MENU

Επιθετικοί. Οι άνθρωποι που δημιουργούν τα περισσότερα συναισθήματα στο ποδόσφαιρο. Αυτοί που παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος της δόξας, αλλά και αυτοί που ακούνε τα περισσότερα σε κάθε χαμένη ευκαιρία. Στα 90 χρόνια της ιστορίας του ΠΑΟΚ, οι (Έλληνες) επιθετικοί ήταν και αυτοί που δίχασαν περισσότερο τον σύλλογο…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ

Ο «Καίσαρας». Ένα από τα ιερά τέρατα της ιστορίας του ΠΑΟΚ, που ανέβασε τον σύλλογο στον ποδοσφαιρικό Όλυμπο. Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Δικεφάλου (136 γκολ σε 358 παιχνίδια κι έχει άλλα 34 σε Κύπελλο και Ευρώπη), το alter ego του Γιώργου Κούδα στην σημαντικότερη ομάδα που είδε ποτέ ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Συνώνυμος των λέξεων πάθος, αυταπάρνηση, μαχητικότητα, έγινε θρύλος για τις περίφημες κεφαλιές του (ειδικά τις κεφαλιές «ψαράκι»), που ήταν το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού του. Αποκτήθηκε από την Επανωμή εν έτει 1967 και μέχρι το 1981 που κρέμασε τα παπούτσια του δεν φόρεσε άλλη φανέλα. Υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ από όλα τα πόστα (6 φορές διετέλεσε υπηρεσιακός προπονητής) και αποτελεί την ζωντανή ιστορία του συλλόγου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΠΙΓΓΙΔΗΣ

Από την εφηβική ομάδα του Αστέρα Αμπελοκήπων και την ακαδημία του Γιώργου Κούδα, στην ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟΚ (1997) και μετέπειτα στην πρώτη ομάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1999, όπου έκανε ηχηρό ντεμπούτο με γκολ απέναντι στην Λοκομοτίβ Τιφλίδας. Ένας από τους παίκτες που λατρεύτηκε παράφορα ως σύμβολο στις δύσκολες εποχές στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά κι αυτός που έζησε πρωτοφανείς εκδηλώσεις μίσους, όταν αποφάσισε το 2006 να αποχωρήσει για τον Παναθηναϊκό. Η επιστροφή του στην «Τούμπα» το 2010, όπου έκλεισε (;) την καριέρα του περασμένο καλοκαίρι δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα, αν και η προσφορά του «Σάλπι» με νούμερα είναι πολύ σημαντική, αφού είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 112 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις), αλλά και δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην ιστορία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 14 τέρματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΙΚΟΣ

Γεννημένος στην Τασκένδη και μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στον Πιερικό, ήρθε στον ΠΑΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του ’70, έχοντας προλάβει να χριστεί διεθνής με την Εθνική Ελλάδας σε ηλικία 18 ετών! Ένας από τους πιο φαντεζί κυνηγούς της εποχής, που εκτός από το εκτελεστικό χάρισμα είχε και σπάνια τεχνική, που τον βοηθούσε να πετυχαίνει ορισμένα πολύ εντυπωσιακά γκολ! Δεν μπόρεσε να σηκώσει το κύπελλο με τον ΠΑΟΚ, παρότι είχε τρεις παρουσίες σε τελικούς (1981, 1983, 1985), όμως αποζημιώθηκε με το πρωτάθλημα του 1985, στο οποίο είχε καθοριστική συμβολή με 8 γκολ. Το 1986 μετά από 97 γκολ σε 294 αγώνες (σε όλες τις διοργανώσεις) με την φανέλα του ΠΑΟΚ, κατηφόρισε για ένα χρόνο στον Ολυμπιακό, όμως επανήλθε στα κοινά του ΠΑΟΚ, όπου διετέλεσε προπονητής (2005-06), αλλά και μέλος του τμήματος σκάουτινγκ, που είναι η τρέχουσα ασχολία του.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Ένας από τους τελευταίους παίκτες της παλιάς γενιάς, αυτών που έχουν υπηρετήσει μόνο μία ομάδα στην ζωή τους! Από το Λάκκωμα της Χαλκιδικής, ο «Κλάους» πέρασε όλα τα στάδια για να φορέσει την φανέλα της πρώτης ομάδας, αφού από ball-boy, σταδιακά ανέβηκε όλα τα σκαλιά των τμημάτων υποδομής κι έκανε ντεμπούτο στις 24 Φεβρουαρίου του 2007 σε ένα αγώνα απέναντι στην Λάρισα. Έκτοτε μεσολάβησαν άλλα 98 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις) με τον Δικέφαλο στο στήθος, αρκετά… τατού, πολλές στιγμές χαράς, ακόμα περισσότερες λύπης και πολλές πολλές ευθύνες, αφού αρκετές φορές έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα. Στα 27 του έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να γίνει κάποια στιγμή ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, αφού προς το παρόν είναι πρώτος σκόρερ του συλλόγου μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Ο επονομαζόμενος και «μαύρο βέλος», για την απίστευτη ευλυγισία και ταχύτητα του, αλλά και την έμφυτη ικανότητά του στην κλειστή ντρίμπλα, αποτελεί μία από τις σημαίες του ΠΑΟΚ. Γόνος προσφυγικής οικογένειας, βγήκε από τα περίφημα «τσικό του Βίλλυ Σέφτσικ» και παρότι είχε αμέτρητες προτάσεις από συλλόγους εντός κι εκτός συνόρων (Φιορεντίνα), πέρασε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή στον Δικέφαλο του Βορρά, πάντα με το «7» στην πλάτη, έχοντας 67 γκολ σε 323 εμφανίσεις, τις περισσότερες με το περιβραχιόνιο στο χέρι, ενώ στην δεκαετία του 70 διετέλεσε προπονητής στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, όπου έβγαλε αρκετούς παίκτες για την πρώτη ομάδα (Σίγγας, Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης).

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Το καλοκαίρι του 1980, ο επιθετικός από την Ξυλοκέρα Ηλείας, που άρχιζε δειλά - δειλά να κάνει όνομα με τον Παναιτωλικό έρχεται στον ΠΑΟΚ για να καλύψει το κενό του Κώστα Ορφανού, που μόλις είχε κατηφορίσει για τον Ολυμπιακό. Μολονότι δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γκιούλα Λόραντ, σταδιακά τρύπωσε στην ενδεκάδα και δεν βγήκε ποτέ. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ του κόλλησαν το παρατσούκλι «φονιάς» όταν το 1982 είχε σκοράρει 11 φορές στα 4 παιχνίδια εκείνης της σεζόν απέναντι στην ΑΕΚ! Επιθετικός τανκ, με τσαμπουκά, διασκελισμό, εκτόπισμα και φονικά τελειώματα με το αριστερό. Είχε καθοριστική συμβολή στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα την σεζόν 1984-85 (12 γκολ), όμως λίγες μέρες πριν τον τελικό κυπέλλου με την Λάρισα εκείνης της χρονιάς συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, αποχωρώντας από τον ΠΑΟΚ με 47 γκολ σε 112 παιχνίδια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Μολονότι φόρεσε τις φανέλες πολλών ελληνικών ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ηρακλής, Δόξα Δράμας) και πέρασε μόλις 6 χρόνια παικτικής θητείας στον ΠΑΟΚ (σε δύο περιόδους) ο Γιώργος Γεωργιάδης θα μνημονεύεται εσαεί, για την ενεργή του συμμετοχή στα δύο τελευταία τρόπαια του συλλόγου, αφού σκόραρε τόσο στον τελικό κυπέλλου του 2001 (4-2 τον Ολυμπιακό), όσο και σε αυτόν του 2003 με τον Άρη (1-0) που κρίθηκε με δικό του τέρμα. Ο Καβαλιώτης μεσοεπιθετικός με την ανεπτυγμένη αίσθηση του γκολ σκόραρε 61 τέρματα σε 188 συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ και αργότερα εργάστηκε στον σύλλογο αρχικά ως σκάουτ και εν συνεχεία ως πρώτος προπονητής, αντικαθιστώντας σε τρεις διαδοχικές χρονιές Δώνη, Στέφενς και Αναστασιάδη, με τον Γ.Χ. να είναι ο τελευταίος προπονητής που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ σε τελικό κυπέλλου, αυτόν του ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό (2014).

ΚΥΡΙΑΚΟΣ «ΚΟΥΛΗΣ» ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Το μοναδικό πράγμα που μπήκε εμπόδιο στην σχέση του με τον Δικέφαλο του Βορρά ήταν οι σπουδές του. Το μόνο πράγμα που τον χώρισε από τον ΠΑΟΚ ήταν οι σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (πληροφορική και διοίκηση επιχειρήσεων), όπου έμεινε από το 1965 ως το 1971! Ο «επιστήμονας» του ΠΑΟΚ υπήρξε ένας ιδιαίτερος φορ της εποχής του (έπαιξε και ως αμυντικός), ο οποίος δεν είχε τόσο το μυαλό του στο σκοράρισμα (78 γκολ σε 484 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις), όσο στις συνεργασίες με τους υπόλοιπους μέσους, ήταν ένας σύγχρονος δούρειος ίππος, που προσέγγιζε το ποδόσφαιρο με το δικό του μάτι.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ «ΦΟΡΗΣ» ΓΕΝΤΖΗΣ

Μία από τις κορυφαίες μορφές στο ποδόσφαιρο της Βορείου Ελλάδας τη μεταπολεμική περίοδο. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ηρακλή Έδεσσας και το 1951 παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, όπου διέπρεψε ως κρυφός κυνηγός και μέλος της περίφημης τριπλέτας με Κουϊρουκίδη και Λευτέρη Παπαδάκη. Έμεινε για 10 χρόνια στον Δικέφαλο του Βορρά, με την φανέλα του οποίου σκόραρε 47 γκολ και ήταν ο πρώτος παίκτης του ΠΑΟΚ που ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας (1953-54), όταν πέτυχε 7 γκολ σε 10 αναμετρήσεις, ένα περισσότερο από τον Μπάμπη Κοτρίδη του Ολυμπιακού. «Έφυγε» το 2006 και προς προς τιμήν του το εθνικό στάδιο της Έδεσσας έχει πάρει το όνομά του.

ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΪΡΟΥΚΙΔΗΣ

Η άφιξη του από την Δόξα Δράμας και η κλοπή του μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού (χρειάστηκε να μείνει ένα χρόνο εκτός δράσης, μέχρι να βγει το δελτίο του) συμπλήρωσε ιδανικά την θρυλική τριάδα με Χριστόφορο Γεντζή και Λευτέρη Παπαδάκη, που υπήρξε το σήμα κατατεθέν της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ την χρυσή τριετία 1953-56. Ο Κουϊρουκίδης έγραψε ιστορία με τις θρυλικές πλαγιοκοπήσεις του, την κοφτή του ντρίμπλα και τα γκολ του από δύσκολες γωνίες, όμως ένας τραυματισμός έκοψε πρόωρα την καριέρα του σε ηλικία 29 ετών, έχοντας 91 γκολ σε 161 παιχνίδια με την φανέλα του ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1954,1955 και 1956).

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

Ανέστης Αφεντουλίδης (Καστοριανός τζέντλεμαν, με 58 γκολ, που αφονιζόταν με τις ομάδες του ΠΟΚ)

Κώστας Ορφανός (Ψηλός, ευθυτενής, σκόρερ)

Στέφανος Μπορμπόκης (Αυτό το γκολ στο Μέχελεν…)

Γιασεμάκης Γιασουμή («Ομορφόπαιδο» εκ Κύπρου, μα αξιόπιστος σκόρερ)

Γιαννάκης Οκκάς (Για χάρη του η «Τούμπα» έμαθε τα ριάλια)

Κυριάκος Αλεξανδρίδης (Ο κοντός που δεν κώλωνε πουθενά)

Γιώργος Χαβανίδης (Ο πρώτος σπεσιαλίστας φάουλ στην ιστορία του ΠΑΟΚ)

Τα κορυφαία «κανόνια» του ΠΑΟΚ