MENU

Σε ένα ακόμα αυθόρμητο ρεσιτάλ μετά το τέλος του ντέρμπι, ο Σάββας Θεοδωρίδης με τον γνωστό του αυθορμητισμό έκανε μία δήλωση που θα μείνει στην ιστορία. Αναφερόμενος για τις συνθήκες διεξαγωγής του παιχνιδιού ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό είπε κάτι που έμοιαζε με… χρησμό: «Αυτά που έγιναν εδώ σήμερα δεν γίνονται ούτε από τους μπαζιμπουζούκους»!

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες το SDNA ανέτρεψε σε ιστορικές πηγές και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα λόγια του Σάββα Θεοδωρίδη, που άφησε πολύ κόσμο με το στόμα ανοιχτό.

Οι μπαζιμπουζούκοι λοιπόν είναι υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα και μακροημέρευσαν την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ετυμολογικά έχουν ρίζες στην τουρκική λέξη başıbozuk (τραυματισμένα ή μεγάλα κεφάλια), που με τον καιρό έγινε Bashi-bazouk ή μπάσι-μπαζούκοι επί το ελληνικότερον.

Οι μπασι-μπαζούκοι λοιπόν ήταν ανεπίσημα τάγματα του οθωμανικού στρατού (μπορούσαν να είναι Τούρκοι ή επίσης Κιρκάσιοι, Άραβες, Αλβανοί, Βόσνιοι) και χαρακτηρίζονταν από την έλλειψη πειθαρχίας, αλλά και τις βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν.

Μολονότι ήταν οπλισμένοι και επίσημα αναγνωρισμένοι από το οθωμανικό κράτος, δεν πληρώνονταν ούτε φορούσαν κάποια επίσημη στολή ή σήμα.

Χρησιμοποιούνταν για εκφοβισμό, μικροδουλειές και διατήρηση της τάξης και ζούσαν από τα λάφυρα που έπαιρναν από τις διάφορες έκνομες δραστηριότητες τους υπό την ανοχή και την σιωπηρή αποδοχή από τον Σουλτάνο.

Τώρα γιατί τους ανέφερε ο Σάββας στην θρυλική του ομιλία, αυτό μόνο ο ίδιος το γνωρίζει...

https://www.youtube.com/embed/kRGbrXMcsaM
Αυτοί είναι οι «μπαζιμπουζούκοι» που ανέφερε ο Σάββας!