MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Κρίστο Μπόνεφ στο SDNA: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έφυγαν οι Βαρδινογιάννηδες»

0

Αποτέλεσε έναν από τους προπονητές που συνέδεσαν το όνομά τους με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό. Ο Μπόνεφ πρωτοήρθε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 70’ από την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, τη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ. Παρέμεινε για δύο σεζόν, όμως λίγα χρόνια αργότερα θα επέστρεφε για να μείνει στην Ελλάδα. Αρχές της σεζόν 1989-1990 ο Μπόνεφ θα αντικαθιστούσε στον Παναθηναϊκό τον Σουηδό Γκίντερ Μπένγκτσον στον πάγκο. Το όνομά του ήταν «βαρύ» στο βουλγαρικό ποδόσφαιρο, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι το ίδιο λαμπερό θα ήταν και στο τιμόνι των «πρασίνων».

Ο Βούλγαρος προπονητής ανέλαβε τον Παναθηναϊκό την 8η αγωνιστική και κατάφερε στην πρώτη του κιόλας χρονιά να τερματίσει το «τριφύλλι» στην κορυφή, κατακτώντας τον τίτλο, με τρεις βαθμούς διαφορά από τη 2η ΑΕΚ.

«Όταν η διοίκηση του Παναθηναϊκού μου ζήτησε να αναλάβω, η ομάδα ήταν στην 7η θέση και στο ΟΑΚΑ έβριζαν τους παίκτες και τη διοίκηση. Από τη στιγμή που ήρθα καταφέραμε και πήραμε τον τίτλο χωρίς να δεχθούμε ούτε μια ήττα με πιο σημαντικό αποτέλεσμα τη νίκη μας με 4-3 μέσα στο Καραϊσκάκη που κλειδώσαμε τον τίτλο», θυμάται ο Μπόνεφ μιλώντας στο SDNA και αναπολεί τα χρόνια που εργαζόταν στη χώρα μας. Όσα λέει για το προ εικοσαετίας ποδόσφαιρο στη χώρα μας, τη σχέση του με τη διοικητική ηγεσία του Παναθηναϊκού, αλλά και την επίδραση που είχε συνολικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Έτσι έφερα τον Βαζέχα στον Παναθηναϊκό»

Ο ερχομός του Μπόνεφ στον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε με αυτόν του Κριστόφ Βαζέχα. Του ανθρώπου που έγραψε το όνομά του με τα πιο χρυσά γράμματα στο βιβλίο της πράσινης ιστορίας. Ο Μπόνεφ ήταν εκείνος που είχε εισηγηθεί στον Γιώργο Βαρδινογιάννη την απόκτηση ενός επιθετικού. Εκείνος τον άκουσε και όπως αποδείχτηκε δεν έκανε καθόλου μα καθόλου λάθος…

«Όταν αρχίσαμε να μιλάμε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την ομάδα του είχα πει ότι θα χρειαζόμασταν ένα σέντερ φορ. Του είπα “κύριε πρόεδρε έχω ένα παιδί από την Πολωνία”. Είχα δει τον Βαζέχα σε ένα παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ Σόφιας με την Ρουχ Χορζόφ που αγωνιζόταν και μου είχε κάνει εντύπωση. Πήγα μόνος μου στην Πολωνία και βρήκα τον Γκόρσκι να τον ρωτήσω για τον Βαζέχα. Ήταν ο άνθρωπος που είχε προτείνει και τον Βάντσικ στον Παναθηναϊκό. Μέχρι τα Χριστούγεννα ο Βαζέχα είχε σκοράρει επτά γκολ και είμαι περήφανος για την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Είναι ένα πολύ καλό παιδί, επαγγελματίας με μεγάλα προσόντα και χαίρομαι που ζει ακόμα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Μπόνεφ.

«Περήφανος που είχα στην ομάδα τον Σαραβάκο»

Εκτός από τον Βαζέχα, ο Μπόνεφ συνεργάστηκε με ακόμα έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή στον Παναθηναϊκό. Τον Δημήτρη Σαραβάκο. Ο «Μητσάρας» της «πράσινης» εξέδρας, σύμφωνα με τον Βούλγαρο προπονητή ξεπερνάει την ιστορία του Παναθηναϊκού, λόγια που αναδεικνύουν το μεγαλείο του ταλέντου του.

«Με τον Δημήτρη βρεθήκαμε σε ένα παιχνίδι στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό. Ο Σαραβάκος δεν αποτελεί μόνο την ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι περήφανος που ήμουν προπονητής του στον Παναθηναϊκό».

«Δεν έχω καταλάβει γιατί έφυγα από τον Παναθηναϊκό – Είμαι ευγνώμων για τα αδέρφια Βαρδινογιάννη»

Γιατί όμως έφυγε από τον Παναθηναϊκό αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο; Αυτό είναι κάτι που ο Μπόνεφ μέχρι και σήμερα δεν το έχει απαντήσει, ωστόσο παρά την αποχώρησή του από την ομάδα ποτέ δεν κράτησε κακία στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, για την οποία μέχρι και σήμερα μιλάει με εγκωμιαστικά σχόλια.

«Το καλοκαίρι εκείνο πήγαμε για προετοιμασία στη Γερμανία και όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα με ενημέρωσαν ότι απομακρύνομαι από την πρώτη ομάδα. Ρώτησα τότε τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη για ποιο λόγο και αυτός μου είπε “Κρίστο πήγαινε σπίτι σου να ησυχάσεις. Θα τα πούμε αργότερα”. Εγώ μέχρι και σήμερα δεν κατάλαβα γιατί έφυγα. Είμαι ευγνώμων όμως για τα αδέρφια Βαρδινογιάννη, δεν έχω κανένα παράπονο. Και πραγματικά δεν ξέρω γιατί σταμάτησαν να προσφέρουν στον Παναθηναϊκό. Η παρουσία τους ήταν χρήσιμη για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βοηθούσε συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ήταν το σημαντικό. Κάθε φορά μιλάμε με την οικογένειά μου με τα καλύτερα λόγια γι' αυτούς», υποστηρίζει ο Μπόνεφ.

«Στον Παναθηναϊκό αρμόζει μόνο ο τίτλος»

Ο ίδιος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στον Παναθηναϊκό, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η ομάδα δεν καταφέρνει να διεκδικεί στα ίσια τον τίτλο κάθε σεζόν. Μάλιστα, θεωρεί πως ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λύσουν άμεσα οι «πράσινοι» είναι η ανάδειξη των δικών τους παικτών μέσα από την ακαδημία και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στο ρόστερ.

«Είναι σημαντικό που ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στη Λεωφόρο, το σπίτι του είναι εκεί, και είναι κάτι που θέλουν και οι φίλοι της ομάδας. Νομίζω όμως ότι για τους ειλικρινείς φίλους του Παναθηναϊκού η δεύτερη και η τρίτη θέση είναι σαν η ομάδα να... πέφτει κατηγορία. Όταν έχεις μάθει να παλεύεις για τον τίτλο δεν μπορείς να αποδεχθείς τον Παναθηναϊκό μακριά από αυτό. Βλέπεις αρκετές φορές τον Ολυμπιακό να βρίσκεται και 15 βαθμούς μπροστά στην κορυφή και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Επίσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όταν δεν βγάζεις παίκτες από την ακαδημία. Ο ξένος δεν μπορεί να αισθανθεί τα ίδια συναισθήματα, να αγαπήσει τη φανέλα και να τα δώσει όλα μέσα στο γήπεδο για τη νίκη. Όπως για παράδειγμα συνέβαινε με όλους τους παίκτες στη δική μου εποχή».

«Ο καλύτερος Βούλγαρος στόπερ ο Ιβανόφ»

Στο φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού υπάρχει και ο συμπατριώτης του, Ιβάν Ιβανόφ, τον οποίο ο Μπόνεφ γνωρίζει πολύ καλά. Ο στόπερ των «πρασίνων» αγωνιζόταν στη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ, την ομάδα του Μπόνεφ, πριν υπογράψει στον Παναθηναϊκό και ο Βούλγαρος τεχνικός θεωρεί πως αν βρει τη φόρμα του θα αποδείξει ότι πρόκειται για τον καλύτερο αμυντικό που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο της χώρας.

«Ο Ιβανόφ είναι παίκτης δικός μου, εδώ από την Πλόβντιβ. Ήταν τραυματίας και δεν είχε τη φόρμα του. Προσωπικά τον θεωρώ τον καλύτερο στόπερ που έχει βγάλει η Βουλγαρία τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρέπει όμως να βρει τη φόρμα του».

«Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου»

Ο Μπόνεφ σήμερα ζει εκεί που ήταν πάντα η καρδιά του. Στο Πλόβντιβ. Όμως κρατάει έντονους δεσμούς με την Ελλάδα. Στο σπίτι παρακολουθεί πολύ ελληνική τηλεόραση, επισκέπτεται συχνά τη Βόρεια Ελλάδα μιας και θεωρεί τη χώρα μας τη δεύτερη πατρίδα του.

«Είμαι επίτιμος πρόεδρος εδώ στη Λοκομοτίβ Πλόβντιβ. Ζω στο Πλόβντιβ και έρχομαι συχνά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή. Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι σαν τη Βουλγαρία, τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου. Πέρασα πολλά χρόνια εκεί καθώς μετά την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό ήμουν προπονητής σε Λάρισα και Ιωνικό. Τελευταία δεν έρχομαι στην Αθήνα. Σκέφτομαι όμως σύντομα να την επισκεφτώ και να αισθανθώ ξανά όπως εκείνα τα χρόνια».

Κρίστο Μπόνεφ στο SDNA: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έφυγαν οι Βαρδινογιάννηδες»