MENU

Πρόκειται για δύο από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο εντελώς διαφορικοί κόσμοι, που στο... βάθος τους όμως μοιάζουν να έχουν ίσως και περισσότερες ομοιότητες. Οξύμωρο; Ναι, όμως αποτελεί και πραγματικότητα. Και οι δύο ισχυροί, επιβλητικοί, δεν έχουν μάθει να χάνουν. Σιχαίνονται την ήττα. Αν δε προέρχεται από τον μεγάλο τους εχθρό; Γιατί για τέτοιον μιλάμε κι όχι απλά για έναν -εντός των ποδοσφαιρικών γραμμών- αντίπαλο. Τότε βγάζουν σπυριά!

Δημήτρης Μελισσανίδης εναντίον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι ισχυροί άνδρες ΑΕΚ κι Ολυμπιακού, που κοντράρονται σήμερα το βράδυ στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς, έχουν αφήσει εποχή κατά καιρός με τις ατάκες τους. Πότε εκτοξεύοντας “καρφιά” εναντίον των αντιπάλων τους και πότε απευθυνόμενοι στις ίδιες τους τις ομάδες. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει...

«Φοράνε φουρό! Αλβανικές κουράδες είναι αυτές»!

Ηταν Σεπτέμβριος του 2013 κι ο Δημήτρης Μελισσανίδης εμφανίστηκε λάβρος κατά την παρουσίαση της νέας φανέλας της ΑΕΚ, με αφορμή τις διαρροές του Ολυμπιακού για την χορηγία του ΟΠΑΠ. Τι να πρωτογράψει κανείς; Για τι... αλβανικές κουράδες, τα "τσίου τσίου νεροπίστολα ή εκείνους "που φοράνε φουρό και δεν πήγαν ελληνικό στρατό".

«Στο καλό. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με καμία ομάδα. Ούτε με Παναθηναϊκό ούτε με Ολυμπιακό. Εγώ τα βάζω με άντρες όχι με αυτούς που φοράνε φουρό και δεν πήγαν στον ελληνικό στρατό. Δεν ασχολούμαι. Αλβανικές κουράδες είναι αυτές. Ας μου στείλουν γραπτώς ότι δεν θέλουν την χορηγία. Όχι με πόλεμο από τις εφημερίδες. Η «SportDay» είναι όργανο του. Με τσίου τσίου και νεροπίστολα νομίζουν ότι θα έρθουν; Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Αυτά που κάνανε τα τελευταία 15 χρόνια να τα ξεχάσουν. Έχουν καταστρέψει το ποδόσφαιρο. Αυτοί φοράνε φουρό. Βεντέτα ανοίγω μόνο με μάγκες. Εμείς δεν ασχολούμαστε με κανέναν, οι άλλοι ασχολούνται με μας. Είναι δυνατόν να ασχολούνται με την ΑΕΚ στην Γ” Εθνική; Με τον Μανδραϊκό θα παίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο "Τίγρης".

«Έγκλημα κατά της Ελλάδας»!

Αν θέλαμε να αντιπαρατάξουμε μία ανάλογου μεγέθους μυθική ατάκα του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα ανατρέχαμε στην πρώτη κιόλας χρονιά του στα “πράγματα” του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη διοίκηση του Ολυμπιακού. Ναι, σωστά μαντέψατε ότι κατατάσσουμε στην κορυφή την περίφημη δήλωση περί “εγκλήματος κατά της Ελλάδας για εκείνο το πέναλτι στον Βύντρα, που έδωσε το διπλό στον Παναθηναϊκό στο Χαριλάου.

«Δυστυχώς σήμερα διαπράχθηκε ένα καθαρό έγκλημα, εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου, εναντίον της Ελλάδας. Ήρθαμε εδώ πριν δυο μήνες προσφέραμε χρήματα για να αναβαθμίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως κάναμε ένα τεράστιο λάθος, σε μια εποχή που οι οικονομικές συγκυρίες ήταν πολύ δύσκολες.

Για να αναβαθμίσουμε όμως το ποδόσφαιρο πρέπει να το ξεβρωμίσουμε τον χώρο. Θα πρέπει να ταχθούμε εναντίον των διαιτητών και των παραγόντων του παρακράτους που μεγαλούργησε πέρυσι και λειτουργεί και φέτος. Το έδειξε και στην πρώτη και στην δεύτερη αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός έχει 3 βαθμούς, έπρεπε να έχει 6. Ο Παναθηναϊκός έχει 4 αλλά θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2. Έξι θα έπρεπε να έχει σήμερα ο Άρης. Να βγει ο Κόντης να το καταδικάσει ή να βγει ο Παναθηναϊκός να καταδικάσει τα όσα έγιναν.

Σήμερα τα ψέματα τελειώνουν. Όποιος νομίζει ότι θα παίξει με τον κόσμο του Ολυμπιακού, του Αρη, του ΠΑΟΚ και των υπολοίπων ομάδων είναι γελασμένος. Ας μην κρυβόμαστε. Ο Δαλούκας και οι Δαλούκες γενικότερα θα πρέπει να κρεμάσουν σφυρίχτρα τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια πρέπει να ξεβρωμίσει ο τόπος αν θέλουμε να πάμε το ποδόσφαιρο μπροστά», είχε πει ο πρόεδρος των “ερυθρολεύκων”.

Για την ιστορία ο Γιώργος Δαλούκας όντως δεν ξανασφύριξε από εκείνο το ματς στο “Κλ.Βικελίδης”, αποχωρώντας από το χώρο της διαιτησίας.

Μελισσανίδης για Μαρινάκη: «Κατίνα ήταν και Κατίνα θα παραμείνει»!

Η συγκεκριμένη ατάκα ήταν ό,τι πιο λάιτ μπορούσε να απομονώσει κανείς από εκείνη την αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τον Νοέμβριο του 2014 ο Δημήτρης Μελισσανίδης, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, με αφορμή για τις κατηγορίες εμπλοκής του στον ξυλοδαρμό του Χριστόφορου Ζωγράφου. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει.

«Ο κ. Μαρινάκης με λέει «λαθρέμπορο», ενώ έχω αθωωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη και είμαι από τους λίγους επιχειρηματίες στην Ελλάδα με λευκό ποινικό μητρώο. Δεν ντρέπεται, γιατί έτσι έχει μάθει, Κατίνα ήταν και Κατίνα θα παραμείνει. Εγώ μπορώ να πω πιο σκληρά πράγματα: Υπήρχε ένα πλοίο που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνη και συσχετιζόταν με τον κ. Κοτσώνη, που ήταν δεξί χέρι του», είχε πει μεταξύ άλλων.

Η Χούντα και οι... μπούληδες!

Πώς να ξεχάσει βέβαια κανείς από την ίδια συνέντευξη Τύπου και τη δήλωση περί... χούντας και μπούληδων!

«Δεν υπάρχει Χούντα στον πλανήτη που δεν έχει πέσει, έτσι σας λέω ότι θα πέσει και αυτή... Επένδυση είναι να παίρνουμε κάθε χρόνο 60-70 εκατομμύρια από το ποδόσφαιρο, να τα παντελονιάζουμε και να λέμε μετά για επενδύσεις; Κάποιων το διεστραμμένο μυαλό ήθελε την ΑΕΚ θυγατρική... Εγώ δεν βρήκα τίποτα έτοιμο, πάντα στη ζωή μου ήμουν δημιουργός. Κάποιοι τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μπούληδες ήταν, μπούληδες θα μείνουν. Είπαν μαμά 20 χρονών»!

Μαρινάκης: «Η ΑΕΚ είναι μια μεγάλη απάτη»

Η μοναδική φορά που αναφέρθηκε δημόσια με τόσο καυστικό λόγο εναντίον της ΑΕΚ ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ήταν μετά το πρώτο ντέρμπι της επιστροφής της Ένωσης στη μεγάλη κατηγορία, τον Οκτώβριο του 2015. Ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής του ντέρμπι με 4-0 και μετά το τέλος του αγώνα ο ιδιοκτήτης των Πειραιωτών δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον άσπονδο εχθρό του.

«Για να λέμε την αλήθεια στον κόσμο, οι μεγάλες νίκες καταγράφονται απέναντι σε μεγάλες ομάδες. Η ΑΕΚ σήμερα δεν είναι μεγάλη ομάδα, είναι ιστορική ομάδα. Μεγάλη ομάδα ήταν η ομάδα του Μπάρλου, ακόμα και του Νικολαΐδη, που την διοικούσαν παιδιά από καλές οικογένειες, είχαν ξοδέψει λεφτά. Η σημερινή ΑΕΚ, δυστυχώς, είναι μία μεγάλη απάτη, δεν είναι μία μεγάλη ομάδα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μακάρι αυτοί που διοικούν σήμερα την ΑΕΚ να είχαν ξοδέψει χρήματα, να ξαναέκαναν την ΑΕΚ μεγάλη. Αλλά πώς να το κάνεις αυτό όταν έχεις αφήσει μία ομάδα να πέσει στην τρίτη εθνική, να έχει φεσώσει όλο τον κόσμο και να το παίζεις όχι τζάμπα μάγκας μόνο και τζάμπα ευεργέτης. Αυτές είναι οι αλήθειες και θα πρέπει κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο να καταγράφονται», είχε πει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Νεκροκεφαλές και γκρανκάσες!

Συγκαταλέγεται δικαίως στο Top3 με τις μυθικές ατάκες του Δημήτρη Μελισσανίδη, τουλάχιστον κατά τη δεύτερη θητεία του στην Ένωση. Ηταν Γενάρης του 2016, η ΑΕΚ μόλις είχε κερδίσει την Ξάνθη με 2-1 κι ο "Τίγρης" επιτέθηκε με τον... μοναδικό του τρόπο στη διοίκηση της ΕΠΟ και τον Γιώργο Γκιρτζίκη.

«Λίγα ψωμιά τους έμειναν. Οι πονηροί που τους ξέρει όλη η Ελλάδα. Δεν γίνεται να διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο νεκροκεφαλές και γκραν κάσες. Ηρθε η ώρα τους. Εχουν τελειώσει και το ξέρουν», είχε πει ο Μελισσανίδης.

Ο Σισέ, οι φούστες και το... «διδάξαμε ήθος και αρχές»!

Ακόμη ένα «διαμάντι» από την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η δήλωσή του μετά το περίφημο "αιώνιο" ντέρμπι του 2011 στο Φάληρο, που είχε στιγματιστεί όχι μόνο από το ανεπανάληπτο οφ σάιντ στο γκολ του καλυπτόμενου από τέσσερις παίκτες Κώστα Κατσουράνη, αλλά κι από το "ντου" οπαδών στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Παρ' όλα αυτά ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών βγήκε όλο περηφάνια μετά το τέλος του αγώνα να δηλώσει ότι οι "ερυθρόλευκοι"... δίδαξαν ήθος! Φυσικά αξέχαστες έμειναν και οι ατάκες του για τον Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος είχε καταγγείλει φραστική επίθεση από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού.

«Η υποδοχή του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική. Διδάξαμε αρχές και ήθος. Δείξαμε ότι έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για τη βία μέσα στα γήπεδα. Έφτασε η αποστολή στο Καραϊσκάκη χωρίς κανένα πρόβλημα. Από αυτή την υποδοχή το ποδόσφαιρο κέρδισε. Μετά το τέλος του αγώνα, μου λένε, ότι υπήρξαν γεγονότα με παίκτες του Παναθηναϊκού. Εγώ δεν τα είδα αλλά μετά που κατέβηκα στα αποδυτήρια, δεν είδα τον κ. Σισέ να υποφέρει αλλά να θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Αν θέλει να φύγει, χωρίς φούστες και μπλούζες μπορεί να το κάνει. Όλα τα άλλα είναι μικρότητες. Από όσα χρόνια παρακολουθώ την ομάδα αυτή τη νίκη την χάρηκα πιο πολύ γιατί κερδίσαμε στο 92ο λεπτό. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες από μία ομάδα που δεν συγκρίνεται με τον Ολυμπιακό μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα.

Εγώ δεν έχω δει φιλάθλους του Ολυμπιακού να επιτίθενται σε παίκτες του Παναθηναϊκού. Αν τα δω θα τα καταδικάσω. Πρέπει όμως, να μάθουμε ότι αν μία ομάδα αξίζει το πρωτάθλημα σαν τον Ολυμπιακό, πρέπει όλοι μας να έχουμε μία καλή κουβέντα να πούμε. Επίσης, στις ακαδημίες έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια και πιστεύω ότι όσα περισσότερα παιδιά γίνονται Ολυμπιακοί θα είναι χαρούμενα και θα έχουν αυτοπεποίθηση», ήταν τα λόγια του.

«Αυτά που έγιναν στη Λεωφόρο, τα έβλεπα στο Πακιστάν»!

Για συνθήκες... πολέμου έκανε λόγο ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Φλεβάρη του 2015, μετά την ήττα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο με 2-1, τονίζοντας μάλιστα ότι ανάλογες εικόνες δεν έχουν λάβει χώρα ποτέ στο Γ.Καραϊσκάκης.

«Για τα αντικείμενα τι να σας πω από καρφιά, πέτρες, μπουκάλια. Είδατε τι έγινε με τον προπονητή μας. Αυτά είχα να τα δω, είπα στους συνεργάτες μου, από όταν έβλεπα στην τηλεόραση και βομβαρδίζανε το Πακιστάν! Αυτά στο Καραϊσκάκη δεν έχουν γίνει ποτέ, ούτε πρόκειται να γίνουν γιατί προστατεύουμε το ποδόσφαιρο».

Ο Δελφάκης στα τρένα

Δεν πέρασαν παρά μερικές μόνο ημέρες από τη δήλωση για τις γκρανκάσες, με τον "Τίγρη" να προσθέτει ακόμη μία αξέχαστη ατάκα στο ενεργητικό του. Η ΑΕΚ είχε κερδίσει την τον Ηρακλή με 4-1 στο Κύπελλο, αλλά είχε πολά παράπονα από τη διαιτησία του Γιάννη Δελφάκη κι ο Μελισσανίδης την επόμενη ημέρα, στην εκδήλωση που έγινε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της AEGEAN, ανέφερε: «Μπράβο στην ΑΕΚ, που κέρδισε τον Ηρακλή 4-1 με 10 παίκτες, με έναν διαιτητή περίεργο. Όμως δεν πειράζει. Σε οκτώ μήνες, αυτοί οι διαιτητές θα σφυρίζουν για να… φύγουν τα τρένα. Μόνο εκεί θα σφυρίζουν»!

Μαρινάκης: «Αν δεν προκριθείτε, μην γυρίσετε πίσω»

Ανατρέχοντας πάλι σε λεγόμενα του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα θυμηθούμε την ομιλία του προς τους παίκτες του Ολυμπιακού που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, μετά το περσινό εντός έδρας 0-0 με τη Χάποελ Μπερ Σεβά στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μεγαλομέτοχος της πειραϊκής ΠΑΕ θέλησε να... τρίξει τα δόντια στους παίκτες του ενόψει του επαναληπτικού, αν κι όπως φάνηκε η προσπάθειά του δεν έπιασε τόσο. Βέβαια και η πρόκριση δεν ήρθε, αλλά και οι παίκτες... γύρισαν πίσω, παρά τα όσα τους είχε πει!

«Αυτή δεν ήταν η εικόνα που περίμενε όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού. Αυτός δεν είναι ο δικός μου Ολυμπιακός. Και αν δεν το γυρίσετε, την Τετάρτη στο Ισραήλ μην γυρίσετε! Να πάτε κατευθείαν σπίτι σας. Αν δεν προκριθείτε να πάτε σπίτια σας και θα πάρω άλλους παίκτες για τον Ολυμπιακό που ονειρευόμαστε!», ήταν τα λόγια του.

Είχε ξαναπεί το «θα σας αλλάξω όλους» ο Μαρινάκης”

Ανάλογη πάντως δήλωση προς τους παίκτες του στυλ "Θα σας αλλάξω όλους", ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάνει και λίγα χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2013, μετά το βαρύ 0-3 από τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο! Και πράγματι, λίγους μήνες μετά, το ρόστερ του Ολυμπιακού ήταν ολότελα διαφορετικό σε σχέση με την ομάδα που είχε εμφανιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο Αλή Μπαμπάς και οι 40 κλέφτες

Το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος του 2016 ο Δημήτρης Μελισσανίδης φαίνεται ότι περνούσε περίοδο "τρελής" φόρμας. Λίγο μετά τις δηλώσεις για γκρανκάσες και τρένα άλλωστε, βρήκε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του για όσα είχε πει μετά το ντέρμπι του πρώτου γύρου ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ήταν ξανά απολαυστικός έπειτα το 1-0 της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού.

«Ολοι το βλέπουν, μόνο εσείς έχετε μούγγα, οι δημοσιογράφοι, γιατί κάποιοι μπορεί να είσαστε και στο payroll. Σήμερα η ΑΕΚ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό, αλλά τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα το αλλάξουμε όσοι το αγαπάμε πραγματικά. Θα παλέψουμε να φύγουν αυτές οι γκρανκάσες».

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν σίγουρα κι άλλες ιστορικές δηλώσεις που μπορεί να θυμηθεί κανείς, κυρίως από την πλευρά του ισχυρού άνδρα των "κιτρινόμαυρων". Από την ατάκα ότι θα ονομάσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ "Ρένα Δούρου Αρένα", μέχρι το «Ναι, νικήσαμε την Μποταφόγκο», τους... Απάτσι του Χιμένεθ και το «Ο… ρουμπάμπας να γυρίσει ανάποδα, το γήπεδο της ΑΕΚ θα γίνει»!

Μελισσανίδης VS Μαρινάκης: Το ντέρμπι... της ατάκας!