MENU

Από τη μια πλευρά ένας τεράστιος σύλλογος που βιώνει συνολικά τις πιο δύσκολες στιγμές από τη μέρα ίδρυσής του…

Από την άλλη μια ολυμπιακή εγκατάσταση που βιώνει τις συνέπειες της χρόνιας εγκατάλειψης και της παντελούς έλλειψης τεχνογνωσίας στον τομέα της αξιοποίησης ενός αθλητικού πολυχώρου…

Σε μια Ευρώπη, όπου όλοι οι σύλλογοι επενδύουν το μέλλον τους μέσα από τη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, σε μια διεθνή αθλητική πραγματικότητα όπου οι μεγαλύτερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραχωρούνται σε συλλόγους για να αποκτήσουν απαραίτητη καθημερινή λειτουργία προκειμένου να συντηρηθούν, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να έχουμε έναν διαφορετικό, δικό μας τρόπο σκέψης.

Τι χρειάζονται, αλήθεια, τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και το ΟΑΚΑ; Ούτε ευχολόγια, ούτε μακέτες, ούτε φυσικά​ υποκρισία. Χρειάζονται περισσότερο από ποτέ ρεαλισμό και άμεσες λύσεις σε προβλήματα, που όσο κυλάει ο χρόνος, τόσο θα μεγεθύνονται. Και ειδικά για τον Παναθηναϊκό, το παρόν μοιάζει αμείλικτο και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις και αποφάσεις που θα βγάλουν από το τέλμα το σύλλογο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα περισσότερα τμήματα του Παναθηναϊκού – αρχής γενομένης από την ΠΑΕ – αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο σύλλογος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να στεγαστεί σε μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση που θα μπορεί να λειτουργεί σε διεθνή πρότυπα και να αποφέρει έσοδα εφτά μέρες την εβδομάδα. Πρέπει όλοι μας να βγάλουμε από το μυαλό μας την έννοια «γήπεδο» όπως την είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης για τον επισκέπτη ακόμη και σε μη αγωνιστικές ημέρες. Πρέπει να αποφέρει έσοδα στον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή της, ικανά να διασφαλίζουν την οικονομική αυτάρκειά του.

Λύση για τον Παναθηναϊκό...

  1. Σκεφτείτε απλά τι δυνατότητες θα παρέχει στον Παναθηναϊκό ενδεχόμενη παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο σύλλογο. Σκεφτείτε μια «πράσινη πολιτεία» που θα διαθέτει χώρους αναψυχής, μουσείο, με απλά λόγια ένα αθλητικό πάρκο που θα αξίζει να επισκέπτεσαι σε καθημερινή βάση. Αναλογιστείτε τα έσοδα, αναλογιστείτε την ώθηση που μπορεί να δώσει σε ένα σύλλογο η πολυμορφική αξιοποίηση μιας σύγχρονης αθλητικής εγκατάστασης και μιας μεγάλης έκτασης όπως αυτή που βρίσκεται το Ολυμπιακό Στάδιο.
  2. Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για τον Παναθηναϊκό; Το Γουδί; Με το χέρι στην καρδιά, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι συγκεκριμένη πρόταση είναι υλοποιήσιμη και δεν αποτελεί πολιτικό «πυροτεχνήμα», πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα περάσουν μέχρι να αποκτήσει σάρκα και οστά; Πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από φορείς ανάλογες με εκείνες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια για την «Αγιά Σοφιά»; Στην Ελλάδα ζούμε… Οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, πλην ΟΑΚΑ, φαντάζει σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί αν δεν παρέλθει τουλάχιστον μία πενταετία! Και μπορεί να είμαι αισιόδοξος…
  3. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακατασκευή και τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν για να μετατραπούν οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ σε μια «πράσινη πολιτεία», πιθανότατα θα είναι λιγότερα από αυτά που θα χρειαστεί η κατασκευή ενός μεμονωμένου ποδοσφαιρικού γηπέδου που είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να συνοδεύεται από τα πολυμορφικά χαρακτηριστικά που απαιτεί μια σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση.

Λύση για το ΟΑΚΑ…

  1. Το Ολυμπιακό Στάδιο μαραζώνει. Παραδομένο στο έλεος της αδιαφορίας και της ανικανότητας ενός κράτους που αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα για τους κατοίκους του (πόσο μάλλον να λάβει τα μέτρα για την αξιοποίηση μιας ολυμπιακής εγκατάστασης) το ΟΑΚΑ σου προκαλεί θλίψη, οργή και αγανάκτηση κάθε φορά που το επισκέπτεσαι. Κι αν δεν υπήρχαν σ’ αυτό ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ να του δίνουν ζωή, είναι σίγουρο ότι ολόκληρη η εγκατάσταση θα είχε ρημάξει, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Ολυμπιακό Κολυμβητήριό της.
  2. Τι θα απογίνει, αλήθεια, το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στάδιο της χώρας όταν αποχωρήσει σε μια διετία από αυτό η ποδοσφαιρική ΑΕΚ; Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να το προβλέψεις…
  3. Η παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ στον Παναθηναϊκό αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο για τη σωτηρία τους. Μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το ελληνικό κράτος και το ελληνικό δημόσιο έχουν πιστοποιήσει ουκ ολίγες φορές την ανικανότητά τους…

Κατανοώ, βέβαια, και τις ενστάσεις που υπάρχουν κυρίως από τους αμιγώς ποδοσφαιρικούς οπαδούς του Παναθηναϊκού. «Μα, το ΟΑΚΑ δεν είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο, δεν είναι έδρα»…

Σωστή και βάσιμη επισήμανση υπό μία έννοια. Με δύο παρατηρήσεις όμως: Πρώτον, το ΟΑΚΑ δεν αποτελεί έδρα αν δεν έχει κόσμο στις εξέδρες. Το στοίχημα, όμως, του Παναθηναϊκού και του κάθε Παναθηναϊκού είναι να μετατρέψει το γήπεδό του σε πόλο έλξης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων σε κάθε αγώνα.

Ο κόσμος διψάει να πάει ξανά στο γήπεδο με δύο βασικές προϋποθέσεις: Α) Οι τιμές των εισιτηρίων να είναι αντίστοιχες της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η κοινωνία. Β) Η επίσκεψη στο γήπεδο να μην περιορίζεται μόνο στο δίωρο του αγώνα, αλλά να διαρκεί για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό χαρακτηρίζονται περισσότερο ως αθλητικοί πολυχώροι και λιγότερο ως γήπεδα. Γιατί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας και να της προσφέρουν μια διέξοδο αναψυχής που συνδυάζει τη διασκέδαση με την αγάπη για ένα σύλλογο.

Μια ομάδα λοιπόν οφείλει να σχεδιάζει το μέλλον της με γνώμονα να προσελκύει κοντά της καθημερινά (και όχι μόνο στους αγώνες) όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων και όχι με γνώμονα «ποιο γήπεδο θα είναι πιο δυνατή έδρα αν δεν έχει πολύ κόσμο»...

Η συζήτηση είναι φυσικά μεγάλη και μοιάζει αδύνατον να καλυφθεί ολόκληρη σε ένα κείμενο. Νομίζω όμως ότι έχει φτάσει η ώρα να συζητηθεί σοβαρά το project «Πράσινη Πολιτεία» στο ΟΑΚΑ. Να υπάρξει δημόσια ανταλλαγή απόψεων. Να υπάρξει παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά. Στα δικά μου μάτια είναι το μόνο ρεαλιστικό, το μόνο υλοποιήσιμο και αυτό που μπορεί να βγάλει τον Παναθηναϊκό από τη δίνη της χειρότερης κρίσης της ιστορίας του.Και φυσικά να σώσει τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας από τον ολοκληρωτικό αφανισμό.

Πράσινη Πολιτεία στο ΟΑΚΑ: Σωτήρια λύση… εις διπλούν!