MENU

Σκληροτράχηλος, δουλευταράς, πανύψηλος, ανίκητος ψηλά και προπονητής με βλέψεις. Ολα αυτά είναι ο Ιγκόρ Τούντορ και το SDNA σας παρουσιάζει τον Κροάτη τεχνικό που ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ιγκόρ Τούντορ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά για να φτάσει ψηλά ως ποδοσφαιριστής και είχε ως μοναδικό προσόν τη δουλειά! Από τις Ακαδημίες της Χάιντουκ

Ο Κροάτης παλαίμαχος κεντρικός αμυντικός γεννήθηκε το 1978 στο Σπλιτ και γράφτηκε από μικρή ηλικία στα τμήματα υποδομής της Χάιντουκ βαδίζοντας βήμα – βήμα σε όλα τα τμήματα. Ώσπου έφτασε 17 ετών!

Τότε προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα της γενέτειρας του, αλλά δεν φόρεσε πολλές φορές τη φανέλα της (58 φορές σε τρία χρόνια), καθώς το ταλέντο του δεν τον... χώραγε η Κροατία! Η μεταγραφή στη Γιουβέντους

Λίγο πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998, ο 20χρονος τότε Τούντορ άφησε τη Χάιντουκ για το μεγάλο βήματα που λεγόταν Γιουβέντους. Ο Μαρσέλο Λίπι ήταν στην τεχνική ηγεσία της «Κυρίας» και αποτελούσε προσωπική του επιλογή για το κέντρο της άμυνας των Ιταλών έναντι πέντε εκατομμυρίων ευρώ!

«Βλέπω σε αυτόν τον δικό μας Ντεσαγί. Μπορεί να προσφέρει περισσότερα από ότι ο Ντεσαγί στη Μίλαν, αφού τεχνικά είναι καλύτερος παίκτης», εκμυστηρεύτηκε ο Λίπι.

«Ήρθα από ένα σχολείο στο Χάιντουκ όπου η διδασκαλία είναι πολύ σημαντική. Είναι κάτι που στην Κροατία ενδιαφέρει πολύ. Οταν ήρθα στην Ιταλία στηρίχτηκα περισσότερο στη δύναμη και την τακτική», είπε ο Ιγκόρ Τούντορ για την παρουσία του στη Γιουβέντους όπου έμεινε μέχρι το 2007 (είχε δοθεί δανεικός για ένα διάστημα στη Σιένα).

Εκείνο το καλοκαίρι του η Γιουβέντους αποφάσισε να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο, αφού είχε χάσει τη σεζόν λόγω τραυματισμού. Ακόμα και τότε η Χάιντουκ του άνοιξε την πόρτα και έκλεισε την καριέρα του στην ομάδα της Κροατίας  στις 22 Ιουλίου του 2008, σε ηλικία μόλις 30 ετών, αφού... λύγισε από τους τραυματισμούς.Η τροπαιοθήκη του...

Ως ποδοσφαιριστής κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2002, 2003) στη Serie A με τη Γιουβέντους και ένα στη Serie B (2007). Επίσης με την «Κυρία» σήκωσε δύο ιταλικά Σούπερ Καπ (2002, 2003) και ένα Ιντερτότο (1999).Η προπονητική με στυλ... ιταλικό!

Η ποδοσφαιρική του καριέρα έλαβε τέλος στην Χάιντουκ και στην ίδια ομάδα ξεκίνησε η προπονητική. Τον Αύγουστο του 2009, ο Ιγκόρ Τούντορ ανέλαβε βοηθός προπονητή του Εντι Ρέγια, αλλά αποχώρησε πριν τελειώσει το πρωτάθλημα αφού ο Ρέγια αποτέλεσε παρελθόν για χάρη της Λάτσιο...

Ο Κροάτης τεχνικός δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και πήγε στο Τορίνο για να παρακολουθήσει προπονήσεις της Γιουβέντους του κολλητού του, Αντόνιο Κόντε. Ο Τούντορ πήρε ότι βοήθεια και συμβουλές χρειαζόταν από τον πρώην συμπαίκτη του έχοντας σχεδόν την ίδια φιλοσοφία.Το αγαπημένο του 3-5-2!

Ο σύλλογος του Σπλιτ δεν άφησε για πολύ, άνεργο τον παίκτη  που ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της και νυν προπονητή.  Τον Δεκέμβριο του 2012 ανέλαβε την Χάιντουκ κάτω των 17 ετών και την έμαθε να παίζει σαν τη... Γιουβέντους! Με το σύστημα 3-5-2 να είναι το αγαπημένο του μέχρι που έφυγε το 2013.  Στους μικρούς παίκτες έμαθε πως να παίζουν μοντέρνο ποδόσφαιρο και τους οδήγησε μέχρι τον τελικό του Κροατικού Κυπέλλου.

Παράλληλα με τους μικρούς της Χάιντουκ ήταν και βοηθός του Ιγκόρ Στίματς στην Εθνική Κροατίας.

Δεν ήταν ψέμα...

Όμως, τα καλά δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει για τον πανύψηλο Κροάτη. Την Πρωταπριλιά του 2013 πήρε τα ηνία της πρώτης ομάδας της Χάιντουκ και προσπάθησε να την κάνει ξανά πρωταθλήτρια μετά το 2005! Αλλά δεν τα κατάφερε!

Τη σεζόν 2013-14 η Χάιντουκ τερμάτισε στην 3η θέση με 22 βαθμούς διαφορά από την κορυφή, ενώ πέρσι έμεινε σταθερά πίσω από Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ριέκα, αλλά η διαφορά ήταν στους 33 βαθμούς. 

Η Χάιντουκ είχε από τις χειρότερες άμυνες του πρωταθλήματος δεχόμενη 56 γκολ σε 36 ματς, καθώς στο ρόστερ της λόγω οικονομικών προβλημάτων υπήρχαν πολλοί νεαροί παίκτες. Αποτέλεσμα; Ο Τούντορ έπειτα από περίπου 20 μήνες  αποτέλεσε παρελθόν στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, έχοντας όμως προλάβει να προσθέσει στο παλμαρέ του το Κύπελλο Κροατίας!Το πλάνο που δεν υλοποιήθηκε...

Ο Ιγκόρ Τούντορ δεν ήταν ευχαριστημένος από τη στάση και τις κινήσεις της διοίκησης  στη μεταγραφική περίοδο, καθώς είχε ζητήσει έναν αμυντικό που δεν αποκτήθηκε ποτέ. «Η Χάιντουκ έχει ένα πλάνο που δεν το παρατά. Το αθλητικό πλάνο είναι να χτιστεί η ομάδα από νεαρούς παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία», είχε απαντήσει η Χάιντουκ.

Πάντως, η αλήθεια είναι πως ο Τούντορ είχε προειδοποίησε μετά από μια ήττα στο πρωτάθλημα λίγο πριν αποτελέσει παρελθόν: «Τα παιδιά δεν έχουν καμία ευθύνη. Πριν λίγο καιρό έπαιζαν στις Ακαδημίες και τώρα μπήκαν κατευθείαν στα βαθιά. Θέλουμε ενίσχυση. Δεν γίνεται άλλο. Δεν έχουμε εμπειρία και υπάρχουν ομάδες χειρότερες από εμάς που όμως απαρτίζονται από πιο έμπειρους παίκτες. Ελπίζω η διοίκηση να κάνει κάτι. Δεν είναι αυτή η Χάιντουκ που θα ήθελα», είχε πει ο Ιγκόρ έχοντας ρόστερ με μέσο όρο ηλικάς τα 25,7 έτη.

Η φιλοσοφία του...

Ο Τούντορ είναι ένας προπονητής σαν τον Αντόνιο Κόντε. Του αρέσει η πίεση, η επιθετικότητα, η ταχύτητα και το αγαπημένο του σύστημα είναι το 3-5-2 που το αλλάζει στα δύσκολα στο 5-3-2!

Ο 37χρονος προπονητής είναι... αντιδημοσιογραφικός και δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με τους ρεπόρτερ.Το πάθος και το δέσιμο

Ο Τούντορ δένεται με τους παίκτες του, άλλωστε έχει περάσει από αυτό το επίπεδο και πιστεύει πως μπορεί να τους βγάλει το 100% των δυνατοτήτων τους. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής είχε μεγάλο πάθος όταν βρισκόταν στο χορτάρι και το ίδιο βγάζει και ως προπονητής. 

Παθιάζεται με όσα βλέπει, αντιδρά και κάνει πολλές γκριμάτσες κατά την διάρκεια των αγώνων. Μερικές φορές έχει ξεφύγει και έχει τιμωρηθεί, αφού σε ένα ματς φερόταν να είπε κάθαρμα τον διαιτητή και αφού αποβλήθηκε, του επιβλήθηκε 6 αγωνιστικές τιμωρία και 8000 ευρώ πρόστιμο.Ο ανιψιός του στον Παναθηναϊκό

Ο Ιγκόρ Τούντορ είχε δει τον ανιψιό του να αγωνίζεται με τη φανέλα του Παναθηναϊκού από τον Ιανουάριου του 2014, όμως, δεν συνέχισε στο τριφύλλι. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού δεν μπόρεσαν να τα βρουν με τους εκπροσώπους της ΝΚ Ζάγκρεμπ και ο Φραν Τούντορ επέστρεψε πριν από λίγο καιρό στην Κροατία και υπέγραψε στην Χάιντουκ.

Ο νεαρός δεξιός μπακ είχε έρθει για δοκιμή στην Ελλάδα μετά από παρότρυνση του Ντάνιελ Πράνιτς και οι πράσινοι του είχαν βγάλει δελτίο ημιεπαγγελματία και αγωνιζόταν με την ομάδα των Νέων του τριφυλλιού μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Όταν επέστρεψε από τις διακοπές των Χριστουγέννων ενημερώθηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία και ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει. Μάλιστα, είχε προκύψει και θέμα με τον Ντάνιελ Πράνιτς που είχε γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Οταν αποφάσισα να σε φέρω εδώ, στον Παναθηναϊκό, πίστεψα σε σένα. Η ευχή μου ήταν πως μια ημέρα θα ήσουν στη βασική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού ως δεξί μπακ. Αυτό το όνειρο δεν βγήκε αληθινό... για κάποιους λόγους που δεν καταλαβαίνω. Όλοι οι άλλοι που δεν σε πίστεψαν και ξέρεις ποιοι είναι, δεν είναι σημαντικοί... Γνωρίζουν ότι έκαναν λάθος και αν δεν το γνωρίζουν θα το ανακαλύψουν» ήταν το ποστ του Πράνιτς.Οικογενειάρχης με όλη τη σημασία της λέξης

Ο Ιγκόρ Τούντορ έχει δηλώσει πως η οικογένεια του είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής του. Ο Κροάτης τεχνικός έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Στέφανι το 2005. Ο ποδοσφαιριστής και το μοντέλο παντρεύτηκαν σε κλειστό κύκλο και έχουν μαζί  μια κόρη τη Μία και έναν γιο, τον Ρόκο.

Ο 37χρονος προπονητής αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του στην οικογένεια του και θέλει να κρατάει την ιδιωτική του ζωή για τον εαυτό του. «Η οικογένειά μου δεν έχει σχέση με την καριέρα μου. Είναι η μεγαλύτερη χαρά μου», αναφέρει!Το φιλί με τον Μπουφόν

Ο Ιγκόρ Τούντορ έχει μείνει στην ιστορία για ένα γκολ που πέτυχε στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Λα Κορούνια, αλλά και το φιλί που είχε δώσει στο στόμα στον Μπουφόν μετά από γκολ κόντρα στη Τορίνο.

Ιγκόρ Τούντορ: Προπονητής με στυλ ιταλικό!