MENU

Η προοπτική αγοράς της NOVA από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, προκαλεί ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις οι οποίες ταρακουνούν συθέμελα το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήδη στην ΠΑΕ ΑΕΚ είναι έτοιμοι να βγουν από τη συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι – όπως αποκάλυψε το SDNA – εφόσον ολοκληρωθεί το deal Forthnet (NOVA) - Μαρινάκη.

Μετά την Ένωση και στο νεοφώτιστο Βόλο σκέφτονται την αποχώρηση– όπως δήλωσε o Αχιλλέας Μπέος σε πρώτο χρόνο και αποκλειστικά στο SDNA - από την στιγμή που ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού γίνει το νέο αφεντικό της NOVA.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες αν ο Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός εντάξει στο στόλο των επιχειρήσεων του το κανάλι της Κάντζας που διατηρεί τα τηλεοπτικά δικαιώματα 9 ΠΑΕ της Super League.

To SDNA ζήτησε τις επίσημες θέσεις των 13 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας, σχετικά με την φημολογούμενη εξαγορά της NOVA από την εταιρεία (Alter Ego) του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Όπως θα διαπιστώσετε υπήρξαν σουπερλιγκάτοι εταίροι οι οποίοι εξέφρασαν τις σοβαρότατες αντιρρήσεις τους, χτυπώντας το «καμπανάκι» του κινδύνου για όσα πρόκειται να συμβούν και να ακολουθήσουν.

Κάποιες ΠΑΕ τάχθηκαν υπέρ της κεντρικής διαχείρισης ανεξάρτητα από το ποιος θα βρίσκεται στο πηδάλιο της NOVA.

Ασφαλώς υπήρξε και ο τρίτος πόλος, με επικεφαλής τον Άρη του Θόδωρου Καρυπίδη που έκανε γνωστό ότι δεν τον απασχολεί ο ιδιοκτήτης της NOVA αρκεί η συμφωνία να ικανοποιεί τα θέλω του συλλόγου.

Συγχρόνως υπήρξαν και ομάδες που απέφυγαν να πάρουν ξεκάθαρη (επίσημη) θέση υποστηρίζοντας πως δεν σχολιάζουν φήμες, ή θα τοποθετηθούν θεσμικά στον κατάλληλο χρόνο.

Το ερώτημα ασφαλώς που γεννάται είναι κατά πόσον αυτή η επένδυση ακόμα και στην περίπτωση της κεντρικής διαχείρισης, θα διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ΠΑΕ και την διαφάνεια σε κάθε σύμβαση.

Ερώτημα που απορρέει από ρεπορτάζ παλαιοτέρων χρόνων, σύμφωνα με τα οποίο ακόμα και στην εποχή της κεντρικής διαχείρισης, υπήρχαν ΠΑΕ που εισέπρατταν έξτρα χρήματα απευθείας από το συνδρομητικό κανάλι.

Όλα αυτά χωρίς να μπει στο τραπέζι η προέκταση του VAR...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΩΝΙΑΔΗΣ (New Media Director της ΠΑΕ ΠΑΟΚ)

«Πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο

τυχόν εξαγορά της NOVA απ΄την Alter Ego»

«Τα δεδομένα είναι δύο. 1. Το ελληνικό ποδόσφαιρο στερείται αξιοπιστίας. 2. Για τις περισσότερες ομάδες το τηλεοπτικό συμβόλαιο αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων.

Αν ενώσουμε αυτά τα δύο με τα χρήματα της τηλεόρασης να προέρχονται από μεγαλομέτοχο συλλόγου μπορεί ο καθένας να καταλάβει τις συνέπειες.

Τυχόν εξαγορά της Nova απο την εταιρεία Alter Ego θεωρώ πως θα είναι πλήγμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα πέρα από το καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού».

ΠΑΕ ΑΕΚ

«Θα τοποθετηθούμε

θεσμικά στον κατάλληλο χρόνο»

«Η ΑΕΚ θα τοποθετηθεί, όπως πάντα, θεσμικά - και όχι μέσω του Τύπου - στον κατάλληλο χρόνο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ (Μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)

«Το μείζον θέμα είναι

η κεντρική διαχείριση,

όχι ο Μαρινάκης»

«Ο Ατρόμητος δεν έχει κάποιο θέμα για το αν θα αγοράσει, ή δεν θα αγοράσει ο κ.Μαρινάκης τη NOVA. Το καλοκαίρι συζητήσαμε με το OPEN που ανήκει στον κ.Σαββίδη για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια μας. Θα ήταν ευχής έργον να υπάρχει ανταγωνισμός για τον βασικό πάροχο.

Το μείζον θέμα για εμάς είναι η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Είμαστε υπέρμαχοι της κεντρικής διαχείρισης. Από εκεί πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι οπαδικά, ποιος έχει κόντρα με ποιον και δεν μας αφορούν. Η κεντρική διαχείριση θα λύσει όλα τα προβλήματα καχυποψίας.

Όταν υπάρξει κεντρική διαχείριση, όλα θα είναι διάφανα και κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει και να πει οτιδήποτε για την NOVA και τον…κάθε Μαρινάκη.

Αυτοί είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται και μπορούν να αγοράσουν κανάλια. Με την κεντρική διαχείριση όλα τα…συννεφάκια θα πάνε στην άκρη, θα υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο και τελειώνει το θέμα της καχυποψίας».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ (Μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Άρης)

«Ας την πάρει και

ο…Πάπας της Ρώμης»

«Ο Άρης δεν παίρνει θέση για τον Μαρινάκη, τον Σαββίδη, τον Μελισσανίδη και οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, όποιος κι αν είναι όπως κι αν λέγεται. Εμείς ζητάμε ένα συγκεκριμένο ποσό απ΄το τηλεοπτικό συμβόλαιο, που θεωρούμε πως μας αναλογεί βάσει της ιστορίας και της εμπορικότητας του κλαμπ.

Ας μας φέρουν πέντε εκατομμύρια ευρώ κι ας πάρει την NOVA και…ο Πάπας της Ρώμης. Δυστυχώς στην Ελλάδα κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, αντί να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά θέματα που είμαστε 200 χρόνια πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομάδες.

Κανείς δεν νοιάζεται να φέρει χορηγούς και διαφημίσεις στο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα νοιάζονται περισσότερο για το σόου και το οπαδιλίκι. Εμείς ως Άρης έχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε. Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε ψηλά τον σύλλογο μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΡΑΣ (Συνιδιοκτήτης - Πρόεδρος ΠΑΕ Πανιώνιος)

«Μας είναι τελείως αδιάφορο»

«Ο Πανιώνιος έχει σύμβαση συνεργασίας με την NOVA για φέτος και του χρόνου.

Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να έχουμε τηλεοπτικό συμβόλαιο. Το ποιος είναι μέτοχος, μεγαλομέτοχος, μικρομέτοχος, ποσώς μας νοιάζει. Μας είναι τελείως αδιάφορο.

Εκείνο που μας αφορά είναι να έχουμε εν ισχύ συμβόλαιο με τη NOVA. Το ποιος έχει τις μετοχές, ποιος είναι ιδιοκτήτης της NOVA, μας είναι τελείως αδιάφορο».

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Μεγαλομέτοχος Λαμίας)

«Ίσως να υπάρχει ένα θέμα,

αλλά το ζητούμενο είναι

η κεντρική διαχείριση»

«Αυτό που θέλω να σχολιάσω πρώτα απ΄όλα, είναι πως χωρίς κεντρική διαχείριση το ελληνικό ποδόσφαιρο τελειώνει. Από κει και πέρα όταν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ομάδας και είναι και ο βασικός πάροχος, ίσως να υπάρχει ένα θέμα. Εγώ όμως δεν πρόκειται να μπω στην τσέπη οποιουδήποτε επιχειρηματία.

Εμείς ως Λαμία έχουμε φέτος ένα πενιχρό τηλεοπτικό συμβόλαιο, που φτάνει μόλις το 1,2 εκατ. ευρώ, την στιγμή που κάποιες άλλες ΠΑΕ λαμβάνουν πολλά περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά. Αν δεν αλλάξει αυτό, προσωπικά για εμένα θα είναι η τελευταία μου χρονιά στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα΄χει τη NOVA, αλλά το αυτονόητο που είναι να υπάρχουν ίσοι όροι για όλες τις ομάδες, μέσω μιας κεντρικής διαχείρισης».

ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

«Θα εξετάσουμε τις

δυνατότητές μας, με βάσει

τις συνθήκες που διαμορφώνονται»

«Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν και η συμφωνία που φημολογείται ολοκληρωθεί και περάσει το νομικό έλεγχο, θα εξετάσουμε τις δυνατότητές μας με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Είμαστε εξόχως προβληματισμένοι επίσης με τη χρήση του Var. Οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο επιβάλουν μια διαφορετική προσέγγιση από πλευράς των ομάδων».

ΦΩΤΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ (Μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Παναιτωλικός)

«Τα πράγματα θα

γίνουν χειρότερα για

πολλές ομάδες και τη Λίγκα

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα, είναι πως ανησυχούμε πως μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για πολλές ομάδες, απ΄την στιγμή που ένας από τους εταίρους της Super League θα κάνει κουμάντο στα τηλεοπτικά του Συνεταιρισμού.

Γνωρίζουμε επίσης και θυμόμαστε πως αυτό που σταμάτησε την κεντρική διαχείριση, ήταν η απόφαση του κ.Μαρινάκη να αποχωρήσει από αυτήν ο Ολυμπιακός κάτι που προκάλεσε διάσπαση. Είμαστε ανήσυχοι και φοβόμαστε πως τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, για πολλές ομάδες και για τη Λίγκα».

ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΥΓΙΑΣ (Μεγαλομέτοχος ΑΕΛ)

«Μπορεί να αποδειχτεί ένα ευτυχές

αποτέλεσμα, που θα μας

οδηγήσει πάλι στην κεντρική διαχείριση»

«Για την ΑΕΛ υπάρχει σε ισχύ συμβόλαιο με τη NOVA, πριν από ένα ενδεχόμενο deal της Forthnet με τον Μαρινάκη. Προσωπικά είχα εκφράσει τις αντιρρήσεις μου όταν ο Μελισσανίδης έμπαινε στον ΟΠΑΠ, με συνέπεια στην πορεία άλλες ομάδες να παίρνουν επιχορηγήσεις μέσω των διαφημίσεων κι άλλες όχι. Στην προκειμένη περίπτωση το σενάριο δεν προβλέπει μόνο την εξαγορά της NOVA από πλευράς Μαρινάκη, αλλά της Forthnet, τα έσοδα της οποίας προέρχονται απ΄τη NOVA κι άλλες επιχειρήσεις.

Μπορεί η εξαγορά της Forthnet απ΄τον Μαρινάκη να αποδειχτεί ένα ευτυχές αποτέλεσμα, που θα μας οδηγήσει και πάλι στην κεντρική διαχείριση. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχουν περιθώρια συναλλαγής. Προβλήματα θα υπάρχουν όταν είμαστε εκτός κεντρικής διαχείρισης και θα παίρνουν καλά συμβόλαια οι φίλα προσκείμενες ΠΑΕ.

Ότι δηλαδή συμβαίνει στον ΟΠΑΠ. Εγώ που είμαι απέναντι από τον Μελισσανίδη, δεν έχω επιχορήγηση – διαφήμιση στην ΑΕΛ απ΄τον ΟΠΑΠ και ομάδες μικρότερου βεληνεκούς έχουν συμβόλαια εκατομμυρίων.

Εφόσον τελικά περιέλθει η NOVA στην κατοχή του Μαρινάκη, ή έστω ένα ποσοστό αυτής, είμαι βέβαιος πως θα οδηγηθούμε στην κεντρική διαχείριση, απ΄την στιγμή που η NOVA εκφράσει την επιθυμία να κλείσει συμβόλαια με όλες τις ΠΑΕ. Πρόβλημα θα υπάρξει χωρίς κεντρική διαχείριση, με ορισμένες ΠΑΕ να εξασφαλίζουν από την NOVA τα καλά συμβόλαια.

Όπως επαναλαμβάνω συνέβη στον ΟΠΑΠ, όπου ο Μελισσανίδης με το ποσοστό που διατηρεί στην κατοχή του, επηρέασε τη Διοίκηση του Οργανισμού να προσφέρουν διαφημίσεις στις φίλα προσκείμενες ομάδες προς την ΑΕΚ».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΡΟΒΗΛΟΣ (Β΄Αντιπρόεδρος ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης)

«Θα τοποθετηθούμε

στα αρμόδια όργανα»

«Ο Αστέρας Τρίπολης δεν θα σχολιάσει φήμες που αφορούν τον κεντρικό χορηγό μας. Η NOVA είναι ο μεγαλύτερος χορηγός μας. Αν κι εφόσον η φήμη γίνει πραγματικότητα, τότε θα τοποθετηθούμε στα αρμόδια όργανα».

ΑΡΗΣ ΠΙΑΛΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος ΠΑΕ Ξάνθη)

«Δεν θα΄ναι για

το καλό του ποδοσφαίρου»

«Η Ξάνθη έχει τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ. Η NOVA δεν μας προτίμησε, έπειτα απ΄ το…σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης. Σίγουρα πάντως δεν θα είναι για το καλό του ποδοσφαίρου, η αγορά της NOVA απ΄τον Μαρινάκη.

Υπάρχει η επιτροπή ανταγωνισμού, οι ασφαλιστικές δικλείδες και δεν το βλέπουμε εύκολα να γίνεται.

Μόνο μέσω της κεντρικής διαχείρισης, μπορεί να προχωρήσει το ποδόσφαιρο. Τότε θα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και ίσοι όροι για όλες τις ομάδες».

ΠΑΕ ΟΦΗ

«Υποθετικό σενάριο»

Απ΄την κρητική ΠΑΕ δεν θέλησαν να πάρουν επίσημη θέση για το θέμα, κάνοντας λόγο για ένα υποθετικό σενάριο.

ΠΑΕ ΒΟΛΟΣ ΝΠΣ

«Ο Βόλος σκέφτεται αποχώρηση

από τη NOVA αν την

πάρει ο Μαρινάκης»

Απ΄την θεσσαλική ΠΑΕ δεν υπήρξε επίσημη θέση, πλην όμως έγινε σχόλιο από πλευράς του Δήμαρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου - μέσω δηλώσεων στο SDNA - που βρίσκεται πολύ κοντά στην ομάδα και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα θέματα της και την πορεία της.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Σκεφτόμαστε την αποχώρηση απ΄την NOVA, εφόσον υπάρξει αγορά της από πλευράς του κ.Μαρινάκη. Δεν έχει να κάνει με τον Μαρινάκη. Είναι θέμα αξιοκρατίας, ισονομίας και κεντρικής διαχείρισης. Ο Βόλος είναι υπέρ της κεντρικής διαχείρισης».

Έρευνα SDNA: Οι 13 ΠΑΕ της Super League παίρνουν θέση για NOVA-Μαρινάκη