MENU

Στράτος Περπέρογλου, Κώστας Παπανικολάου και Γιάννης Αντετοκούνμπο συνθέτουν την τριπλέτα των Ελλήνων φόργουορντ που θα έχει στη διάθεσή του ο Φώτης Κατσικάρης για το σπουδαίο τουρνουά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός πέρυσι, λίγο πριν το Μουντομπάσκετ, παρουσιαζόταν αρνητικός στο ενδεχόμενο να έχει τρία «3άρια» στην τελική δωδεκάδα. Φέτος, όμως, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς... Αλήθεια, από την παραπάνω τριάδα ποιον να κόψεις;

Μάλιστα, υπάρχουν και εκείνοι που λένε πως στην «επίσημη αγαπημένη» χωρούσε και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Ο σμολ φόργουρντ του Παναθηναϊκού έρχεται από γεμάτη σεζόν με το «τριφύλλι», έχει ωριμάσει μπασκετικά, είναι «στρατιώτης», κατάλληλος για ειδικές καταστάσεις και συγκεκριμένους ρόλους. Ωστόσο, ήταν πράγματι δύσκολη η στελέχωση του ρόστερ και ο «Βλάντο» μάλλον δεν μπορούσε να είναι στην τελική αποστολή, έχοντας «μπροστά του» τους παραπάνω τρεις παίκτες. Πάντως, η προσπάθειά του ήταν και πάλι αξιοσέβαστη. Ο ίδιος έδωσε κανονικά το «παρών» στην προετοιμασία, προσπάθησε, πάλεψε και απέδειξε πως μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό «γρανάζι» στον μηχανισμό της Εθνικής.

Ας πάμε στους παρόντες, αυτοί γράφουν την ιστορία...

Ο νέος ρόλος του Περπέρογλου

Ο Στράτος Περπέρογλου δεν θα έχει ακριβώς τον ρόλο που είχε τα προηγούμενα χρόνια στην Εθνική ομάδα, αλλά και τους συλλόγους του. Ο άσος της Μπαρτσελόνα επιστρέφει στην ελληνική επιλογή έχοντας έναν ακόμα «τίτλο» στις πλάτες του: αυτόν του σουτέρ. Μέσα στη δωδεκάδα που θα ταξιδέψει για την Κροατία και τη Γαλλία, ο «Πέρπε» φαίνεται να είναι ο πιο αξιόπιστος σουτέρ, ο άνθρωπος που μπορεί να δώσει αρκετούς πόντους από μέση ή μακρινή απόσταση.

Το «δέσιμο» του 31χρονου με τον Βασίλη Σπανούλη αναμένεται επίσης να συνδράμει θετικά στα παιχνίδια της ομάδας. Οι δυο τους έχουν πολύ καλή χημεία στο παρκέ και βρίσκονται με... κλειστά τα μάτια. Τα ποσοστά ευστοχίας του Περπέρογλου στο τουρνουά αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στα κρίσιμα ματς. Η εμπειρία, το πλούσιο παλμαρέ και οι πολλές παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο εγγυώνται πως ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και της Εφές θα είναι έτοιμος όταν η μπάλα... θα καίει!

Η άμυνα του Παπανικολάου

Στην αρχή της προετοιμασίας ο Κώστας Παπανικολάου δεν θύμιζε πολύ τον παλιό καλό του εαυτό. Και αυτό γιατί προερχόταν από μήνες αγωνιστικής αδράνειας και μερικούς τραυματισμούς. Ωστόσο, οι εικόνες του από το ΝΒΑ, η πίστη στις δυνάμεις του και η αστείρευτη θέλησή του τον επανέφεραν γρήγορα στα πολύ καλά αγωνιστικά του επίπεδα.

Η αμυντική προσέγγιση του παιχνιδιού από τον «Παπ» είναι... για σεμινάρια! Ο φόργουορντ των Ντένβερ Νάγκετς έχει αφήσει στην άκρη τον «μαγικό κόσμο», δεν ασχολείται με το σε ποια πολιτεία των ΗΠΑ θα βρίσκεται την νέα σεζόν και τα δίνει όλα για την «επίσημη αγαπημένη». Σε κάθε φάση, σε κάθε μπάλα, ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τους «ερυθρόλευκους» δείχνει γιατί έχει πάρει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ξέρει πότε να μαρκάρει, πότε να πιέσει, πώς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, αν πρέπει να ανεβάσει στροφές και πολλά πολλά άλλα. Το μπασκετικό του IQ είναι τεράστιο και η γρήγορη σκέψη του τον βοηθάει σε όλα τα σημεία του παιχνιδιού.

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν παίκτη που στην καλή του βραδιά μπορεί να κάνει τη διαφορά και στην επίθεση. Σε γενικές γραμμές είναι αξιόπιστος, έχει καλά ποσοστά και δίνει λύσεις και σε αυτό το κομμάτι. Αν όμως μπουν τα πρώτα σουτ του, πάρει ψυχολογία και βρει ρυθμό, τότε δεν αποκλείεται να επαναλάβει στα γήπεδα του Ζάγκρεμπ και του Λιλ εμφανίσεις αντίστοιχες με αυτήν του φιλικού με τη Βοσνία στη Ξάνθη (19π. με 8/9 2π. και 1/3 3π.).

Ο παίκτης- κλειδί της «γαλανόλευκης» πορείας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπήκε στη... ζωή της Εθνικής Ανδρών από πέρυσι, όταν καλά-καλά δεν είχε κλείσει τα 20 χρόνια της δικής του ζωής και άμεσα έδειξε πως μπορεί να είναι εκείνος που θα αλλάξει τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Συγκριτικά με την περασμένη σεζόν ο «Giannis» δεν δείχνει να φοβάται, πιστεύει πιο πολύ στον εαυτό του, επικοινωνεί μέσα στο παρκέ με τους συμπαίκτες του εξαιρετικά και προσαρμόζεται καλύτερα στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού.

Ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επίθεση για την Εθνική. Ο Φώτης Κατσικάρης τον χρησιμοποιεί τόσο στο «3» όσο και στο «4» και παίρνει πόντους από εκείνον με διαφορετικούς τρόπους. Διεισδύσεις, ανοιχτό γήπεδο, καρφώματα... Ακόμα και τρίποντο πλέον! Ο Γιάννης είναι μια μηχανή παραγωγής πόντων και μπορεί να έχει σταθερά διψήφιο αριθμό ppg στο Ευρωμπάσκετ.

Φυσικά, η άμυνά του είναι άλλο ένα τεράστιο ζήτημα για την Εθνική. Ο Κατσικάρης τον υπολογίζει ως το τρίτο «5άρι» της ομάδας και τον έχουμε δει σε μερικές φάσεις να μαρκάρει ακόμα και τον αντίπαλο σέντερ. Κατά κύριο λόγο βέβαια αντιμετωπίζει αμυντικά τους αντίπαλους φόργουρντ, όμως μπορεί να παίξει άμυνα και στους «κοντούς». Σκεφτείτε ένα «θηρίο» ύψους 2,10μ. να σηκώνει τα πελώρια χέρια του απέναντι σε έναν γκαρντ! Κλεψίματα, τάπες και πολλά ακόμα περιέχει το «μενού» του παίκτη- κλειδί αυτής της ομάδας. Μέσα σε όλα, βάλτε και την έφεσή του στα ριμπάουντ.

Αντί επιλόγου

Η εμπειρία και το καλό τρίποντο του Περπέρογλου, η εξαιρετική άμυνα και το πείσμα του Παπανικολάου και η αθλητικότητα σε συνδυασμό με την έφεση στα ριμπάουντ και στο σκοράρισμα του Αντετοκούνμπο, δημιουργούν στον ομοσπονδιακό προπονητή έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Ή μήπως όχι;

Ο ίδιος πάντως απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περίπου έναν μήνα πριν, σχετικά με την επιλογή της τελικής δωδεκάδας είχε πεί: «Όλοι μου λένε πως θα έχεις ευχάριστο πονοκέφαλο. Δεν ξέρω κανέναν ευχάριστο πονοκέφαλο, δεν υπάρχει ασπιρίνη γι’ αυτόν. Πας και βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο».

Πιθανότατα ο ξεχωριστός αυτός πονοκέφαλος να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στο Ευρωμπάσκετ όταν οι Κατσικάρης- Πρίφτης- Σκουρτόπουλος θα κληθούν να επιλέξουν ποιος και πόσο θα παίζει στη θέση «3»...

Η κομβική θέση «3»