MENU

Μετά το φινάλε του ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την 23η αγωνιστική της Basket League η... φασαρία για την διαιτησία ήταν έντονη. Έτσι, το SDNA «έκοψε» και εστιάζει στις φάσεις, για τις οποίες έγινε λόγος τις τελευταίες ώρες.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την αναμέτρηση, όπως μάλιστα διαπιστώνεται από τους αρμόδιους για τα διαιτητικά σφυρίγματα, είναι πως τα περισσότερα λάθη έγιναν στο πρώτο ημίχρονο όταν δεν υπήρχε συνοχή στα calls και χάθηκαν πολύ εύκολες φάσεις. Όμως, σε εκείνο το σημείο δεν επηρέαζαν τόσο πολύ την εξέλιξη του παιχνιδιού, γι' αυτό και δεν μπήκαν στο... μάτι του κυκλώνα, σε αντίθεση με ό,τι έγινε στις φάσεις που διαδραματίστηκαν στο φινάλε. Το θέμα είναι πως το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από το πρώτο ημίχρονο.

Ως μια χαρακτηριστική περίπτωση των λαθών του πρώτου μέρους είναι το φάουλ του Κρις Σίνγκλετον στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη με το σκορ στο 2-2 στο 01:23 του ματς. Το φάουλ το σφυρίζει ο Παναγιώτης Διαμαντής και είναι ένα δείγμα της τόσο κακής του απόδοσης το γεγονός ότι από τις πρώτες στιγμές του ματς υπέπεσε σε καθαρό λάθος καθώς είναι εμφανές ότι το χέρι του Αμερικανού πάουερ φόργουορντ βρίσκει μόνο μπάλα. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε και την κακή θέση που είχε στη φάση.

https://streamable.com/2tmbd

Το φάουλ του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στον Νίκο Παππά, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο (25:51) το έδωσε ο διαιτητής Πουρσανίδης, που από το δεύτερο ημίχρονο και μετά πέρασε αδιάφορος.

https://streamable.com/wvkts

Βέβαια, είναι προφανές ότι στο μπάσκετ όλα... μεγεθύνονται στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα παιχνίδι που είναι στην «κόψη του ξυραφιού», με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια και όλα να κρέμονται σε μία... κλωστή.

Ο Διαμαντής χρεώνεται τα δύο λάθη υπέρ του Παναθηναϊκού Superfoods στο φινάλε, ενώ ο πρώτος διαιτητής Αναστόπουλος προσπαθεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του ματς. Έχει τα περισσότερα σωστά σφυρίγματα στο παιχνίδι, αλλά κι ένα σημαντικό λάθος στο 36'.

Στο 35:14 ο Λαρεντζάκης κάνει αντιαθλητικό φάουλ στον Κέι Σι Ρίβερς, αφού τον ανατρέπει με τα δύο πόδια. Οι διαιτητές αντί να δώσουν δύο βολές στο «τριφύλλι» και κατοχή στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, έδωσαν απλό φάουλ. Να σημειώσουμε πως σε αυτή τη φάση ο Έλληνας γκαρντ της «Ένωσης» και ο Σίνγκλετον πήραν από μία τεχνική ποινή, αφού τα αίματα... άναψαν. Μετά το φάουλ οι «πράσινοι» έχασαν δύο σουτ δια χειρός Μάικ Τζέιμς και Κρις Σίνγκλετον.

https://streamable.com/v6rn6

Στο 37:17 με το σκορ στο 68-72 οι διαιτητές σφυρίζουν μεταφορά της μπάλας από τον Ντόνι ΜακΓκραθ. Πρόκειται για ένα σωστό σφύριγμα από τον διαιτητή Αναστόπουλο, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, αφού ο γκαρντ της ΑΕΚ πράγματι υπέπεσε σε παράβαση.

https://streamable.com/tztv8

Στο 39:11, δηλαδή 49'' πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, οι διαιτητές σφύριξαν φάουλ του Μπραντ Νιούλεϊ στον Ριβερς. Εδώ σε πρώτη ανάγνωση, όλοι έψαχναν να βρουν σε ποιον χρεώθηκε το φάουλ καθώς είναι παράβαση κατά φαντασίαν. Ο Ρίβερς είχε 1/2 βολές και ισοφάρισε 77-77, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η μπάλα καταλήγει στον Μπουρούση που έγινε έξαλλος από τον καταλογισμό του φάουλ διαμαρτυρόμενος ότι του στέρησαν την ευκαιρία για ένα άμεσο καλάθι.

https://streamable.com/fvjk4

Το σφύριγμα που έστειλε τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στη γραμμή για βολές ύστερα από φάουλ του Σίνγκλετον στο 41:23 (77-80 σκορ) είναι μια δύσκολη και αμφισβητούμενη φάση καθώς δε γίνεται φανερό από τα ριπλέι αν υπάρχει επαφή μεταξύ των χεριών και περισσότερο τιμωρείται η ενέργεια του Αμερικανού παίκτη του «τριφυλλιού» να κατεβάσει το χέρι του.

https://streamable.com/ky36d

Σε αντίθεση με την παραπάνω φάση, η τάπα του Δημήτρη Μαυροειδή στον Γιάννη Μπουρούση λίγο πιο μετά (41:56) είναι καθαρή και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Δόθηκε λανθασμένα φάουλ, ο έμπειρος σέντερ των Κυπελλούχων Ελλάδας πήγε στη γραμμή, έβαλε 2/2 βολές και «έγραψε» το 79-82.

https://streamable.com/yg6uq

Οι παραπάνω φάσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε μία προς μία είναι αυτές που σήκωσαν τον περισσότερο ντόρο, ωστόσο υπάρχουν και άλλες που επιδέχονται συζήτησης. Αυτές που είδατε παραπάνω και υπάρχουν συγκεντρωτικά στο βίντεο στο τέλος του κειμένου είναι οι πιο χαρακτηριστικές.

Το βίντεο με τις παραπάνω φάσεις συγκεντρωμένες:

https://streamable.com/doet9
Video: Στο μικροσκόπιο οι διαιτητικές αποφάσεις του ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ!