MENU

Η Ελλάδα νίκησε στον μικρό τελικό και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, βυθίζοντας την Κροατία με σκορ 9-7! Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θοδωρής Βλάχος στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της αναμέτρησης, τονίζοντας πως η νέα... φουρνιά της «γαλανόλευκης» έχει τις δυνατότητες για να γίνει καλύτερη από τις προηγούμενα εθνικά ρόστερ.

«Ο κύκλος που ξεκινά τώρα είναι καλύτερος. Έχουμε πολύ ταλέντο. Παίζουμε ωραίο πόλο» ήταν τα λόγια του Έλληνα προπονητή όσον αφορά το μέλλον της Εθνικής. Στην δήλωση αυτή θα σταθούμε, εξηγώντας το γιατί ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν μίλησε ελαφρά την καρδία.

Αναμφίβολα, η Εθνικής Ελλάδος στο πόλο ανδρών, μετά την τεράστια επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση, γύρισε νέα σελίδα και ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο. Παίκτες πολύ έμπειροι και κομβικοί γι' αυτή αποφάσισαν να κρεμάσουν το σκουφάκι τους και να αφήσουν χώρο στη νέα γενιά. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Κωνσταντίνος Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Μάριος Καπότσης και Κώστας Γαλανίδης σταμάτησαν από την Εθνικής, με συνέπεια αυτό να δώσει την ευκαιρία σε νεότερους παίκτες να διεκδικήσουν μία θέση στο «γαλανόλευκο» ρόστερ. Μάλιστα, με μία ακόμη εσωτερική αλλαγή, η ομάδα του Θόδωρου Βλάχου παρουσιάστηκε αλλαγμένη κατά τα 5/13.

Σαν αριθμός (5) μοιάζουν να είναι λίγες οι αλλαγές, αν αναλογιστούμε πως στα άλλα αθλήματα οι αποστολές διαφέρουν από διοργάνωση σε διοργάνωση. Ωστόσο, σε ένα άθλημα όπως το πόλο που οι Εθνικές δεν διαφέρουν τόσο, οι πέντε αλλαγές προκαλούν τεράστια διαφορά, ειδικότερα όταν αφορούν κομβικές θέσεις όπως αυτές των δύο φουνταριστών και του δεύτερου τερματοφύλακα.

Οι Κάκαρης και Νικολαΐδης αντικατέστησαν τους Μουρίκη και Κολόμβο, ο Καλογερόπουλος τον Καπότση, ο πολύ καλός κόντρα στην Κροατία Τζωρτζάτος τον Γαλανίδη και στη θέση του Γκιουβέτση ο ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε τον Γούβη.

Κοινό χαρακτηριστικό και των πέντε το ταλέντο, αλλά και η... καλή ηλικία. Αν εξαιρέσουμε τον Τζωρτζάτο, ο οποίος είναι 30 ετών, οι υπόλοιποι είναι κάτω των 30, με τους Κάκαρη, Νικολαΐδη να είναι 23 ετών, ο Καλογερόπουλος 21 ετών και ο Γούβης να είναι ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις όντας στα 28.

Οι παραπάνω ηλικίες, σε συνδυασμό με το τεράστιο ταλέντο και τις ηλικίες των άλλων παικτών της Εθνικής, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ρόστερ με τεράστιο potential και ικανότητες για να κάνουν... συνήθεια την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Επισημαίνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας της Εθνικής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν 24,4 έτη, με τους γηραιότερους της αποστολής να είναι οι Φουντούλης (34), Βλαχόπουλος (30) και Τζωρτζάτος (30).

Είναι εύκολο, λοιπόν, να καταλάβουμε το γιατί ο Θοδωρής Βλάχος πιστεύει ακράδαντα πως «Ο κύκλος που ξεκινά τώρα είναι καλύτερος». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο οποίος έχει... φάει με το κουτάλι τις πισίνες σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο, έχει τις γνώσεις και την ικανότητα να καταλάβει τι έπεται στην Εθνική Ελλάδος, της οποίας έχει πάρει τα κλειδιά μιας και πλέον θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτή και τις υποδομές της.

Ο κόουτς της Εθνικής γνωρίζει το ταλέντο που διαθέτει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς και τις δυνατότητες που έχει για να... ξεπεράσει την τεράστια επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος στο Τόκιο και να γίνει η πιο επιτυχημένη Εθνική μέχρι την επόμενη.

Έχει το ταλέντο, έχει τις αντοχές, έχει το κίνητρο, αποκτά την εμπειρία, οι υπόλοιπες Εθνικές την υπολογίζουν και όπως λένε στο χωριό μου «Sky is the limit».

 

Πόσα ξέρεις ρε κόουτς;