MENU
Χρόνος ανάγνωσης 8’

Λουτσιάνο, το κομμάτι που λείπει από τον Παναθηναϊκό του Ουζουνίδη!

0

Στο πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής Αλαμέδα Σάντος του Σάο Πάουλο, ο ατζέντης Νίλσον Μόουρα έχει ζητήσει από τους υπαλλήλους να βάλουν μερικές σαμπάνιες να παγώσουν καλά για να γιορταστεί το ευτυχές γεγονός. Το ημερολόγιο δείχνει 20 Αυγούστου του 2015.

Οι εκλεκτοί συνδαιτυμόνες του είναι μία ολιγομελής αντιπροσωπεία της Μπενφίκα, που έχει κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για να κλείσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για μία ακόμα «ψαγμένη» μεταγραφή από την χώρα του καφέ.

Η παρέα κάθεται στο λόμπι για να παρακολουθήσει το ήσσονος σημασίας ματς κυπέλλου ανάμεσα στην Κορίνθιανς και την Σάντος, έχοντας τα μάτια καρφωμένα σε έναν και μόνο παίκτη, τον Λουτσιάνο Ντα Ρόσα Νέβες, τον τύπο με το 18 στην πλάτη.

Το θέμα είναι τυπικό. Το παιδί έχει κλείσει. Η μεταγραφή στους «αετούς» θα κοστίσει 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Κορίνθιανς θα κρατήσει κι ένα ποσοστό μεταπώλησης. Ο μόνος που δεν ξέρει το παραμικρό είναι ο 22χρονος επιθετικός. Για να μην αγχωθεί.

Για την ακρίβεια, ξέρει ότι κάποια καλή ευρωπαϊκή ομάδα έχει στρέψει το βλέμμα του σε αυτόν, όμως δεν ξέρει ούτε το όνομα της, ούτε πόσο προχωρημένο είναι. Αν ήξερε, μπορεί και να μην έμπαινε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο του θρυλικού γηπέδου στη Βίλα Μπελμίρο.

Η «τιμάο» δεν παίζει καλά και χάνει 1-0. Ο Λουτσιάνο μοιάζει σαν την καλαμιά στον κάμπο μπροστά. Λίγο πριν το ημίχρονο ο Βραζιλιάνος επιθετικός φεύγει από το χώρο ευθύνης του και πάει να κυνηγήσει μία απονενοημένη πάσα, μπας και ακουμπήσει λίγο μπάλα. Γύρω του δεν υπάρχει ψυχή, αλλά το κακό είναι γραφτό να γίνει.

Οι τάπες του παπουτσιού κολλάνε στο χορτάρι και το δεξί γόνατο του Λουτσιάνο γυρίζει πάνω από 90 μοίρες. Το καταλαβαίνει αμέσως. Σφαδάζει και ζητάει αλλαγή. Στο 43ο λεπτό ο ταλαντούχος Βραζιλιάνος επιθετικός αποχωρεί με φορείο και η διάγνωση είναι αυτό που δεν θέλει να ακούσει κανείς ποδοσφαιριστής: ρήξη πρόσθιου χιαστού και 8 μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων.

Τα όνειρα για μία μεγάλη μεταγραφή, που θα εξασφαλίσει άπαξ διά παντός την οικογένεια του μπαίνουν προσωρινά στο χρονοντούλαπο.

Ο Λουτσιάνο Ρονάλντο και ο... Λουτσιγκόλ!

Είχε κλείσει ακριβώς ενάμισι χρόνο στην Κορίνθιανς. Μία ημέρα πριν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (13 Φεβρουαρίου του 2014), η «τιμάο» ανακοινώνει την απόκτηση για 3 χρόνια του 25% των δικαιωμάτων του Λουτσιάνο Νέβες, ο οποίος έρχεται με πολλές προσδοκίες από την Αβαΐ για να δώσει ένα δεκανίκι στον σπουδαίο Πάολο Γκερέρο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής προκαλούν φρενίτιδα. Ο Λουτσιάνο μπαίνει ως αλλαγή του Περουβιανού και στο ντεμπούτο του σκοράρει δύο φορές επί της Ρίο Κλάρο στην νίκη με 3-2! Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι απέναντι στην Λινένσε για το τοπικό πρωτάθλημα ξεκινά αυτή τη φορά βασικός σκοράρει άλλα δύο «τεμάχια» και τα πρώτα παρατσούκλια φτάνουν στα όρια της ύβρης: Γίνεται ο Λουτσιάνο Ρονάλντο ή απλώς ο… Λουτσιγκόλ!

Η συνέχεια όμως δεν είναι αυτή που περίμεναν όλοι. Ο Λουτσιάνο δεν γίνεται ποτέ βασικός, είναι αδύνατον να εκτοπίσει τον Γκερέρο. Την ίδια στιγμή «σκάει» μύτη και ο Μάλκολμ, ένα άλλο - παιδί θαύμα της Κορίνθιανς. Εκτοπίζεται στον πάγκο και έχει τον ρόλο της «χρυσής αλλαγής». Στην πρώτη του σεζόν στο Μπραζιλεράο, ο Λουτσιάνο σκοράρει 6 φορές σε 33 παιχνίδια, ωστόσο μία έκλαμψη του προκαλεί θόρυβο σε όλη τη Βραζιλία. Απέναντι στην Γκοϊάς μπαίνει ως αλλαγή στο ημίχρονο και το 1-2, μετατρέπεται σε 5-2 με τον νεαρό επιθετικό να σκοράρει τρεις φορές μέσα σε 11 λεπτά (78’ - 89’), φωνάζοντας ότι δικαιούται περισσότερες ευκαιρίες από τον κόουτς Τίτε.

Ένας άλλος τεχνικός όμως, αυτός της Προ-Ολυμπιακής ομάδας της Βραζιλίας (U-22) δείχνει ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο. Ο Ροτζέριο Μικάλε τον χρίζει βασικό στράικερ για το Παναμερικανικό πρωτάθλημα που γίνεται στον Καναδά το καλοκαίρι του 2015 κι εκεί ο Λουτσιάνο αφήνει όλο τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα. Ο τύπος με το 18 στην πλάτη, που δεν είχε παίξει ποτέ δύο σερί 90λεπτα στην Κορίνθιανς σκοράρει 5 φορές σε 4 παιχνίδια (απέναντι στον Καναδά με εντυπωσιακό ανάποδο «ψαλίδι») και ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Η «σελεσάο» κατακτά το χάλκινο μετάλλιο και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως η μοναδική ήττα της Βραζιλίας ήταν ο ημιτελικός με την Ουρουγουάη (2-1), όπου ο Λουτσιάνο έλειψε λόγω τιμωρίας. Στα γήπεδα του Καναδά «γυαλίζει» στην Μπενφίκα, που θέλει να τον τσεκάρει κι άλλο.

Ο Λουτσιάνο επιστρέφει σε ημιάγρια κατάσταση στην Κορίνθιανς, δίχως να καταλαβαίνει από αντιπάλους. Μέσα σε μία εβδομάδα στις αρχές Αυγούστου σκοράρει 5 γκολ στο Μπραζιλεϊράο απέναντι σε Αβαΐ, Σπορτ και Σάο Πάουλο και αναγκάζει τους Πορτογάλους να ταξιδέψουν στη Βραζιλία με τα συμβόλαια ανά χείρας. Εκείνο το ματς κυπέλλου κόντρα στην Σάντος, του έκοψε τα φτερά πάνω στο πικ του. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα γινόταν αν…

Αυτοδίδακτος, αγρίμι και... μέσος

Για να τον καταλάβεις σαν παίκτη, πρέπει να σκάψεις βαθιά στο παρελθόν του. Γεννήθηκε στην πόλη Ανάπολις και μέχρι να τον ανακαλύψει στα 16,5 η Ατλέτικο Γκοϊνανένσε και να του προσφέρει τριετές συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2010, ήταν ένας αυτοδίδακτος παίκτης, με εντελώς αδούλευτο κορμί λόγω της ανέχειας και της φτώχειας. Οι πληροφορίες λένε πως ήταν ένα ατίθασο αγρίμι που πρώτη φορά έβγαινε από το σπίτι του και δύσκολα έμπαινε σε καλούπια.

Έκανε ντεμπούτο τον Μάρτιο του 2012, όχι όμως ως επιθετικός αλλά ως αριστερός μέσος. Είχε έμφυτη τεχνική, αλλά ήταν φανερά άγουρος. Το καλοκαίρι του 2013, σηκώνει μπαϊράκι, αρνείται να ανανεώσει και πηγαίνει στην δεύτερη κατηγορία και την Αβαϊ, όπου κάνει περισσότερο θόρυβο. Αρχίζει να παίζει πιο κοντά στην περιοχή ως περιφερειακός επιθετικός και με 7 γκολ σε 28 παιχνίδια κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον της Κορίνθιανς, που έβλεπε ένα πρότζεκτ το οποίο μπορούσε να εξελίξει.

Η ζωή μετά τους χιαστούς

Η αναμονή στα… πιτς κρατάει 7 ολόκληρους σκληρούς μήνες. Ο Λουτσιάνο επιστρέφει στην ενεργό δράση τον Φεβρουάριο του 2016, μπαίνοντας ως αλλαγή απέναντι στην Σάο Μπέντο. Έχει χάσει λίγο την εκρηκτικότητα του και δείχνει λιγάκι… επιφυλακτικός, φοβισμένος. Σίγουρα πάντως δεν ήταν ο ίδιος τύπος που προκαλούσε χάος με το 18 στην πλάτη.

Πριν έρθει η πρόταση δανεισμού της Λεγκανές το περασμένο καλοκαίρι, ο Λουτσιάνο αγωνίζεται σε 24 ακόμα παιχνίδια με την φανέλα της «τιμάο» (μόλις 4 γεμάτα 90λεπτα), σκοράροντας μόλις μία φορά. Είναι φανερό ότι χρειάζεται μία αλλαγή στην καριέρα του, σε μία ομάδα που παραδοσιακά κάνει σκληρό πρωταθλητισμό και δεν έχει την πολυτέλεια για πειράματα.

Η ζωή στην Λεγκανές

Το περσινό καλοκαίρι η Λεγκανές άρχισε να καταλαβαίνει ότι τα παραμύθια έχουν και την σκληρή τους πλευρά. Η παρθενική άνοδος στην Primera Division δεν έλυσε όλα τα προβλήματα, αντίθετα ανέδειξε τα ζόρια. Μία νέα ομάδα χτίστηκε σχεδόν από το μηδέν, με 9 δανεικούς και συνολικά 16 μεταγραφές. Ο Λουτσιάνο Νέβες έκανε για πρώτη φορά το μεγάλο πέρασμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, όμως από μία ομάδα κατοχής με βαριά φανέλα μετακόμισε σε έναν νάνο, που στην παρθενική του συμμετοχή στους μεγάλους επέλεγε ως επί το πλείστον να παίζει πίσω από την μπάλα.

Οι αριθμοί δείχνουν μία πρώτη εικόνα. Ο Λουτσιάνο έκλεισε την σεζόν με 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με 4 γκολ (όλα εντός περιοχής) και 2 ασίστ. Ξεκίνησε 11 φορές στην βασική ενδεκάδα και μόλις 4 φορές έβγαλε όλο το παιχνίδι. Σκόραρε στο εκτός έδρας ντεμπούτο του (22/9) μπαίνοντας ως αλλαγή απέναντι στην Λα Κορούνια, αλλά έμεινε άσφαιρος για πάνω ένα εξάμηνο, σκοράροντας την άνοιξη απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Λας Πάλμας (δις).

http://www.youtube.com/embed/EKn-BUcPaX4?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Με την Λεγκανές να έχει μεγάλη τακτική ευελιξία όλη τη χρονιά (4-2-3-1, 5-3-2, 5-4-1) ο Λουτσιάνο αγωνίστηκε άλλοτε στην κορυφή της επίθεσης κι άλλοτε ως περιφερειακός επιθετικός ή ως δεξιός inside forward με ανάποδο πόδι με εντολή να συγκλίνει και να σουτάρει.

Δεν ήταν ούτε καλός, ούτε κακός. Δεν γοήτευσε, μα ούτε απογοήτευσε. Τα νούμερα λένε ότι έκανε γκολ μία ανά 6 τελικές, όμως τερμάτισε τη σεζόν μόλις με 24 τελικές σε όλο το πρωτάθλημα, νούμερο μικρό για επιθετικό!

Ως επιθετικός κορυφής είχε ελάχιστη συνεισφορά στο εναέριο κομμάτι (μόλις 13 κερδισμένες κεφαλιές όλη τη σεζόν), ελάχιστες για Βραζιλιάνο επιτυχημένες ντρίμπλες (6), επιλέγοντας να παίζει απλά και πειθαρχημένα.

Για να το πούμε πιο απλά, ο Λουτσιάνο αποδείχθηκε ένα χρήσιμο μέλος του rotation, ένας μπαλαδόρος που βοηθούσε στο σωστό passing game, χωρίς όμως πλούσια φυσικά προσόντα (άλμα, ταχύτητα, έκρηξη) που χρειάζονται στο υψηλότατο επίπεδο της Primera και ο οποίος δεν αποδείχθηκε πρωταγωνιστής σε μία ομάδα που δεν ταίριαζε και πολύ στο ύφος του.

Αυτός, εξάλλου ήταν και ο λόγος που ο ισπανικός σύλλογος δεν επιχείρησε να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή.

Γιατί τον ήθελε σαν τρελός ο Ουζουνίδης

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η προσθήκη του Λουτσιάνο μοιάζει να είναι η κολόνα σε μία σειρά κινήσεων που θα καθορίσουν το αγωνιστικό παζλ του Παναθηναϊκού. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ότι η ποιότητα του Βραζιλιάνου μπορεί να κάνει τη διαφορά εντός συνόρων κι άναψε από πολύ νωρίς το πράσινο φως για την απόκτηση του, με ένα πλουσιοπάροχο για τα δεδομένα του συλλόγου συμβόλαιο (650.000 ετησίως).

Αυτός εξάλλου ήταν κι ο λόγος που η πλευρά του Βραζιλιάνου συμφώνησε εν ριπή οφθαλμού με το «τριφύλλι». Ο Λουτσιάνο θέλει ένα restart στην καριέρα του σε μία ομάδα που μπορεί να του εγγυηθεί πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μία ομάδα κατοχής, που θα παίζει κοντά στην αντίπαλη περιοχή και θα έχει την μπάλα στα πόδια της και θα του ταιριάζει περισσότερο από ότι η Λεγκανές.

Στο 4-4-1-1 που σκέφτεται σε πρώτη φάση ο Εβρίτης τεχνικός, ο Λουτσιάνο αναμένεται να πιάσει την θέση πίσω από τον επιθετικό κορυφής, ίσως το πιο βασικό πόστο σε αυτό το σύστημα, αφού θα είναι ο παίκτης που θα συνδέει την μεσαία γραμμή με την επίθεση. Μέχρι να αποκτηθεί πάντως αυτός ο φορ, ο Λουτσιάνο θα παίξει στην κορυφή της επίθεσης με τον Άλτμαν στο ρόλο «δεκαριού», λύση που θα παίξει ως εναλλακτικό πλάνο κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Ο Ουζουνίδης θεωρεί ότι ο Λουτσιάνο είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει ιδανικά συνδυαστικό ποδόσφαιρο, να φτιάξει τρίγωνα και με την οξυδέρκεια του να φτιάξει φάσεις για την υπόλοιπη ομάδα. Αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα δεν είναι το δυνατό του στοιχείο, όμως αντιλαμβάνεται ότι στο σημερινό ρόστερ του Παναθηναϊκού αποτελεί πολυτέλεια, για τις θέσεις από τη μέση και κάτω.

Όπως και να έχει το πράγμα, η επικείμενη απόκτηση του Λουτσιάνο μαρτυρά το ύφος του νέου Παναθηναϊκού. Μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (ο Βραζιλιάνος είναι μόλις 24 ετών), πεινασμένη, με κίνητρα, φιλοδοξίες, μία ομάδα καθαρά ποδοσφαιρική, σωστή τακτικά, μία ομάδα ουσίας. Στα μάτια του Μαρίνου Ουζουνίδη ο Λουτσιάνο είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ που ονειρεύεται. Στη θεωρία, ο Βραζιλιάνος είναι αυτό που ζητάει…

Λουτσιάνο, το κομμάτι που λείπει από τον Παναθηναϊκό του Ουζουνίδη!