MENU

Από τον... on fire Γιαννόπουλο μέχρι τον Καρλ Ίνγκλις μεσολάβησαν πολλά χρόνια. Τα ρεκόρ που έγιναν ήταν πολλά, άλλα στην Α1 και άλλα στις μικρότερες κατηγορίες. Διαβάστε για τα ιστορικά ρεκόρ των «μπομπέρ» του ελληνικού μπάσκετ! 

Ο «19αρης» Κουμέρτζας, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης, ο Νο. 1 Άγγελος Κορωνιός, ο μεγάλος Μπάνε Πρέλεβιτς και πολλοί άλλοι... πρωταγωνιστούν στην παρακάτω λίστα. 

Ο... απόλυτος Κυριακόπουλος 

Το απόλυτο ρεκόρ στα τρίποντα διατηρεί ο Γιάννης Κυριακόπουλος. Ο Έλληνας άσος σε ένα παιχνίδι της Α2 το 2011 (Ρέθυμνο-Νήαρ Ηστ) πέτυχε 9/9 τρίποντα! Δεν ήταν μόνο τα 9 εύστοχα σουτ τριών πόντων του Κυριακόπουλου που εντυπωσίασαν, αλλά -κυρίως- η ευστοχία του: 100%! Ο ίδιος λίγες μέρες μετά δήλωνε: «Έγινε, έτυχε, είναι και θέμα μέρας. Υπάρχουν παιχνίδια που μπορείς να βάλεις 1/8, σε άλλα βάζεις 9/9. Δεν το σκέφτεσαι».Εύστοχος αλλά δεύτερος ο Νιούλεϊ

Σε ένα παιχνίδι του Πανιωνίου με την ΑΕΚ το 2007, ο Μπραντ Νιούλεϊ έγραφε ιστορία. Ο Αυστραλός φόργουορντ είχε 32 πόντους κόντρα στους «κιτρινόμαυρους» με 4/4 δίποντα και 8/8 τρίποντα! Αναμενόμενη, φυσικά, η διάκρισή του σε MVP εκείνης της αγωνιστικής.

Το «άγνωστο ρεκόρ»

Ένα όχι και τόσο γνωστό ρεκόρ είχε πετύχει ο Γιάννης Γιαννόπουλος το 1987. Στην Κυψέλη, σε ένα ματς Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ, ο Έλληνας παίκτης πέτυχε ένα ιστορικό επίτευγμα, βάζοντας 36 πόντους πίσω από τη γραμμή του τρίποντου (12/19)! Θυμηθείτε ένα τρίποντο που είχε βάλει ο Γιαννόπουλος από το κέντρο (σε άλλο παιχνίδι). 

Οι διψήφιοι της Α1

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Σέιν Χιλ είναι οι δύο αθλητές με 10 εύστοχα τρίποντα στην Α1 στο πρόσφατα παρελθόν. Ο νυν πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ είχε 10/14 σουτ τριών πόντων το 1990 σε ένα ματς με τον Ηρακλή, ενώ το 1999 στην αναμέτρηση Νήαρ Ηστ-Πανιώνιος, ο Χιλ έβαλε 10/16. Δείτε την μεγάλη... βόμβα του Πρέλεβιτς κόντρα στον Άρη.

«Σόου» για ένα ημίχρονο

Στην εντός έδρας νίκη του Άρη επί του ΠΑΟΚ τον Μάιο του 1989 (89-84), ο Λευτέρης Σούμποτιτς πέτυχε 7 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο. Μάλιστα! Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία... Ο Ελληνοσλοβένος ευστόχησε σε 7 προσπάθειες τριών πόντων στα πρώτα δύο δεκάλεπτα. 

Μπέλλας: 15 τρίποντα σε ένα ματς το 2015!

Στις αρχές του 2015 ο Γιάννης Μπέλλας της Ένωσης Ιλίου ήταν «καυτός» κόντρα στο Κρανίδι, βάζοντας 15 τρίποντα σε 23 προσπάθειες! Ο... bomber Μπέλλας έγραψε το όνομά του στη «χρυσή λίστα» των Ελλήνων σουτέρ. Σίγουρα ύστερα από τέτοια εμφάνιση μία θέση στην εν λόγω λίστα του άνηκε. 

Ο... τρελός αριθμός «19»

Αυτός κι αν ήταν «βομβιστής»! Ο Γιώργος Κουμέρτζας το 2009 έβαλε 19 (!) τρίποντα σε ένα παιχνίδι. Η ομάδα του, ο Ιπποκλής, υποδεχόταν τα Σέλλανα (144-39) για την Α2 ΕΣΚΑΘ και ο Έλληνας διεθνής με την Εθνική Εφήβων τόνισε: «Στην αρχή μετρούσα πόσα έβαζα. Μετά έχασα το μέτρημα! Δεν μπορούσα να τα μετρήσω, το έκαναν τα παιδιά από τον πάγκο». 

Ο πρώτος όλων των εποχών 

Πρώτος σε εύστοχα τρίποντα στην ιστορία της Α1 είναι ο Άγγελος Κορωνιός με 828! Ο Έλληνας πόιντ γκαρντ του Περιστερίου, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Αμαρουσίου, του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού μέσα σε 19 χρόνια επαγγελματικής καριέρας στα σαλόνια της Α1 έβαλε 828 τρίποντα! 

Ο «θρύλος» του Παναθηναϊκού 

Ο ζωντανός θρύλος του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης, φιγουράρει στην τρίτη θέση των παικτών στην ιστορία της Α1 με τα περισσότερα τρίποντα. Σε 19 αγωνιστικές σεζόν στο «τριφύλλι» σημείωσε 616 τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας 42,7%. Επιπλέον, ο «Φράνκι» είχε κερδίσει τρεις σερί φορές τον διαγωνισμό τριπόντων του ελληνικού All Star (1996-1997-1998). 

Ένας «Έλληνας» κατακτάει το ΝΒΑ!

Αφού αναφερθήκαμε σε διαγωνισμούς τριπόντων, ένας ακόμα παίκτης που πέρασε από τα ελληνικά παρκέ έχει θέση σε αυτή τη λίστα. Ο λόγος για τον Πέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο Σέρβος σταρ του ΠΑΟΚ έκανε σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, κερδίζοντας μεταξύ άλλων δύο φορές τον διαγωνισμό τριπόντων του All Star Weekend (2002-2003). Στη θητεία του στον «μαγικό κόσμο» ο «Πέτζα» έβαλε πολλά, πολλά τρίποντα. Ο αριθμός; 1760!

Ο Καναδός σταρ της ΑΕΚ

Η επίδοση του Καρλ Ίνγκλις κόντρα στον Πανελευσινιακό (1/3/2015, 105-80) ήταν ανάλογη όλων των παραπάνω. Ο Καναδός σουτέρ της «Ένωσης» ήταν εντυπωσιακός και σημείωσε κόντρα στους «σταχυοφόρους» 28 πόντους με 8/9 τρίποντα!

Μεγάλοι σουτέρ ανεξαρτήτως ρεκόρ

Φυσικά, κατά καιρούς από τα ελληνικά γήπεδα έχουν περάσει μεγάλοι σουτέρ και το φιλοθεάμον κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά παίκτες που στην μέρα τους... διαλύουν τον αντίπαλο με «όπλο» το σουτ τους.

Τέτοιοι ήταν οι Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, Νίκος Χατζής, Έντι Τζόνσον, Άντι Τούλσον και Τζέισον Καπόνο. Και δεν είναι οι μόνοι...

https://www.youtube.com/embed/jvl6kcdzS1A
Οι «καπνισμένες κάννες» του ελληνικού μπάσκετ (pics+vids)