MENU

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης. Εχει εκφράσει δημοσίως τη θέση του για ανεξαρτητοποίηση της διαιτησίας, συγχρωτιζόμενος με την επίσημη κομματική γραμμή.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, όπως η απεμπλοκή της ΕΠΟ από τη διαιτησία και η χρησιμοποίηση τουλάχιστον ενός αιρετού μέλους στην ΚΕΔ. Η FIFA δεν διανοείται να υπάρξει κρατική παρέμβαση στο θέμα αυτό και επιμένει ότι θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Η πρακτική μέχρι τώρα έδειξε ότι η διορισμένη ΚΕΔ δεν λειτούργησε επιτυχώς. Οι εξαρτήσεις από ποδοσφαιρικούς παράγοντες δημιούργησε εκφυλιστικά συμπτώματα που απαξίωσαν τους θεσμικούς εκπροσώπους της διαιτησίας.

Το μοντέλο της σημερινής ΚΕΔ εξακολουθεί να αμφισβητείται και ενδεχομένως μία λύση θα ήταν να εκλέγεται ο εκάστοτε επικεφαλής της επιτροπής από τους συναδέλφους του. Σ’ αυτό υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από τη FIFA, η οποία θεωρεί ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνεται από διαιτητές, αλλά από παράγοντες.

Σε κάθε περίπτωση η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης σ’ ένα θέμα που έχει προτάξει εδώ και περίπου ένα χρόνο, θα πλήξει εκ νέου τα ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η διαιτησία είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι και απασχολεί περισσότερο από κάθε τι τους ποδοσφαιρόφιλους. Για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι κάτι άλλαξε, η ελληνική πολιτεία οφείλει να κάνει μια μεγάλη τομή μέσω της νομοθεσίας και να μην αφήσει τα πράγματα στα χέρια όσων απέτυχαν παταγωδώς την τελευταία εικοσαετία.

Έτσι θα δούμε ανεξάρτητες σφυρίχτρες