MENU

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων μερών όσον αφορά την υλοποίηση του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, το γήπεδο ποδοσφαίρου στο Βοτανικό προβλέπεται να έχει χωρητικότητα έως 40.000 θέσεων, να είναι 4 αστέρων και διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA. 

Τι σημαίνει όμως κατηγορίας 4 αστέρων, με ποια κριτήρια καθορίζονται τα αστέρια στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιολόγησης; Το SDNA σας δίνει τις απαντήσεις. 

Η UEFA είναι η υπεύθυνη για να καθορίσει τις κατηγορίες αξιολόγησης των ποδοσφαιρικών γηπέδων με βάση τον σχετικό κανονισμό υποδομών σταδίων.  

Τα στάδια βαθμολογούνται ανά κατηγορία σε ένα, δύο, τρία και τέσσερα αστέρια (μετονομάστηκε από «ελίτ») με αύξουσα σειρά κατάταξης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αντικατέστησαν την προηγούμενη μέθοδο κατάταξης που ήταν σε κλίμακα 1 έως 5 αστέρων έως το 2006. 

Μετά τις πιο πρόσφατες αλλαγές της UEFA, ένα γήπεδο για να μπορέσει να φιλοξενήσει ματς των πλέι-οφ του Champions League ή οποιοδήποτε ματς στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα πρέπει να είναι κατηγορία 4 αστέρων. 

Κατηγορία γηπέδου 4 αστέρων απαιτείται επίσης για να φιλοξενήσει οποιοδήποτε ματς των ομίλων του Europa League, καθώς επίσης και τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης της UEFA.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδέποτε έχει επιλεγεί από την UEFA γήπεδο με χωρητικότητα μικρότερη των 30.000 για να φιλοξενήσει τελικό του Europa League και του Nations League και, αντιστοίχως, κανένα γήπεδο με χωρητικότητα μικρότερη των 60.000 θέσεων δεν έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει τελικό του Champions League (50.000 θέσεων για τελικό Euro) από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί. 

Οπερ σημαίνει ότι εφόσον κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα δύναται να φιλοξενήσει τελικό του Europa League, καθώς και του Nations League. 


Οι απαιτήσεις για τη λήψη 4 αστέρων από την UEFA:


-Ελάχιστη χωρητικότητα 30.000 θέσεων.
-Κάθε κάθισμα πρέπει να είναι ατομικό και με πλάτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι πάγκοι.
-Ο αγωνιστικός χώρος πρέπει να έχει μέγεθος 105x68m.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ του γηπέδου και εξέδρας 6 μέτρα κατά μήκος των πλευρών και 7,5 μέτρα πίσω από τα δύο τέρματα.
-Οχι περιμετρικές περιφράξεις γύρω από το γήπεδο (επιτρέπονται οι τάφροι).
-Top class αποδυτήρια ποδοσφαιριστών και διαιτητών, πανομοιότυπα για κάθε ομάδα, με επιφάνεια τουλάχιστον 100 m2.
-Απευθείας, προστατευμένη και ασφαλής διαδρομή πρόσβασης για παίκτες και διαιτητές από το πάρκινγκ στα αποδυτήρια και από εκεί στο γήπεδο.
-Επαρκές και καλά εξοπλισμένο δωμάτιο για έλεγχο ντόπινγκ και αναλογικά για τον εκπρόσωπο της UEFA.
-Προβολείς όχι λιγότερο από 1.400 lux για την κύρια θέση της κάμερας και όχι λιγότερο από 1.000 lux για άλλα μέρη του σταδίου. Επίσης, εφεδρικό σύστημα προβολέων ικανό να εκκινείται κάθε φορά και να παρέχει τις ίδιες παραμέτρους.
-Σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων διευθύνσεων που επιτρέπει τη μεταφορά πληροφοριών τόσο στις εξέδρες, κάτω από αυτές και γύρω από το στάδιο. Ο ήχος πρέπει να είναι καθαρός και κατανοητός και να ακούγεται ανεξάρτητα από το επίπεδο θορύβου του πλήθους. Εφεδρικό ανεξάρτητο σύστημα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
-Έγχρωμο σύστημα παρακολούθησης (CCTV), που καλύπτει όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου και γύρω απ’ αυτό. Το σύστημα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει σαφείς φωτογραφίες των περιοχών που παρακολουθούνται, ανά πάσα στιγμή.
-Αίθουσα ελέγχου με οθόνες, ηχεία, βίντεο και πληροφορίες. Η αστυνομία και οι πυροσβεστικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν τους εκπροσώπους τους μέσα στο δωμάτιο ή ακριβώς δίπλα σε αυτό, ενώ η αίθουσα ελέγχου πρέπει να παρέχει άμεση και ανεμπόδιστη θέα.
-Διεθνώς κατανοητή σήμανση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γηπέδου και γύρω από αυτό.
-Τουλάχιστον δύο τμήματα της εξέδρας, από 50 θέσεις το καθένα, ειδικά διαμορφωμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες και τους συνοδούς τους. Τα καθίσματα να είναι καλυμμένα και να έχουν πρόσβαση σε άρτια εξοπλισμένες τουαλέτες.
-Οι τουαλέτες για τους οπαδούς και των δύο φύλων να παρέχονται σε επαρκή αριθμό και αξιοπρεπή στάνταρ. Οι τουαλέτες χωρίς καθίσματα δεν γίνονται αποδεκτές.
-Υψηλή ποιότητα χώρου εργασίας για τους εκπροσώπους του Τύπου, συμπεριλαμβανομένων άρτιων θέσεων για κάμερες, τηλεοπτικά στούντιο και άλλων παροχών για τις ανάγκες μετάδοσης. Ο αριθμός των θέσεων Τύπου ποικίλλει ανάλογα με το ματς. 
-Το γήπεδο να προσφέρει υψηλότερη ποιότητα στους VIP χώρους, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 200 θέσεων στο VIP lounge. 
-Πρόσθετος χώρος φιλοξενίας για 400 άτομα, ικανός να φιλοξενήσει εκδηλώσεις και για τις δύο ομάδες (2x200 θέσεις).

Παναθηναϊκός: Τι σημαίνει η κατασκευή «τετράστερου» γηπέδου στον Βοτανικό
EVENTS