MENU
Χρόνος ανάγνωσης 4’

Μουράτος στο SDNA: «Αυτό είναι το μυστικό μας...»

0

Σε ηλικία 20 ετών ο Βασίλης Μουράτος έχει προλάβει να τα κάνει... όλα. Έχει ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο με το εθνόσημο (στο Ευρωπαϊκό Εφήβων του 2015 και το Ευρωπαϊκό Παίδων το 2013 αντίστοιχα), έχει πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό, έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις στην Α2 σε μια δύσκολη σεζόν με το Ψυχικό, έχει αποχωρήσει από τους «ερυθρόλευκους» και πλέον «τεστάρει τα νερά» ως free agent. Κι όλα αυτά χωρίς να έχει «μπει» και τυπικά στα 20 του χρόνια, αφού έχει γενέθλια στις 24 Νοεμβρίου!

Ο πρώην πια παίκτης του Ολυμπιακού κάνει ένα από τα πιο ώριμα τουρνουά του στην Κρήτη και μετράει 9,8 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά ματς. Προέρχεται από μια «γεμάτη» σεζόν στο Ψυχικό και το επίπεδο ετοιμότητάς του φαίνεται στο παρκέ με τον πλέον ξεκάθαρο (και λαμπερό πολλές φορές) τρόπο.

Μαζί με τους υπόλοιπους «97άρηδες», δηλαδή τον Ιάκωβο Μιλεντίγιεβιτς, τον Αντώνη Κόνιαρη, τον Διονύση Σκουλίδα, τον Νίκο Δίπλαρο και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο έχει γράψει πολλά στο κοντέρ των εμπειριών και των παραστάσεων που θα τον βοηθήσουν στο μέλλον.

Λίγες ώρες πριν από το προτελευταίο παιχνίδι αυτής της «φουρνιάς» ο Μουράτος μιλά στο sdna.gr...

- Μιλώντας στο SDNA ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μας είπε ότι όλοι σκέφτεστε το γεγονός πως φτάνει στο τέλος η πορεία σας με τις «μικρές» Εθνικές... Σου δίνει έξτρα κίνητρο ότι αυτό είναι το τελευταίο σας «ταξίδι»;

«Σίγουρα, μας δίνει ένα παραπάνω κίνητρο. Είναι μια κοινή πορεία που έχουμε χαράξει με τους περισσότερους παίκτες γεμάτη όμορφες στιγμές και επιτυχίες. Θέλουμε να την ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

- Μιας και αναφερθήκαμε στον Χαραλαμπόπουλο, πώς είναι για εσένα να παίζεις στο «1» και αντί για σέντερ να έχεις στο «5» τον Βασίλη; Επίσης, τι σκέφτηκες όταν σου ζητήθηκε να παίξεις για μερικά λεπτά στη θέση «4»;

«Αυτές είναι συνθήκες, στις οποίες αναγκάζεται να προσαρμοστεί μια ομάδα, για να αντεπεξέλθει και να αλλάξει τον ρυθμό. Είναι στην ευθύνη του προπονητή το τι θα επιλέξει. Εγώ πρέπει να κάνω ό,τι μου ζητηθεί, είτε παίξω στο "1" ήταν στο "4". Ως "5" δεν έχω παίξει ακόμα!».

- Υπάρχει μια χαρακτηριστική φάση στο παιχνίδι με την Λιθουανία, όταν ήσασταν πίσω στο σκορ, που βάζεις ένα γκολ - φάουλ και πανηγυρίζετε όλοι πολύ έντονα και κολλάτε τα κεφάλια σας. Τι ώθηση παίρνεις όταν βλέπεις έναν συμπαίκτη σου να πανηγυρίζει τόσο έντονα μαζί σου;

«Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό αυτής της ομάδας. Είμαστε μια παρέα, ενωμένοι. Στα δύσκολα γινόμαστε μια γροθιά. Είτε με τον πιο περίεργο τρόπο, είτε εύκολα, είτε δύσκολα, φτάνουμε στο αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

- Η λέξη «μάχη» πιστεύεις ότι περιγράφει κατάλληλα τον αγώνα σας με την Ισπανία;

«Πιστεύω ότι είναι μία αρκετά σωστή λέξη. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας για το ματς, γνωρίζουμε την Ισπανία. Είναι μια σκληρή και ανταγωνιστική ομάδα, που παίζει ωραίο μπάσκετ. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα παλέψουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα».

- Πού σκοπεύετε να... χτυπήσετε αγωνιστικά τους «φούριας ρόχας»;

«Οι Ισπανοί έχουν μια ομάδα που τρέχει πολύ στο ανοιχτό γήπεδο, βρίσκει σκορ στο τρανζίσιον και απειλεί έξω από τα 6,75μ. Εμείς πρώτα από όλα θέλουμε να ελέγξουμε τον ρυθμό και να είμαστε σκληροί αμυντικά. Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τον ρυθμό, θα έχουμε τύχη».

- Προέρχεσαι από την πιο «γεμάτη» σεζόν της καριέρας σου. Τι περιμένει από εσένα ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και η Εθνική στα ματς των μεταλλίων, τώρα που η μπάλα... καίει;

«Νομίζω ότι δεν αλλάζει η προσέγγιση των παιχνιδιών επειδή μιλάμε για τα ματς των μεταλλίων. Όλα τα ματς τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο αυτό που περιμένει η ομάδα από εμένα. Από την πλευρά μου υπόσχομαι ότι θα δώσω το 100% είτε παίξω ένα λεπτό, είτε δύο λεπτά, είτε όσο μου πει ο προπονητής. Οι προσωπικές αποδόσεις μένουν πίσω για να έρχονται οι νίκες και να είναι χαρούμενη όλη η ομάδα».

- Πόσο καλύτερα νιώθεις εσύ φέτος το καλοκαίρι ύστερα από μια σεζόν με ρόλο πρωταγωνιστή;

«Νιώθω πάρα πολύ καλά. Έχω παιχνίδια στα πόδια μου και αγωνιστικό ρυθμό. Από εκεί και πέρα, προσαρμόζμαι στις απαιτήσεις. Με τον ρυθμό που έχω προσπαθώ να βοηθάω την ομάδα να κερδίζει».

- Έχεις ζήσει και σεζόν σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός με δυνατές προπονήσεις δίπλα σε σούπερ σταρ όπως ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά και σεζόν με μεγάλο ρόλο στην Α2. Ποια σεζόν σε βοήθησε περισσότερο;

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι μία από τις δύο περιπτώσεις είναι ξεκάθαρα η "σωστή". Και οι δύο περιπτώσεις έχουν θετικά και αρνητικά, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Το καλύτερο για έναν αθλητή είναι να βρίσκεται στην Α1, στο υψηλότερο επίπεδο, να είναι ανταγωνιστικός στην προπόνηση και να έχει και ρόλο στους αγώνες».

- Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, τι θα έλεγες στον 17χρονο Μουράτο που υπέγραψε στον Ολυμπιακό το 2014; Θα τον συμβούλευες να περιμένει λίγο πριν κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα;

«Δεν νομίζω ότι θα άλλαζα κάτι. Ο Ολυμπιακός με βοήθησε πάρα πολύ. Πήρα απίστευτες εμπειρίες. Έμαθα να προπονούμαι στο υψηλότερο επίπεδο και να είμαι επαγγελματίας. Το Ψυχικό μετά μου έδωσε ρυθμό, πατήματα και αυτοπεποίθηση. Δεν θα άλλαζα κάτι».

- Τι σκέψεις κάνεις για το μέλλον σε ατομικό επίπεδο;

«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η Α1 είναι η καλύτερη επιλογή. Θέλω να βρω μια ομάδα, που να μου δώσει ρόλο. Μια ομάδα στην οποία θα με εμπιστεύεται ο προπονητής και σιγά - σιγά θα κερδίσω μια πιο ενεργή θέση στο ροτέισιον, για να αποδείξω τι αξίζω».

Μουράτος στο SDNA: «Αυτό είναι το μυστικό μας...»