Η δουλειά ξεκινάει από το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής, το οποίο ήδη ξεφυλλίζει τις 500 σελίδες του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Αλήθεια, δεν είναι αρκετά τα νέα στοιχεία ενός τόσου σημαντικού πονήματος που θα εισαχθεί στην ποινική διαδικασία; Χρειάζεται και περαιτέρω έρευνα για να αποφασίσει η Επιτροπή αν θα επιβάλλει κυρώσεις ή όχι;
Ο Κώδικας Δεοντολογίας τόσο της FIFA , όσο και της ΕΠΟ, προβλέπει ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ερευνητική διαδικασία. Μπορεί το βούλευμα να εισαχθεί απευθείας στην ολομέλεια των αθλητικών δικαστών, οι οποίοι θα αποφασίσουν για τα περαιτέρω. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει μία (ενδεχομένως αχρείαστη) έρευνα. Μπορεί και βδομάδες, μπορεί και μήνες. Όμως αν η πειθαρχική διαδικασία καθυστερήσει, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία σκοπιμότητα: Να εκδοθεί πρώτα η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου.
Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι αυτόνομη από την ποινική. Και πάντα προηγείται. Στην Ελλάδα θα καταφέρουμε κάτι μοναδικό, να εκδοθεί πρώτα η απόφαση του ποινικού και μετά η απόφαση του πειθαρχικού. Αυτή όμως είναι μια στρεβλή διαδικασία που δημιουργεί μία καχυποψία στην ποδοσφαιρική κοινή γνώμη.
Μακάρι να διαψευστούμε. Και να λειτουργήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ όπως αυτή της γειτονικής Ιταλίας. Προς το παρόν δεν μας δίνει τέτοια δείγματα.