MENU

Μίλησαν τα παιδιά μας και σήμερα, προσπάθησαν να βγάλουν άκρη και είναι πλέον ξεκάθαρο πως η χρονιά δεν θα τελειώσει. Υπάρχουν παράγοντες που έχουν νταλγκά να τους δοθεί κάτι σε μία σεζόν που δεν έχει ολοκληρωθεί και παράγοντες που θέτουν όρους που αφορούν την μέγιστη ευκαιρία επανεκκίνησης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Από τη μία ο Μαρινάκης που δεν θέλει να ακούει για παύλες και από την άλλη ο Γκαγκάτσης που αντιλαμβάνεται το προφανές. Χαίρομαι που ένας τόσο μεγάλος επιχειρηματίας χρησιμοποιεί την επικοινωνιακή μου ατζέντα, όμως θα πρέπει να κατανοήσει πως μετά τα όσα συνέβησαν, αυτό αξίζει.  

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το τώρα, είναι το αύριο. Η ζημιά του τώρα έγινε, το θέμα είναι να είσαι σε θέση να ρεφάρεις.

Αν στο DNA του Ολυμπιακού είναι το να του πούνε πως πήρε ένα πρωτάθλημα που δεν τελείωσε ποτέ, εμένα λόγος δεν μου πέφτει. Το να είσαι νηστικός παρότι η διαφορά σου σε καταγραφή τίτλων σε σχέση με τους υπόλοιπους είναι τεράστια, είναι μία ακόμη αποκάλυψη της φιλοσοφίας σου.

Να μη μπει παύλα λοιπόν είναι το αίτημα του Ολυμπιακού. Εγώ λέω να το μοιραστούμε στη μέση. Να πάρω εγώ το πρωτάθλημα χειμώνα, να πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα των δύο τρίτων που έχουν διανύσει μέχρι τώρα.

Επίσης, στη λογική αυτή ο τελικός κυπέλλου – αφού κερδίσαμε στα πρώτα παιχνίδια – είναι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, άρα μπορούμε να παίξουμε έναν τίτλο κορώνα – γράμματα. Γιατί να μη μπει παύλα στο πρωτάθλημα και να μπει στο κύπελλο; Πιο είναι το κριτήριο που διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις;

Το πρωτάθλημα και το κύπελλο θα διακοπούνε γιατί συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας. Για πολλές ομάδες συντρέχουν και οικονομικοί λόγοι, αφού δεν μπορούν να πληρώνουν ρόστερ που δεν αγωνίζονται για να υπάρξει ρευστότητα από τηλεοπτικά, εισιτήρια, χορηγίες.

Ο Μάκης Γκαγκάτσης το έθεσε σωστά. Ουσιαστικά είπε «ναι να πάμε σε διακοπή, αλλά να οργανωθούμε».

Το θέμα είναι το μέλλον όχι το σήμερα. Αν ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται να προσθέσει έναν τίτλο που δεν κατέκτησε, τουλάχιστον ας δεσμευτεί για το αύριο. Πως θα δουλέψει σοβαρά μαζί με τις άλλες ομάδες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα κανονικό ποδόσφαιρο.

Η μεγάλη ευκαιρία για επανεκκίνηση είναι τώρα, αλλά χρειάζεται σοβαρότητα. Δεν χρειάζεται η αλαζονεία του Ολυμπιακού, οι παρακρούσεις του Κούγια. Χρειάζεται η σοβαρότητα του Γκαγκάτση, η οργάνωση του Λυσσάνδρου, το όραμα του Μπούση, η εμπειρία του Κωστούλα. Θα έβαζα και τον Αλαφούζο κάπου αλλά με μπερδεύει αυτός ο άνθρωπος. Ας μείνει για λίγο στον πάγκο.

Όταν με το καλό τελειώσει το μαρτύριο με τον ιό, όταν θα μετρήσουμε τι μας άφησε ατομικά και κοινωνικά αυτό το χάος, έρχεται η στιγμή που γενικά η χώρα θα πρέπει να ανασυνταχτεί. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διαφύγει της κοινής λογικής.

Η μεγαλύτερη μαγκιά της κυβέρνησης θα είναι αυτή. Να μπορέσει να δώσει κίνητρα για παραγωγή και για ανάπτυξη σε μια κοινωνία που έμαθε να υπολειτουργεί. Μία κοινωνία που την τρέφει κυρίως ο τουρισμός που αποδεκατίστηκε φέτος και οι παροχές υπηρεσιών.

Στο δικό μας κομμάτι, αυτό του ποδοσφαίρου, η Πολιτεία καλείται να εξαναγκάσει τις ομάδες σε μία σχέση win – win. Να αναβαθμίσει το προϊόν με κάποιες θυσίες, να πριμοδοτήσει τις επενδύσεις σε υποδομές, να εξαφανίσει την γραφειοκρατία που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε αυτό το κομμάτι.

Έτσι και σοβαρότερα έσοδα θα έχει από το ποδόσφαιρο και έναν νταλγκά λιγότερο στο κεφάλι της. Φέτος που ενεπλάκη με λάθος τρόπο στο ποδόσφαιρο, παραλίγο να χωριστούμε στη μέση.

Η λύση είναι στο αύριο και όχι στο σήμερα. Όσο και να πιέζει η καθημερινότητα τις ΠΑΕ, η πίεση που θα έρθει μελλοντικά αν δεν διασφαλίσουν την εξέλιξή τους μέσα από εταιρικό ορθολογισμό θα είναι δεκαπλάσια.

 

Σε αυτό το προϊόν αξίζει μία παύλα, ώρα να διασφαλιστεί το αύριο
EVENTS