MENU

Η ελληνική κοινή γνώμη για πρώτη φορά κατονομάζει ανοιχτά τον Ολυμπιακό -με ποσοστό που προκαλεί πάταγο- ως την ομάδα που απολαμβάνει την ευνοϊκότερη μεταχείριση από διαιτησία και θεσμικά όργανα και δίνει απαντήσεις φωτιά σε 18 καίρια ερωτήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αφορούν ονομαστικά τους συλλόγους. 

Αν η παρουσίαση του οπαδικού χάρτη της Ελλάδας τάραξε τα νερά, η συνέχεια της πανελλαδικής έρευνας του SDNA σε συνεργασία με την έγκυρη υπογραφή της Metron Analysis έρχεται να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αφού στην κορύφωση της δημοσκόπησης, η κοινή γνώμη καλείται πια να δώσει επώνυμες απαντήσεις (με αυθόρμητη απάντηση) σε 18 καίρια ερωτήματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφορούν την εύνοια από διαιτησία ή θεσμικά όργανα, την καλύτερη / χειρότερη διοίκηση, τους καλύτερους / χειρότερους οπαδούς και έδρα και πολλά άλλα ζουμερά ζητήματα που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

?  Mε τα κόκκινα στοιχεία σημειώνεται στους πίνακες η ομάδα που πήρε τις περισσότερες απαντήσεις. Όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς, στις περισσότερες κυριαρχεί ο Ολυμπιακός, είτε για θετικούς είτε για αρνητικούς λόγους.

? Περίπου ένας στους δύο Έλληνες (49%) θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που μπορεί να σταθεί αυτή την στιγμή πιο επάξια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με υπέρ-διπλάσια διαφορά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (23%), ενώ παρά το καλό ευρωπαϊκό προφίλ των τελευταίων ετών ο ΠΑΟΚ συγκεντρώνει μόλις το 5% των προτιμήσεων.

? Στην ερώτηση "ποια ομάδα έχει την χειρότερη διοίκηση" αυτοί που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να απαντήσουν έχουν τα πρωτεία (29%), όμως από όσους κατονόμασαν την διοίκηση κάποιας ομάδας, ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται άτυπος πρωταθλητής με 22% αρνητικών ψήφων, μπροστά από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα.

? Καθολική είναι η άποψη πως ο Ολυμπιακός είναι η πιο εύρωστη ομάδα αυτή την στιγμή, άποψη την οποία ασπάζεται το 73% της κοινής γνώμης.

? Στην ερώτηση για την ομάδα με την καλύτερη διοίκηση ο Ολυμπιακός πάλι έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης με 35%, ενώ το μικρότερο ποσοστό συγκεντρώνει η διοίκηση του ΠΑΟΚ μόλις με 8%.

? Το σλόγκαν «ερχόμαστε» που έχει υιοθετήσει η ΑΕΚ φαίνεται ότι βρίσκει λαϊκή απήχηση, αφού παρά τις πρόσφατες περιπέτειες των τελευταίων ετών, το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι η ομάδα που βελτιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια κι ότι αποτελεί την ανερχόμενη δύναμη. Παραδόξως, παρά τα συνεχή πρωταθλήματα μόλις το 23% θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός βελτιώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

? Εντυπωσιακή για ακόμα μία φορά είναι απαξιωτική στάση της κοινής γνώμης για τον ρόλο που παίζουν οι σύλλογοι στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού το 36% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποια ομάδα που συμβάλλει θετικά στην βελτίωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

? Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως η απάντηση που συγκέντρωσε την μερίδα του λέοντος στην ερώτηση: «ποια ομάδα ενδιαφέρεται για τους φιλάθλους της», είναι η απάντηση «καμία» (21%) κάτι που δείχνει τα παράπονα / απογοήτευση του φίλαθλου κόσμου από τις ίδιες ομάδες που υποστηρίζει σε ότι αφορά την συμπεριφορά τους προς αυτούς.

? Εκεί που οι απαντήσεις δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αμφισβήτηση είναι στην ερώτηση σχετικά με την ομάδα που ευνοείται από την διαιτησία. Εκεί ο Ολυμπιακός παίζει χωρίς αντίπαλο (66%), την ώρα που το αθροιστικό ποσοστό των υπολοίπων ομάδων (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) μόλις και μετά βίας φτάνει το 8%! Με άλλα λόγια το 88% της ελληνικής κοινής γνώμης είτε θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που ευνοείται περισσότερο από την διαιτησία είτε αρνήθηκε να κατονομάσει κάποια άλλη, λόγω έλλειψης γνώσης ή διάθεσης να απαντήσει στην ερώτηση. Πραγματικά εντυπωσιακό.

? Ανάλογα εντυπωσιακό είναι και το εύρημα στην ερώτηση σχετικά με την ομάδα που έχει ευνοϊκή μεταχείριση από την πολιτεία και τα θεσμικά όργανα. Κι εδώ, ο Ολυμπιακός παίζει δίχως αντίπαλο αφού περίπου 6 στους 10 Έλληνες (61%) πιστεύουν ότι απολαμβάνει προνομιακής μεταχείρισης έναντι των αντιπάλων του (Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) που αθροιστικά μένουν στο 13% των προτιμήσεων.

? Από ότι αποδεικνύεται και σε αυτή την έρευνα ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις διοικήσεις των ελληνικών ομάδων ούτε στην οικονομική τους διαφάνεια, αφού η απάντηση καμία (29%) έρχεται πρώτη στην ερώτηση για την ομάδα που διαχειρίζεται με μεγαλύτερη διαφάνεια τα οικονομικά της, με τις διοικήσεις Ολυμπιακού (15%), Παναθηναϊκού (12%), ΑΕΚ (8%), ΠΑΟΚ (5%) να έπονται.

? Ξεκάθαρη είναι η άποψη της ελληνικής γνώμης σχετικά με την ομάδα που έχει την καλύτερη μεταγραφική πολιτική με την πλειοψηφία των Ελλήνων (55%) να επιδοκιμάζει την τακτική του Ολυμπιακού που αναδεικνύεται με πολύ μεγάλη διαφορά οι ομάδα που κινείται καλύτερα στο παζάρι, τόσο σε ότι αφορά τις αγορές όσο και τις πωλήσεις, με τον ΠΑΟΚ να εμφανίζει απίστευτα χαμηλό ποσοστό (3%) επιδοκιμασίας των κινήσεων του.

? Το νεότευκτο και ιδιόκτητο γήπεδο του Ολυμπιακού, του δίνει και την άνετη πρωτιά σε ότι αφορά την ομάδα που έχει την καλύτερη έδρα, αφού οι «ερυθρόλευκοι» κυριαρχούν με 53% σε αυτό το θέμα, με την κοινή γνώμη να θεωρεί την «Τούμπα» (με 17%) ως δεύτερη πιο καυτή έδρα.

Αν αυτά τα στοιχεία που αποτελούν τροφή για πολλές συζητήσεις, σας κέντρισαν το ενδιαφέρον, μη χάσετε σε λίγη ώρα την συνέχεια της έρευνας-τομής του SDNA, που είναι ακόμα πιο… ζουμερή και έχει στοιχεία που σοκάρουν. Οι οπαδοί κάθε ομάδας ξεχωριστά απαντούν στα ίδια ερωτήματα και οι απαντήσεις τους πραγματικά θα προκαλέσουν σεισμό στο εσωτερικό των ομάδων, αφού δείχνουν τις πραγματικές τάσεις και την στάση τους γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο.Διαβάστε τι απαντήσεις έδωσαν στα ίδια ερωτήματα οι οπαδοί του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Το 66% ψηφίζει Ολυμπιακό!