MENU

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1976 όταν γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα στην μακρά ιστορία της ΑΕΚ, με τον «δικέφαλο» να ανατρέπει κάθε προγνωστικό και να υπερκερνά το υψηλότατο εμπόδιο της Ντέρμπι Κάουντι στο δρόμο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Η Ένωση ταξίδεψε με συγκρατημένη αισιοδοξία στο «Baseball Ground», γνωρίζοντας ότι παρά το σπουδαίο 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, οι Άγγλοι παραμένουν ένας απροσπέλαστος και καθόλα υπολογίσιμος αντίπαλος.

Μπορεί το τέρμα του Τζορτζ, που άνοιξε το σκορ στο 53', να ήχησε τον κώδωνα του κινδύνου, εντούτοις το «κιτρινόμαυρο» ντεμαράζ που ακολούθησε, ολοκλήρωσε μια ηρωική ανατροπή και μια ιστορική πρόκριση.

Η αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Νικολούδη στο 64' και τα γκολ των Τάσου στο 77' και Βάγκνερ στο 84' σφράγισαν το πρώτο ελληνικό διπλό στην Αγγλία, τη μακρινή εκείνη εποχή που το Νησί έμοιαζε άβατο, με τον Ρίοχ να σκοράρει το γκολ της τιμής για τους γηπεδούχους στο 88'.

Τελικά, το ρόλο του δράκου στο μαγικό παραμύθι της Ένωσης ανέλαβε η μετέπειτα Κυπελλούχος, Γιουβέντους, που με δύο νίκες με συνολικό σκορ 5-1 απέναντι στον «δικέφαλο» και χάριν στο 1-0 του πρώτου αγώνα στο Τορίνο επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο κατέκτησε το τρόπαιο, παρά την ήττα με 2-1 στη ρεβάνς της Βασκονίας.

Ντέρμπι Κάουντι (Ντέιβ Μακ Κέι): Μόσελι, Μακ Φάρλαντ, Τόμας (46’ Μακίν), Τοντ, Γκέμιλ, Νιούτον, Ρίοχ, Τζορτζ (69’ Μπορν), Χέκτορ, Τζέιμς, Πάουελ

ΑΕΚ (Φράντισεκ Φάντρονκ): Στεργιούδας, Τάσος, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Θεοδωρίδης, Τσάμης (82’ Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης), Μαύρος

Όταν η ΑΕΚ... πέταξε στους «4» του Κυπέλλου UEFA! (pics & vids)