MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Ο Οδυσσέας στη Γη των Λαιστρυγόνων!

0

Η ποικιλομορφία στα οπαδικά φόρουμ είναι δεδομένη. Υπάρχει ο οπαδός γκρινιάρης: Εκείνος, δηλαδή, που δε θα είναι ευχαριστημένος με κανέναν παίκτη, με καμία διοίκηση και ο οποίος ενδεχομένως - αν υποστηρίζει τη Γιουβέντους - να γκρινιάζει επειδή ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μεγάλος σε ηλικία! Υπάρχει ο αισιόδοξος οπαδός: Εκείνος που βλέπει κάθε ποδοσφαιριστή που αποκτά η ομάδα του ως τον επόμενο κάτοχο χρυσής μπάλας, έχει πάντα έτοιμη δικαιολογία για κακές του εμφανίσεις κ περιμένει μια καλή στιγμή για να φωνάξει δικαιωμένος. Και, φυσικά, υπάρχει ο οπαδός-νοσταλγός: Εκείνος που αποδέχεται την αξία του σήμερα, αλλά «αν βλέπατε εκείνον που είχαμε τότε, δε θα τολμούσατε καν να συγκρίνεται».

Όλα τα είδη, τα τρία χαρακτηριστικά τα οποία προαναφέρθηκαν και άλλα 50 υπό εξαφάνιση, τα οποία ευδοκιμούν σε κάθε οπαδικό φόρουμ ανά τον κόσμο, μαζεύτηκαν εσχάτως για να συζητήσουν το φαινόμενο Βλαχοδήμου! Το φαινόμενο του Οδυσσέα, για να ακριβολογούμε, αφού έτσι τον γνώρισαν από την πρώτη στιγμή στην Πορτογαλία και έτσι τον έμαθαν για τα καλά τον τελευταίο μήνα. Τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο, σε ένα από τα φόρουμ των οπαδών της Μπενφίκα, είχαν συμπληρωθεί 223 σελίδες για τον Έλληνα γκολκίπερ.

Οι περισσότεροι τον θεωρούν ως μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Κάποιοι, οι πιο ωμοί, θα προσέθεταν ότι αυτό δεν ήταν και δύσκολο! Οι αισιόδοξοι τον θεωρούν, ήδη, τον καλύτερο τερματοφύλακα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Οι ρεαλιστές τους εγκαλούν σε προσγείωση και ζητούν ενίσχυση στη θέση με έμπειρο τερματοφύλακα. Υπάρχουν οι ενθουσιώδεις, οι οποίοι ξετρελάθηκαν με τα αντανακλαστικά του, το παιχνίδι του με τα πόδια και τις σωστές μεταβιβάσεις, αλλά και οι σκεπτικοί γύρω από την ατολμία του να βγαίνει από την εστία και να καθαρίζει τις σέντρες. Όλοι παραδέχτηκαν την προσωπικότητά του, τη καθοδήγηση της άμυνας του, την αυτοσυγκέντρωσή του, αλλά και (σχεδόν) όλοι κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Παίζει σε μια θέση, στην οποία οι οπαδοί της Μπενφίκα είδαν και όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν τον Γιαν Όμπλακ και τον Έντερσον! Παράλληλα, όμως, είχαν δει και έχουν πρωτίστως οι ίδιοι να το λένε διάφορους Μορέτο, Κουίμ και Ρομπέρτο (σ.σ. ο πρώην γκολκίπερ του Ολυμπιακού ήταν πάντα αντικείμενο χλευασμού για τους οπαδούς της Μπενφίκα). Η ζωή στη Γη των Λαιστρυγόνων θα ήταν δεδομένα δύσκολη για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ωστόσο, κατάφερε να από την αρχή της σεζόν να την έχει φέρει στα χέρια του.

Η πόρτα που άνοιξε και τα εγκώμια…

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που παρουσιάστηκε. Ούτε από την ημέρα που μπορούσε να κάθεται στα αποδυτήρια με ένα γκρουπ Πορτογάλων τουριστών, οι οποίοι δεν είχαν την ικανότητα να τον αναγνωρίσουν. Έπρεπε ο ξεναγός να τον αναγγείλει για να καταλάβουν όλοι ότι υπήρχε ανάμεσά τους ένας εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα! Οι περισσότεροι χάρηκαν, μια ξανθιά κοπέλα λιγάκι παραπάνω και μάλλον τον ψιλοπήρε στο κυνήγι! Το βίντεο ήταν στις 18 Μαΐου, όταν ακόμα οι Πορτογάλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τι αγόρασε η Μπενφίκα από τον Παναθηναϊκό.

«Δεν είναι Έντερσον ή Νόιερ, αλλά κάνει τη δουλειά του πολύ καλά», θα τους απαντούσε ο Ζέκα όταν στράφηκαν σε εκείνον για να κάνει το scouting. «Έχει εξαιρετικές δυνατότητες και ένας επαγγελματίας που θέλει να ακούει και να μαθαίνει. Χρειάζεται βελτίωση στις σέντρες, αλλά είναι εκπληκτικός στο ένας εναντίον ενός. Θα γίνει νούμερο ένα της Μπενφίκα, όμως όχι ακόμα». Η άποψη του Ζέκα είχε λογική. Ο Βλαχοδήμος είχε μπροστά του τον Μπρούνο Βαρέλα, έναν 23χρονο Πορτογάλο προερχόμενο από τα σπλάχνα του συλλόγου και τον Μάιλ Σβίλαρ, έναν 18χρονο Βέλγο για τον οποίο η Μπενφίκα πλήρωσε στην Άντερλεχτ 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2017 και ο οποίος έγινε τον περασμένο χειμώνα ο νεαρότερος γκολκίπερ στην ιστορία του Champions League.

Ανταγωνισμός, λοιπόν, υπήρχε. Θα τον έλεγες, ωστόσο, δίκαιο ανταγωνισμό. Η άφιξη του Οδυσσέα Βλαχοδήμου δημιούργησε καλώς εννοούμενη ίντριγκα εξ αρχής. Ο πατέρας του Σβίλαρ (σ.σ. βετεράνος γκολκίπερ και εκείνος) δήλωνε ότι ο γιος του δε φοβάται τον Βλαχοδήμο, ο Βαρέλα ότι δεν τρομάζει με τον Βλαχοδήμο και ο Έλληνας γκολκίπερ έλεγε την ίδια στιγμή ότι αντιλαμβάνεται πως δεν έχει προτεραιότητα και στόχος του είναι να δουλέψει και να περιμένει την ευκαιρία του.

Ο Ρουί Βιτόρια θα το έπαιζε το παιχνίδι στα ίσια. Στο πρώτο φιλικό μοιράστηκαν το χρόνο ο Σβίλαρ και ο Αντρέ Φερέιρα (αγωνίζεται στη Β’ ομάδα της Μπενφίκα). Στο δεύτερο φιλικό ξεκίνησε βασικός ο Βλαχοδήμος και στο 46’ αντικαταστάθηκε από τον Μπρούνο Βαρέλα. Όλα τα λεφτά, όμως, ήταν όταν θα ξεκινούσαν τα δυνατά φιλικά. Στις 21 Ιουλίου, ο Σβίλαρ θα ήταν βασικός απέναντι στη Σεβίλλη. Αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο ζέσταμα και ο Οδυσσέας πήρε την πρώτη του σπουδαία ευκαιρία. Πέντε μέρες αργότερα, ο Βέλγος ήταν βασικός απέναντι στη Ντόρτμουντ, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά ήρθε στις 28 Ιουλίου.

Απέναντι στη Γιουβέντους, ο Βλαχοδήμος ξεκινάει βασικός, εντυπωσιάζει και οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να ψάχνουν πρόσωπα από το κοινό παρελθόν για να μιλήσουν για τον Έλληνα γκολκίπερ. «Δεν εκπλήσσομαι. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που δουλεύει καθημερινά για να βελτιώνεται και, ήδη, από πέρυσι είχε δείξει σημαντική πρόοδο στο παιχνίδι του», θα πει ο Γιώργος Καραγκούνης στην «A Bola» και το σερί του Βλαχοδήμου θα συνεχιστεί και την 1η Αυγούστου στο φιλικό με τη Λυών.

Για μερικές μέρες θα γίνεται στα πορτογαλικά μέσα λόγος για δίλημμα του Ρουί Βιτόρια. Πλησιάζοντας προς το επίσημο ματς με τη Φενερμπαχτσέ το δίλημμα έπαψε να υφίσταται. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήταν η επιλογή του προπονητή του. Η Μπενφίκα κέρδισε 1-0 κι έθεσε τις βάσεις για την πρόκριση, μια πρόκριση την οποία θα έπαιρνε στην Τουρκία, χάρη και στις επεμβάσεις του Έλληνα γκολκίπερ. Η επίσημη ιστοσελίδα των «αετών» θα υποδεχόταν το βράδυ της 8ης Αυγούστου με ενθουσιασμό τα στατιστικά στοιχεία της εμφάνισής του απέναντι στη Φενερμπαχτσέ.

24 πράξεις στο ματς, οι 18 σωστές. Ποσοστό αποτελεσματικότητας: 74%

21 πάσες. Ποσοστό Αποτελεσματικότητας: 81%

14 κοντινές πάσες. Ποσοστό Αποτελεσματικότητας: 76%

1 έξοδος. 100%

1 απόκρουση. 100%

5 απομακρύνσεις της μπάλας ή όπως τιτλοφορούταν το άρθρο

«Η τέχνη του να επεμβαίνεις όταν χρειάζεται». Η τέχνη που κάνει τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο βασικό στην Μπενφίκα και εμπόδιο του ΠΑΟΚ για τους ομίλους του Champions League.

Ο Οδυσσέας στη Γη των Λαιστρυγόνων!