MENU

Ενώπιον των μελών της Θύρας 7 που βρέθηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το παγκόσμιο συνέδριο των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρόλευκων» αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα της ομάδας και για περίπου μία ώρα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κόσμο αλλά και να ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Το SDNA εντοπίζει τα έξι σημαντικότερα σημεία για τα οποία είτε το νόμισμα έχει δυο όψεις και παρουσιάστηκε μόνο η μία, είτε υπήρξαν «λάθη» που έβγαζαν μάτι...

Ανέφερε λοιπόν μεταξύ άλλων ο 51χρονος Έλληνας επιχειρηματίας:

Για το ποδόσφαιρο: «Για τη χρονιά που τελείωσε, δε θα πω πολλά. Έγινε μεγάλο λάθος στην επιλογή χαρακτήρων. Πανάκριβοι παίκτες, πιο ακριβό μπάτζετ αλλά το πρόβλημα τους δεν ήταν ποδοσφαιρικό, αλλά πρόβλημα χαρακτήρων. Και φυσικά αυτό έχει να κάνει και με τα αποδυτήρια και γι αυτό εφέτος αλλάζουν όλα».

Η πραγματικότητα: Καμία αντίρρηση για τους ακριβούς ποδοσφαιριστές που διέθετε την σεζόν 2017-18 ο Ολυμπιακός, αν και σε καμία περίπτωση δεν ήταν της ίδιας κλάσης με αυτούς προηγούμενων ετών. Το οξύμωρο είναι ότι εκείνος επέλεξε να αλλάξει τέσσερις προπονητές σε μια σεζόν επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν τα αποδυτήρια. Εκείνος απομάκρυνε τον μεθοδικό Τάκη Λεμονή, ο οποίος είχε την ομάδα πρωταθλήτρια χειμώνα, για να τον αντικαταστήσει με τον ανεπαρκή Ισπανό Όσκαρ Γκαρσία που θα μείνει στην μνήμη μόνο για την κακόγουστη παράσταση στο ντέρμπι της Τούμπας τον Φλεβάρη. Οι επιλογές προπονητών και η αντικατάσταση τους κόστισε στον Ολυμπιακό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και όμως δεν ακούστηκε ίχνος αυτοκριτικής, παρά μόνο γενικά συμπεράσματα.

Για τη διαιτησία: «Ακόμα και έτσι όπως ήμασταν εμείς θα το παίρναμε το πρωτάθλημα, αν μας άφηναν. Είδατε τι έγινε εδώ στο γήπεδο μας, με τον ΠΑΟ και την ΑΕΚ. Κυρίως με τον ΠΑΟ. Εκεί χάθηκε το Πρωτάθλημα. Σφυρίζει πέναλτι έξω από την περιοχή, χάνεται το πρωτάθλημα εκείνη την στιγμή και δεν πάει ένας, ένας, να διαμαρτυρηθεί...»

Η πραγματικότητα: Ο Μαρινάκης θεωρεί ότι το πρωτάθλημα κρίθηκε στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στις αρχές Μαρτίου, όπου η ομάδα του με άθλια εμφάνιση αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 απέναντι σε 10... εν δυνάμει «πρόσφυγες» ποδοσφαιριστές, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν με εκτέλεση πέναλτι του Αντονί Μουνιέ. Εκείνη την Κυριακή ο Ολυμπιακός βρισκόταν πέντε βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, η οποία νίκησε με 1-0 τον Πανιώνιο το απόγευμα, και το -5 έγινε -7, για να φτάσει στο -13 μέχρι το τέλος της σεζόν. Δύσκολο λοιπόν να χάθηκε το πρωτάθλημα σε εκείνο το 1-1 με τον Παναθηναϊκό... Όσο για τα κλισέ παράπονα για τη διαιτησία, υπενθυμίζουμε τους ασφαλώς πολύ πιο κρίσιμους αγώνες με Αστέρα Τρίπολης τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο, όταν σε αμφότερους σοβαρά διαιτητικά λάθη επέτρεψαν στους Πειραιώτες να αποσπάσουν ισοπαλία με 1-1 ενώ βρέθηκαν πίσω στο σκορ, το πέναλτι-δώρο στον Κώστα Φορτούνη στο 4-3 επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη την 7η αγωνιστική, ακόμα και εκείνο που κέρδισαν για το τελικό 2-2 με τον Ατρόμητο στην εκπνοή του παιχνιδιού της 11ης Φεβρουαρίου και τουλάχιστον δεν έχασαν και την τρίτη θέση, μαζί με το «καλό» εισιτήριο του Europa League, από τους Περιστεριώτες.

Για τα έσοδα του Champions League: «Είδατε στο βίντεο που προηγήθηκε την κοσμογονία στο προπονητικό του Ρέντη που είναι μέσα στα 10 καλύτερα της Ευρώπης. Τις αλλαγές στο Καραϊσκάκη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα γίνονται με όραμα και με σκληρή δουλειά. Και με το να βάζεις τα λεφτά σου. Βαρέθηκα να ακούω για «έσοδα» του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο για αυτούς που τα λένε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους ότι η χρονιά που έρχεται είναι η τρίτη χωρίς έσοδα απο Τσάμπιονς Λιγκ;».

Η πραγματικότητα: Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρθηκε σε «τρίτη σεζόν χωρίς έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ». Αυτές είναι η πρώτη του, το 2010-11, κάτι το οποίο ήδη γνώριζε όταν αναλάμβανε τα ηνία του συλλόγου καθώς η ομάδα είχε τερματίσει στην 5η θέση, το 2016-17 με τον αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σεβά τον Αύγουστο όπου πλήρωσε το τραγικό ρόστερ και την αλλαγή του Μάρκο Σίλβα μια ημέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας για άγνωστους ως σήμερα λόγους. Η τρίτη είναι η αγωνιστική περίοδος που έρχεται.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι σε έξι περιπτώσεις ο σύλλογος συμμετείχε στους «χρυσοφόρους» ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, τις πέντε εκ των οποίων απευθείας και με παρουσία στη φάση των «16» το 2013-14, αποκομίζοντας μυθικά έσοδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του (εκ των οποίων κανένας δεν έχει παίξει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ μετά το 2011) και αλλοιώνοντας σε συντριπτικό βαθμό την εικόνα όχι μόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά του αθλητισμού συνολικά, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο για την όποια ομάδα να ανταγωνιστεί οικονομικά έναν σύλλογο με έξι παρουσίες σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ (για να μην αναφερθούμε στα επιπλέον έσοδα από το Europa League) μέσα σε μόλις επτά χρόνια. Ο Ολυμπιακός, που είναι γνωστό και από τα πορίσματα Κορέα και Ανδρεάδη πώς έχτισε την αυτοκρατορία, διέλυσε κάθε αντίπαλο και σε αυτό το διάστημα εισέπραξε μόνο από το Τσάμπιονς Λιγκ πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ έναντι... 0 του Παναθηναϊκού, που ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του στο πρωτάθλημα, και κάποια ελάχιστα του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ από τη συμμετοχή τους στο Europa League.

Για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό: «Αυτό που έχουμε πετύχει τα 8 τελευταία χρόνια στον Ερασιτέχνη είναι θαύμα. Δύσκολα συνειδητοποιείς τι έχει συμβεί και σίγουρα οι αριθμοί που είδαμε στο βίντεο μας βοηθάνε όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει γραφτεί Ιστορία και πρέπει όλοι να είμαστε υπερήφανοι και χαρούμενοι που ζούμε τέτοιες στιγμές με την ομάδα μας».

Η πραγματικότητα: Η ιστορία κατέγραψε ως αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο τον Ολυμπιακό στα ερασιτεχνικά σπορ, με την υποσημείωση ότι έβγαινε πρώτος... τρέχοντας μόνος του. Money talks: αν ισχύει μια φορά στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ, στα ερασιτεχνικά αθλήματα με τους ανύπαρκτους πόρους και διαφημιστικό ενδιαφέρον ισχύει... επί 60. Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί απόλυτα σε όσα τμήματά του διαθέτουν πολλαπλάσιο των ανταγωνιστών του μπάτζετ (στο πόλο, στο μπάσκετ γυναικών έχει οκτώ φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από τον δεύτερο και έξι φορές μεγαλύτερο στο βόλεϊ γυναικών) και τα χρήματα αυτά προέρχονται ως επί το πλείστον από τα υπέρογκα έσοδα της ΠΑΕ (πχ, μια ισοπαλία σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ καλύπτει εξ ολοκλήρου το ετήσιο μπάτζετ του τμήματος πόλο). Σε όσα σπορ είναι μεν μεγαλύτερο, ωστόσο όχι πολλαπλάσιο από εκείνο των άλλων ομάδων, όπως το βόλεϊ ανδρών, στα τελευταία τέσσερα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός κέρδισε ένα και ο ΠΑΟΚ τρία. Αν μη τι άλλο παράδοξο μάλιστα σε σχέση με την οικονομική ευρωστία του συλλόγου είναι ότι τα τμήματα του Ολυμπιακού δηλώνουν συμμετοχή σε υποδεέστερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις από εκείνες που θα μπορούσαν.

Για τις φήμες εμπλοκής του με το μπάσκετ και τους αδερφούς Αγγελόπουλους: «Υπάρχουν Ολυμπιακοί ευκατάστατοι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν; Εγώ και οι Αγγελόπουλοι έχουμε δώσει εκατομμύρια στη δίνη μιας κρίσης. Περιμένω λοιπόν να δω που είναι οι άλλοι που όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά ορισμένοι κάνουν και ζημιά στον Σύλλογο. Όποιος μπορεί να κάνει μεγαλύτερο τον Ολυμπιακό και θέλει, τον περιμένουμε. Και στο ποδόσφαιρο και στον Ερασιτέχνη. Αλλά ένα ευρώ δεν έχουμε δει από κανέναν. Ναι λοιπόν στην κριτική αλλά να υπάρχει εκτίμηση. Το θαύμα του Ερασιτέχνη γίνεται πραγματικότητα από τον απλό κόσμο που βάζει το υστέρημα του και από εμένα που είμαι πάντα εκεί. Και θα συνεχίσω να είμαι εκεί και να στηρίζω όλα τα τμήματα του Συλλόγου!»

Η πραγματικότητα: Ίσως η πιο άστοχη σύγκριση αφορά στην οικονομική προσφορά του ίδιου με εκείνη των αδερφών Αγγελόπουλων στην ΚΑΕ, την οποία «τρέχουν» από το 2005. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν υφίσταται η παραμικρή σύγκριση ανάμεσα στα έσοδα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, τόσο στα χρήματα τα οποία εισπράττονται από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (το παθητικό της ΚΑΕ Ολυμπιακός τις δύο χρονιές που κατέκτησε την Ευρωλίγκα, το 2012 και το 2013, ήταν τεράστιο, την ώρα που η ΠΑΕ εξασφάλιζε σχεδόν κάθε χρόνο «άκοπα» +25 εκατομμύρια ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ), όσο και στις πωλήσεις αθλητών. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τις παραχωρήσεις των Κώστα Μανωλά, Κώστα Μήτρογλου, Παναγιώτη Ρέτσου που απέκτησε δωρεάν, την ώρα που οι Αγγελόπουλοι έβαζαν τις «καλές» εποχές περισσότερα από 20 εκατομμύρια από την τσέπη τους για να φέρουν τον Τζος Τσίλντρες, τον Βασίλη Σπανούλη και τους υπόλοιπους σταρ. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια που έριξαν αισθητά το μπάτζετ, δεν υπάρχει σεζόν που να μην χρειαστεί να επενδύσουν τουλάχιστον 7-8 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός ο Ολυμπιακός.

Για την σχέση του Ολυμπιακού με την πολιτική και την κυβέρνηση: «Ακούω ξανά και ξανά για την πολιτική και αν μπλέκεται ο Ολυμπιακός κλπ κλπ. Ακούστε, εμείς έχουμε συγκρουστεί και εγώ και οι συνεργάτες μου με κάθε κυβέρνηση όταν είδαμε ότι θίγει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού. Δεν είναι θέμα κομματικό. Όμως ζούμε όλοι τι συμβαίνει και το πράγμα τα τελευταία δυο χρόνια έχει ξεφύγει. Δεν υπάρχει μέρα που δεν υπάρχει μια επίθεση στον Σύλλογο, σε εμένα, από Υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές. Συνηθίσαμε πια να μας αντιμετωπίζουν όλοι με βρώμικο πόλεμο. Εμείς έχουμε μάθει να απαντάμε με τη δουλειά μας και τις επιτυχίες μας. Με τις νίκες μας σε κάθε επίπεδο. Είτε αυτό είναι επιχειρήσεις, είτε είναι αθλητισμός, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορεί κανείς να μας λυγίσει γιατί και το δίκαιο και η αλήθεια της ζωής είναι με το μέρος μας».

Η πραγματικότητα: Καμία σύγκρουση με την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά από το 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 δεν είχε ο Ολυμπιακός, η σχέση του οποίου με τη Νέα Δημοκρατία (αναμφίβολα λόγω της προσωπικής φιλίας και κουμπαριάς του κ. Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη) παραμένει αγαστή όλα αυτά τα χρόνια. Παρά τη δήλωση του Έλληνα επιχειρηματία περί «μη κομματικού θέματος», είναι εμφανές ότι την τελευταία διετία το σύνολο του «ερυθρόλευκου» χώρου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς του. Πριν λίγους μήνες, στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατήγγειλαν τις επιθετικές ανακοινώσεις της Θύρας 7 εις βάρος τους, αλλά και ευθείες απειλές που κορυφώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 με την αλλαγή του χώρου ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον Πειραιά, υπό τον φόβο επεισοδίων από οπαδούς του Ολυμπιακού και με τον Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ, Κώστα Καραπαπά, να βάλλει κατά του Υπουργού Οικονομικών. Όσο για την πρόσφατη δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη υπό τους ήχους του Αντώνη Ρέμου στα «Ποσειδώνια» περί «Χούντας που σύντομα θα πέσει», όσο αυστηρός και αν θέλει να είναι κανείς με την νυν κυβέρνηση και τα λάθη της σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο για την χώρα, μόνο ως ατυχέστατη και προσβλητική για όσους υπέφεραν αφάνταστα κατά τη διάρκεια της Επταετίας μπορεί να χαρακτηριστεί...

Οι έξι αστοχίες Μαρινάκη