MENU

Άπαντες στέκονται στο οικονομικό. Εννοείται πως η εμπορικότητα του προϊόντος πέφτει δραματικά χωρίς κοινό στα γήπεδα. Και ως συγκινήσεις και ως σύνδεση του κοινού με την ομάδα. Όλα δείχνουν τόσο απόμακρα.

Μεγάλες δυσκολίες βέβαια αντιμετωπίζουν και οι ομάδες. Τι να προγραμματίσεις και πως να είσαι συνεπής σε αυτό. Ο ΠΑΟΚ των δύο κρουσμάτων, υπήρχε ενδεχόμενο να πάει στο επίσημο παιχνίδι της 25ης Αυγούστου χωρίς φιλικό. Έτυχε και δεν υπήρξε θετικό κρούσμα την περασμένη Πέμπτη και ο ΠΑΟΚ έπαιξε ένα και θα παίξει αύριο με τον Βόλο. Μετά βλέπουμε, αφού έχει τεστ πάλι την Τρίτη.

Και αρνητικά να βγούνε όλα, με ποιον να παίξει; Με την ΑΕΛ του Κούγια; Με την Ξάνθη που έχει δέκα παίκτες; Με τον ΟΦΗ που δεν μπορεί να ταξιδέψει;

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο ΠΑΟΚ δίνει απλά μία συνέχεια της προηγούμενης σεζόν ελπίζοντας πως θα καταφέρει να μπει τουλάχιστον στους ομίλους του Γιουρόπα για να βρει κάτι σε έσοδα. Η τρύπα της προηγούμενης σεζόν άλλωστε, ήταν βαριά.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι φυσιολογικά, αλλά το κοινό και όλοι μας, χρειάζονται ένα αφήγημα. Τι θέλουμε να κάνουμε; Που στοχεύουμε; Ποδοσφαιρικά πάντα και χωρίς μεγάλο οικονομικό ρίσκο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Για μένα η στόχευση θα έπρεπε να είναι ένας συνδυασμός ποδοσφαιρικός και οικονομικός. Η μετάβαση από τα ακριβά ρόστερ της ψύχωσης της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος, σε ένα ορθολογικό ποδοσφαιρικό πρότζεκτ με ξεκάθαρες ιδέες.

Θέλεις να υποστηρίξεις πρότζεκτ που θα φέρουν χρήματα στον ΠΑΟΚ και παράλληλα θα κάνεις πρωταθλητισμό; Ξεκαθάρισέ το όπως και τα ρίσκα που έχει η επιλογή αυτή.

Θέλεις να σου φέρουν χρήματα οι Μιχάι, Μιχαηλίδης, Τζόλης, ο Τσιγγάρας και στο βάθος ο Κούτσιας; Στήσε το ρόστερ έτσι ώστε να υποστηριχτούν σωστά. Και ξεκαθάρισε στον προπονητή σου την στόχευση.

Το παράδειγμα του Τσιγγάρα για μένα είναι το απόλυτο. Τον βλέπω εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια. Τον έχω δει σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πχ να μη κάνει λάθος 90 λεπτά. Τον έχω δει αποσπασματικά σε αγώνα της εθνικής νέων με την Αγγλία να καταπίνει παίκτες της πρέμιερσιπ που κοστολογούνται 7 και 8 εκατ ευρώ. Κι όμως για να γίνει αντιληπτή η δυναμική του από το ίδιο το κλαμπ και τον προπονητή του, έπρεπε να πάει καλά σε ένα Αυγουστιάτικο φιλικό με τον Ατρόμητο στο μαρτυρικό Πανθεσσαλικό.

Ο ΠΑΟΚ στερείται ξεκάθαρων ιδεών. Είναι μεγάλο κλαμπ, έχει μία οικογένεια να φροντίζει για την ευημερία του, όμως για να πάει στην επόμενη πίστα θα πρέπει να ξέρει τι θέλει να κάνει και τα όπλα που διαθέτει για να το πετύχει.

Επίσης ως νοοτροπία ο περίγυρος του ΠΑΟΚ δεν είναι τόσο δύσκολος να τον διαχειριστείς. Ο ΠΑΟΚτσής θέλει να του λες αυτό που σκέφτεσαι και να τον βάλεις στο παιχνίδι των ιδεών σου. Αν του πεις την αλήθεια για το πως θέλεις να φτάσει η ομάδα στο επίπεδο που ονειρεύονται όλοι, θα γίνει ο πιο θερμός υποστηρικτής σου. Αν τον έχεις στο σκοτάδι, θα βγάλει εκνευρισμό.

Το κλειδί λοιπόν για ότι συμβεί από εδώ και στο εξής, είναι οι ξεκάθαρες εξηγήσεις. Και δεν αναφέρομαι στο διάστημα μέχρι το πρώτο επίσημο παιχνίδι. Εκεί θα πάμε με μία – άντε δύο προσθήκες να παίξουμε τη ζαριά μας όπως θα κάνουν και οι αντίπαλοί μας. Το θέμα είναι το μετά.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που με απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχει να κάνει με την υπόθεση του Ολυμπιακού στην επιτροπή δεοντολογίας. Μία υπόθεση που καθυστερεί και δεν μπορώ να κατανοήσω το γιατί. Έχουμε μία πληρέστατη εισήγηση της κυρίας Σπανού, έχουμε μία διαδικασία που κινήθηκε ορθολογικά, απομένει η απόφαση. Καλό θα ήταν να βγει και αυτή για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε όλοι από εδώ και στο εξής. Μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Αν είναι να πέσουν οι άνθρωποι, να πέσουν. Να ξέρουν να πουλήσουν κανέναν παίκτη, να καλύψουν τη χασούρα, να οργανώσουν το αύριό τους. Αν είναι να μη πέσουν, να προγραμματίσουν την επόμενη σεζόν όπως την φαντάζονται. Είναι κρίμα να μη ξέρει κάποιος τι του ξημερώνει. Έχουμε την πανδημία, έχουμε και τις δικαστικές αποφάσεις που καθυστερούν.

Όπως και η υπόθεση Τζήλου. Πως είναι δυνατόν να ξεκινήσει μία νέα σεζόν χωρίς να έχει προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να μπαίνουν οι διαιτητές στο γήπεδο και να μη γνωρίζουν αν θα τιμωρηθεί αυτός που κοπάνησε έναν συνάδελφό τους κάτω από το σπίτι τους; Και αυτοί που του έδωσαν εντολή να το κάνει;

Είναι και αυτή η επιτροπή ανταγωνισμού που πρέπει να μας πει τι γίνεται με τη Νόβα. Τουλάχιστον σύντομα θα ξέρουμε το τι θα συμβεί με το μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται αφήγημα
EVENTS