MENU

Κατ' αρχήν τις δύο ομάδες ενώνουν έξι προπονητές. Ναι, έξι είναι οι τεχνικοί που έχουν καθίσει στον πάγκο και των δύο ομάδων με πρώτο και καλύτερο το ιερό τέρας του ουγγρικού ποδοσφαίρου, Φέρεντς Πούσκας. Από εκεί και πέρα στους δύο πάγκους έχει βρεθεί ο αγαπημένος των Ελλήνων, Φερνάντο Σάντος, ο Γιώργος Δώνης, ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο Γιάτσεκ Γκμοχ και εσχάτως ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Ξεκινάμε από τον Πούσκας, λοιπόν. Ο «Καλπάζων Συνταγματάρχης» από το 1970 ως το 1974 ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού κι επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978 για να καθίσει για μια σεζόν στον πάγκο της ΑΕΚ. Το παράδειγμά του ακολούθησε ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς, ο οποίος κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού το 1981, για μια χρονιά, και το 1983 επέστρεψε για να μείνει στην ΑΕΚ για μια σεζόν. Χωρίς ενδιάμεση στάση, έκανε το δρομολόγιο Παιανία-Φιλαδέλφεια ο Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο Πολωνός «δάσκαλος» τη διετία 1983-1985 δημιούργησε έναν εξαιρετικό Παναθηναϊκό και την επόμενη χρονιά έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ.

Τη σκυτάλη πήρε ο Σάντος που  ήρθε στην Ελλάδα την περίοδο 2001-2002 και κατέκτησε το κύπελλο με την ΑΕΚ. Την επόμενη σεζόν βρέθηκε στον Παναθηναϊκό όμως το κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα τον έφερε μετά από 4 αγωνιστικές στην πόρτα της εξόδου. Το 2004 επέστρεψε στην ΑΕΚ κι ανέλαβε να την οδηγήσει στο νέο της ξεκίνημα, έμεινε για μια διετία στην ομάδα, επέστρεψε για μια σεζόν στην πατρίδα του πριν έρθει ξανά στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα…

Εν συνεχεία ακολούθησε ο Δώνης που καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε την ΑΕΚ όπου έμεινε για μια σεζόν και μετά από μια μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Και τελευταίος, βέβαια, ο Μαρίνος Ουζουνίδης που από τον Δεκέμβιο του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2018, ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Μετά την αποχώρησή του και τη λύση της συνεργασίας της ΑΕΚ με τον Μανόλο Χιμένεθ, η Ένωση τον προσέλαβε και ο Ουζουνίδης έκατσε στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, από τον οποίο αποχώρησε για να γυρίσει... ο Ισπανός.

Όσο για τους ποδοσφαιριστές είναι ουκ ολίγοι και σπουδαίοι με προεξέχοντα, βέβαια, τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον μεγάλο Μίμη Δομάζο.

Όμως δεν είναι ο μοναδικός. Τη φανέλα των δύο ομάδων τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο μεγάλος μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου, Δημήτρης Σαραβάκος. Ο σπουδαίος Νίκος Λυμπερόπουλος, ο Γιώργος Δώνης, ο «νίντζα» Γιάννης Καλιτζάκης, ο πρωταθλητής Ευρώπης Άγγελος Μπασινάς, ο Σωτήρης Κυργιάκος, ο Λύσανδρος Γεωργαμλής και ο Βαγγέλης Βλάχος. Και αν θέλετε να δούμε τον συνολικό αριθμό των παικτών που φόρεσαν και τις δύο φανέλες; Είναι 39. άποιοι μεταπήδησαν κατευθείαν από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ, κάποιοι ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία, άλλοι έφτασαν στην αντίπερα όχθη με ενδιάμεσο σταθμό. 

Και πάμε να δούμε τους παίκτες ονομαστικά.

Από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ είναι οι Αντώνης Τζιραλίδης, Σπύρος Σκλαβούνος, Κώστας Χριστοδούλου, Δημήτρης Σοφιανόπουλος, Φίλιππος Ασημακόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Μίμης Δομάζος, Δημήτρης Κώτσος, Κώστας Ελευθεράκης, Αντώνης Μήνου, Δημήτρης Σαραβάκος, Κώστας Παυλόπουλος, Γιάννης Καλιτζάκης, Γιώργος Δώνης, Δημήτρης Μάρκος, Μπλένταρ Κόλα, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Μίλτος Σαπάνης, Σωτήρης Κυργιάκος, Άγγελος Μπασινάς, Φώντας Φέτσης, Αντώνης Πετρόπουλος, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Νίκλας Χουλτ.

Από τον δ«δικέφαλο» στο «τριφύλλι» μετακόμισαν οι Τάσος Κρητικός, Λύσανδρος Δικαιόπουλος, Βάλτερ Βάγκνερ, Νίκος Καρούλιας, Βαγγέλης Βλάχος, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Μάρτον Εστερχάζι, Τάσος Μητρόπουλος, Παντελής Κωνσταντινίδης, Κώστας Κατσουράνης, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Γιώργος Κουτρουμπής, Χρήστος Μπούρμπος, Δημήτρης Κολοβέτσιος.

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Οι «διπλοί πράκτορες» και οι έξι προπονητές που τους ενώνουν