Ισως δεν μάθουμε ποτέ τι απέγινε η διερεύνηση 121 χειραγωγημένων αγώνων από την Επιτροπή. Οι τακτικοί δικαστές επικαλούνται τη μυστικότητα της διαδικασίας, αλλά θα έπρεπε να κοινοποιούν τουλάχιστον στην UEFA τις αποφάσεις τους. Η μυστικότητα δεν υπηρετεί τη διαφάνεια.
Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στέλνει τους φακέλους των ύποπτων αγώνων μέσω της Sportradar για να εξεταστούν ενδελεχώς από την ποινική και πειθαρχική ελληνική δικαιοσύνη.
Στη χώρα μας συμβαίνει το παράδοξο να λαμβάνουν γνώση των στοιχείων της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης τρία διαφορετικά πειθαρχικά όργανα και στο τέλος να μην αποφασίζει κανείς!
Εκτός από την Επιτροπή Δεοντολογίας, οι φάκελοι φτάνουν στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ποτέ δεν μάθαμε αν υπήρξαν απτά αποτελέσματα μετά τις σχετικές έρευνες.
Το σκοτάδι επεκτείνεται πλέον και στην πλατφόρμα Αυγενάκη. Είναι ένας διαδικτυακός τόπος που ιδρύθηκε με βάση τη σύμβαση Macolin και στην ουσία μένει εκτός λειτουργίας. Η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει τα απαιτούμενα εργαλεία για να υποστηρίξει τη σχετική πλατφόρμα.
Είναι η γνωστή ρήση "όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει".
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει integrity officer (υπεύθυνος ακεραιότητας) στην ΕΠΟ και θα έπρεπε να ενημερώνει την UEFA για την τύχη της έρευνας κάθε χειραγωγημένου ματς. Ποτέ δεν έχει γίνει.
Ολο αυτό το συνοθήλευμα των επιτροπών και των παραεπιτροπών δημιουργεί σύγχυση και εξυπηρετεί τους απατεώνες του στοιχήματος.
Ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε και η ΕΠΟ, μοιάζουν να επιθυμούν τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων. Ισως γιατί νομίζουν ότι θα θιγεί η αξιοπιστία του προϊόντος. Δεν αντιλαμβάνονται πως η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται ήδη στην εντατική.
*Γιώργος Σεφέρης, Νομπελίστας ποιητής