MENU
Χρόνος ανάγνωσης 27’

Δημήτρης Μπαλτάκος: Η πρώτη του συνέντευξη τσακίζει κόκκαλα

0

Στις 28 Αυγούστου ο Δημήτρης Μπαλτάκος χρίστηκε νέος πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Νέος, κυριολεκτικά. Στα 29 του χρόνια. Η περίπτωση του όμως, είχε μια σπάνια ιδιομορφία. Παρότι ήταν περισσότερο επώνυμος παρά ανώνυμος - κυρίως λόγω της ενασχόλησης του πατέρα του με την πολιτική και τον Παναθηναϊκό - είναι εντελώς άγνωστος. Ή ανεξερεύνητος αν θέλετε καλύτερα.

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος είναι ο νεότερος πρόεδρος στην (σύγχρονη) ιστορία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, αλλά για 100 μέρες κανείς δεν άκουσε τη φωνή του. Δεν είδε μια φωτογραφία του. Δεν διάβασε ποιο είναι το σχέδιο του. Επιλέγει να τα κάνει όλα μαζί σήμερα. Στο SDNA.

Και ξαφνιάζει. Θετικά ή αρνητικά θα το κρίνει ο κόσμος. Ωστόσο για πρώτη φορά βγαίνουν λόγια από στόμα προέδρου του Παναθηναϊκού, χωρίς λείανση στις γωνίες. Είναι απόλυτος, κατηγορηματικός, με ιδεολογία. Είναι βατραχάνθρωπος. Όποιος βγαίνει νικητής από αυτή τη δοκιμασία, νιώθει άτρωτος και πιστεύει ότι μπορεί να λυγίσει πέτρες. Είναι όμως, έτσι ή έτσι νομίζουν;

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να τα βάλει με το αμέτρητο χρήμα που κυκλοφορεί στον αιώνιο αντίπαλο του; Μπορεί να σβήσει τα χρέη που κληρονομήθηκαν; Να ξαναγίνει διεκδικητής τίτλων;

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος βιάζεται. Το δείχνει η ίδια η ζωή του ότι πηγαίνει... πετώντας, όχι περπατώντας που λένε και στον στρατό. Έχει τελειώσει τη Νομική, είναι αξιωματικός στους βατραχανθρώπους, στα 27 του έγινε πατέρας ενός κοριτσιού, στα 29 του πρόεδρος. Για... που το ΄βαλε και που η παραγοντική ζωή τον πάει;

Σήμερα μπαίνουν όλα στο τραπέζι: Θύρα 13, Χρυσή Αυγή, Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, σχέσεις με ΠΑΕ, ΚΑΕ, οφειλές, Μαρινάκης, Θύρα 7, Βοτανικός, Λεωφόρος, ενστάσεις, ντου στη Βουλή.

Με σταθερό αλλά όχι ξύλινο-νομικό λόγο, αφήνει από την πρώτη ερώτηση πίσω την... κρυάδα της φωτογράφησης αποδεχόμενος το τίμημα της δημοσιότητας.

Ακόμα κι αν ο ίδιος μοιάζει αμήχανα μπροστά στα φλας του φωτογράφου, η ίδια η δημοσιότητα τον κυνήγησε... ανελέητα από τη στιγμή που ο πατέρας του ενεπλάκη, ως δεξί χέρι του Σαμαρά, στην προηγούμενη κυβέρνηση. Τον φωτογράφισαν με καπνογόνο, ζουμάρισαν στην εξέδρα της 13 για να τον "συλλάβουν" να τραγουδάει, βιντεοσκόπησαν την... έφοδο στη Βουλή. Η αναζήτηση στο Google δεν παρουσιάζει ούτε μια δήλωσή του, αλλά η δύναμη του Διαδικτύου είναι τέτοια ώστε να εμφανίζει ένα πρόσωπο όπως θα ήθελαν οι άλλοι να είναι. Έφτασε η στιγμή να αποκαλύψει ο ίδιος ποιος στ' αλήθεια είναι.

Η κουβέντα (μαγνητοφωνημένης διάρκειας 140 λεπτών) λόγω του μεγάλου όγκου θα διασπαστεί σε τρεις θεματικές ενότητες, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευανάγνωστη. Πάμε...

- Διαβάζουμε μεταξύ άλλων στο βιογραφικό σας: Πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών, Μεταπτυχιακά Πολεμικών Σπουδών και Διεθνούς Δικαίου, αξιωματικός επιχειρήσεων στην Αντιτρομοκρατική Μονάδα των βατραχανθρώπων και ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην ηλικία των 29 ετών. Πολύ γρήγορα δεν συμβαίνουν όλα;

«Από μικρός είχα θέσει κάποιους στόχους και άξονες στους οποίους ήθελα να κινηθώ. Ο ένας είχε να κάνει με τον Παναθηναϊκό, ο άλλος με τον αθλητισμό, ο τρίτος με τα στρατιωτικά και τα εθνικά της χώρας και ο τέταρτος με τα ακαδημαϊκά. Προσπαθώ να «παντρέψω» αυτούς τους άξονεςεπιμελώς. Έχω στερηθεί πολλά πράγματα. Δεν βγαίνω το βράδυ, δεν διασκεδάζω, δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν έχω πολύ χρόνο για κάτι πέραν αυτών των δραστηριοτήτων και μέχρι τώρα πάει καλά. Απλά θέλω να θυμίσω ότι δεν είμαι ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του Παναθηναϊκού ΑΟ. Ήταν ο Καλαφάτης. Όχι ο Γιώργος, αλλά ο αδερφός του ο Αλέξανδρος, ο οποίος νομίζω ήταν 19 ετών. Ας πούμε ότι εγώ είμαι ο νεότερος της σύγχρονης ιστορίας».

- Και πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

«Δεν μπορούν να γίνουν και τα τέσσερα μαζί. Αυτήν την περίοδο, δηλαδή, είμαι με άδεια άνευ αποδοχών από τη Μονάδα μου, οπότε αυτός ο άξονας έχει μείνει στην άκρη. Προσπαθώ, βέβαια, να είμαι εκεί και να βοηθάω όσο είναι δυνατόν με κάποιας στρατηγικής σημασίας θέματα, όπως της μετεγκατάστασης της Μονάδας, που προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ καθώς είχαμε επιτύχει την δέσμευση του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσω νόμου την περίοδο που διατελούσα Αξιωματικός Επιχειρήσεων.

Συνολικά έχω ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει αυτές τις επιδιώξεις. Ξυπνάω στις 5, διαβάζω και απαντάω email, στις 7 πηγαίνω για πυγμαχία στον Παναθηναϊκό, αφιερώνω περίπου 6-7 ώρες στα γραφεία του Συλλόγου, μετά πηγαίνω στη δικηγορική εταιρεία και ασχολούμαι με τα ακαδημαϊκά θέματα που με απασχολούν και το βράδυ γυρνάω στην οικογένειά μου γιατί έχω και μία κόρη δύο ετών».

- Συμπληρώθηκαν την Παρασκευή 100 ημέρες από την εκλογή σας. Γιατί ως τώρα δεν είχατε βγει στο προσκήνιο και είχατε μείνει αφανής;

«Πριν από αυτές τις 100 ημέρες είχα μία δημοσιότητα από 23 ετών, την οποία δεν είχα επιδιώξει και η οποία ήταν απόρροια της ενασχόλησης του πατέρα μου με την πολιτική. Οι πολιτικές διαμάχες είναι πολύ τοξικές ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται και παιδιά. Τα εν λόγω δημοσιεύματα είναι χτυπήματα κάτω από την ζώνη ειδικά όταν είναι τελείως ανακριβή, όπως στην περίπτωση μου. Δεύτερον, ήθελα ένα διάστημα για να διαπιστώσω πως λειτουργεί ο Παναθηναϊκός. Όταν πηγαίνεις σε έναν οργανισμό, όπως π.χ. Η Μoνάδα μου, χρειάζεσαι ένα

χρονικό διάστημα για να αντιληφθείς πως λειτουργεί, ποια είναι τα προβλήματα, ποιος κάνει τι. Στον Παναθηναϊκό χρειάστηκα περίπου 100 ημέρες. Έτυχε. Σε αυτές τις 100 ημέρες με τη βοήθεια του Ηλία Μιχαλαριά και άλλων συνεργατών έχουμε εντοπίσει τις παθογένειες, τα προβλήματα και έχουμε σχεδιάσει τα επόμενα μας βήματα».

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα;

«Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην μιζέρια, που δέχεται ο κόσμος της ομάδας μέσω ανακοινώσεων από όλον τον Παναθηναϊκό. Το ότι δεν έχει πάρει τίτλο το ποδόσφαιρο ή ότι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει σε επίπεδο πρωταθλητισμού αυτά που θα ήθελαν οι οπαδοί δεν πρέπει να προκαλεί μιζέρια και στεναχώρια, αλλά αντιθέτως πρέπει να μετουσιωθεί σε συσπείρωση και πως θα προχωρήσουμε παρακάτω με μεγαλύτερη δυναμική. Δεν παραπονιόμαστε για αυτά που συμβαίνουν. Αντιθέτως πολεμάμε δυναμικά για να ανατρέψουμε την όποια κατάσταση θεωρούμε πως είναι αρνητική».

Με ποιον τρόπο;

«Οι τρόποι είναι πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η αλλαγή του κλίματος και της ψυχολογίας των οπαδών. Γιατί οι οπαδοί επηρεάζονται από την συμπεριφορά και την στάση του Παναθηναϊκού. Και της ΠΑΕ, και του Ερασιτέχνη και της ΚΑΕ. Συνεπώς η προτεραιότητά μας είναι να αλλάξουμε το κλίμα».

Το κλίμα αλλάζει συνήθως με νίκες.

«Οι νίκες, όμως, δεν μπορούν να έρθουν σήμερα ή αύριο. Όπως θα έχετε ακούσει ξανά ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είχε μεγάλα χρέη. Αυτά τα χρέη έχουν μειωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και βασικός μας στόχος είναι να τα μηδενίσουμε. Θέλουμε να θέσουμε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, στην οποία θα έχουμε «καθαρίσει» όλα τα χρέη. Να μην χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Θέλω το καλοκαίρι να πω ότι π.χ στο τέλος του 2017 ο Παναθηναϊκός δεν θα χρωστάει τίποτα. Είναι ένα στοίχημα το οποίο αναλαμβάνω εγώ».

- Και οι πολιτικοί κάνουν δεσμεύσεις και μετά...

«Εγώ δεν είμαι πολιτικός. Δεν έχω να χάσω ψήφους, ούτε να κερδίσω. Θέλω σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία να παρουσιάσω απτά αποτελέσματα. Να πω “παιδιά αυτά είναι τα οικονομικά, πάρτε τα, μπείτε μέσα με ορκωτούς λογιστές και ανοίξτε τα όλα”. Αν δεν το κάνω αυτό θα έχω αποτύχει».

Ο ορίζοντας είναι περίπου ως την έναρξη της νέας σεζόν; Ώστε να πει ο Παναθηναϊκός τα χρήματα πηγαίνουν μόνο στην ενίσχυση των τμημάτων και στόχος είναι πλέον οι τίτλοι;

«Όχι. Στόχος είναι μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν να πω ότι π.χ στις 15 Μαΐου 2018, τυχαία αναφέρω την ημερομηνία, ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει χρέη. Εννοώ, δηλαδή, μέσα σε ένα εύλογο διάστημα ο Ερασιτέχνης να μην έχει χρέη για να αποκτήσει ξανά ο κόσμος του Παναθηναϊκού όραμα. Δεσμεύομαι με την προσωπικότητά μου. Αν δεν το κάνω αυτό θα φύγω».

Να μάθουμε και να μάθει και ο κόσμος τι ακριβώς έχει γίνει στον Παναθηναϊκό. Ποιοι έχουν κάνει κακό, ποιοι δεν έχουν κάνει, σε ποιον χρωστάει ο Παναθηναϊκός, ποιος χρωστάει στον Παναθηναϊκό και να αποκαλυφθεί επιτέλους ολόκληρη η ιστορία των τελευταία 15 ετών

Τι κινήσεις έχουν γίνει, λοιπόν, προς αυτήν την κατεύθυνση;

«Έχουμε ξεκινήσει με μία συμβουλευτική εταιρεία ένα τεράστιο έργο αναδιάταξης του Παναθηναϊκού. Από αυτήν την συμβουλευτική έχουν έρθει τρεις ομάδες. Η μία ασχολείται με τις διαδικασίες λειτουργίας και έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητες του καθενός. Η δεύτερη αφορά στο να μάθουμε και να μάθει και ο κόσμος τι ακριβώς έχει γίνει στον Παναθηναϊκό. Ποιοι έχουν κάνει κακό, ποιοι δεν έχουν κάνει, σε ποιον χρωστάει ο Παναθηναϊκός, ποιος χρωστάει στον Παναθηναϊκό και να αποκαλυφθεί επιτέλους ολόκληρη η ιστορία των τελευταία 15 ετών την οποία εξετάζουμε ούτως ώστε να φτιάξουμε στη συνέχεια ένα αντίστοιχο business plan για να αξιοποιήσουμε με την καλή έννοια το όνομα του Παναθηναϊκού και να βοηθήσουμε έτσι στην εξάλειψη του χρέους. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν πάρα πολύ τον κόσμο του Παναθηναϊκού».

- Πότε τα περιμένετε;

«Πολύ σύντομα, πιστεύω σε έναν – δύο μήνες».

-Υπάρχει ως τώρα κάποιο στοιχείο που έχει προκύψει;

«Υπάρχει, αλλά επειδή δεν είναι κάτι συγκεκριμένο δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε κάτι περισσότερο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα εκπλαγεί πάρα πολύ από τα ευρήματα».

- Αρνητικά θα εκπλαγεί;

«Αρνητικά δυστυχώς. Γιατί το επικοινωνιακό έχει μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε. Μπορεί κάθεμέρα να λέει π.χ κάποιος πόσο φοβερός είναι ο Μπαλτάκος, αλλά στη συνέχεια να αποκαλυφθεί ότι ο Μπαλτάκος έχει διαλύσει τον Παναθηναϊκό…»

- Όταν μπήκατε στον Παναθηναϊκό είχατε στην άκρη του μυαλού σας ότι μπορείτε να βρεθείτε μπροστά σε μία τέτοια εικόνα ή μπροστά σε τέτοια αποτελέσματα;

«Το είχα. Γιατί έχω την δυσάρεστη εμπειρία της πολιτικής μέσω του πατέρα μου και την δυσάρεστη προσωπική εμπειρία να βλέπεις πως κάτι το οποίο περιμένεις από μικρό παιδί να ζήσεις δεν είναι ακριβώς όπως το είχες φανταστεί».

- Απομυθοποιούνται πράγματα ή πρόσωπα όταν τα ζείτε από κοντά;

«Ναι, τα απομυθοποιείς πάρα πολύ. Και επειδή έχει να κάνει με την απόσταση που διανύει η μυθοποίηση με το αποτέλεσμα της απομυθοποίησης, δηλαδή, αν κάποιον τον έχεις πέντε και φτάσει μείον πέντε λες εντάξει. Αν κάποιον τον έχεις 100 και φτάσει μείον 100 είναι μεγαλύτερο το σοκ».

Ο στόχος μου για τον ευρύτερο Παναθηναϊκό είναι να καταφέρουμε επιτέλους να γίνουμε ένα. Παρά το γεγονός ότι το έχουν προσπαθήσει μεγάλοι άνθρωποι, άνθρωποι που όντως έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς πολλά στον Παναθηναϊκό, δεν έχει γίνει πράξη. Δεν το έχει καταφέρει κανείς

Ποιο είναι το όραμά σας για τον Παναθηναϊκό;

«Εμένα το όραμά μου, ο στόχος μου για τον ευρύτερο Παναθηναϊκό είναι να καταφέρουμε επιτέλους να γίνουμε ένα. Παρά το γεγονός ότι το έχουν προσπαθήσει μεγάλοι άνθρωποι, άνθρωποι που όντως έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς πολλά στον Παναθηναϊκό, δεν έχει γίνει πράξη. Δεν το έχει καταφέρει κανείς. Και δεν απατώμαι ότι μπορώ εγώ στα 29 να το καταφέρω σε μία μέρα, αλλά θέλω οπωσδήποτε να θέσω τις βάσεις και να το επικοινωνήσω στον κόσμο του Παναθηναϊκού, γιατί από τον κόσμο ξεκινάει αυτή η δυναμική, ότι πρέπει να είμαστε ένα σε όλα τα επίπεδα. Παναθηναϊκός, ΠΑΕ, ΚΑΕ, Θύρα 13 και ο απλός κόσμος του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι ενωμένοι και να έχουν μία κοινή στρατηγική κατεύθυνση».

- Θέλω να το αναλύσουμε αυτό, αλλά αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι δεν υπάρχει ενιαίος και αδιαίρετος Παναθηναϊκός αυτήν την στιγμή.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει».

-Και είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με το τι συμβαίνει βασικά στον Ολυμπιακό.

«Ένας οργανισμός πρέπει να είναι ενωμένος για να πετύχει»

Λένε πως αν δεν βρεις το πρόβλημα δεν μπορείς να το λύσεις. Ποιο είναι αυτό στον Παναθηναϊκό;

«Πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι φταίει. Αν π.χ μας αναθέσει ο κ. Πρωθυπουργός να φτιάξουμε την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, ξεκινάς κάνοντας δύο ερωτήσεις: Ποιες είναι οι ενδεχόμενες απειλές; Ένας πυρηνικός πόλεμος; Ένας συμβατικός πόλεμος; Η τρομοκρατία; Και δεύτερον, ποιο είναι το πολιτικό όραμα σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Πατρίδας και τους τρόπους επίτευξης του. Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα μια Περιφερειακή δύναμη, μία παγκόσμια δύναμη; Ή να περιοριστούμε στην Άμυνα της; Και όλα αυτά υπό το πρίσμα των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

Και εμείς στον Παναθηναϊκό αυτό κάνουμε. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και δεδομένης της κατάστασης βλέπουμε που θέλουμε να φτάσουμε. Ολοκληρώσαμε αυτήν την φάση και πάμε στο επόμενο βήμα… Το πρόβλημα του Παναθηναϊκού αυτήν την στιγμή είναι το «εμείς». Τι κάνουμε εμείς… Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή, να το λύσουμε αυτό μετά να δούμε τι κάνει ο αντίπαλος…»

- Πώς μπορεί να γίνει ενιαίος και αδιαίρετος ο Παναθηναϊκός; Σωστή η διαπίστωση, αλλά ποια είναι η λύση;

«Η λύση είναι δύσκολη. Μου αρέσει αυτή η προσέγγιση. Γιατί στην Ελλάδα έχουν μάθει όλοι να λένε τι φταίει και μετά να κάνουν πίσω. Η λύση ξεκινάει από την ενδιάθετη κατάσταση των Παναθηναϊκών. Από την ψυχολογία τους. Εγώ είμαι στον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Ο κόσμος έχει την υποψία ότι επειδή ο Ερασιτέχνης δεν έχει ίδιους πόρους, αλλά εξαρτάται από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ οικονομικά είναι υπό από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ. Δεν ισχύει αυτό. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, το Σωματείο, έχει την κυριότητα του ονόματος, του σήματος και του γηπέδου. Από εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Η ευθύνη, λοιπόν, για το αν η ΠΑΕ πάει καλά βαραίνει και εμένα. Η ευθύνη για το αν η ΚΑΕ πάει καλά βαραίνει και εμένα. Εγώ φταίω αν δεν πάρουμε πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο και αν δεν πάρουμε πρωτάθλημα στο μπάσκετ. Αν αυτό το καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει μέσα από τον «κανονικό» Παναθηναϊκό να περνάνε όλα αυτά και όχι από την εταιρεία, τότε θα μπορούμε εμείς σαν Παναθηναϊκός να του δώσουμε την κατεύθυνση που πρέπει γιατί εμείς δεν είμαστε εταιρεία. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι. Είμαστε εδώ από το υστέρημα του χρόνου μας. Δεν πληρώνομαι από τον Παναθηναϊκό, δεν πρόκειται να πληρωθώ ποτέ και γιατί είναι παράνομο και γιατί δεν το επιθυμώ. Είμαι εδώ για να δώσω την στρατηγική κατεύθυνση. Την υλοποίηση θα την κάνει η ΠΑΕ και η ΚΑΕ γιατί τα πρωταθλήματα της ΠΑΕ και της ΚΑΕ είναι τα σημαντικά. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα χαρεί να πάρουμε πρωτάθλημα στην τοξοβολία, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να πάρουμε πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, όχι εγώ, αλλά ο επόμενος, θα πρέπει να παραμείνει για 30 χρόνια συνεχόμενα, όπως ο Απόστολος Νικολαΐδης. Θα πρέπει να είναι ο «μπαμπάς» του Παναθηναϊκού. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ και της ΚΑΕ αλλάζει, ο πρόεδρος του Σωματείου δεν θα έπρεπε να αλλάζει. Το λέω σχηματικά για να καταλάβει ο κόσμος. Φυσικά να τονίσω ότι εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό τον ρόλο».

Με την ΠΑΕ έχουμε συνάψει σύμβαση και η καταβολή του ποσού γίνεται σε μηνιαία βάση. Υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά εντός λογικού χρονικού πλαισίου. Με την ΚΑΕ δεν υπάρχει σύμβαση και έτσι επαφιέμεθα στον νόμο. Μέχρι πέρσι η καταβολή γινόταν σε μηνιαία βάση. Φέτος, η ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική και έχουμε ενημερωθεί πως η καταβολή του ποσού θα γίνει άπαξ στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς.

- Είπατε για ίδιους πόρους. Ίδιοι πόροι σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθεί ένα σύστημα που ο οπαδός του Παναθηναϊκού θα χρηματοδοτεί τον Ερασιτέχνη;

«Έχουμε μάθει γενικά στη χώρα, αλλά και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να ζητάμε πάρα πολλά και να μην δίνουμε τα αντίστοιχα. Δεν γίνεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού να απαιτεί από τον ερασιτέχνη να παίρνει πρωταθλήματα και ταυτόχρονα να έχουμε εγγεγραμμένα 200 μέλη. Δεν μπορεί ο κόσμος να απαιτεί και να μην γίνεται μέλος στον Ερασιτέχνη».

Η ΠΑΕ και η ΚΑΕ είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Σύλλογο;

«Με την ΠΑΕ έχουμε συνάψει σύμβαση και η καταβολή του ποσού γίνεται σε μηνιαία βάση. Υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά εντός λογικού χρονικού πλαισίου. Με την ΚΑΕ δεν υπάρχει σύμβαση και έτσι επαφιέμεθα στον νόμο. Μέχρι πέρσι η καταβολή γινόταν σε μηνιαία βάση. Φέτος, η ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική και έχουμε ενημερωθεί πως η καταβολή του ποσού θα γίνει άπαξ στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς».

- Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο εδώ. Διότι υπήρξε ένα δημοσίευμα που έκανε λόγο για οφειλή τόσο από την ΠΑΕ, όσο και από την ΚΑΕ προς τον Ερασιτέχνη. Και η ΚΑΕ έδωσε μία σκληρή απάντηση και σας ζήτησε να το διαψεύσετε.

«Σαν Σωματείο δεν μπαίνουμε στη διαδικασία επικοινωνίας εσωτερικών θεμάτων με αποδέκτες όλη την υφήλιο. Αν υπάρχει κάποιο θέμα με την ΠΑΕ και την ΚΑΕ το λύνουμε εσωτερικά. Δεν βγάζουμε ανακοινώσεις ζητώντας εξηγήσεις, ούτε για να τις ακούει ο κόσμος. Όσον αφορά στην ΚΑΕ συγκεκριμένα δεν μπορώ ούτε να ζητήσω, ούτε να μπω σε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με την οικογένεια Γιαννακόπουλου, γιατί η οικογένεια Γιαννακόπουλου βρίσκεται στον Παναθηναϊκό 30 χρόνια. Ο κύριος Παύλος και ο κύριος Θανάσης έχουν δώσει 25-30 εκατομμύρια στον Ερασιτέχνη και εγώ ως Δημήτρης Μπαλτάκος στον Ερασιτέχνη δεν έχω δώσει τίποτα. Μηδέν ευρώ. Συνεπώς δεν μπορώ καν να συζητήσω για αυτό το θέμα. Επαφίεται στην αγάπη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για τον Παναθηναϊκό όλο αυτό».

Πώς προέκυψε για εσάς η εκλογή στην θέση του προέδρου του Ερασιτέχνη; Ακόμα και οι δημοσιογράφοι το έμαθαν από την ανακοίνωση του Ερασιτέχνη. Πώς δεν είχε διαρρεύσει κάτι;

«Εγώ έκανα το διδακτορικό μου στην Αγγλία και είχα μετακομίσει με την οικογένειά μου εκεί. Γύρισα για το καλοκαίρι και ήρθε ο Ηλίας (σ.σΜιχαλαριάς) και κάποια παιδιά από τη Θύρα 13 και μου είπαν ότι ο Ηλίας σκέφτεται να αποχωρήσει και κατά πόσον θέλω εγώ λόγω των γνώσεων μου, της διοικητικής εμπειρίας που είχα αποκτήσει στην Μονάδα των βατραχανθρώπων και τη σχέση που έχω με τη Θύρα 13 από μικρό παιδί να αναλάβω αυτό το πόστο. Επειδή ήξερα ότι θα συγκινηθούν αρκετοί άνθρωποι το κρατήσαμε κρυφό μέχρι που ανακοινώθηκε».

- Όταν λες θα συγκινηθούν εννοείτε φαντάζομαι ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις;

«Θα συγκινηθούν. Αυτό που λέω. Όπως και συγκινήθηκαν».

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Γιάννη Αλαφούζο;

«Ως άνθρωπο τον εκτιμώ, γιατί θεωρώ ότι είναι ποιοτικός. Έχει στηρίξει όλα τα χρόνια τον Ερασιτέχνη, τόσο την περίοδο που ήταν ο Ηλίας, όσο και την περίοδο που είμαι εγώ. Προφανώς υπάρχουν κάποιες δυστοκίες οικονομικές. Ξέρουμε, όμως, ότι είμαστε προτεραιότητα της ΠΑΕ και θεωρώ ότι η δική του στρατηγική για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου γενικότερα μέσω του Παναθηναϊκού είναι σωστή και ενδεχομένως αν τη συνεχίσει μέχρι τέλους να μπορέσει να αποδώσει. Σαν πρόβλημα, όμως, εγώ διαγνώσκω αυτό που είπαμε και πριν. Δεν πρέπει να μεταδίδεται στον κόσμο η έννοια ότι κάποιοι μας αδικούν. Ο Παναθηναϊκός είναι από πάνω. Ο Παναθηναϊκός έχει 100 και πλέον χρόνια ιστορία, ο Παναθηναϊκός έχει τα περισσότερα τρόπαια, ο Παναθηναϊκός έχει τον πιο δυναμικό λαό, ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη θύρα, συνεπώς είναι λάθος να κλαιγόμαστε. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος. Αν αλλάξει νοοτροπία ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα».

- Συνεπώς θέτετε το θέμα της νοοτροπίας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

«Ναι, ξεκάθαρα».

- Το οποίο προέρχεται από τα στελέχη;

«Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να κρίνω στελέχη της ΠΑΕ. Αυτό είναι θέμα των οπαδών και του απλού κόσμου. Εγώ αναγνωρίζω το πρόβλημα και αν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια λύση θα την πω στον κύριο Αλαφούζο».

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μικρύνει μόνο με έναν τρόπο. Μέσω νοοτροπίας. Η νοοτροπία πλήττεται και αν δεν αντιστραφεί αυτή η κάθοδος θα μικρύνει

- Με βάση τα όσα είπατε εξάγουμε το συμπέρασμα ότι δεν είναι λύση για τον Παναθηναϊκό να φύγει ο Αλαφούζος;

«Όχι, δεν θεωρώ ότι πρέπει να φύγει ο κύριος Αλαφούζος. Θεωρώ ότι είναι εντός των δυνάμεων του να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να πετύχει τους στόχους τους».

Την οικονομική ισχύ και όλα όσα άλλα χρειάζονται τα έχει;

«Τα χρήματα είναι το λιγότερο. Το πιστεύω ειλικρινά».

Kαι όντως ο Ερασιτέχνης είναι η πρώτη προτεραιότητα της ΠΑΕ;

«Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία των πληρωμών, επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια θέματα, θεωρούμε ότι είμαστε ψηλά. Πρέπει, όμως, όλοι να καταλάβουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη νοοτροπία από εμένα. Αύριο π.χ να κλείνει ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να παρακαλέσω κανέναν για χρήματα. Θα βρω λύση, αλλά δεν θα παρακαλέσω».

Η σχέση σας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο πως είναι; Υπήρχε μία φημολογία τις πρώτες ημέρες της εκλογής σας ότι αναλάβατε τον Ερασιτέχνη με τις «ευλογίες» του.

«Όχι. Αυτό είναι απόλυτα αναληθές. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν το γνώριζε καν. Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τον γνωρίζω από μικρό παιδί. Η σχέση της οικογένειας Γιαννακόπουλου με τον Ερασιτέχνη ανέκαθεν ήταν υποστηρικτική. Ο Ερασιτέχνης ηγείτο και χρηματοδοτείτο για πολλά χρόνια σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό από τον κύριο Παύλο και τον κύριο Θανάση. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, η προσωπική μας σχέση είναι προσωπική και κατ’ επέκταση δεν συζητείται. Σε ό,τι έχει να κάνει στη σχέση της ΚΑΕ με τον Ερασιτέχνη είμαστε σε συζητήσεις για τον τρόπο οικονομικής στήριξης της ΚΑΕ προς τον Ερασιτέχνη».

- Ο πατέρας σας, κύριος Τάκης Μπαλτάκος, είναι ακόμα στον Παναθηναϊκό;

«Μπορείτε να ρωτήσετε τον πατέρα μου».

Συμφωνείτε με την ονομασία Παναθηναϊκός Superfoods;

«Αυτό αφορά την ΚΑΕ και αυτούς πρέπει να ρωτήσετε».

Πώς μπορεί να γίνει ανταγωνιστικός ο Παναθηναϊκός όταν δεν ζητάτε χρήματα, δεν έχετε ίδιους πόρους και απέναντι σας έχετε έναν οργανισμό που έχει μπάτζετ 3-4 εκατομμύρια κάθε χρόνο και εσείς το κύριο μέρος του προϋπολογισμού σας πρέπει να πηγαίνει σε οφειλές;

«Η λύση του προβλήματος της οικονομικής ρευστότητας δεν είναι να ζητάς χρήματα. Επαναλαμβάνω ότι εγώ δεν πρόκειται να ζητήσω ποτέ χρήματα. Δεσμεύομαι, όμως, να βρω τις λύσεις εκείνες ώστε ο Παναθηναϊκός να καταστεί οικονομικά εύρωστος. Αν δεν τις βρω θα παραιτηθώ. Δεν θέλω να πω πως θα το κάνω, αλλά αν δεν τα καταφέρω θα αποχωρήσω ως κάποιος που έχει αποτύχει στο έργο του...»

Τη Θύρα 13 την αγαπάω πιο πολύ από πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μου

-Μιλώντας με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών ο Παναθηναϊκός μικραίνει;

«Ο Παναθηναϊκός μπορεί να μικρύνει μόνο με έναν τρόπο. Μέσω νοοτροπίας. Η νοοτροπία πλήττεται και αν δεν αντιστραφεί αυτή η κάθοδος θα μικρύνει. Ο Παναθηναϊκός δεν εξαρτάται μόνο από το αν θα πάρει πρωτάθλημα, αν και αυτό είναι σημαντικό. Είναι ο πλέον πολυνίκης σύλλογος της χώρας και δεν είναι καταστροφή επειδή δεν έχει πάρει πρωτάθλημα για κάποια χρόνια. Καταστροφή είναι να έχουμε ηττοπαθή νοοτροπία. Πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό πρέπει να αναστραφεί. Όταν αναστραφεί αυτό και όταν μπούμε ξανά σε νικηφόρα νοοτροπία τότε αναπόφευκτα θα έρθουν και οι τίτλοι».

- Ποιο διοικητικό μοντέλο από αυτά που ζήσατε σαν φίλαθλος τα προηγούμενα χρόνια στον Παναθηναϊκό σας εξέφραζε περισσότερο. Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος, Πατέρας, Γιαννακόπουλος.

«Δεν θα μπορούσα να επιλέξω άλλο πλην του Παύλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου. Γιατί εγώ μεγάλωσα σε μεγάλο βαθμό με την άνοδο του μπάσκετ στην οποία έπαιξε ρόλο και ο πατέρας μου και έχει κάποια διδάγματα κάθε σύλλογος παγκοσμίως από αυτό το μοντέλο διοίκησης. Είναι δύο άνθρωποι οι οποίοι είχαν και έχουν παθολογική αγάπη για τον Παναθηναϊκό. Θα σας πω κάτι για να καταλάβουν όλοι. Όταν παίζαμε εκτός έδρας αγώνες μπάσκετ εγώ πήγαινα με την οικογένειά μου να δω τον αγώνα στο σπίτι του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος από την αγωνία του δεν μπορούσε να δει το παιχνίδι! Κλεινόταν στο δωμάτιό του και με έβαζε η σύζυγός του, η κυρία Δέσποινα, να του πω στο τέλος το αποτέλεσμα. Έμπαινα τότε και του έλεγα ότι κερδίσαμε! Δεν άντεχε να δει το παιχνίδι στην τηλεόραση. Αυτό είναι συγκινητικό. Όταν έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα. Αυτό είναι χαρακτηριστικό για τον τρόπο που διοικούσε. Για τον Παύλο Γιαννακόπουλο ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Και επειδή λέμε για μοντέλα διοίκησης πρέπει να πούμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι του staff έχουν παραμείνει μαζί 20 χρόνια. Μαζί πήγαμε στο Τελ Αβίβ το 1994, μαζί πήγαμε στο Βερολίνο. Η συνέχεια στη διοίκηση είναι λόγος επιτυχίας. Όταν οι άνθρωποι κλαίνε, υποφέρουν, πονάνε για την ομάδα η επιτυχία είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Είναι και οι γυναίκες τους και τα ξαδέρφια τους, όλοι. Αυτή η οικογένεια της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έφερε την επιτυχία. Θα πω κάτι ακόμα για να καταλάβουν όλοι για τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Όταν πηγαίναμε διακοπές και μπαίναμε σε ταβέρνες σηκώνονταν όλοι και του έλεγαν το εξής: «Παρόλο που είμαι Ολυμπιακός, παρόλο που είμαι ΑΕΚ, παρόλο που είμαι ΠΑΟΚ, Παύλο είσαι Θεός»! Αυτό το πράγμα δεν το συναντάς κάθε μέρα. Όπως σας το λέω».

- Είναι φανερό πως έχετε μεγάλη εκτίμηση για τον Παύλο Γιαννακόπουλο αλλά πώς θα τον χαρακτηρίζατε;

«Σαφές είναι: Ευεργέτης του Παναθηναϊκού. Και για αυτό το βάρος στους ώμους του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι τεράστιο».

- Βλέπετε πιθανό για τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού να κατακτήσουν φέτος κάποιον τίτλο;

«Υπάρχει η δυνατότητα, αλλά προς το τέλος της χρονιάς που θα κάνουμε μία συνέντευξη Τύπου και θα παρουσιάσουμε τα πάντα στον κόσμο θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για όλα. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός δεν έχει ιδιόκτητα γραφεία. Ένας σύλλογος με περισσότερα από 100 χρόνια δεν έχει ιδιόκτητα γραφεία. Έχουμε τέτοια θέματα να λύσουμε. Ένα δεύτερο είναι τα χρέη, ένα τρίτο είναι ο αγωνιστικός σχεδιασμός, ο οποίος θα έχει συγκεκριμένη στρατηγική κατεύθυνση».

- Πώς εξηγείται ένα brand name όπως του Παναθηναϊκού να μην μπορεί να προσελκύσει επιφανείς οικονομικά Παναθηναϊκούς;

«Ο λόγος για εμένα είναι πασιφανής. Όσο και αν διακατέχεσαι από Παναθηναϊκά συναισθήματα όταν δεν γνωρίζεις που θα πάνε τα λεφτά σου είναι λογικό να μην θες να τα εμπιστευτείς. Για αυτό εμείς βάζουμε συμβουλευτική εταιρεία, για αυτό είμαστε στη διαδικασία πιστοποίησης ISO. Τότε θα μπορούμε να απευθυνθούμε στους Παναθηναϊκούς και να τους πούμε “κοιτάξτε είμαστε καθαροί. Είμαστε ο πρώτος και μόνος καθαρός σύλλογος στη χώρα, όλα στο φως”. Τότε θα μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας εμπιστευτούν και θα γνωρίζουν και οι ίδιοι που θα πάνε τα χρήματά τους. Γιατί ο κόσμος θέλει να βάλει ένα ευρώ και να ξέρει ότι τοποθετήθηκε εκεί. Θέλει να μπορεί να το βλέπει. Αυτήν την στιγμή στον Ερασιτέχνη τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Συνεπώς όταν καθαρίσουμε ο κόσμος θα εμπιστευτεί το όραμα. Θα μας εμπιστευτεί για έναν σκοπό».

- Εδώ κολλάει μια κουβέντα που είχε πει ο Βγενόπουλος για τον Ερασιτέχνη. Είναι εύκολο να σου δώσω μία πιατέλα ψάρια να φας, το πιο ουσιαστικό είναι να μάθεις να ψαρεύεις.

«Είχε απόλυτο δίκιο».

Ο στόχος του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν είναι ίδιος, ούτε και οι μέθοδοι

- Την ώρα που εξελίσσονται οι διαδικασίες για την προηγούμενη μέρα, υπάρχει και η προηγούμενη μέρα που την βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το πόλο που ανακοίνωσε πρόσφατα αποχή.

«Τους εξήγησα με ειλικρίνεια πως έχουν τα πράγματα και οι συνθήκες. Ο Παναθηναϊκός πρέπει πρώτα από όλα να λύσει αυτό το θέμα. Δεν έχω ίδιους οικονομικούς πόρους για να συντηρήσω τον Σύλλογο, για αυτό και δεν μπορώ να έχω δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Πρέπει να θέσω προτεραιότητες».

- Στον κόσμο του Παναθηναϊκού επικρατεί η άποψη ότι η διαφθορά στο ποδόσφαιρο δεν επιτρέπει στον Ερασιτέχνη να αναπνεύσει.

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν θα νικήσουμε τον πόλεμο γιατί οι Τούρκοι είναι χειρότεροι. Θα νικήσουμε τον πόλεμο γιατί οι Έλληνες είναι καλύτεροι. Δεν μπαίνεις ποτέ στην διαδικασία, ακόμα και αν όντως είναι ένα θέμα η διαφθορά στο ποδόσφαιρο, να πεις στον κόσμο φταίει κάποιος άλλος. Όχι! Φταίω εγώ. Και εγώ με τους συνεργάτες μου θα δω ότι είναι η διαφθορά το πρόβλημα και θα καταπολεμήσω τη διαφθορά. Στον κόσμο και στον λαό του Παναθηναϊκού δεν θα επιρρίπτω αλλού τις ευθύνες. Αν εμείς δεν βγάλουμε άκρη με αυτό το ζήτημα φταίμε εμείς, δεν κάνουμε και πρέπει να αποχωρήσουμε από τις θέσεις μας».

- Στη συζήτηση που είχατε με τον Γιάννη Αλαφούζο του είπατε αυτό που μόλις αναφέρατε; Γιατί είναι τελείως διαφορετική η νοοτροπία που έχει.

«Σέβομαι τη δική του. Ο άνθρωπος είναι πετυχημένος, γηραιότερος από εμένα, έχει τα χρήματα, τη δύναμη. Εγώ είμαι 29 ετών, βατραχάνθρωπος».

Μήπως εσείς τα λέτε αυτά τώρα γιατί βράζει το αίμα σας και σε 15 χρόνια θα τα λέτε διαφορετικά;

«Ενδεχομένως. Δεν γνωρίζω. Αν, όμως, στα 29 έχω να δώσω αυτό, τότε θα πρέπει να το εκμεταλλευτώ. Θα πρέπει να παίρνουμε το καλύτερο που έχει ο καθένας. Αν στα 45 έχω κουραστεί ενδεχομένως δεν θα κάνω για αυτήν τη θέση ή να κάνω ακόμα περισσότερο γιατί αυτό που θα πιστεύω τότε θα είναι το πιο σωστό. Εγώ έτσι και αλλιώς κρίνομαι. Δεν θεωρώ ότι θα έχω αυτή τη θέση για πάντα. Το είπα στα παιδιά του Ερασιτέχνη από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσα και τους προέδρους σε ΠΑΕ και ΚΑΕ ότι εγώ είμαι εδώ με ημερομηνία λήξης και κρίνομαι κάθε μέρα».

- Το όνειρό σας για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό με έναν τίτλο;

«Νοοτροπία νικητή. Ψηλά το κεφάλι. Θεωρώ ότι έχω στην πλάτη μου την έννοια των βατραχανθρώπων. Για κάποιον μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορη. Για εμένα είναι πολύ βαριά. Γιατί είναι αυτοί που θα πολεμήσουν και θα πεθάνουν. Και έχω και την έννοια της ιστορίας της Θύρας 13 στην πλάτη μου. Τη Θύρα 13 την αγαπάω πιο πολύ από πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μου. Και συνεπώς δεν μπορώ να αποτύχω. Έχω επίγνωση του βάρους της θέσης και λόγω της τεράστιας ιστορίας του Παναθηναϊκού και λόγω της μονάδας από την οποία προέρχομαι, μιας μονάδας που έχει νεκρούς και λόγω μίας θύρας από την οποία προέρχομαι και η οποία έχει και αυτή νεκρούς. Εγώ τα βλέπω λίγο πιο ρομαντικά τα πράγματα».

- Έχετε δώσει μάχες για τη Θύρα 13;

«Έχω δώσει μάχες από τα 14. Μπορώ να σας πω πολλά για τη Θύρα 13 και τις κοινωνικές προεκτάσεις. Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί υπάρχουν οι θύρες και θεωρεί ότι οι θύρες υπάρχουν για να πληρώνονται από τον εκάστοτε πρόεδρο και να λειτουργούν ως προσωπικοί στρατοί. Αυτό ενδεχομένως να ισχύει σε άλλες ομάδες. Δεν γνωρίζω. Στον Παναθηναϊκό τα παιδιά τα οποία επανασύστησαν τη Θύρα 13 πήραν μία στρατηγική απόφαση. Μακριά από χρήματα, μακριά από υπαλληλικές σχέσεις. Η Θύρα 13 είναι στις εξέδρες και στους δρόμους. Αυτήν την γραμμή την έχουν τηρήσει όλοι. Συνεπώς όπως το διαχώρισα και πριν. Υπάρχουν οι οπαδοί που τραγουδάνε στην εξέδρα και οι οπαδοί που βγαίνουν στον δρόμο. Αυτές οι δύο δραστηριότητες δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας παθολογικής ασθένειας ή επειδή αποσκοπούν σε ένα κέρδος. Οι ώρες και ο πόνος και ο κόπος και ο ιδρώτας που χύνουν οι οπαδοί δεν μπορεί εύκολα να τον καταλάβει κάποιος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν μπορώ να ξέρω πραγματικά για τον καθένα τι ισχύει. Αυτό που ρωτάει ευλόγως ο κόσμος είναι: προς τι η βία; Νομίζω ότι σχετίζεται με την έννοια του «δεν κάνω πίσω».

Για παράδειγμα, η έννοια του υψηλού ηθικού είναι ανύπαρκτη. Δεν θα κερδίσεις μία μάχη επειδή έχεις υψηλό ηθικό. Θα την κερδίσεις επειδή έχεις πάρει απόφαση να μην κάνεις πίσω. Ο λόγος που το κάνουν όσοι το κάνουν είναι ότι έχουν πιο ψηλά από όλα αυτή την έννοια. Αυτό το πράγμα στην Ελλάδα μπορείς να το εξωτερικεύσεις σε συγκεκριμένους χώρους. Για αυτό πιστεύω ότι στην Ελλάδα συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας. Στην SAS και στην Seal TeamSix, ποιοι νομίζετε ότι πάνε, οι λόρδοι και η μπουρζουαζία; Όχι, πάνε αυτοί που δεν κάνουν πίσω και αν διαβάσετε τις βιογραφίες τους είχαν όλοι ανήσυχα νιάτα. Τα χρειαζόμαστε αυτά τα παιδιά, όχι στους δρόμους αλλά στις πολεμικές μονάδες».

Ο Ολυμπιακός επενδύει σε έναν οργανισμό που έχει κοντά ποδάρια. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει κάνει ένα μπαμ που έχει κρατήσει κάποια χρόνια, αλλά επειδή δεν είναι φτιαγμένο σε έννοιες που μπορούν να διατηρηθούν στη ροή της ιστορίας θα ηττηθεί. Οι έννοιες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός δεν είναι έννοιες που έχουν ηθική αξία.

- Εκδρομές;

«Δεν ήμουν άνθρωπος των εκδρομών. Ήμουν περισσότερο της Αθήνας. Έχω ταξιδέψει όμως στα περισσότερα σημαντικά γήπεδα της Ελλάδας. Όχι σε όλα, αλλά στα περισσότερα. Η δική μου γενιά σμιλεύτηκε από κάποια συγκεκριμένα περιστατικά. Από ένα περιστατικό που σημειώθηκε το 2003 και ένα που σημειώθηκε το 2007. Από το 2003 καθορίστηκε ο τρόπος που βλέπουμε το άθλημα και από το 2007 ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή γενικότερα. Πήραμε την απόφαση να μην κάνουμε πίσω ποτέ και πουθενά».

Κάτι που ζηλεύετε σε αθλητικό επίπεδο;

«Ζηλεύω την Μπαρτσελόνα. Είναι σωματείο και όχι εταιρεία. Είναι ενιαίοι, έχουν καταφέρει με παιδιά από τις ακαδημίες να κατακτήσουν τον κόσμο και έχουν ταυτίσει την ομάδα με την πόλη».

Σε προσωπικό επίπεδο;

«Είναι αυτό που κυρίως λείπει σχεδόν από όλους τους χώρους απ’ όπου έχω περάσει, πλην του Παναθηναϊκού. Το νοιάξιμο. Να νοιάζεται ο κόσμος. Να νοιάζεται ειλικρινά. Απ΄ όπου έχω περάσει πλην του Παναθηναϊκού δεν το έχω συναντήσει. Δεν λέω να νοιάζεται κάποιος για τον εαυτό του. Να νοιάζεται για μία ιδέα. Ζηλεύω αυτούς που νοιάζονται πραγματικά, που έχουν φλόγα».

- Και κάτι που μισείτε;

«Δεν έχω μίσος».

- Μιλώντας για ζητήματα ενότητας. Η ενιαία γραμμή που υπάρχει στη διοίκηση του Ολυμπιακού παίζει ρόλο ώστε να υπάρχουν τα τελευταία χρόνια αυτά τα αποτελέσματα και στον Ολυμπιακό αλλά και στους ανταγωνιστές του;

«Ο Ολυμπιακός έχει την δική του στρατηγική. Ο Παναθηναϊκός θέλει πολλή δουλειά ακόμα. Ο στόχος του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δεν είναι ίδιος, ούτε και οι μέθοδοι. Για αυτό λέω ότι αυτό είναι το όραμά μου».

- Μήπως στο μεσοδιάστημα έχει αλλάξει η ιστορία;

«Δεν θεωρώ ότι αλλάζει τόσα γρήγορα η ιστορία. Ο Ολυμπιακός επενδύει σε έναν οργανισμό που έχει κοντά ποδάρια. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει κάνει ένα μπαμ που έχει κρατήσει κάποια χρόνια, αλλά επειδή δεν είναι φτιαγμένο σε έννοιες που μπορούν να διατηρηθούν στη ροή της ιστορίας θα ηττηθεί. Οι έννοιες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός δεν είναι έννοιες που έχουν ηθική αξία. Εγώ προσπαθώ να τα βλέπω μακροπρόθεσμα. Δεν είμαι πολιτικός να έχω εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια».

Στο μεταξύ, το ταμπλό γράφει. Πώς αισθάνεστε όταν ο Παναθηναϊκός που ήταν κραταιός σε πολλά ομαδικά σπορ, έχει συντριβεί αγωνιστικά από τον αντίπαλό του;

«Ξαναλέω ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερα από 108 χρόνια ιστορίας. Στα 108 χρόνια ιστορία τα 5-10 χρόνια είναι το ένα δέκατο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ανατραπεί, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο πολυνίκης σύλλογος στη χώρα με συντριπτική διαφορά συγκριτικά με τους άλλους. Ο Παναθηναϊκός είναι ο νούμερο ένας σύλλογος στη χώρα. Θα ανατρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από τον Ολυμπιακό».

Ο Παναθηναϊκός είναι ο νούμερο ένας σύλλογος στη χώρα. Θα ανατρέψουμε την κατάσταση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από τον Ολυμπιακό

-Ο Μπαλτάκος θα εμπλακεί στην ΠΑΕ;

«Δεν σκοπεύω να εμπλακώ στην ΠΑΕ, καθώς είναι μία ανώνυμη εταιρεία και για να εμπλακώ θα πρέπει να παραιτηθώ από την Μονάδα μου».

- Αυτό αποκλείεται;

«Και αν πολεμήσουμε θα βλέπω τις εξελίξεις από τον Τύπο»;

- Το ποδόσφαιρο παίζεται εντός ή εκτός γηπέδων;

«Ας μιλήσουν τα αποτελέσματα. Ο κόσμος δεν πηγαίνει στο γήπεδο, η διαφημιστική πίτα έχει μειωθεί. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τα εξωαγωνιστικά. Δεν έχει κάποιο σασπένς. Η Λέστερ δεν θα έπαιρνε ποτέ πρωτάθλημα στην Ελλάδα».

- Ποια είναι η γνώμη σας για τον Βαγγέλη Μαρινάκη;

«Διαφωνώ με τις μεθόδους του».

- Ποιον από τους τρεις ιδιοκτήτες των άλλων (Μαρινάκης, Σαββίδης, Μελισσανίδης) θα θέλατε στον Παναθηναϊκό ως χρηματοδότη;

«Κανέναν. Στον Παναθηναϊκό θέλω κάποιον Παναθηναϊκό».

- Ποιου τα χαρακτηριστικά θα θέλατε στον Παναθηναϊκό;

«Κανενός. Του Παύλου Γιαννακόπουλου θα ήθελα… »

- Με ποιου την αφίσα μεγαλώσατε;

«Του Βαζέχα»

- Και στο μπάσκετ;

«Του Βράνκοβιτς. Το 1996 θυμάμαι ήμουν καθισμένος στα σκαλιά του Palais des Sports και το μόνο που θυμάμαι είναι τον Βράνκοβιτς να τρέχει πάνω από τον παίκτη της Μπαρτσελόνα και να κάνει το κόψιμο».

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος της συνέντευξης: Το ντου στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή και γιατί «η ΑΕΚ δεν είναι Παναθηναϊκός»...

Διαβάστε το τρίτο και τελευταίο μέρος της συνέντευξης όπου ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, μιλάει για Θύρα 13, Θύρα 7, την ένσταση που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός με ατάκες που θα συζητηθούν...

Δημήτρης Μπαλτάκος: Η πρώτη του συνέντευξη τσακίζει κόκκαλα