MENU

Μία από τις πιο όμορφες ιστορίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου -ανεξαρτήτως τι ομάδα μπορεί να υποστηρίζει κανείς- γράφτηκε στις 26 Μαΐου του 1999, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να κατακτήσει το δεύτερο Champions League της ιστορίας της.

Η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποδεκατισμένη λόγω των τιμωριών, παρατάχθηκε χωρίς τους βασικούς της κεντρικούς χαφ στο 4-4-2 που χρημιμοποιούσε ο Σκωτσέζος, καθώς Πολ Σκόουλς και Ρόι Κιν ήταν εκτός κι αντί αυτών προτιμήθηκαν ο Νίκι Μπατ και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ(!), με τον Γέσπερ Μπόμκβιστ να αγωνίζεται στα άκρα.

Από την άλλη, ήταν η ομάδα του Ότμαρ Χίτζφελντ, των Καν, Ματέους, Μπάμπελ, Λίνκε, Κουφούρ, Έφενμπεργκ, Γέρεμις, Μπάσλερ, Γιάνκερ, Σολ κλπ. Ξεκάθαρο φαβορί ήταν οι Βαυαροί, κάτι που αποδείχθηκε και εντός γηπέδου.

Μόλις στο 7' ο Μπάσλερ άνοιξε το σκορ και καθ' όλη τη διάρκεια του ματς οι Γερμανοί είχαν τον έλεγχό του, χάνοντας σπουδαίες ευκαιρίες για τη διεύρυνση του σκορ.

Ωστόσο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε στην ιστορία για τις ανατροπές και εκείνο το βράδυ έκανε την πιο δύσκολη και την πιο σημαντική. Σέριγχαμ και Σόλσκιερ είχαν περάσει στο ματς ως αλλαγές από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τελικά κατάφεραν αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή φάνταζε ακατόρθωτο.

Στο 91' ο Άγγλος επιθετικός και στο 93' ο Νορβηγός έγιναν οι τελικοί αποδέκτες στημένων φάσεων και έστειλαν την μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Όλιβερ Καν. Αυτή η ανατροπή σκορ -από ήττα στη νίκη δηλαδή- έχει μείνει ως η πλέον μεγαλύτερη στην ιστορία των τελικών των Champions League και μία από τις κορυφαίες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.Μάντεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ - Νέβιλ, Γιόνσεν, Σταμ, Ίργουιν - Γκιγκς, Νίκι Μπατ, Μπλόμκβιστ (67' Σέριγχαμ) - Κόουλ (81' Σόλσκιερ), ΓιορκΜπάγερν Μονάχου (Ότμαρ Χίτζφελντ): Καν - Μπάμπελ, Λίνκε, Ματέους (80' Φινκ), Κουφούρ, Τάρνατ - Έφενμπεργκ, Γέρεμις - Μπάσλερ (87' Σαλιχάμιτζιτς), Γιάνκερ, Τζίγκλερ (71' Σολ).

Το έπος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vid)