MENU

H τελευταία φορά που η Ένωση έφυγε από τη συμπρωτεύουσα με τους τρεις βαθμούς της νίκης ήταν τον Οκτώβριο του 2010, στο ντεμπούτο της πρώτης θητείας του Μανόλο Χιμένεθ στον πάγκο της, με το θριαμβευτικό 4-0 επί του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σε από τις μεγάλες βραδιές του Νάτσο Σκόκο με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Από τότε έχουν περάσει 76 μήνες, η ΑΕΚ κατέκτησε δύο τίτλους, υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική, επέστρεψε στην Super League και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, άλλαξε προπονητή πάνω από 10 φορές, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει σε κανέναν από τα 15 παιχνίδια πρωταθλήματος πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας που έδωσε στην Θεσσαλονίκη, απέναντι σε ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή αλλά και... Δόξα Δράμας!

Ας δούμε την επίδοσή της στη νύμφη του Θερμαϊκού κάθε σεζόν:

Το σερί... αποτυχιών του Δικέφαλου Αετού στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε περίπου έναν μήνα μετά τον θρίαμβο της στην έδρα της ομάδας του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, με ήττα στο τελευταίο λεπτό (με σκορ 2-1) από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ακολούθησαν άλλες δύο μέχρι το τέλος εκείνης της περιόδου, από τον Ηρακλή του Μαρίνου Ουζουνίδη στο Καυτανζόγλειο Στάδιο την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου (2-0 με τέρματα των Ντάνι, Παπαστεριανού) και τον ΠΑΟΚ στα Play Offs, ξανά με σκορ 2-1, τον Μάιο.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για την ΑΕΚ την επόμενη σεζόν, καθώς ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από τον ΠΑΟΚ (3-0) τον Σεπτέμβριο και όντας αρκετά άτυχη από τον Άρη (1-0) και ξανά τον ΠΑΟΚ (1-0) στα Play Offs, με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κιτρινόμαυροι δεν κατάφεραν να νικήσουν στην Θεσσαλονίκη ούτε την υποβιβασμένη από τον... Δεκέμβριο Δόξα Δράμας, την τελευταία αγωνιστική στο Καυτανζόγλειο, μένοντας στο 1-1 παρά την επιστροφή του Έιντουρ Γκούντγιονσεν στη δράση μετά τον σοβαρό τραυματισμό του.

Τη χρονιά που ολοκληρώθηκε με τον ταπεινωτικό υποβιβασμό του συλλόγου μετά από 89 χρόνια στην πρώτη κατηγορία, η Ένωση δεν κατάφερε και πάλι να αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-0), στο ντεμπούτο του Έβαλντ Λίνεν στον πάγκο της, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με σκορ 1-1 με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις εκείνης της αναμέτρησης με τον Αντώνη Πετρόπουλο.

Το 2013-14 η ΑΕΚ επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη μόνο για τον αγώνα Κυπέλλου Γ΄ Εθνικής με τον Αγροτικό Αστέρα τον Δεκέμβριο, τον οποίο και έχασε στην παράταση (2-0), αλλά δεν υπολογίζεται στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν ήταν στο πλαίσιο του πρωταθλήματος. Το 2014-15, στην πρεμιέρα των Play Offs της Football League, o Ηρακλής επικράτησε με σκορ 2-1 της ομάδας του Τραϊανού Δέλλα στο Καυτανζόγλειο Στάδιο (τελικά και οι δύο σύλλογοι προβιβάστηκαν στην Super League).

H Ένωση επέστρεψε το καλοκαίρι του 2015 στην πρώτη κατηγορία αλλά η επίδοσή της στη συμπρωτεύουσα δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα, καθώς γνώρισε δύο ήττες-καρμπόν στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (με 2-1 παρότι προηγήθηκε, σε κανονική διάρκεια και Play Offs). Στο ενδιάμεσο, αναδείχθηκε ισόπαλη με τον Ηρακλή εκτός έδρας (1-1), σε μια πραγματική «λασπομαχία» όπου οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Τόμας Πέκχαρτ, αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τυχερό γκολ του Νίκου Ζιαμπάρη.

http://www.youtube.com/embed/poxZmQLvu9o?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
http://www.youtube.com/embed/RG7UUs2Jv9U?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Το 14ο συνεχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος στο οποίο η ΑΕΚ δεν κατάφερε να νικήσει στην Θεσσαλονίκη διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου του 2016, με την ομάδα του Ζοζέ Μοράις να ηττάται και πάλι στην Τούμπα, στις καθυστερήσεις εκείνου του ματς, με σκορ 1-0. Αυτή ήταν παράλληλα η 11η ήττα των κιτρινόμαυρων σε αυτές τις 14 αναμετρήσεις στην πόλη της Μακεδονίας, ενώ το αρνητικό σερί δεν «έσπασε» ούτε στο Καυτανζόγλειο την Δευτέρα, με την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να αναδεικνύεται ισόπαλη (2-2) με τον Ηρακλή και να μένει για 15ο σερί ματς χωρίς νίκη στη συμπρωτεύουσα.

http://www.youtube.com/embed/oX2mf2PiUx4?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Οι 15 τελευταίοι αγώνες πρωταθλήματος της Ένωσης στην Θεσσαλονίκη:

2010-11: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1, Ηρακλής-ΑΕΚ 2-0, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (Play Offs)

2011-12: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0, Άρης-ΑΕΚ 1-0, Δόξα Δράμας-ΑΕΚ 1-1, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (Play Offs)

2012-13: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, Άρης-ΑΕΚ 1-1

2014-15: Ηρακλής-ΑΕΚ 2-1 (Play Offs Football League)

2015-16: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1, Ηρακλής-ΑΕΚ 1-1, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-1 (Play Offs)

2016-17: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0, Ηρακλής-ΑΕΚ 2-2

Διαφορετικά δεδομένα και 2/3 νίκες στο Κύπελλο

Μπορεί στο πρωτάθλημα να μην τα καταφέρνει καθόλου καλά στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο το Κύπελλο είναι διαφορετική υπόθεση, καθώς ο Δικέφαλος Αετός «μετράει» την τελευταία εξαετία δύο νίκες εκεί, οι οποίες συνδυάστηκαν όχι μόνο με την πρόκριση, αλλά και με την κατάκτηση του τροπαίου!

Συγκεκριμένα η ΑΕΚ απέκλεισε σε διπλά ματς τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά της διοργάνωσης το 2010-11 (0-0, 0-1) και τον Ηρακλή στα προημιτελικά πέρυσι (4-1, 0-1), ενώ στο ενδιάμεσο και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2012, υπέστη την τελευταία της μέχρι σήμερα εκτός έδρας ήττα στον θεσμό, με 2-0 στο γήπεδο της Τούμπας.

Νίκη στην Θεσσαλονίκη... αγνοείται για την ΑΕΚ! (vids)