MENU

Η συνέντευξη έχει σκοπό να φωτίσει το πρόσωπο του νέου προέδρου του Ερασιτέχνη οπότε θα ήταν αντιδημοσιογραφικό να μην κληθεί να μιλήσει για το περιστατικό που τον σημάδεψε. Δυόμισι χρόνια μετά το επεισόδιο δηλώνει ότι δε μετανιώνει και παράλληλα τελειώνει τα σενάρια που τον φέρνουν ιδεολογικά κοντά στη Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση αμέσως μετά... παίρνει εκτροπή στο γήπεδο, για το οποίο εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο» και αναλύει γιατί «η ΑΕΚ δεν είναι Παναθηναϊκός». Πριν καταλήξει, με την ιδιότητα του αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής των βατραχανθρώπων, να αναλύει με ποιο τρόπο περνούν την περιβόητη διαβολοβδομάδα...

- Να μιλήσουμε για το περιστατικό στη Βουλή με την Χρυσή Αυγή.

« Αν μου κάνεις κάτι, δεν θα προσπαθήσω να ανταποδώσω σε δεύτερο χρόνο. Θεωρώ ότι το χρονικό όριο αντίδρασης για επιθέσεις εις βάρος μου είναι εκείνη την στιγμή, αλλιώς ποτέ. Σε δεύτερο χρόνο θα αντιδράσω μόνο αν προσπαθήσεις να κάνεις κάτι σε κάποιον που σέβομαι και εκτιμώ και δεν μπορεί ο ίδιος να αμυνθεί. Θα προσπαθήσω να τον προστατεύσω. Ή αν πληγεί μία έννοια, μία ιδέα στην οποία πιστεύω. Πρέπει να καταλάβετε τρία πράγματα. Στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγω στην Οξφόρδη διαβάζω πάρα πολύ για την ηθική του πολέμου, jun in belloκαι jus ad bellum - πότε είναι, δηλαδή, ηθικό να πολεμήσεις και τι είναι ηθικό να κάνεις μέσα στον πόλεμο. Είναι πολύ λεπτά ζητήματα.

Εγώ όταν πήγα στη Βουλή δεν πήγα για να επιτεθώ σε κάποιον. Δεν πήγα για να τσακωθώ με κανέναν. Ήμουν στην μονάδα μου με Αμερικανούς βατραχανθρώπους, κάναμε μία συνεκπαίδευση και τηλεφωνώ στον πατέρα μου. Και τον ακούω άσχημα ψυχολογικά. Εκείνη την ώρα δεν γνώριζε κανείς στην Ελλάδα τίποτα. Του λέω τι γίνεται και μου λέει ότι θέλουν να βγάλουν ένα βίντεο και πως θα τα πούμε σε λίγο. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Είπα στους συναδέρφους μου ότι φεύγω και πήγα στη Βουλή, στην οποία νομίμως μπορούσα να εισέλθω καθώς ήμουν συγγενής πρώτου βαθμού».

Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχω, δεν θέλω να έχω. Ούτε στα γραφεία της ήμουν ποτέ, ούτε από το σπίτι μου το έπαιζα Χρυσαυγίτης και εκτός των άλλων δεν με έχει εκφράσει ποτέ η Χρυσή Αυγή. Ούτε τον Κασιδιάρη γνωρίζω, ούτε τον αδερφό του, γιατί και αυτό κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

- Τι επακολούθησε;

«Δεν ήξερα τίποτα για την Χρυσή Αυγή. Μπήκα στη Βουλή και βοήθησα τον πατέρα μου να συντάξει την επιστολή παραίτησης του. Δηλαδή, θα παραιτείτο πριν βγει το βίντεο. Δεν ισχύει ότι τον έδιωξαν, είχε αποφασίσει από μόνος του να παραιτηθεί. Εκεί σε αυτήν την φάση έμαθα τι έγινε. Βγαίνοντας από το γραφείο του πατέρα μου ήξερα ότι θα γίνει κάτι. Είδα εκεί έναν βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο οποίος ήταν μαζί με δύο στελέχη του κόμματος. Τον ρώτησα που είναι ο Κασιδιάρης. Άρχισε να φωνάζει και μετά το θέμα πήρε διαστάσεις καθώς εξήλθαν στον διάδρομο περί τα 20-30 άτομα. Στην ερώτηση γιατί δεν με συνέλαβε η φρουρά η απάντηση είναι πολύ απλή. Όταν ήρθαν οι συνάδελφοι είδαν έναν άνθρωπο από την μία και 30 από την άλλη, οι οποίοι φώναζαν πολύ – το οποίο για μένα είναι καθησυχαστική ένδειξη».

- Πολιτικά που ανήκεις; Έχεις σχέση με την Χρυσή Αυγή;

«Θα σας πω ένα περιστατικό και θα καταλάβετε… Αφού έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από το περιστατικό στη Βουλή είμαι στο σπίτι μου και πάνω σε μία συζήτηση μου λέει η αδερφή μου “γιατί δεν ρωτάς τον Κασιδιάρη;”. Της λέω “Πώς να ρωτήσω τον Κασιδιάρη; Δεν τον γνωρίζω” και μου λέει “δεν είστε κολλητοί”; Είχε την εντύπωση από διάφορα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο ότι έχω κάποια σχέση με τον Κασιδιάρη. Δεν είχα ποτέ καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχω, δεν θέλω να έχω. Ούτε στα γραφεία της ήμουν ποτέ, ούτε από το σπίτι μου το έπαιζα Χρυσαυγίτης και εκτός των άλλων δεν με έχει εκφράσει ποτέ η Χρυσή Αυγή. Ούτε τον Κασιδιάρη γνωρίζω, ούτε τον αδερφό του, γιατί και αυτό κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα παιδιά που με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν έχω κάποια σχέση. Όλο αυτό ήταν ένα σενάριο το οποίο φαινομενικά πείθει για να πλήξουν τότε τον πατέρα μου».

- Η σχέση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού με την Πολιτεία ποια είναι;

«Δείχνει θετική διάθεση απέναντι μας».

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στο SDNA ο υπουργός Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι υπάρχει άδεια εν ισχύ για τον Βοτανικό.

«Η άποψή μου εδώ μπορεί να διατυπωθεί μόνο με μία πρόταση. Γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Η ΑΕΚ δεν είναι Παναθηναϊκός. Η δυναμική του Παναθηναϊκού είναι τεράστια

- Γίνεται; Εύκολο να το λέτε, αλλά γίνεται;

«Ναι, γίνεται. Όταν συγκεντρώθηκε η Παναθηναϊκή Κίνηση και έβαλε στην άκρη 70 εκατομμύρια θα μπορούσε να δώσει ένα μέρος των χρημάτων για να φτιάξει γήπεδο. Δεν θα υπήρχε ούτε ένας που θα τους έλεγε γιατί δεν πήρες το πρωτάθλημα. Γίνεται συνεπώς να φτιάξεις γήπεδο».

- Στη Λεωφόρο;

«Και στη Λεωφόρο και στα αστέρια! (υπάρχει σχετικό σύνθημα και ταιριάζει) Όπου θες γίνεται. Αν θέλουν οι ισχυροί άνδρες του Παναθηναϊκού και υπάρχει υποστήριξη από την ΠΑΕ, την ΚΑΕ και τον κόσμο μπορείς να κάνεις παντού γήπεδο. Απλά το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αυτό που είπα στην αρχή. Ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι ενιαίος. Αυτή είναι η απαρχή όλων. Το όραμα. Αν το όραμα επιτευχθεί σε στρατηγικό επίπεδο, θα γίνει και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το θέμα είναι να έχουμε μία νοοτροπία νικηφόρα και με βάση αυτήν την νοοτροπία μπορείς να κάνεις γήπεδο και να πετύχεις τα πάντα».

- Ακούγεται λίγο ελπιδοφόρο αυτό στην γραφειοκρατούμενη Ελλάδα του σήμερα. Η ΑΕΚ για παράδειγμα έχει τον χώρο να φτιάξει γήπεδο, έχει τα χρήματα και δεν μπορεί.

«Η ΑΕΚ δεν είναι Παναθηναϊκός. Η δυναμική του Παναθηναϊκού είναι τεράστια».

Η διαβολοβδομάδα στο κάτω κάτω είναι ό,τι περισσότερο μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο πριν τον πυροβολήσεις

- Θα επιμείνω στο ζήτημα των εγκαταστάσεων γιατί αφορά τους πάντες. Από τις ακαδημίες μέχρι τους άνδρες και τις γυναίκες. Ο Ερασιτέχνης είναι σε μία κατάσταση που φυτοζωεί. Έχει ένα δικό του γήπεδο 100 ετών. Είναι όλο αυτό αποτέλεσμα ότι δεν είναι ενιαίος ο Παναθηναϊκός;

«Ναι. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι ενιαίος. Εγώ ως Δημήτρης Μπαλτάκος είμαι υπεύθυνος ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει όραμα, να το εφαρμόσει, να γίνει ο Παναθηναϊκός ενιαίος και αδιαίρετος και να έχει νοοτροπία νικητή».

- Κλείνοντας, με την εμπειρία σας μπορείτε να μας περιγράψετε την περιβόητη «διαβολοβδομάδα» των βατραχανθρώπων;

«Το σχολείο των βατραχανθρώπων διαφέρει από τα υπόλοιπα γιατί έχει το στοιχείο του νερού. Ένας άνθρωπος που περνάει τη σχολή δεν μπορεί να εγκαταλείψει στην ξηρά. Αν πάρεις κάποιον από τη σχολή των βατραχανθρώπων και επιδιώξεις να τον κάνεις να εγκαταλείψει στην ξηρά δεν θα τα καταφέρεις. Τι μπορείς να του κάνεις; Θες χιλιάδες κάμψεις; Αϋπνία; Πείνα; Δεν θα εγκαταλείψει. Η διαβολοβδομάδα στο κάτω κάτω είναι ό,τι περισσότερο μπορείς να κάνεις σε έναν άνθρωπο πριν τον πυροβολήσεις. Όταν μπαίνει το στοιχείο του νερού, εκεί μπορείς να εγκαταλείψεις γρήγορα. Άποψη μου είναι οτι γίνεσαι βατραχάνθρωπος από τη διαδικασία των πατητών. Η ψυχή εκεί φαίνεται – αντέχεις να πεθαίνεις; Η διαβολοβδόμαδα είναι η τέταρτη ή πέμπτη εβδομάδα του σχολείου. Δεν εγκαταλείπουν εκεί οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι εγκαταλείπουν πριν από εκεί. Στη διαβολοβδομάδα οι περισσότερες αποχωρήσεις είναι λόγω τραυματισμού. Συνεπώς η διαβολοβδόμαδα ακούγεται άσχημη, γιατί είσαι πέντε μέρες άυπνος με συνεχείς δραστηριότητες, αλλά δεν «κόβονται» εκεί οι περισσότεροι. Στο σχολείο μαθαίνεις ότι δεν έχει όρια ο άνθρωπος. Και ισχύει…»

Άποψη μου είναι οτι γίνεσαι βατραχάνθρωπος από τη διαδικασία των πατητών. Η ψυχή εκεί φαίνεται – αντέχεις να πεθαίνεις;

- Βγαίνετε από το σχολείο, όμως, με την αίσθηση ότι είστε ανίκητοι;

«Ναι. Σε κάνει να νιώθεις ατσαλένιος…»

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος της συνέντευξης: Δημήτρης Μπαλτάκοs: Η πρώτη του συνέντευξη τσακίζει κόκκαλα

Διαβάστε το τρίτο μέρος της συνέντευξης: Μπαλτάκος για Θύρα 7, ενστάσεις και ξεκαθάρισμα για τη Θύρα 13!

Το ντου στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή και γιατί «η ΑΕΚ δεν είναι Παναθηναϊκός»...