MENU

Ήταν ένας ακόμα αγώνας που έλεγε κανείς ότι «τώρα θα χάσουμε και θα γυρίσουμε με ψηλά το κεφάλι στην Ελλάδα». Τέτοιου είδους χαρακτήρα είχαν και τα προηγούμενα ματς της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004.

Τόσο στα παιχνίδια του ομίλου με Πορτογαλία, Ισπανία, Ρωσία όσο και στον προημιτελικό με τη Γαλλία, η λογική ήταν ίδια, αφού κανείς δεν μας υπολόγιζε και κανείς από τους , Έλληνες φιλάθλους δεν πίστευε τη μέχρι και σήμερα απίστευτη πορεία εκείνης της ομάδας.

Πόσο μάλλον όταν απέναντι στην ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ βρέθηκε η φοβερή και τρομερή Ρωσία του 2004, που κατά πολλούς ειδικούς του αθλήματος ήταν η ομάδα εκείνη που συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία για να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Διέθετε παίκτες σταρ όπως ο Πάβελ Νέντβεντ και ο Τόμας Ροσίτσκι, παίκτες με αστείρευτο ταλέντο, αλλά που ήταν «εργαλεία» μέσα στην ομάδα όπως ο Κάρελ Πομπόρσκι, ο Μίλαν Μπάρος και ο Γιαν Κόλερ και φυσικά μία από τις καλύτερες αμυντικές διατάξεις με τον Πετρ Τσεχ στο τέρμα, και Ουφιαλούσι, Γιανκουλόφσκι, Γκριγκέρα να διακρίνονται στην άμυνα.

Η κανονική διάρκεια του ματς ήταν εφιαλτική για τους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, με την Τσεχία να έχει κλασικές ευκαιρίες, δοκάρι σε σουτ του Ροσίτσκι και μια απώλεια-κλειδί για τη συνέχεια του ματς. Ο φυσικός ηγέτης των Τσέχων, Πάβελ Νέντβεντ αποχώρησε στο 40' και μοιραία ο ρυθμός τους περιορίστηκε.

Ωστόσο, και στο δεύτερο ημίχρονο ο αντίπαλος της εθνικής ήταν καλύτερος, χάνοντας εξίσου μεγάλες ευκαιρίες, αλλά αφού δεν κατάφεραν να τις εκμεταλλευτούν το ματς πήγε στην παράταση.

Με τον κανόνα του «silver goal» να ισχύει ακόμα (για τελευταία φορά σε εκείνη τη διοργάνωση) η εθνική ήξερε ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την παραμικρή της ευκαιρία. Αυτή της παρουσιάστηκε στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και συγκεκριμένα στις καθυστερήσεις. Ο Τσιάρτας με κόρνερ βρήκε στο πρώτο δοκάρι τον Δέλλα και αυτός με κεφαλιά έστειλε την εθνική στον τελικό.

Με αυτό το... buzzer beater υπογράφηκε μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στην ιστορία εκείνης της εθνικής ομάδας, καθώς προκρίθηκε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε τους οικοδεσπότες Πορτογάλους που επιζητούσαν τη ρεβάνς από το ματς της πρεμιέρας.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71΄ Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91΄ Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης

Τσεχία (Κάρελ Μπρούκνερ): Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39΄ Σμίτσερ), Μπάρος, Ουϊφαλούζι

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

Σαν σήμερα: Ο... Κολοσσός Δέλλας και η Ελλάδα στον τελικό! (vid)