MENU

Εκατό ευρωπαϊκές νίκες! Τόσες συμπλήρωσε ο Ολυμπιακός στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ με το διπλό του στη Βέρνη. Μια ομάδα που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 μετρούσε τις ευρωπαϊκές της μεγάλες βραδιές με το... σταγονόμετρο, είδε την τελευταία εικοσαετία τη μετοχή της στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να ανεβαίνει κατακόρυφα. Ποιες είναι, όμως, οι δέκα κορυφαίες νίκες στην ιστορία των «ερυθρόλευκων» στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Η επιλογή σίγουρα δεν είναι εύκολη, γιατί οι περισσότεροι διαθέτουμε διαφορετικά κριτήρια. Άλλος επιλέγει ως πιο σημαντική μία νίκη για την ιστορικότητά της, άλλος για τη διαχρονική της σημασία στην πορεία μιας ομάδας, άλλο για το σκορ της, άλλος για το θέαμα που είδε.

Είτε στο ΟΑΚΑ, είτε στη Ριζούπολη για λίγο, είτε στο «Καραϊσκάκης» το οποίο τα τελευταία χρόνια ήταν... φρούριο, ο Ολυμπιακός έζησε σπουδαίες στιγμές. Δύσκολο να βγάλεις τις δέκα κορυφαίες νίκες, αλλά το SDNA κάνει την απαρίθμηση αρχίζοντας αντίστροφα:

10. Ολυμπιακός - Πόρτο 1-0

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού σε ομίλους του Champions League, έχει αναμιφβήτητα τη δική της αξία. Γενικά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καλή παράδοση κόντρα σε Πορτογάλους. Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των ομίλων της σεζόν 1998-99, ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Πόρτο στο ΟΑΚΑ . Με ένα φοβερό σουτ του Στέλιου Γιαννακόπουλου μόλις στο 6ο λεπτό, ο Ολυμπιακός κάνει το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα. Ήταν το ιδανικό ξεκίνημα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και είναι λογικό άπαντες να θυμούνται αυτό το ιστορικό γκολ.

9. Ολυμπιακός- Άγιαξ 2-0

Το παιχνίδι... πρεσβευτής της ασπρόμαυρης εποχής του Ευρωπαίου Ολυμπιακού στο ΤΟΠ-10. Εκείνα τα χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» αδυνατούσαν να προκριθούν σε τρίτο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και μεμονωμένες νίκες επί μεγάλων συλλόγων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σπάνιζαν.Στις 28 Σεπτεμβρίου 1983 στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Άγιαξ του Φαν Μπάστεν, του Ράικαρντ και του Κούμαν στη ρεβάνς του 0-0 του Άμστερνταμ για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και στην παράταση «καθάρισε» με δύο γκολ ο Νίκος Αναστόπουλος υπογράφοντας στο 94' και στο 118' τη νίκη και την πρόκριση για τους Πειραιώτες.

8. Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0

Μία από της μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές του Ολυμπιακού. Θρίμαβος με 2-0 επί των «κόκκινων διαβόλων» στο «Καραϊσκάκης» για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Τσόρι Ντομίνγκες ήταν φανταστικός, πέτυχε ένα γκολ, ο Τζόελ Κάμπελ σκόραρε επίσης. Ωστόσο αυτή η εντυπωσιακή νίκη δεν συνοδεύτηκε με πρόκριση, καθώς στη ρεβάνς η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 3-0 και τελικά πήρε το εισιτήριο για τη συνέχεια.

7. Λάτσιο -Ολυμπιακός 1-2

Την σεζόν των παρθενικών και μεγάλων... διπλών (2007-08) στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να φύγουν νικητές και από το «Ολίμπικο». H Λάτσιο προηγήθηκε με τον Πάντεφ, αλλά στην σέντρα του Ρόκι, η μπάλα είχε περάσει πεντακάθαρα εκτός γραμμής. Ο Ολυμπιακός απάντησε πρώτα με τον Γκαλέτι και στη συνέχεια με τον Κοβάσεβιτς, ο οποίος μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο.

http://www.youtube.com/embed/KMa15QtjxTM?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

6. Ολυμπιακός - Μπενφίκα 5-1

Ίσως μια από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις που έχουν δει οι φίλοι του Ολυμπιακού σε ευρωπαϊκό παιχνίδι της ομάδας τους. Παραδίδοντας μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου και σημειώνοντας πανέμορφα γκολ, ο Ολυμπιακός στην πρώτη χρονιά του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της ομάδας διέλυσε τη Μπενφίκα. Γκαλέτι (1'), Πατσατζόγλου (17'), Ντιόγκο (24'), Μπελούτσι (44') και Ντιόγκο (53΄) σημείωσαν τα πέντε γκολ, με τους Πορτογάλους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να μειώσουν απλά στο 33ο λεπτό με τον Νταβίντ Λουίζ. Ακολούθησε και άλλη εντυπωσιακή νίκη, αυτή τη φορά κόντρα στη Χέρτα με 4-0.

5. Ολυμπιακός - Λίβερπουλ 1-0

Όταν νικάς ένα από τα... ιερά τέρατα της Premier League, τότε ο θρίαμβός σου καταγράφεται στην ιστορία με χρυσά γράμματα. Η πρεμιέρα των «ερυθρόλευκων» στο νέο «Καραϊσκάκης» συνοδεύτηκε από νίκη επί της Λίβερπουλ, η οποία στο τέλος εκείνης της σεζόν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ στην Κωνσταντινούπολη. Στη μαχη των... κόκκινων, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει χάρη στο γκολ του Ιεροκλή Στολτίδη στο 17ο λεπτό.

http://www.youtube.com/embed/vddicLHcEnQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

4. Ολυμπιακός - Άγιαξ 1-0

Στις 21 Οκτωβρίου 1998 ο Ολυμπιακός νικά 1 -0 τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν η νίκη που άνοιξε το δρόμο για την μοναδική μέχρι σήμερα παρουσία των «ερυθρόλευκων» στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Και δεν ήταν μόνο η νίκη, αλλά και η απίστευτη μπάλα που έπαιξε ο Ολυμπιακός, με φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο που εξουδετέρωσε κάθε... τακτική του τεχνικού του «Αίαντα», Μόρτεν Όλσεν. Το γκολ πέτυχε στο 38ο λεπτό ο Αλέξης Αλεξανδρής, ανήμερα των γενεθλίων του.

3. Ολυμπιακός - Λεβερκούζεν 6-2

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2002, ο Ολυμπιακός κάνοντας... πάρτι στη Ριζούπολη, διέσυρε με 6–2 την Λεβερκούζεν, την ομάδα που την προηγούμενη σεζόν ήταν φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ! Η ομάδα του Τάκη Λεμονή έκανε τρομερή εμφάνιση και πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς που σημείωσε τα τρία από τα έξι γκολ. Σκόραραν επίσης οι Γιαννακόπουλος και Ζέτερμπεργκ, ενώ οι Γερμανοί σημείωσαν και ένα αυτογκόλ. Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλό τους, πίσω Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λεβερκούζεν και Μακάμπι Χάιφα. Εκείνη η νύχτα όμως θα μείνει αξέχαστη...

2. Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3

Ίσως να... άξιζε και την κορυφή της λίστας. Μετά από 13 προσπάθειες να πάρει νίκη επί αγγλικού εδάφους, ο Ολυμπιακός κατάφερε την περσινή σεζόν να «σοκάρει» την Άρσεναλ και να επικρατήσει με 3-2 στο «Έμιρεϊτς». Ο Μάρκο Σίλβα έκανε... ματ στον Αρσέν Βενγκέρ, ενώ ηγέτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος... σέρβιρε το πρώτο γκολ στον Πάρντο και πέτυχε το δεύτερο. Δίχτυα βρήκε και ο Φινμπόγκασον.

1. Βέρντερ - Ολυμπιακός 1-3

Το διπλό που έσπασε την κατάρα! Το διπλό που αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της ανόδου του Ολυμπιακού σε διεθνές επίπεδο. Μετά από 32 παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός κατάφερε τον Οκτώβριο του 2007 να φύγει νικητής από έδρα αντιπάλου του στην Ευρώπη. Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το 32ο λεπτό με το (τυχερό) γκολ του Ούγκο Αλμέιδα, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή παίζοντας στο μισό γήπεδο τους Γερμανούς. Στο 73ο λεπτό ο Στολτίδης ισοφάρισε σε 1-1, στο 82' ο Πατσατζόγλου με ένα σουτ από τα τριάντα μέτρα έκανε το 1-2 και στο 87' ο Κοβάτσεβιτς, που ήρθε από τον πάγκο, έγραψε το τελικό 1-3 και «σφράγισε» την ιστορία.

http://www.youtube.com/embed/axUAfV90rKQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
ΤΟΠ 10: οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες του... κατοστάρη Ολυμπιακού (vids)