MENU

Στις 18 Απριλίου του 2004 ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο για την 26η αγωνιστική της Α' Εθνικής. Το «αιώνιο» ντέρμπι κατά πάσα πιθανότητα θα έκρινε τον τίτλο, ή τουλάχιστον θα έδινε σημαντικό προβάδισμα σε αυτόν που θα κέρδιζε.

Οι «πράσινοι» βρισκόντουσαν στην κορυφή της βαθμολογίας με 67 βαθμούς και οι «ερυθρόλευκοι» στη 2η θέση με απόσταση δύο βαθμών (65).

Πριν από την έναρξη του ντέρμπι, πάντως, δεν έλειψαν οι... γνωστές ομορφιές που συναντάμε σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στα ελληνικά γήπεδα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές για τους γηπεδούχους στην κατάμεστη Λεωφόρο. Ο MVP εκείνης της χρονιάς, Δημήτρης Παπαδόπουλος, έκανε άνω-κάτω την «ερυθρόλευκη» άμυνα κερδίζοντας το πέναλτι από τον Βάλλα στο 7ο λεπτό. Ο Μπασινάς ανέλαβε την εκτέλεση και άνοιξε το σκορ για την ομάδα του, δίνοντας παράλληλα τεράστια ψυχολογική ώθηση. Λίγα λεπτά αργότερα ο Δούρος έπρεπε να αποβάλει τον Καστίγιο για κλωτσιά στον Μπασινά, ενώ η μπάλα είχε φύγει από τα πόδια του μέσου του «τριφυλλιού».

Ο Ολυμπιακός έμεινε με 11 παίκτες και δεν τα παράτησε, καθώς ισοφάρισε αρχικά με τον Στολτίδη στο 44', χωρίς βέβαια να δούμε ποτέ αν η μπάλα πέρασε ολόκληρη την γραμμή της εστίας του Χαλκιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το προβάδισμα στο 54ο λεπτό με ένα πανέμορφο γκολ του Τζόρτζεβιτς, ύστερα από κομπίνα σε εκτέλεση φάουλ από τον Γεωργάτο που έπιασε στον ύπνο την «πράσινη» άμυνα.

Η φάση του... Δούρου

Στο 72' ήρθε η φάση που στιγμάτισε το ντέρμπι, η φάση που έκανε τον Νίκο Αλέφαντο -και γενικότερα τον Ολυμπιακό- να μιλάει για το «ντέρμπι του Δούρου».

Ο Κυργιάκος με τον Ζιοβάνι είχαν μία αψιμαχία που κατέληξε σε μπουνιές και κλωτσιές. Ο Δούρος απέβαλε τον Βραζιλιάνο επιθετικό, δεν έκανε όμως το ίδιο -κακώς- με τον κεντρικό αμυντικό του «τριφυλλιού». Ο ισχυρισμός, όμως, του Ολυμιακού ότι έπρεπε να δοθεί πέναλτι δεν φαίνεται να έχει και τόσο βάση, καθώς η φάση ξεκινάει με φάουλ του Ζιοβάνι ο οποίος ρίχνει στο έδαφος τον Κυργιάκο με τον αγκώνα του, μετά από εκατέρωθεν τραβήγματα.

Λίγο αργότερα, στο 81ο λεπτό ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 2-2 με γκολ του Γκούμα, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπασινά και κακό διώξιμο του Καρεμπέ.

Οι «αιώνιοι» πήραν από έναν βαθμό, πήγαν στους 68 και 66, και στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές έκαναν το 4/4, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα (σ.σ. με 77 βαθμούς) έπειτα από τα 7 συνεχόμενα του Ολυμπιακού.

Το πρωτάθλημα αυτό, βέβαια, δεν θα είχε κατακτηθεί ποτέ αν δεν υπήρχε ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε, ο οποίος χάρισε τη νίκη στα τρία από τα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια. Με γκολ στις καθυστερήσεις με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα (1-2 27η αγων.), ένα ακόμη στο 90' για το 1-2 με την Προοδευτική (29η αγων.) στον Κορυδαλλό, και τέλος στο 0-1 στον Πύργο με τον Πανηλειακό για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Παναθηναϊκός (Σουμ): Χαλκιάς, Μόρις (74' Σαπάνης), Σεϊταρίδης, Γκούμας, Μινχ, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης (46' Κυργιάκος), Μικάελσεν, Γκονζάλες (64' Ολισαντέμπε), Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου

Ολυμπιακός (Αλέφαντος): Γιάννου, Μαυρογενίδης (17' Χούτος), Βάλλας, Πάντος, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Στολτίδης, Καστίγιο (60' Βενετίδης), Ζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος (74' Καφές)

Το τρίτο ημίχρονο και... «γιατί δεν βγαίνει ο Δούρος στο τηλέφωνο;»

Όσες συγκινήσεις και ανατροπές είχε το μεγάλο ντέρμπι, άλλες... τόσες υπήρχαν και μετά τη λήξη του, με τον Ολυμπιακό να εκφράζει τα έντονα παράπονά του για τις διαιτητικές αποφάσεις του Γιώργου Δούρου.

Παράπονα, όμως, υπήρχαν και από την πλευρά του Παναθηναϊκού, με τους «πράσινους» να βγάζουν ανακοίνωση μετά τη λήξη του ντέρμπι: «Eνδεικτικά θα αναφέρουμε μόνον ότι ο Bάλλας δεν τιμωρήθηκε με κίτρινη κάρτα μετά τον καταλογισμό του πέναλτι στο έκτο λεπτό, ενώ στη φάση του 40΄ ή ο Mιχάλης Kωνσταντίνου έχει υποπέσει σε επιθετικό φάουλ ή εφόσον το παιχνίδι συνεχίστηκε, έπρεπε να υποδειχθεί πέναλτι εις βάρος του Oλυμπιακού και κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη - πρώτη στο 6΄ για διαμαρτυρία) στον Aνατολάκη. Aπό την πλευρά του ο Ολυμπιακός δικαίως διαμαρτύρεται για τη μη επιβολή πειθαρχικής ποινής και στον Σωτήρη Kυργιάκο στη φάση της αποβολής του Ζιοβάνι. Αυτή η περίπτωση όμως δεν αναιρεί τη συνολική εικόνα ούτε μπορεί να εξισώσει τα σοβαρά διαιτητικά σφάλματα εις βάρος μας. Tο βέβαιο είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουμε παράπονα από τη διαιτησία του κ. Δούρου».

Χαρακτηριστικά των «ερυθρόλευκων» παραπόνων είναι τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας του «ΦΩΣ» και του «Πρωταθλητή» με τίτλους «Φτου σου ρε Δούρο! Βρομιά» και «Μάγκας στο σφαγείο - Δούρος... Δούλος» αντίστοιχα.

Στην ιστορία έχουν μείνει τα παράπονα του Νίκου Αλέφαντου, ο οποίος μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό και την απομάκρυνσή του από τον πάγκο του Ολυμπιακού, είχε βγει στην εκπομπή της Έλλης Στάη «Με τα μάτια της Έλλης» και με δάκρυα στα μάτια έλεγε «γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο;».

Σαν σήμερα: «Το ντέρμπι του Δούρου» (pics & vids)