MENU

«Είναι αστείο που το σορτσάκι αυτό κατέκτησε τον τίτλο», είπε χαριτολογώντας ο 30χρονος Ελβετός λίγο μετά τον θρίαμβό του κόντρα στο απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης, τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο 28χρονος Σέρβος και ο Ρότζερ Φέντερερ λίγες μέρες νωρίτερα κατάλαβαν καλά τι σημαίνει να παίζεις με τον Σταν όταν αυτός βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα του... Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να... βλέπεις τις οβίδες του να περνούν. Και να θαυμάζεις αυτό το υπέροχο backhand με το ένα χέρι, για πολλούς (και για εμάς) το ομορφότερο backhand στο τουρ!

Τις δύο τελευταίες σεζόν, λοιπόν, ο Σταν έχει όσα Grand Slam έχει και ο Τζόκοβιτς, ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο! Πόσα πράγματα, όμως, ξέρετε για τον τενίστα, που ήταν και είναι πάντα στη σκιά του μεγάλου Φέντερερ; Ευκαιρία να τον γνωρίσετε καλύτερα...

- Γεννήθηκε στη Λωζάνη στις 28 Μαρτίου του 1985 και έχει πολωνικές ρίζες, όμως ο πατέρας του είναι Γερμανός-Τσέχος και η μητέρα του Ελβετίδα. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό και δύο μικρότερες αδερφές.

- Ξεκίνησε το τένις σε ηλικία 8 ετών και έκανε εξαιρετική πορεία ως junior, φτάνοντας ως το Νο.7 της παγκόσμιας κατάταξης. Το 2003, μάλιστα, κέρδισε το Roland Garros! Πού να ήξερε τι θα γινόταν 12 χρόνια μετά... Το χώμα, πάντως, είναι η αγαπημένη του επιφάνεια.

- Πριν λίγους μήνες χώρισε με την Ελβετίδα παρουσιάστρια Ίλαμ Βιλού, με την οποία είχε σχέση για δέκα χρόνια. Παντρεύτηκαν το 2009 και το 2010 γεννήθηκε η κόρη τους Αλέξια. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο Σταν αποφάσισε να εγκατελείψει την οικογένειά του για να αφοσιωθεί στο τένις. Τα ξαναβρήκαν αργότερα, όμως τώρα ο χωρισμός είναι μάλλον οριστικός.

- Έχει μια ξεχωριστή σχέση με τον Ρότζερ Φέντερερ. Όταν πέρυσι ο Βαβρίνκα κατέκτησε τον τίτλο στη Μελβούρνη είπε ότι «ο Ρότζερ είχε τρελαθεί μαζί μου, ήταν πολύ χαρούμενος». Και σχολιάζοντας το γεγονός ότι τότε ξεπέρασε τον Ρότζερ στην παγκόσμια κατάταξη δήλωσε: «Για μένα αυτός είναι πάντα το Νο.1. Είναι ο καλύτερος όλων των εποχών και δεν με νοιάζει να είμαι το Νο.2 στην Ελβετία».

- Πέρυσι τον Νοέμβριο, πάντως, η σχέση τους πέρασε μια δύσκολη φάση, όταν η σύζυγος του Ρότζερ, η Μίρκα, ακούστηκε να αποκαλεί «cry baby» (κλαψιάρη) τον Σταν κατά τη διάρκεια του ελβετικού ημιτελικού στους τελικούς της ΑΤΡ στο Λονδίνο. Μετά από αρκετή ένταση, οι δυο τους τα βρήκαν στα αποδυτήρια του Ο2 και λίγες μέρες μετά οδήγησαν την Ελβετία στην κατάκτηση του Davis Cup μέσα στη Γαλλία!

https://www.youtube.com/embed/X6suMV3p3hI

- Έχει «χτυπήσει» στο αριστερό του χέρι τα λόγια του Ιρλανδού λογοτέχνη και ποιητή Σάμιουελ Μπέκετ. «Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better». Δηλαδή, «Να προσπαθείς. Να αποτυγχάνεις. Δεν πειράζει. Να αποτύχεις ξανά. Να αποτύχεις ξανά. Να αποτύχεις καλύτερα».

- Ο καλύτερός του φίλος στο τουρ είναι ο Γάλλος Μπενουά Περ, ενώ τα πάει πολύ καλά με τον Ράφα Ναδάλ και τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

- Ο προπονητής που τον ενέπνευσε και τον έκανε να πιστέψει στον εαυτό του είναι ο Μάγκνους Νόρμαν, με τον οποίο ξεκίνησε να δουλεύει το 2013. Ο 39χρονος Σουηδός, πρώην Νο.2 στον κόσμο, έχει δουλέψει και με τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, μάλιστα, ο Ρόμπιν έπαιξε σε δύο σερί τελικούς στο Γαλλικό Όπεν (2009, 2010) και έγινε ο πρώτος τενίστας που κέρδισε τον Ναδάλ στο Παρίσι! Στο κέντρο της φωτογραφίας (με το μπλε μπλουζάκι) είναι ο Νόρμαν, ενώ πρώτος από αριστερά είναι ο Σέβεριν Λούτι, προπονητής του Φέντερερ και κάπτεν της ελβετικής ομάδας Davis Cup. Τον έχει βοηθήσει πολύ και αυτός στην καριέρα του...

- Το αγαπημένο του τραγούδι είναι το «Where the streets have no name» των U2.

- Έχει κατακτήσει 10 τίτλους καριέρας, μεταξύ των οποίων τα δύο major και το Masters του Μόντε Κάρλο (2014). Μέχρι τη νίκη του στη Μελβούρνη είχε μόλις τέσσερα τρόπαια στη συλλογή του! Το 2008 στο Πεκίνο κέρδισε με παρτενέρ τον Φέντερερ το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο διπλό.

- Τα παρατσούκλια του είναι «Stanimal» και «Stan the man». Το πλήρες όνομά του είναι Στάνισλας, όμως ο ίδιος αποφάσισε να το κόψει και πλέον επισήμως στην ΑΤΡ είναι ο Σταν Βαβρίνκα...

Stan the man, Stanimal ή απλά... Stan (vid+pics)