MENU

1. Πριν ακόμα ξεκινήσει την καριέρα του ως διαιτητής στην Αγγλία, ήταν μοναδικός. Ο λόγος; Το επώνυμό του. Το Κλάτενμπεργκ είναι καναδέζικης προέλευσης με γερμανικές ρίζες και η οικογένειά του ήταν οι μοναδικοί Κλάτενμπεργκ σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο! Ο παππούς του ήταν παίκτης του χόκεϊ επί πάγου, ο οποίος μετανάστευσε στην Αγγλία για να παίξει στην περίφημη ομάδα Durham Wasps, ενώ και ο πατέρας του Μαρκ έπαιξε ερασιτεχνικά χόκεϊ. Ο ίδιος και τα αδέρφια του «κόλλησαν» με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν κόλλησαν με την ίδια ομάδα. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ είναι οπαδός της Νιουκάστλ, όπως και ο ένας του αδερφός (σ.σ. έχει ακόμα και δύο αδερφές), ενώ στην οικογένεια… παρείσφρησε και ένας οπαδός της Σάντερλαντ.

2. Προφανώς και η διαιτησία δεν ήταν παιδικό όνειρο  ̇ αυτό ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Στο γυμνάσιο έπαιζε επιθετικός και αργότερα ως δεξί μπακ, ωστόσο στην ηλικία των 16 έπρεπε να παρακολουθήσει ένα μάθημα διαιτησίας και τότε άλλαξε η ζωή του. «Ήμουν αρκετά καλός για να παίζω στο σχολείο μου και νομίζω ότι θα έφτανα να παίξω ως το επίπεδο της Northern League. Ξετρελάθηκα, όμως, με τη διαιτησία. Έκανα παράλληλα και τα δύο μέχρι την ηλικία των 19 ετών, όμως τότε σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήμουν καλύτερος διαιτητής, απ’ ό,τι παίκτης».

3. Στις 12 Αυγούστου του 2000 ορίστηκε στο πρώτο του ματς στη Football League και έγινε ο νεότερος διαιτητής – μόλις 25 ετών – που παίρνει τέτοιο χρίσμα, έπειτα από τον θρυλικό Τζακ Τέιλορ το 1956. Ακολούθως, ήταν ο νεότερος διαιτητής της Premier League, με έναν αστερίσκο πάντα δίπλα στο όνομά του. Δε θα σφύριζε ποτέ επίσημο παιχνίδι της Νιουκάστλ ή της Σάντερλαντ. Αφενός λόγω των δικών του οπαδικών προτιμήσεων και αφετέρου επειδή ο αδερφός του είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας στη Σάντερλαντ (σ.σ. διαφάνεια το λένε αυτό). Κατάφερε, πάντως, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να σφυρίξει στο «Saint James Park», μετά από πρόσκληση του Άλαν Σίρερ στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του.  

4. Η προσωπική του ζωή δεν πήγε το ίδιο καλά με την επαγγελματική. Εξαιτίας του γεμάτου προγράμματός του, όπως εξομολογήθηκε στις αρχές του 2000. Τότε ήταν, που λίγο καιρό μετά τη γέννηση του γιου του, Νέιθαν, χώρισε με την πρώτη του γυναίκα, αεροσυνοδό στο επάγγελμα. Στα επόμενα χρόνια, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ απασχόλησε αρκετές φορές τα ταμπλόιντ με την προσωπική του ζωή, κυρίως δε όταν το 2005, η αξίας περίπου 60.000 ευρώ Πόρσε του δέχτηκε επίθεση από διαβρωτικό υγρό. Κατηγορούμενη για τον βανδαλισμό ήταν η πρώην κοπέλα και συνεργάτιδά του, η οποία και ανακρίθηκε από την αστυνομία.   

5. Πριν ασχοληθεί με τη διαιτησία επαγγελματικά, δούλευε ως ηλεκτρολόγος και άνοιξε αργότερα τη δική του εταιρία. Τα χρέη της εταιρίας του και η έρευνα στην οικονομική του κατάσταση ήταν ο λόγος που αποβλήθηκε από τη διαιτησία για περίπου ενάμιση χρόνο. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ δήλωνε εξ αρχής αθώος, ωστόσο από τον Αύγουστο του 2008 ως το καλοκαίρι του 2009 διαιτήτευσε μόνο ένα ματς. Τιμωρήθηκε με οκτώ μήνες αποβολή μετά από μυστικές έρευνες που στηρίχθηκαν σε ανώνυμες καταγγελίες που έφτασαν στην αγγλική ομοσπονδία και μεταξύ άλλων αφορούσαν στοιχηματισμό και ναρκωτικά.

6. Η καριέρα του ως διαιτητής είχε στοιχεία celebrity και μιας από τις κλασικότερες κατηγορίες προς το πρόσωπό του ήταν ότι ήθελε τους προβολείς στραμμένους πάνω του. Το lifestyle που ακολουθούσε έμοιαζε περισσότερο με εκείνο των ποδοσφαιριστών με τα φανταχτερά τους αμάξια και τα ακριβά σπίτια, παρά στο σύνηθες χαμηλό προφίλ των διαιτητών. Μέχρι και τα τατουάζ του θεωρούνται απόδειξη της αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς του, με τον τελικό του Champions League, τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και του FA Cup να έχουν σημαδέψει τα χέρια του. «Είναι επιτεύγματα για τα οποία είμαι περήφανος, πού είναι το κακό; Προέρχομαι από ταπεινό περιβάλλον και ήθελα να δουλέψω σκληρά για να φτάσω κάπου. Το τι κάνω στο σώμα μου είναι δική μου υπόθεση και ήθελα να γιορτάσω με αυτό τον τρόπο κάτι που κατάφερα».

7. Ενόσω εν ενεργεία διαιτητής είχε το δικό του τρόπο και το δικό του χιούμορ για να αντιπαρέρχεται στις γκρίνιες των προπονητών και στην πίεση που προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στους διαιτητές. Όπως έχει παραδεχτεί ότι για να… τιμωρήσει τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος του γκρίνιαζε κάθε φορά που ένα ματς δεν πήγαινε καλά για το χρόνο των καθυστερήσεων, επέλεξε να δείξει πέντε λεπτά επιπλέον χρόνου (!!) στο περίφημο ντέρμπι του 2011, το ντέρμπι του Μάριο Μπαλοτέλι. Το σκορ ήταν 1-4 στο 90’ και έληξε 1-6 μετά τις καθυστερήσεις. Ουπς…

8. Πώς συνήθιζε να ξεπερνάει τις αναμενόμενες στην καριέρα κάθε διαιτητή κακές μέρες; Με τον παραδοσιακό αγγλικό τρόπο. «Πίνεις πολλές μπύρες. Όταν έπαιρνα τη γυναίκα μου μετά από ένα ματς, θα αντιλαμβανόταν από τον τόνο της φωνής μου πώς είχε πάει το παιχνίδι. Αν ήταν καλό ματς, θα με περίμενε να επιστρέψω να μιλήσουμε. Αν ήταν κακό ματς, θα κοιμόταν και το ψυγείο θα ήταν γεμάτο μπύρες!».

9. Η χειρότερη στιγμή στην καριέρα του ήταν το επεισόδιο με τον Τζον Όμπι Μίκελ. Ο Νιγηριανός πρώην παίκτης της Τσέλσι τον κατηγόρησε για ρατσιστική συμπεριφορά, η Τσέλσι έκανε επίσημη καταγγελία και μέχρι να ξεκαθαρίσει η αλήθεια, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ πέρασε ένα μαρτύριο. «Θυμάμαι ήμουν στο αεροδρόμιο για να πετάξω πίσω στο σπίτι μου, όταν η είδηση άρχισε να παίζει παντού. Ο τύπος που καθόταν δίπλα μου, μου λέει: «Είσαι αυτός ο διαιτητής, έτσι δεν είναι; Διάολε, είσαι παντού πρώτο θέμα». Ο Άγγλος ρέφερι σκέφτηκε να παρατήσει το χώρο, δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του για μια εβδομάδα και δεν ήθελε να επιστρέψει στη διαιτησία, ούτε όταν δικαιώθηκε Έπειτα από έρευνα, αποδείχθηκε ότι ο Μίκελ είχε κάνει ψευδείς ισχυρισμούς και τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 90 χιλιάδων ευρώ.

10. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, κλήθηκε να ονομάσει τους πέντε πιο ενοχλητικούς παίκτες που συνάντησε στην καριέρα του. Για τον καθένα είχε και μια διαφορετική ιστορία. Ο Τζον Όμπι Μίκελ, προφανώς για την ιστορία με τις κατηγορίες. Ο Γενς Λέμαν επειδή θα γκρίνιαζε για τα πάντα στη διάρκεια ενός αγώνα. Ο Πέπε – αλησμόνητη η φάση από τον τελικό του 2016 – επειδή προσπαθούσε να ξεγελάσει τους διαιτητές. Ο Ρόι Κιν για τη μόνιμη εριστική συμπεριφορά του εντός αγωνιστικού χώρου. Και ο Γκρεγκ Μπέλαμι, μια κατηγορία μόνος του…

«Ήξερα ότι η σχέση μου μαζί του ήταν είχε βαλτώσει όταν μου ζούληξε τις μπάλες στο τούνελ του «Etihad». Και δεν εννοώ τις μπάλες του αγώνα».

Welcome to Greece, lad…

Mark is the man!