MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Το δεξί χέρι του Αλαφούζου που έριξε τον Παναθηναϊκό στα βράχια...

0

Λένε πως τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο. Λένε... Συνήθως, όμως, δεν τους πιστεύουμε. Και συνήθως εκείνοι δικαιώνονται και οι παθόντες απορούμε. Ο Χρήστος Παναγόπουλος ουδέποτε ήταν ένα πρόσωπο που έχαιρε της εκτίμησης των οπαδών του Παναθηναϊκού. Για πολλούς μπήκε από το παράθυρο.

Ένας τεχνοκράτης, ένας γνώστης των μίντια που βρέθηκε από το πουθενά να ασκεί διοίκηση στον Παναθηναϊκό. Όχι μία, αλλά δύο φορές. Στην αρχή τον κατηγορούσαν για άνθρωπο του Βαρδινογιάννη. Αργότερα, για υποχείριο του Γιάννη Αλαφούζου. Και για τους φιλάθλους του τριφυλλιού, ήταν και παραμένει ένας οπαδός του Ολυμπιακού, που συμμάχησε και στήριξε τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Ίσως γι’ αυτό ήταν το πρώτο θύμα της… εξέγερσης το καλοκαίρι του 2017. Το κακό, που λένε ότι γίνεται χειρότερο! Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, όμως ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ήταν το θύμα των οπαδών που κατέφθασαν στα γραφεία οργισμένοι τότε από τα γεγονότα με τον Μάρκους Μπεργκ στις 23 Ιουνίου του 2017. Εκείνον βρήκαν, σε εκείνον ξέσπασαν. Περί τα 10 με 15 άτομα έκαναν το λαϊκό «ντου» και ο Χρήστος Παναγόπουλος ήταν το τελευταίο πρόσωπο που θα ήθελαν να δουν. Αλλά ποιος είναι, τελικά, ο αντιπρόεδρος του Γιάννη Αλαφούζου;

Το… αγαπημένο μου t-shirt!

Το βιογραφικό του θα είχε αξία αν κάναμε interview για δουλειά. Γεννημένος στην Πάτρα το 1960, ο Χρήστος Παναγόπουλος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Ludwig Maximillians του Μονάχου με πτυχίο στη δημοσιογραφία, στις πολιτικές επιστήμες και την ιστορία της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξεκίνησε να δουλεύει ως συντάκτης στο μεταφραστικό τμήμα του περιοδικού «ΕΝΑ» και για οκτώ χρόνια ανέβαινε σταδιακά τα σκαλοπάτια από τον συντάκτη ως τον διευθυντή σύνταξης στην «Καθημερινή». Ακολούθησε ένα σύντομο πέρασμα από τη «Νέα Μεσημβρινή» και κατόπιν η τηλεόραση. Για δύο χρόνια, από το 1995 ως το 1997 δούλεψε στον ΑΝΤ1 ως αρχισυντάκτης στο τμήμα ειδήσεων και επέστρεψε για ακόμα μια εφταετία στην «Καθημερινή».

Το 2004 έρχεται το μεγάλο… πακέτο στο δρόμο του. Προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ και ένα χρόνο μετά προάγεται σε πρόεδρο. Τα πεπραγμένα του θα αποτελούν θέμα συζήτησης για τα επόμενα χρόνια και θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Ο Παναγόπουλος θα κατηγορηθεί και καταδικαστεί για παραβίαση καθήκοντος, θα κατηγορηθεί για πρόκληση ζημίας στην επιχείρηση κοντά στα 700.000 ευρώ, για παράλογα μπόνους σε υπαλλήλους επειδή έκαναν τη δουλειά τους και δεκάδες ακόμα μικρές ιστορίες από την καθημερινότητα της αγαπημένης ΕΡΤ.

Υπάλληλοι της κρατικής τηλεόρασης πήραν ανταμοιβή επειδή διοργάνωσαν με επιτυχία ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Κολωνάκι, ένα αποκριάτικο στου Ψυρρή και ένα για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής! Αθλητικός συντάκτης πήρε μπόνους 27.000 ευρώ επειδή έκανε άριστη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνο, υπάλληλος επειδή μετέφερε καρέκλες από τον τρίτο στον δεύτερο όροφο, ενώ μοιράστηκαν χρήματα επειδή σε υπαλλήλους επειδή «με ιδιαίτερη επιμέλεια και υπευθυνότητα εκτελούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ένα δύσκολο έργο...!!».

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην σχεδόν πενταετή πορεία του στην κρατική τηλεόραση, για την οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, αποτέλεσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού. Οι πληροφορίες εκείνης της εποχής ήθελαν την ΕΡΤ να πληρώνεται για διετή συμφωνία σχεδόν 14 εκ. ευρώ τους πρωταθλητές, ποσό που κατ’ αναλογία ήταν κοντά στα 500.000 ευρώ το ματς. Το θέμα είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή, με ερώτηση του Βουλευτή Στέλιου Ματζαπετάκη, με τον Χρήστο Παναγόπουλο να αποφεύγει να γνωστοποιήσει το ακριβές ποσό και να επικαλείται ως επιχείρημα ανακοίνωση που είχε εκδώσει εκείνο το διάστημα ο Ολυμπιακός.

Προς υπεράσπισή του, ωστόσο, είχε μιλήσει στο κρατικό ραδιόφωνο και είχε ξεκαθαρίσει ότι «τα λεφτά μέχρι σήμερα βγαίνουν, καθώς το προϊόν στα αθλητικά είναι το πιο κεντρικό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για να το καλύψει». Κάπως έτσι μάλλον έβγαιναν και τα λεφτά για τα… φιστίκια! Σε ένα ακόμα σκάνδαλο που θα προέκυπτε καιρό μετά, αποκαλύφθηκε ότι στη σουίτα που διατηρούσε η ΕΡΤ στο Στάδιο Καραϊσκάκη (και φήμες θέλουν τον ίδιο τον Παναγόπουλο να έχει το κλειδί) γινόταν κάθε φορά ένα μικρό σουαρέ. Οι ξηροί καρποί, οι καφέδες και τα ουίσκι περνούσαν ως έξοδα και η εταιρία χρεώθηκε για τις χρονιές 2008 και 2009 το συνολικό ποσό των 3.395 ευρώ! Επαναλαμβάνουμε: Για φιστίκια! Άντε και αμύγδαλα…

Όλα τα παραπάνω και αρκετές ακόμα ιστορίες (όπως ένα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως υπερτιμολογήσεις σε παραγγελίες με μπλουζάκια, όπως, όπως…) έφεραν τον Χρήστο Παναγόπουλο να παραπέμπεται για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία, με τη δίκη του να βρίσκεται εν εξελίξει από τον προηγούμενο Απρίλιο.

ΣΚΑΙ… αντιπρόεδρος!

Η πορεία του Χρήστου Παναγόπουλου μετά την ΕΡΤ, από την οποία παραιτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 2009, ήταν μια επιστροφή στο μέλλον. Ο όμιλος Αλαφούζου τον υποδέχτηκε άμεσα και πάλι στον ΣΚΑΙ και από τον Ιανουάριο του 2013 έχει δηλωθεί στο ΦΕΚ ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Είναι σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα που ξεκινάει η κόντρα του Γιάννη Αλαφούζου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να παραχωρήσει ο δεύτερος τις μετοχές του. Στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, πάντως, έχει ξεκινήσει να δουλεύει μετά την παραίτησή του από την ΕΡΤ και, μάλιστα, υπήρχαν δημοσιεύματα που τον ήθελαν να εισπράττει – φυσικά χάρη στη δυσλειτουργία του δημοσίου – για μερικούς μήνες και τον μισθό του από το κρατικό κανάλι.

Παράλληλα, με τον ΣΚΑΙ έχει ξεκινήσει και η εμπλοκή του στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αλαφούζος τον συμπεριλαμβάνει στα ιδρυτικά μέλη του «Σωματείου Φίλων του ΠΑΟ» και παρότι δεν λαμβάνει παρά ελάχιστες ψήφους στις εκλογές της Παναθηναϊκής συμμαχίας, ορίζεται αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και εκπρόσωπος στη Super League. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, είχε προκαλέσει σε μια από τις συνεδριάσεις την αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Έρχεται στις συνελεύσεις ο καταδικασμένος από το Εφετείο κ. Παναγόπουλος και μας λέει ότι άνθρωποι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν απολογηθεί, μιλάω για τους διαιτητές, πρέπει να αποχωρήσουν από το ποδόσφαιρο! Χωρίς καμιά καταδίκη. Αλλά ο ίδιος που είναι καταδικασμένος ήδη και ζητάει τώρα αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, μπορεί να διοικεί και να έχει λόγο; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;».

Στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό, ο Χρήστος Παναγόπουλος χρεώθηκε εν πολλοίς τον άχαρο ρόλο να λύσει τα συμβόλαια των Λουκά Βύντρα, Νίκου Σπυρόπουλου και Κώστα Κατσουράνη, χωρίς να υπάρχει καλή έξωθεν μαρτυρία για τους χειρισμούς των πρασίνων εκείνη την περίοδο. Στο 2013 χρονολογείται η ταυτόχρονη έξοδός του από το ΣΚΑΙ, όπου υπέβαλε την παραίτησή του στις 24 Οκτωβρίου, και τον Παναθηναϊκό, αν και δεν συνδέονται απαραίτητα τα δύο γεγονότα μεταξύ τους. Αρκετοί είδαν στην απομάκρυνση του Παναγόπουλου από τον Παναθηναϊκό έναν θυμό ή έστω μια δυσανασχέτηση του Γιάννη Αλαφούζου για κατάχρηση εξουσίας από τον αντιπρόεδρό του.

Επιστροφή στα… κόκκινα!

Ο χρόνος φαίνεται πως λειτούργησε υπέρ αμφοτέρων… Ίσως όχι για το τηλεοπτικό κανάλι, αλλά για τον Παναθηναϊκό. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2015 άρχισε να διαρρέει η πληροφορία ότι ο Χρήστος Παναγόπουλος ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό και άμεσα επιβεβαιώθηκε. Πήρε εκ νέου το πόστο του στην ΠΑΕ και πήρε εκ νέου το μέρος του Γιάννη Αλαφούζου.

«Ο κ. Αλαφούζος έχει βάλει υψηλά ποσά. Περίπου 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τα χρήματα από τις δύο προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Όταν ανέλαβε το χρέος ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πριν το καλοκαίρι το χρέος είχε κατέβει κοντά στα 7 εκατ. Έγινε μια εκτροπή, υπήρξε μια αύξηση του χρέους την οποία εκ νέου καλύπτουμε. Το χρέος είναι πάνω από 10 εκ. και προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε και πάλι μπαίνοντας σε μια νέα λογική. Οι υπερβάσεις έγιναν για να ανέβει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είχε πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στις αρχές του τρέχοντος έτους, προσθέτοντας ότι οι πράσινοι θα επιστρέψουν στο μοντέλο του 2013, δηλαδή εκείνο που είχε διαχειριστεί ο ίδιος.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προφανώς και δεν το εξέλαβαν ως μια θετική για την ομάδα τους εξέλιξη. Ο Χρήστος Παναγόπουλος διαχειρίστηκε τα περισσότερα ζητήματα, από τη μεταγραφή του Κουρμπέλη, τον οπαδό που πέταξε το διάσημο κουτάκι μπύρας στον Βλάνταν Ίβιτς, την αντικατάσταση του Νίκου Λυμπερόπουλου όταν παραιτήθηκε μέχρι και τις διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά.

Εκπροσώπησε την ΠΑΕ στις συναντήσεις με τον Γιώργο Βασιλειάδη, είχε επεισόδιο με τον Φώτη Κωστούλα σε συνεδρίαση της Super League, ενώ το γεγονός ότι ήταν η βιτρίνα της φαινομενικής συμμαχίας με τον Ολυμπιακό, δυσχέραινε τη θέση του. Η προσωπική του σχέση με τον Γιάννη Αλαφούζου τον έφερε στα κοινά των πρασίνων, αλλά η πραγματική του σχέση με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ήταν πάντα στα… κόκκινα. Όπως, πιθανότατα, και το παρελθόν του.

Το δεξί χέρι του Αλαφούζου που έριξε τον Παναθηναϊκό στα βράχια...