MENU

Ο «γηπεδούχος» Κώστας Βασιλόπουλος θυμάται...

Όταν μου ζήτησαν από το SDNA να θυμηθώ και να γράψω λίγα λόγια για 5 παιχνίδια του ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, η αλήθεια είναι ότι ζορίστηκα. Τι να πρωτοθυμηθείς από μια ιστορία αγώνων που αποτελούν «τη μητέρα των μαχών» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο; Ωστόσο μετά από αρκετό ζόρι –ομολογώ- διάλεξα τους αγώνες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Αγώνες που θεωρώ ότι αποτελούν ένδειξη μεγαλείου για τον ΠΑΟΚ και αγώνες-μνημείο χειραγώγησης του Ελληνικού ποδοσφαίρου!Μπήκαν οι βάσεις για το 2ο πρωτάθλημα

21 Οκτωβρίου 1984 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-0

Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Τούμπα κατάμεστη από το… πρωί. Παιχνίδι για γερά νεύρα. Ισορροπημένο. Ο Πάπριτσα έχασε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει με την εκπνοή του α΄ ημιχρόνου και εξίσου μεγάλη ευκαιρία έχασε ο Κοκολάκης λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης. Η «Ολύμπια» ψυχραιμία του Γιώργου Κωστίκου να ευστοχήσει στο 87΄σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος ένα λεπτό νωρίτερα έδωσε τη νίκη στον Δικέφαλο. Εκείνο το απόγευμα θαρρώ, πίστεψα ότι ίσως και να έφθανε ο ΠΑΟΚ για δεύτερη φορά στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος. Τον Ιούνιο του 1985 ήταν πρωταθλητής Ελλάδας.

https://www.youtube.com/embed/I1AltzpX29I

Διέλυσε ΟΣΦΠ-Κοσκωτά στις Σέρρες

6 Δεκεμβρίου 1987 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 6-1

Ένα από τα πιο ξεχωριστά παιχνίδια στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ κόντρα στο «παιδομάζωμα» του Κοσκωτά. Ο Δικέφαλος τιμωρημένος –εντελώς … τυχαίο το γεγονός- υποδέχεται τους ερυθρόλευκους στις Σέρρες. Ασταμάτητη βροχή και χιλιάδες αυτοκίνητα στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Σερρών, με ανάγκασαν να μπω στο γήπεδο δέκα λεπτά αφού ξεκίνησε το παιχνίδι. Το γκολ του Μπάνον (7΄) δεν το είδα ποτέ. Κατάλαβα ότι ο ΠΑΟΚ σκόραρε από τα πανηγύρια των ΠΑΟΚτσήδων που δονούσαν όλη την πόλη των Σερρών. Πρόλαβα όμως να δω τον Μαυρομάτη να πετυχαίνει το 2-0 (14΄), τον Σίγγα να σκοράρει το 3-0 (19’), τον Μπανιώτη να διαλύει την άμυνα του Ολυμπιακού και να ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 4-0 (40’). Ο Μπορμπόκης διαμόρφωσε το τελικό 6-1 με γκολ στο 74 και στο 88΄ καθώς ο Τσαλουχίδης είχε καταφέρει να μειώσει στο 49΄ σε 4-1.

Η «παράγκα» των… θαυμάτων!

30 Οκτωβρίου 1998 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2

Γνήσια παιδιά της «παράγκας» του μπαρμπά Θωμά, Παπαδάκος (διαιτητής) και Φεσόπουλος-Βλάχος (βοηθοί) έκαναν ότι μπορούσαν για να κερδίσει ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι άνοιξαν το σκορ στο 7ο λεπτό με τον Οφορίκουε, αλλά μετά από αντεπίθεση διαρκείας και σκληρή προσπάθεια ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να ισοφαρίσει με τον Φρατζέσκο. Ο Δικέφαλος προσπαθεί –κόντα σε διαιτητή και βοηθό) να πετύχει και 2ο γκολ αλλά στο 80΄γίνεται το διαιτητικό θαύμα. Σε αντεπίθεση του Ολυμπιακού που ξεκινά με τον Γκόγκιτς από εμφανέστατη θέση οφ σαιντ προκαλώντας …σεισμό αντιδράσεων στην Τούμπα. 2-1 από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γεωργάτου. Το παιχνίδι τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα τρία λεπτά αργότερα όταν ο Παπαδάκος μετά από υπόδειξη του Βλάχου, ακυρώνει γκολ του Τάκολα. Η απόφαση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Η έκρηξη του κόσμου  προκαλεί πανδαιμόνιο και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ο βιασμός του ποδοσφαίρου είχε ξεκινήσει. Τις επόμενες ημέρες ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

«Παράγκα» part 2 και ερυθρόλευκες αλητείες!

7 Νοεμβρίου 2000 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-4

Ο κόσμος τις κερκίδες της Τούμπας «βράζει» υποψιασμένος για το τι τον περιμένει. Στο 10΄ ο διαιτητής Καζναφέρης αντί να υποδείξει πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σε ανατροπή του Γιώργου Γεωργιάδη από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, δείχνει κίτρινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ για… θέατρο. Στο 14’ ο ΠΑΟΚ ζητά νέο πέναλτι σε ανατροπή του Δημήτρη Ναλιτζή από τον Γιώργος Αμανατίδη. Στα επόμενα λεπτά δυο επιθέσεις του Δικεφάλου ανακόπτονται με ανύπαρκτα οφ σαιτν. Στο 32’ στην πρώτη ουσιαστικά ευκαιρία του ο Ολυμπιακός σκοράρει με τον Γεωργάτο.  Στο 39’ ο ΠΑΟΚ ζητά εκ νέου πέναλτι σε ανατροπή του ΓΧ Γεωργιάδη που αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα-κόκκινη από τον Καζναφέρη για διαμαρτυρία. Στο 56’ ο Ναλιτζής ισοφαρίζει για τον ΠΑΟΚ, στο 66’ ο Αλεξανδρής βάζει ξανά μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, αλλά ο Φρούσσος ισοφαρίζει εκ νέου σε 2-2. Στο 75’ ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 2-3 και στο 90’ διαμορφώνει το τελικό 2-4. Το παιχνίδι λήγει μέσα σε ένα πραγματικό χάος, ο διαιτητής Κασναφέρης τραυματίζεται και αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ κατά την αποχώρησή τους οι οπαδοί του Ολυμπιακού (τότε επιτρέπονταν ακόμα οι μετακινήσεις), αποδεικνύοντας την ποιότητα και τα ένστικτά τους, καταστρέφουν την προτομή του Γιώργου Κούδα.

Με διαιτητές «καθαρούς» χάνει πάντα!

13 Μαρτίου 2011 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-1

Πέτρος Κωνσταντινέας! Η τρανή απόδειξη ότι στον Πειραιά δεν ανέχονται διαιτητή που να σφυρίζει ότι βλέπει! Μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε ρέφερι να σφυρίξει τις δυο ομάδες στα ίσα, ο ΠΑΟΚ κέρδισε και μάλιστα με ανατροπή του σκορ. Ο Τζεμπούρ στο 12΄ άνοιξε το σκορ μετά από λάθος του Κοντρέας αλλά με τη βοήθεια της Τούμπας εκείνη η υπερομάδα του ΠΑΟΚ κατάφερε να «γυρίσει» το παιχνίδι. Ο Κουτσινικούλης (ίσως η καλύτερη στιγμή του στο διάστημα που φόρεσε τη φανέλα του Δικεφάλου) στο 44΄ και ο Βιτόλο στο 70΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο Βιερίνια, χάρισαν μια περήφανη νίκη στον ΠΑΟΚ. Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι. Εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνικό ποδόσφαιρο το σκιάζει η φοβέρα και το πλακώνει η σκλαβιά!

Ο «φιλοξενούμενος» Άκης Στρατόπουλος θυμάται...

Ακόμη δεν με έχουν πάρει τα χρόνια, καθότι βρίσκομαι στην τρυφερή ηλικία των 31. Μοιραία, θα μιλήσω για ματς της τελευταίας 15εντίας, δηλαδή για αυτά που πραγματικά θυμάμαι καλά. Πέντε μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού, καθεμιά για τους δικούς της λόγους.19/03/2000 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2

Σεζόν 1999-00, 24η αγωνιστική. Ο Μπάγεβιτς έχει αποχαιρετήσει και πλέον βρίσκεται στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός ανεβαίνει στην ασφυκτικά γεμάτη Τούμπα με Μπιγκόν, Ζάχοβιτς αλλά χωρίς Τζιοβάνι ελέω Σέμου. Η μάχη για τον τίτλο με τον εξαιρετικό Παναθηναϊκό του αειμνήστου Κυράστα μαίνεται και οι «ερυθρόλευκοι» φεύγουν με ένα πολύτιμο «διπλό» στο δρόμο για το τέταρτο σερί. Οι Πειραιώτες παίζουν καλό ποδόσφαιρο, ανοίγουν το σκορ με τον Χούτο στις αρχές του β' ημιχρόνου και κάνουν το 0-2 στο 67' και πάλι με τον Χούτο σε μια αντεπίθεση με τρεις μπαλιές από Αμανατίδη, Νινιάδη και Τζόλε. Αξέχαστη η στιγμή αυτού του γκολ αφού για περίπου μισό λεπτό ακούς το γρασίδι να μεγαλώνει πριν οι Παοκτσήδες αρχίσουν και πάλι να ανασαίνουν.

27/11/2000 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-4

Σεζόν 2000-01, 8η αγωνιστική. Ματσάρα, 6 γκολ, και μια... παραδοσιακή Τούμπα που γκρινιάζει για 155 φάσεις οφσάιντ που κόπηκαν λανθασμένα και άλλα περίπου 192 μακροβούτια εντός και εκτός περιοχής που ξεκίνησαν από το πρώτα λεπτά και συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος. Ένα τέλος που βρήκε τον Κασναφέρη να φεύγει αιμόφυρτο και έναν Ολυμπιακό θριαμβευτή να παίρνει νωρίς προβάδισμα για τον τίτλο με τη δεύτερη «τεσσάρα» της ιστορίας του στο συγκεκριμένο γήπεδο. Αξέχαστο το 0-1 του Γεωργάτου με φάουλ από τα 45 μέτρα και το σύνθημα που ενέπνευσε: «έκανες την Τούμπα άνω-κάτω Γεωργάτο, Γεωργάαααααατο». Όπως και το απίθανο τρίτο γκολ από τον Τζόλε για το 2-3 με τρομερό σουτ στο «Γ» αφού πρώτα είχε στείλει για εμετό όλη την άμυνα του «Δικεφάλου». Αξέχαστη νίκη και για τον προπονητή των μεγάλων νικών, Τάκη Λεμονή, αφού αυτό ήταν το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού μετά την απόλυση Μαντζουράκη.

24/08/2003 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2

Πρώτη αγωνιστική της περιόδου 2003-04. H Τούμπα είναι σχεδόν αναζωογονητικά πολιτισμένη μετά από πολύ καιρό και δεν συμβαίνει το παραμικρό. Η λεπτομέρεια ότι το ματς διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών δεν πρέπει να μας χαλάσει την όμορφη ιστορία. Ο ΠΑΟΚ είναι τιμωρημένος και εντός γηπέδου τον «τιμωρούν» δύο πρώην που έχουν μετακομίσει το καλοκαίρι στον Πειραιά, οι Γ.Χ. Γεωργιάδης και Παντελής Καφές, με ισάριθμες κεφαλιές. Πιθανώς το πιο ήσυχο ματς που θυμάμαι, ενώ το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός πέρασε από εκεί χωρίς προπονητή (Προτάσοφ...), με γκολ δύο πρώην παικτών του αντιπάλου οι οποίοι πλέον είναι απλές αναφορές στην «ερυθρόλευκη» Ιστορία, αλλά και με σωσμένο πέναλτι (στο 0-1) από πρώην τερματοφύλακα του Άρη (σ.σ. Κατεργιαννάκη) στρίβουν ακόμη περισσότερο το «μαχαίρι» του χαβαλέ. Ένας «Τζόλε» ήταν αρκετός για αυτά τα ματς εκείνη την εποχή.

https://www.youtube.com/embed/FAxpWQ9Zs20

21/01/2007 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 2-3

Μια ακόμη νίκη στα ίσια για τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, γήπεδο που είχε μετατρέψει στο εκτός λεκανοπεδίου «εξοχικό» του εκείνη τη δεκαετία (σ.σ. το άλλο ήταν κοντά στο κέντρο της Αθήνας). Το γήπεδο είναι τίγκα, ο ΠΑΟΚ με ρόστερ για γέλια και κλάματα (ταυτόχρονα), όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όπως συνήθως σε αυτά τα ματς, κάνει τους γηπεδούχους να αισθάνονται ότι μπορούν να πάρουν κάτι θετικό. Τον Ριβάλντο, προφανώς, δεν τον ρώτησε κανείς. Ο Βραζιλιάνος κάνει μυθικό χαβαλέ σε μια άμυνα που αποτελείται από ογκόλιθους (στην κυριολεξία): Αραμπατζής, Χαραλάμπους, Μελίσσης, Μπαρκαουάν. Πετυχαίνει ένα γκολ και βγάζει τις ασίστ για τα άλλα δύο, ενώ ο Τοροσίδης πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στον Ολυμπιακό. Μια ακόμη μεγάλη νίκη με τον Τάκη Λεμονή προπονητή, στη δεύτερη θητεία του. Αυτή ήταν η ένατη σερί σεζόν που οι «ερυθρόλευκοι» έφευγαν αήττητοι από την Τούμπα.

05/02/2012 ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 0-2

Μια από τις πλέον «καθαρές» (σ.σ. όχι -για όσους δεν το 'πιασαν- δεν αναφέρομαι σε εξωαγωνιστικούς λόγους) νίκες του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Με τον Βαλβέρδε στον πάγκο τους, οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν μπαλάρα και περνούν αέρα από την έδρα του ΠΑΟΚ, χωρίς να αφήσουν περιθώρια για αμφισβήτηση ή γκρίνια. Τρομερό ξεκίνημα στο ματς από τον Ολυμπιακό με γκολ του Αμπντούν στο 5' και του Μιραλάς ο οποίος κάνει ότι θέλει στους αμυντικούς του «Δικεφάλου» και σε μια από τις γνωστές... μιραλιές του στο 12' περνάει ανάμεσα από πέντε για το 0-2. Νίκη «χρυσάφι» για τον Ολυμπιακό στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αφού είχε βρεθεί μέχρι και πέντε βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό μετά από μια ήττα στην Ξάνθη. Αυτό το «τρίποντο» ήταν το δεύτερο σε ένα σερί εννέα νικών για τους «ερυθρόλευκους» που τους χάρισε τον τίτλο.

Τα ντέρμπι που θυμάμαι - Part 1