το ειδικών συνθηκών ματς με τον Πλατανιά λόγω της καταστροφής στην Μάνδρας, ο μέσος όρος των 12.857 εισιτηρίων με αποκορύφωμα την τετραψήφια προσέλευση στα παιχνίδια με Κέρκυρα, Απόλλωνα και Λαμία αποτελεί «τροφή για σκέψη».

ΠΑΟΚ: Από την «καυτή» Τούμπα με τον Ολυμπιακό στον Λεβαδειακό

Παρόμοια είναι η διαπίστωση για τον ΠΑΟΚ. Και για τους Θεσσαλονικείς, το όνειρο ενός πρωταθλήματος είναι εφικτό και η «δίψα» προφανώς ακόμα μεγαλύτερη. Παράλληλα, για έξι ματς είχε επιβληθεί τιμωρία κεκλεισμένων των θυρών, που λογικά θα αύξανε το ενδιαφέρον. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η Τούμπα σχεδόν γέμισε (26.140), δύο εβδομάδες αργότερα όμως η προσέλευση κόντρα στον Λεβαδειακό έπεσε κάτω από το μισό (12.012).

Παναθηναϊκός: Στήριξη που έμεινε στα λόγια

Η ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής αποχώρησης του Γιάννη Αλαφούζου βρήκε μετά από χρόνια ένα κλίμα ενότητας στον Παναθηναϊκό, με διάθεση να βοηθηθεί η ομάδα του Ουζουνίδη στην μάχη της επιβίωσης. «Εμείς θα σε κρατήσουμε Παναθηναϊκέ» φωνάζει ο κόσμος του «τριφυλλιού», με τους αριθμούς πάντως να μην επιβεβαιώνουν το σύνθημα αυτό. Η μισή Λεωφόρος είναι πλέον άδεια και οι μόλις 8.505 (κατά μέσο όρο) φίλοι των «πράσινων» που πηγαίνουν στο γήπεδο σίγουρα δεν αρκούν.

Ατρόμητος: Η... τριψήφια Λέστερ

Μέχρι την περασμένη αγωνιστική και την ήττα από τον Παναιτωλικό στον Ατρόμητο, την περίφημη «Λέστερ της Ελλάδας» γίνονταν όνειρα ακόμα και για... πρωτάθλημα! Η αγωνιστική παρουσία των παικτών του Κάναντι πάντως δεν βρίσκει ανταπόκριση σε έναν από τους πολυπληθέστερους δήμους της Αθήνας, αυτόν του Περιστερίου, με έξι από τους οκτώ αγώνες μάλιστα να γίνονται με την παρουσία τριψήφιου αριθμού φιλάθλων.

Πανιώνιος: Προσέλευση που δεν καλύπτει τα έξοδα του γηπέδου

Το γεγονός πως ο κόσμος της Νέας Σμύρνης δεν έχει «αγκαλιάσει» την προσπάθεια του Πανιωνίου είναι συνεχές παράπονο του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, Νίκου Ζαμάνη. Ο «Ιστορικός» για ακόμα μία σεζόν διάγει μία σταθερή σεζόν όντας μέσα στην πεντάδα, αποπνέει αγωνιστική υγεία, ωστόσο περισσότερο κόσμο έχει η περίφημη... Πλατεία από τους περίπου 2.000 που πηγαίνουν από το τοπικό Στάδιο, σε σημείο να πληρώνονται ούτε τα έξοδα τέλεσης αγώνα (απέναντι στον Πλατανιά).

Πορεία πεντάδας των «μικρών» χωρίς ανταπόκριση

Ίδια είναι η εικόνα που παρατηρείται και στις υπόλοιπες ομάδες. Ο μεταμορφωμένος με τον Παντελίδη στον πάγκο Αστέρας Τρίπολης μαζί με την σταθερή Ξάνθη αγωνίζονται στην έδρα τους ενώπιον λιγότερων από 2.000 φιλάθλων, ενώ και ο τρομερός Λεβαδειακός του Ανιγκό «συγκινεί» περίπου 1.000 ανθρώπους.

Η ΑΕΛ με το πιστό κοινό και οι «τίμιες» ομάδες της επαρχίας

Από τις υπόλοιπες ομάδες, αναμενόμενη είναι η στήριξη του κόσμου της Λάρισας στην ΑΕΛ (4.002), τόσο λόγω της ανοδικής πορείας των «βυσσινί», όσο και χάρη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του AEL FC Arena. «Τίμια» προσέλευση στον Παναιτωλικό (2.695), τον ΠΑΣ Γιάννινα (2.318) και την «νεοφώτιστη» Λαμία (2.224).

Ο έτερος τριψήφιος Απόλλωνας και οι ομάδες της «ουράς»

Κλείνοντας την έρευνα, βρίσκουμε τις ομάδες που αυτή τη στιγμή παλεύουν για την παραμονή στην κατηγορία. Ο «ουραγός» της βαθμολογίας Πλατανιάς με μέσο όρο 1.613 εισιτήρια, η Κέρκυρα με τα 1.138 αλλά και τρία ματς «μεγάλων» στον πρώτο γύρο, ενώ ο ιστορικός Απόλλων Σμύρνης έχει μόλις 901 φίλους του κατά μέσο όρο που τον ακολουθούν στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Δυστυχώς οι αριθμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ελπίδα που πολλοί ενδεχομένως θα είχαμε. Πως μαζί με τον ανταγωνισμό και το αμφίρροπο πρωτάθλημα ο κόσμος θα πειστεί να έρθει στο γήπεδο για να στηρίξει την ομάδα του και το προϊόν γενικότερα.

Ποιοι είναι ωστόσο οι λόγοι που οι εικόνες στις κερκίδες εξακολουθούν να είναι τόσο άδειες; Το SDNA δίνει βήμα σε εσάς τους αναγνώστες και σας καλεί να απαντήσετε στο εξής ερώτημα: Γιατί ο Έλληνας φίλαθλος δεν πηγαίνει να δει Super League ΣΟΥΡΩΤΗ;

Ψηφίστε στον πίνακα που ακολουθεί:

Poll SDNA: Για ποιο λόγο δεν πηγαίνουν πλέον οι Έλληνες στο γήπεδο;