MENU

Γνωρίζατε ότι: Η μητέρα του Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ελληνικής καταγωγής και ο παππούς του ζούσε στην Αθήνα πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει καλύτερες συνθήκες;

Να, μια μελλοντική διατύπωση που ευτυχώς απεφεύχθη. Θα μπορούσε να ήταν trivia σε εκπομπή μπάσκετ, ερώτηση στο quizdom ή μια απλή αναφορά στα αφιερώματα του μέλλοντος όταν ο 19χρονος γκαρντ θα αποφοιτούσε από το κολέγιο για να επιλεχτεί στην πρώτη δεκάδα του ντραφτ. Κάπου εκεί προβλέπουν οι ειδικοί ότι θα βρίσκεται σε τέσσερα χρόνια, αφού δεν έχει περάσει καιρός που θεωρούταν μέσα στα δέκα καλύτερα ταλέντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην ηλικία του. Αργότερα, έπεσε 15 θέσεις και βρέθηκε στο 25, αλλά όπως έλεγε και ο Ντίνος Τριγώνης δεν ήταν δική του ευθύνη. Έφταιγαν τα κυκλώματα… Και εκεί κάπου βεβαιωθήκαμε ότι όντως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει ελληνικές ρίζες!

Οι αναλυτές του μέλλοντος θα ψάξουν σε κάποιον να πιστώσουν την ανακάλυψη! Ένας από τους λόγους που βρίσκεται στην Κρήτη ο Τάιλερ και μαθαίνει να μιλάει ελληνικά – λόγω ηλικίας λογικά έχει μάθει τη βασική λέξη από την πρώτη μέρα – είναι ότι πριν από ένα χρόνο κόπηκε από την τελική επιλογή της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ κάτω των 18 ετών. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται μια ιστορία που είχε πολλούς απρόσμενους συντελεστές για να φτάσει στο φινάλε της. Πρώτος συντελεστής ο Τόνι Στάμπλφιλντ που ήρθε στην Ελλάδα για να παρακολουθήσει τον Γιώργο Παπαγιάννη και αποκάλυψε το κρυμμένο - για τη χώρα μας - μυστικό του Όρεγκον. Η αποκάλυψη έγινε στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαϊωάννου και από εκεί πήρε το δρόμο της ομοσπονδίας. Ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Νίκος Φιλίππου ανέλαβαν την υπόθεση και έφτασαν στην αρχή της, σε μια παλιά και διαφορετική εποχή. Αθήνα, Ισραήλ, Καλιφόρνια!

Πίσω από το Σαμία Ντόρσεϊ, που προφανώς και δε θυμίζει σε τίποτα ελληνικό όνομα, κρύβεται ακόμα και ετυμολογικά η πραγματικότητα. Υπάρχουν δύο ακόμα ονόματα που συμπληρώνουν εκείνο της μητέρας του Τάιλερ. Σαμίρ Κωνσταντινίδης ή Κωνσταντινίδου, όπως θα το λέγαμε στα εδώ εδάφη. Οι γονείς της ήταν Έλληνες που κατοικούσαν στην Αθήνα, μετανάστευσαν στο Ισραήλ και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν η ελληνική ομοσπονδία στράφηκε στη Σαμία, εκείνη έψαξε στα παλιά, σκονισμένα χαρτιά της και το βρήκε. Υπήρχε ακόμα ελληνικό διαβατήριο και υπήρχαν τα έγγραφα που ανέφεραν ότι ο πατέρας της ήταν Έλληνας.

Τα υπόλοιπα συνθέτουν την ιστορία του Τάιλερ. Το πώς γνώρισε τον Τζέριντ, πως παντρεύτηκαν το 1996 στη Νεβάδα, πως απέκτησαν δύο παιδιά (ο νεαρός γκαρντ έχει μια μικρότερη αδελφή) και πως έβαλαν το μπάσκετ στη ζωή του γιου τους. «Λάτρεψα το παιχνίδι από την πρώτη στιγμή. Μόλις ένιωσα τη μπάλα στο χέρι μου, ερωτεύτηκα αυτή την επαφή», διηγείται ο 19χρονος, ο οποίος μοιάζει στον χαρακτήρα λίγο παραπάνω με τη μαμά του.

«Είμαι απλά ένα ευτυχισμένο και τυχερό παιδί. Πάντα περνάω καλά όταν παίζω μπάσκετ και υπάρχει διαρκώς ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου. Αυτό χαρακτηρίζει την προσωπικότητά μου. Δεν μου αρέσει να υποχωρώ μπροστά σε τίποτα και αυτό ξέρω ότι το πήρα από τη μαμά μου. Λέει πάντα τη γνώμη της και κάνει αισθητή την παρουσία της. Έξω από το γήπεδο είμαι αρκετά ντροπαλός και κλειστός, αλλά μέσα αλλάζω συμπεριφορά. Εκεί κάνω φασαρία, εκεί θα με καταλάβεις».

Η αλήθεια είναι πως η Αμερική δε δυσκολεύτηκε να τον καταλάβει. Πέρασε δύο χρόνια στο γυμνάσιο του Μπόσκο, όπου συνεργάστηκε με τον Ντέρικ Τέιλορ, πριν φύγει για το Πασαντίνα Μαρανάθα. «Ο Τάιλερ είναι ένας τύπος παίκτη σαν τον Γουέστμπρουκ», δήλωνε ο προπονητής του. «Τι εννοώ με αυτό; Ότι είναι ο αθλητικός τύπος πλέι μέικερ. Αν χρειάζεσαι 30 πόντους, τόσους θα βάλει. Αν χρειάζεσαι 10 ριμπάουντ τόσα θα πάρει. Και ταυτόχρονα, ξέρει να πασάρει εξαιρετικά». Ο Ντόρσεϊ, που προτιμάει να συγκρίνει τον εαυτό του με τον Ράχον Ρόντο, έφυγε από το Μπόσκο για να βρεθεί πιο κοντά στο σπίτι του και να αποφύγει η οικογένειά του να ξυπνάει κάθε πρωί στις 5 για να οδηγήσει 25 μίλια ως το Bellflower. «Υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία με τον πατέρα του», εξήγησε ο προπονητής του, όμως ο Τζέριντ Ντόρσεϊ το έθεσε από τη δική του οπτική. «Στο Μαρανάθα έπρεπε να είναι όλη του την καριέρα». Ο Τάιλερ ένιωθε το ίδιο με τον πατέρα του, εξάλλου και η μικρή του αδελφή στο ίδιο σχολείο φοιτούσε. «Την πρώτη μέρα που μπήκα στο χώρο ένιωσα ότι είμαι σπίτι μου. Είναι η πόλη μου και απλά θέλω να παίξω στην πόλη μου». Στην και με την πόλη του έκανε ακόμα σπουδαιότερα πράγματα. 34 πόντοι και 10,4 ριμπάουντ μέσο όρο στη μια χρονιά που αγωνίστηκε, με την κατάταξη όμως στην Αμερική να τον… ρίχνει 15 θέσεις. «Η αλήθεια είναι ότι δεν με απασχολούν τα rankings. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να φτάσω στο ΝΒΑ. Είναι το όνειρό μου. Και για να το πετύχω δεν έχει σημασία πως θα ξεκινήσω, αλλά πως θα τελειώσω». Συμβόλαιο… συμβίωσης!

Ο Σον Μίλερ είναι ένας από τους… συναδέλφους που μπορεί να ευχαριστεί ο Ηλίας Παπαθεοδώρου για το γεγονός ότι ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βρίσκεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι επίσης και ο λόγος πίσω από την κουρτίνα, που ο 19χρονος γκαρντ άλλαξε απόφαση και εγκατέλειψε το Αριζόνα state, παρότι είχε δεσμευτεί να φοιτήσει εκεί. Ο μελλοντικός προπονητής του στο κολέγιο ήταν και βοηθός στην Εθνική ομάδα κάτω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ντόρσεϊ δεν είδε και πολύ θετικά το γεγονός ότι κόπηκε από τη δωδεκάδα. Αν προσθέσουμε και την απόκτηση δύο ακόμα παικτών στη θέση του από το Αριζόνα βρίσκουμε τα βαθύτερα αίτια μιας άρνησης που μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε στην Αμερική. «Ήταν το χειρότερα κρατημένο μυστικό των τελευταίων μηνών», έγραψε αναλυτής του κολεγιακού μπάσκετ την ώρα που ο Ντόρσεϊ αιτιολογούσε με επιστολή του τους λόγους που τον ανάγκασαν να πάρει μια τέτοια απόφαση. «Θεωρώ ότι δικαιούμαι να νιώσω σίγουρος πως η επιλογή του κολεγίου που θα φοιτήσω θα συνδυάζει τις ιδανικότερες συνθήκες για να μεγεθύνει τις δυνατότητές μου ως αθλητή, φοιτητή και άνθρωπο. Γνωρίζω ότι τα μίντια θα κριτικάρουν την επιλογή μου, ωστόσο ελπίζω ότι οι περισσότεροι θα αντιληφθούν και θα σεβαστούν το δικαίωμά μου να επιλέξω το καλύτερο για το μπασκετικό και ακαδημαϊκό μου μέλλον».

Μετά από αναζήτηση μηνών, αποφάσισε ότι το μέλλον του βρίσκεται στο Όρεγκον. Όμως δε θέλησε και να δεσμευτεί γι’ αυτό, κάτι που τον οδήγησε να μην υπογράψει το περίφημο letter of intent που αποτελεί μια κάποιου είδους δικλείδα ασφαλείας για τα προγράμματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σχέση που ανέπτυξε με τον εν δυνάμει προπονητή του και οι πιθανότητες εκείνος – λόγω ενός σκανδάλου – να απολυθεί είναι ο κύριος λόγος που αποφεύγει τη δέσμευση. Προς το παρόν, όμως, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει! Εκείνη με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 19 ετών!

Ο... ανιψιός από την Αμερική!