MENU

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη του πρώτου αιώνιου ντέρμπι της σεζόν, στο άδειο λόγω τιμωρίας Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (19:30). Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός Superfoods θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά τα ξίφη τους στη φετινή σεζόν, σε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην κρίνει πολλά σε βαθμολογικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για την... πρεμιέρα της Stoiximan.gr Basket League, ωστόσο μία νίκη μπορεί να δώσει μεγάλη ψυχολογική ώθηση για την έναρξη της σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με την αναμέτρηση του ΣΕΦ να βρίσκεται προ των πυλών, ο προπονητής των Τρικάλων, Κώστας Μέξας, αναλύει την πρώτη συνάντηση των δύο μεγάλων αντιπάλων και κάνει εκτενή αναφορά στην απώλεια του Μπράιαν Ρόμπερτς αλλά και στην πιθανή απουσία του εξαιρετικά αμφίβολου Βασίλη Σπανούλη, που δίνουν πλεονέκτημα στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Παράλληλα, ο έμπειρος τεχνικός μιλά για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα, τονίζοντας ωστόσο πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Αρχικά, ο Κώστας Μέξας αναφέρθηκε στην δεδομένη απουσία του τραυματία Μπράιαν Ρόμεπρτς, λέγοντας στο SDNA: «Σίγουρα, η απουσία του Ρόμπερτς αλλάζει το σκηνικό στο παιχνίδι. Πρόκειται για έναν παίκτη πολύ έμπειρο, ο οποίος ήρθε στον Ολυμπιακό για να έχει βασικό ρόλο και το γεγονός πως είναι σίγουρα εκτός θα αλλάξει τα πλάνα του κόουτς Σφαιρόπουλου. Ο Στρέλνιεκς και ο Μάντζαρης θα πάρουν περισσότερες ευθύνες και θα αποκτήσουν σίγουρα μεγαλύτερη πίεση».

Φυσικά, αυτό που απασχολεί τους «ερυθρόλευκους» είναι η κατάσταση του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αισθάνεται ενοχλήσεις στο γόνατο και δεν έχει προπονηθεί τις τελευταίες ημέρες, κάτι που έχει μετατρέψει την συμμετοχή του στο ντέρμπι σε εξαιρετικά αμφίβολη.

«Σίγουρα, δεν το συζητάμε πως η παρουσία ή η απουσία του Σπανούλη αλλάζει την εικόνα του ματς, όχι μόνο του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα με τον Σπανούλη και ο Παναθηναϊκός καταστρώνει διαφορετικά τα πλάνα του. Αν λείψει και ο Ρόμπερτς και ο Σπανούλης, ο Ολυμπιακός θα έχει σίγουρα θέματα και θα χρειαστεί να κάνει και κάποια πειράματα στην ροή του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ο Τολιόπουλος μπορεί να πάρει χρόνο συμμετοχής ενώ θα δούμε ενδεχομένως και τον Τόμπσον να “κατεβαίνει” στο “2”» , ανέφερε για τον Σπανούλη ο κόουτς των Τρικάλων, ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια:

«Σε αυτό το κομμάτι έχει ένα μικρό πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός. Ο κόουτς Πασκουάλ δεν έχει στα πλάνα του τον Λεκαβίτσιους, είναι απώλεια και αυτός γιατί είναι ο μοναδικός καθαρός δημιουργός πίσω από τον Καλάθη. Όμως η διαφορά είναι πως ο Παναθηναϊκός έμαθε να αγωνίζεται χωρίς τον Λεκαβίτσιους, ενώ ο Ολυμπιακός θα έχει μεγάλο πρόβλημα αν λείψει και ο Σπανούλης, εκτός του Ρόμπερτς. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να πλαισιώσει τον Καλάθη με τους Ντένμον και Παππά, ενώ βοήθειες στο “2” δίνουν τόσο ο Λοτζέσκι, όσο και ο Τόμπσον. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα μικρό πλεονέκτημα».

Το σημερινό (19:30) ντέρμπι θα είναι το πρώτο για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των δύο ομάδων, που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όσο και συνολικά στη σεζόν. Ο Κώστας Μέξας αναφέρθηκε στους νεοφερμένους του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού Superfoods, τονίζοντας:

«Σίγουρα, οι ξένοι των δύο ομάδων θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό, θεωρώ πως οι τρεις παίκτες με εμπειρία από την Euroleague, δηλαδή οι Στρέλνιεκς, ΜακΛιν και Τιλί, έχουν γνώση από την βαρύτητα του ντέρμπι και μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτό. Για τον Τόμπσον, αυτό θα είναι το πρώτο του μεγάλο ντέρμπι στην Ευρώπη και σίγουρα το παιχνίδι θα είναι κάπως περίεργο γι’αυτόν, καθώς ακόμα προσαρμόζεται. Βέβαια, είναι ένας παίκτης που μπορεί να γίνει κομβικός για τον Ολυμπιακό, αφού η ικανότητά του στο σουτ μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Στον Παναθηναϊκό, θεωρώ πως οι περισσότεροι περιμένουν να δουν τον Μάρκους Ντένμον σε συνθήκες ενός τόσο μεγάλου ντέρμπι. Έχει δείξει πολύ καλή εικόνα μέχρι στιγμής, και είναι σημαντικό να δούμε σε ένα ματς τόσο υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, οι Λοτζέσκι και Βουγιούκας έχουν γνώση και μεγάλη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο επίσης θεωρώ πως ξέρει τι γίνεται και τι πρέπει να κάνει, ενώ δεν πιστεύω πως ο Όγκαστ μπορεί να έχει ακόμα μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι του Παναθηναικού».

Κλείνοντας την ανάλυση του ντέρμπι, ο Κώστας Μέξας τόνισε πως είναι αρκετά νωρίς για να υπάρξουν προγνωστικά ή να προκύψουν συμπεράσματα για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναικό Superfoods.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς να πούμε ποια ομάδα έχει το πάνω χέρι. Σε αυτή την εποχή, καμία ομάδα δεν βρίσκεται στον βαθμό ετοιμότητας που επιθυμεί, ακόμα υπάρχουν ατέλειες. Προγνωστικά λοιπόν δεν μπορούν να γίνουν, ειδικά όταν μιλάμε για ένα τέτοιο ντέρμπι. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η απουσία του Ρόμπερτς είναι πολύ σημαντική για τον Ολυμπιακό, ενώ αν δεν παίξει και ο Σπανούλης τότε ο Παναθηναικός έχει ένα μικρό πλεονέκτημα για τη νίκη. Όλα πάντως θα φανούν στο παρκέ», ήταν το τελευταίο σχόλιο του Έλληνα τεχνικού για το αποψινό ντέρμπι.

Μέξας στο SDNA: «Κομβική η απουσία του Ρόμπερτς, δυνατός στα γκαρντ ο Παναθηναϊκός»