MENU

Το νέο Fiat Panda 4x4 Cross με τον 1.3 MTJ 95 PS έχει αυξημένα καθήκοντα. Πρέπει να φέρει «βόλτα» τις καθημερινές, σκληρές αστικές συνθήκες, να κινηθεί άνετα στο υπεραστικό περιβάλλον αλλά και να βγει για βόλτα στα βουνά. Το νέο Panda 4x4 Cross έχει και ένα άλλο ατού. Τον 1.3 MTJ 95 PS ντίζελ κινητήρα, που σε κάθε περίπτωση προάγει την οικονομία καυσίμου, με επιδόσεις, που σίγουρα δεν σε κερδίζουν αλλά ούτε και σε κάνουν να νιώθεις σαν το φτωχό συγγενή των πόλεων.

Η διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με το απλό Panda είναι εμφανής. Οι διαφορετικοί προφυλακτήρες, τα πλαστικά προστατευτικά του αμαξώματος και οι μεγάλοι κρίκοι πρόσδεσης εμπρός και πίσω δίνουν μια ισχυρή γεύση από ένα τετρακίνητο μοντέλο.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο νέος – πλέον αναβαθμισμένος - 1.300άρης MultiJet II που αποδίδει 95 ίππους και 200 Nm ροπής. Στον τομέα των επιδόσεων, τα 0-100χλμ/ώρα είναι υπόθεση 13,3” ενώ η τελική ταχύτητα των 170χλμ/ώρα δεν συγκαταλέγεται στα ατού του μοντέλου, όμως δεν σημαίνει ότι ένα μακρύ ταξίδι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με άνεση. Στον αυτοκινητόδρομο, διαπιστώνεις ότι το νέο ντίζελ μοτέρ προσφέρει άνεση στον ιταλικό μοντελάκι, που μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητες 120 – 130 χλμ/ώρα, χωρίς να σου δίνει την αίσθηση ότι λαχανιάζει. Η απόκριση στο γκάζι ιδιαίτερα καλή, όμως το κοντό πεντάρι συνεπάγεται υψηλές στροφές, ιδιαίτερα όταν πρέπει να κινείσαι με ταχύτητες άνω των 130χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση καυσίμου, κυμάνθηκε στα 5,5 – 6 λίτρα/100χλμ, κατά την πολυήμερη δοκιμή μας. Στις εκτός δρόμου διαδρομές, η αυτόματη τετρακίνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, ενώ προσπερνάει τις λακκούβες με ιδιαίτερη άνεση χάρη στα 15,8 εκατοστά που απέχει από το έδαφος.

Η θέση οδήγησης είναι ιδιαίτερα άνετη, έχει καλή περιμετρική ορατότητα ενώ στο εσωτερικό του θα βολευτούν τέσσερις επιβάτες. Μικρός – αλλά πρακτικός – είναι ο χώρος των αποσκευών των 225 λίτρων.

Στο ταμείο λοξοκοιτάζεις τον ανταγωνισμό…

Η πληθώρα νέων, μικρών, καθαρόαιμων crossover μοντέλων έχει προκαλέσει ζημιά σε όσες φίρμες προσφέρουν τα αυτοκίνητα πόλης τους και σε soft τετρακίνητες εκδόσεις, με άφθονο περιτύλιγμα στην off-road εμφάνιση και συγκεκριμένες – και όχι απεριόριστες - ικανότητες στις εκτός δρόμου οδήγηση. Εκεί, όπου πλέον το νέο Fiat Panda 4x4 Cross με τον 1.3 MTJ 95 PS κινητήρα – όταν μπει στη λίστα των τελικών επιλογών και όταν πλησιάσεις στο ταμείο – σε αναγκάζει να λοξοκοιτάξεις των ισχυρό ανταγωνισμό των νέων, πιο σύγχρονων και πιο καθαρόαιμων crossovers μοντέλων – με την ίδια τιμή! - που σε κάθε περίπτωση έχουν να δώσουν πολλά παραπάνω, τόσο σε χώρους όσο και σε επιδόσεις. Έτσι, όποιος θέλει να αποκτήσει το FIAT Panda 4x4 Cross 1.3 MTJ 95 PS θα πρέπει να χρεωθεί με 19.000 ευρώ ( με βάση τον τιμοκατάλογο της ελληνικής αντιπροσωπείας της Fiat). Τιμή που θέτει το ιταλικό 3,7 μέτρων μοντέλων εκτός ανταγωνισμού.

Fiat Panda 4x4 Cross 1.3 MTJ 95 PS: SUV σε μικρή δοσολογία