MENU

Ο ηγέτης του Ερασιτέχνη και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος και το επιτελείο των άμεσων συνεργατών του συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας, έχοντας ως στόχο την υλοποίηση του ιστορικού εγχειρήματος της συστέγασης όλων των τμημάτων του συλλόγου στον Βοτανικό.

Ταυτόχρονα όμως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι απούσα από τις εξελίξεις και τηρεί σιγή ισχύος μη σχολιάζοντας το παραμικρό, με την παραφιλολογία να έχει την τιμητική της.

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν παρευρίσκεται στις επαφές, τι ρόλο μπορεί να παίξει η θυγατρική εταιρία της ΠΑΕ για τον Βοτανικό (ΓΗΠΕΛ) εάν το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης φτάσει σε φάση υπογραφών;

Το SDNA εξηγεί την υπάρχουσα κατάσταση και αναλύει τα δεδομένα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο:

-Σε περίπτωση που προχωρήσει σε φάση υλοποίησης η ανέγερση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, η ΠΑΕ θα κληθεί να μετάσχει σε συζητήσεις με τον Ερασιτέχνη και τον Δήμο Αθηναίων για την υπογραφή σχετικού MoU (τριμερές ιδιωτικό συμφωνητικό), που είναι απολύτως απαραίτητο για να ξεκινήσει στην πράξη η ανέγερση του γηπέδου.

-Ο Δήμος άλλωστε, δεν μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κατασκευή γηπέδου χωρίς την υπογραφή (και) της ΠΑΕ Παναθηναϊκός (σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπάρχει εν δυνάμει ενοικιαστής για το γήπεδο), εκτός φυσικά από την αυτονόητη υπογραφή του Ερασιτέχνη.

-Ο άξονας συζήτησης των τριών μερών (Ερασιτέχνη, ΠΑΕ, Δήμου) θα αφορά τα ποσοστά των εσόδων του γηπέδου, αλλά και το ακριβές ποσό του ενοικίου/μίσθωσης, όπως ισχύει με το γήπεδο της Λεωφόρου.

-Θεωρητικά η ΠΑΕ έχει τη δυνατότητα να πει «δεν παίζω στο Βοτανικό και μένω -για παράδειγμα- στο ΟΑΚΑ» και να μπλοκάρει το έργο.

-Πρακτικά ωστόσο είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που (εκτός της γενικής κατακραυγής) τα έσοδα της ΠΑΕ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερα στον Βοτανικό, σε σχέση με τις υπάρχουσες εναλλακτικές επιλογές.

-Προφανώς και δεν θα είναι τόσο υψηλά τα έσοδα της ΠΑΕ όσο εάν χρηματοδοτούσε η ίδια την ανέγερση του νέου γηπέδου, πλην όμως είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη και ως «ενοικιάστρια» θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη απ’ ό,τι έχει σήμερα, για μία σειρά από λόγους (ύπαρξη «Παναθηναϊκής πολιτείας», εισιτήρια διαρκείας, σουίτες κλπ).

-Οπως και να έχει, όταν φτάσουμε στη φάση υλοποίησης του πρότζεκτ, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να καθίσει στο τραπέζι με τον Ερασιτέχνη και το Δήμο και να υπογραφεί η τριμερής συμφωνία μεταξύ τους, εκτός από τις διμερείς συμφωνίες που μπορεί να γίνουν με Δήμο-Ερασιτέχνη, ΠΑΕ-Ερασιτέχνη και Δήμο-ΠΑΕ.

Εξυπακούεται ότι εάν υπάρχει μέχρι τότε ο ίδιος ισχυρός πόλος σε ΠΑΕ-ΚΑΕ-Ερασιτέχνη, όλα θα απλοποιηθούν και προφανέστατα θα μεγιστοποιηθούν τα έσοδα…

-Η ΓΗΠΕΛ ΑΕ παραμένει μέχρι σήμερα ως ανενεργή θυγατρική εταιρία που ανήκει 100% στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχε αντικείμενο ύπαρξης, πλην όμως διατηρεί σε απόλυτο βαθμό την εταιρική της δομή, με πλήρη σύνθεση Δ.Σ. και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στο Γενικό εμπορικό μητρώο.

Είχε δημιουργηθεί επί των ημερών του Γιάννη Βαρδινογιάννη για τη Διπλή Ανάπλαση στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από την ΠΑΕ του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό και η προεργασία που έχει γίνει (μακέτες για γήπεδο 42.000 θέσεων, άδειες κλπ), μπορεί να αξιοποιηθεί από τους υπάρχοντες εμπλεκόμενους με τις δέουσες τροποποιήσεις/παραλλαγές που επιτάσσουν τα σημερινά νέα δεδομένα.

-Η χρηματοδότηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου είναι ασφαλώς σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν τα ποσοστά των εσόδων του γηπέδου.

Παναθηναϊκός: Γιατί η ΠΑΕ είναι (προς το παρόν) εκτός συζήτησης για το Βοτανικό