MENU

Τον Ζοσέ Μουρίνιο είτε τον αντιπαθείς είτε τον γουστάρεις. Μέση κατάσταση δεν υπάρχει. Το ίδιο και οι δηλώσεις του. Ποτέ δεν είναι μέτριες. Πάντα θέλει να απασχολεί, να γίνεται κεντρικό θέμα στα οπισθόφυλλα των αγγλικών εφημερίδων και να προκαλεί. Ο Μουρίνιο για ακόμη μία φορά «έγραψε» με τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι λίγοι προπονητές μπορούν να συγκριθούν μαζί του και με τις επιτυχίες που έχει στη μέχρι τώρα πλούσια καριέρα του και το sdna.gr θυμάται έντεκα από τις πιο εκκεντρικές δηλώσεις που έχει κάνει.«Είμαι ο Special One»

Κατά την επίσημη παρουσίασή του ως τεχνικού της Τσέλσι στο πρώτο πέρασμά του από τους «Μπλε», ο Μουρίνιο δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη. Με μεγάλη χαλαρότητα τονίζει ότι είναι ο κορυφαίος όλων. Τόσο απλά. «Διαθέτω εξαιρετικούς παίκτες, αλλά συγγνώμη, έχουμε έναν κορυφαίο προπονητή. Παρακαλώ μην με αποκαλείτε αλαζόνα γιατί ό,τι λέω είναι αλήθεια. Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης. Θεωρώ ότι είμαι ο Special One».«Αισθάνομαι πίεση από τον κύκνο στη Σκωτία»

Την περίοδο που η νόσος των πτηνών ήταν σε έξαρση στην Αγγλία, ο Μουρίνιο ρωτήθηκε για το αν νιώθει πίεση στον πάγκο της Τσέλσι για να δώσει μια αποστομωτική απάντηση. «Αισθάνομαι μεγαλύτερη πίεση από αυτόν τον κύκνο στη Σκωτία παρά από το ποδόσφαιρο. Δεν είναι μακριά. Τι είναι το ποδόσφαιρο μπροστά στη ζωή. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δράμα, ένας κύκνος με τη νόσο των πτηνών».«Θα του πάω ένα καλό πορτογαλικό κρασί»

Μετά από ένα παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ στο Στάμφορντ Μπριτζ κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο αποκάλυψε πως ο Φέργκιουσον διαμαρτυρήθηκε για την ποιότητα του κρασιού που του προσφέρθηκε. Ο Πορτογάλος τόνισε πως θα επανορθώσει στην επίσκεψη της Τσέλσι στο Ολντ Τράφορντ. «Μετά το τέλος του ματς και μετά τη συνέντευξη Τύπου βρεθήκαμε στο γραφείο μου. Το κρασί που πίναμε ήταν τόσο κακό που διαμαρτυρήθηκε. Όταν πάμε στο Όλντ Τράφορντ θα είναι ανήμερα των γενεθλίων μου και θα πάρω μαζί μου ένα πολύ όμορφο μπουκάλι από πορτογαλικό κρασί».«Αν δεν έχεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα»

Ο Μουρίνιο σε συνέντευξη Τύπου είχε τονίσει πως η ποιότητα μιας ομάδας και τα αποτελέσματά της έχουν άμεση σχέση από τους παίκτες που διαθέτει ένας προπονητής στο ρόστερ του. Αυτό φρόντισε να το παρομοιάσει με όρους μαγειρικής μιλώντας για αυγά και ομελέτες. «Αν δεν έχεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα. Και τα πάντα εξαρτώνται από την ποιότητα των αυγών στο σουπερμάρκετ. Υπάρχουν αυγά τριών κατηγοριών και μερικά είναι πιο ακριβά από τα άλλα και σου κάνουν καλύτερες ομελέτες. Όταν δεν μπορείς να βρεις αυγά πρώτης κατηγορίας, τότε έχεις πρόβλημα».«Θα γίνω δισεκατομμυριούχος αν απολυθώ»

Όταν βρισκόταν υπό πίεση στον πάγκο της Τσέλσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο ρωτήθηκε για το αν φοβάται την απόλυση. Η απάντηση ήταν για ακόμα μια φορά απολαυστική. «Αν ο σύλλογος αποφασίσει να με απολύσει εξ αιτίας των κακών αποτελεσμάτων, αυτό αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Αν συμβεί αυτό θα γίνω δισεκατομμυριούχος από την αποζημίωση και θα αναλάβω κάποιον άλλο σύλλογο λίγους μήνες αργότερα».«Το χορτάρι του Στάμφορντ Μπριτζ είναι άθλιο»

Ο αγωνιστικός χώρος του Στάμφορντ Μπριτζ κατά την πρώτη θητεία του Μουρίνιο στην Τσέλσι ήταν συχνά σε κακή κατάσταση. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε ερωτηθεί για αυτό, και ο ίδιος έδωσε μια τρομερή απάντηση βγαλμένη από τη ζωή. «Μερικές φορές συναντάς πολύ όμορφους ανθρώπους χωρίς μυαλό. Κάποιες άλλες πάλι άθλιους ανθρώπους που είναι πανέξυπνοι σαν επιστήμονες. Το χορτάρι μας είναι κάπως έτσι. Από πάνω φαίνεται πως είναι άθλιο αλλά η μπάλα κυλάει κανονικά».«Πάρκαραν το λεωφορείο»

Είναι μια φράση που έμεινε στο αγγλικό ποδόσφαιρο από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Από τότε που την ξεστόμισε, η συγκεκριμένη ατάκα έγινε θεσμός και χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους και οπαδούς. Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα παιχνίδι της Τσέλσι απέναντι στην Τότεναμ όταν και οι «Σπερς» αποφάσισαν να κλειστούν παίζοντας ένα πολύ αμυντικό παιχνίδι. «Όπως λέμε στην Πορτογαλία, φέρανε το λεωφορείο και το πάρκαραν μπροστά από την εστία. Αν ήμουν οπαδός θα ήμουν απογοητευμένος που πλήρωσα 50 λίρες για να δω αυτό το παιχνίδι γιατί η Τότεναμ ήρθε μόνο για να αμυνθεί. Μόνο μια ομάδα ήθελε τη νίκη, αυτοί ήρθαν μόνο για να μη δεχθούν γκολ. Αυτό δεν είναι δίκαιο για το ποδόσφαιρο που παίζουμε».«Η κουβέρτα είναι μικρή αλλά είναι από κασμίρ»

Ερωτηθείς για τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε το 2007 στην Τσέλσι ο Ζοσέ Μουρίνιο παρομοίασε την κατάσταση με έναν άκρως περιγραφικό τρόπο, στο οποίο ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε και το στίγμα για την ποιότητα του ρόστερ. «Είναι σαν να έχεις μια κουβέρτα που είναι μικρή για το κρεβάτι. Τραβάς την κουβέρτα για να μην κρυώνεις στο στήθος, αλλά τα πόδια σου μένουν απ' έξω. Δεν μπορώ να αγοράσω καινούργια κουβέρτα αυτή τη στιγμή γιατί το σουπερμάρκετ είναι κλειστό, αλλά είμαι χαρούμενος γιατί η κουβέρτα είναι κασμίρ. Δεν είναι απλά μια συνηθισμένη κουβέρτα».«Ο Ρανιέρι δεν ήξερε πως να πει καλημέρα και καλό απόγευμα»

Όταν βρισκόταν στον πάγκο της Ίντερ ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε κατηγορηθεί για τις τακτικές του από τον πρώην τεχνικό της Τσέλσι, Κλαούντιο Ρανιέρι. Η απάντηση του Πορτογάλου δεν θα μπορούσε παρά να μην είναι ειρωνική μη αφήνοντας να πέσει τίποτα κάτω. «Μελετώ ιταλικά πέντε ώρες κάθε μέρα για πολλούς μήνες προκειμένου να συνεννοούμαι με τους παίκτες, τα μίντια και τους οπαδούς. Ο Ρανιέρι ήταν στην Αγγλία για πέντε χρόνια και δεν είχε μάθει να λέει καλημέρα και καλό απόγευμα».«Θέλω να πάω εκεί και να τους σκοτώσω»

Ο Ζοσέ Μουρίνιο ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης είχε ερωτηθεί για το ενδεχόμενο να βρει αντιμέτωπη την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν είχε κρύψει ποτέ την αγάπη του για τους «Μπλε», ωστόσο αυτό δεν θα μέτραγε σε περίπτωση που τους έβρισκε στον δρόμο του. «Αν τεθώ αντιμέτωπος με την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ θέλω να πάω εκεί και να τους σκοτώσω. Αυτό είναι το μήνυμά μου».«Ο Γκουαρδιόλα είναι καραφλός γιατί δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο»

Η κόντρα του Ζοσέ Μουρίνιο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα είναι γνωστή. Αμέτρητες οι κόντρες τους όταν βρίσκονταν στους πάγκους των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Η αντιπάθεια παραμένει και μετά την αποχώρησή τους από Μαδρίτη και Βαρκελώνη με τον Μουρίνιο να σχολιάζει με καυστικό τρόπο την καράφλα του Πεπ. «Όταν γουστάρεις αυτό που κάνεις δεν χάνεις τα μαλλιά σου. Ο Γκουαρδιόλα είναι καραφλός γιατί δεν του αρέσει το ποδόσφαιρο».

Οι Special ατάκες του Special One!