Ο Πεπ Γκουαρδιόλα χαμογέλασε... Ήταν προφανές ότι θα τον επαινούσε. Δεν μπορούσε να πει ψέματα όταν ήρθε αντιμέτωπος με μια τέτοια ερώτηση.
«Πως θα περιέγραφες τον Ρόδρι;».
«Τι μέσος, δεν υπάρχουν λόγια για να τον περιγράψω» απάντησε ο Ισπανός τεχνικός.
Και προσπάθησε στη συνέχεια να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον λόγο που είναι τόσο ενθουσιασμένος με τον συμπατριώτη του.
«Με ή χωρίς την μπάλα, την παρουσία που έχει και πόσο έξυπνος είναι με την μπάλα. Πώς επιτίθενται στον χώρο με την μπάλα όταν την βλέπει. Είναι ένας από τους καλύτερους, φυσικά... αν και όχι ο καλύτερος στον κόσμο» είπε.
Αυτές οι δηλώσει έγιναν από τον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι τον Μάρτιο του 2023, μετά από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος επί της Κρίσταλ Πάλας. Δηλαδή, πριν οι «Πολίτες» κατακτήσουν το ιστορικό τρεμπλ τους, με το Τσάμπιονς Λιγκ σε αυτό χάρη στο γκολ που έβαλε μερικούς μήνες αργότερα στον τελικό κόντρα στην Ίντερ ο Ρόδρι.
Ο Ισπανός μέσος είναι ένας... γνωστός - άγνωστος. Είναι αυτός που βλέπουν όλοι μέσα στο γήπεδο, που αναγνωρίζουν την αξία και τις ικανότητές του και συνάμα ένας άγνωστος έξω από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εποχή που όλα πια λειτουργούν με βάση τα social media αυτός δεν έχει λογαριασμούς σε κανένα, μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ένα μεταχειρισμένο Opel Corsa και παρά τα πειράγματα των φίλων του δεν έλεγε να αλλάξει με τίποτα το σπασμένο κινητό τηλέφωνό του.
«Ήταν ξεκάθαρος από πολύ μικρός ότι η ζωή του δεν θα ήταν μόνο το ποδόσφαιρο, ήθελε πολύ να ζει μια κανονική ζωή, όπως όλοι εμείς» θυμάται ο Πάμπλο Άλβαρες, ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόταν το δωμάτιο στην εστία του πανεπιστημίου.
Δεν τον ενδιαφέρει να επιδεικνύει την ζωή του και την καθημερινότητά του, έτσι κι αλλιώς ίσως είναι... βαρετά για το φιλοθεάμον κοινό όσα κάνει όταν δεν είναι μέσα στο γήπεδο.
Γενικά ο Ρόδρι δεν είναι ένας συνηθισμένος ποδοσφαιριστής. Δεν έχει τατουάζ, ας πούμε, δεν φοράει σκουλαρίκια. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για τον ίδιο και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει το πανεπιστήμιο πίσω για χάρη της ποδοσφαιρικής καριέρας του. Λίγα είναι γνωστά για την σύντροφό του, επίσης, τη Λάουρα, την οποία γνώρισε στη φοιτητική εστία που έμεναν και οι δυο τα χρόνια του πανεπιστημίου. Εκείνη έγινε γιατρός.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να γνωρίσω ανθρώπους στην πραγματική ζωή και όχι εικονικά. Δίνω προτεραιότητα στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στο περιβάλλον μου. Προσέξτε, ξέρω ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά το να συνδέομαι με πολλούς ανθρώπους χωρίς καν να τους γνωρίζω; Δεν είναι ο τρόπος μου να βλέπω τις σχέσεις μου Προτιμώ μια καλή συζήτηση με ένα άτομο από χιλιάδες μηνύματα στα social media» λέει για να εξηγήσει την... παραξενιά του.
Ο Άλβαρο Μοράτα είχε πει ότι λόγω αυτής της έλλειψης... μάρκετινγκ, ο Ρόδρι δεν είχε καταφέρει ως χθες βράδυ να κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα». «Μα δεν παίζω ποδόσφαιρο γι' αυτό. Προφανώς σε κάποιους παίκτες αρέσει, όπως και στους οπαδούς. Ξέρω πως λειτουργεί πια το ποδόσφαιρο και γι' αυτό δεν απογοητεύομαι με την επιλογή μου. Αν κάποια στιγμή ανταμειφθεί η δουλειά μου, θα είναι καλοδεχούμενο. Αλλά δεν θα αλλάξω για να το πετύχω» απάντησε ο Ρόδρι στον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Ισπανίας.
Το όνομα του Ρόδρι ήταν από τα πρώτα που είχε βάλει ο Γκουαρδιόλα στη μεταγραφική λίστα του όταν ανέλαβε τη Σίτι. Αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Φερναντίνιο, ο οποίος ήταν πια στα 34 του και έβλεπε σε αυτόν τον κεντρικό μέσο που θα μπορούσε άψογα να συνδέει τη μεσαία γραμμή με την άμυνα και να μπορεί να δίνει στο παιχνίδι της ομάδας του την ηρεμία, την ψυχραιμία, την διορατικότητα και το πρέσινγκ που χρειαζόταν. Η ρήτρα των 60 εκατομμυρίων ευρώ που είχε ο παίκτης στο συμβόλαιό του με την Ατλέτικο Μαδρίτης δεν ήταν εμπόδιο για τη διοίκηση των «Πολιτών» και έτσι o Ισπανός άσος μετακόμισε στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2019.
Ο Γκουαρδιόλα είδε. βέβαια, αυτό που και άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είχαν δει στον Ρόδρι. Έμελλε, όμως, να είναι η Μάντσεστερ Σίτι αυτή που θα εκτοξεύσει την καριέρα του ποδοσφαιριστή, ο οποίος έγινε ένας πολύτιμος, ακούραστος εργάτης, το πιο πολύτιμο γρανάζι στην καλοκουρδισμένη μηχανή που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο Ισπανός προπονητής.
«Είμαι πολύ περήφανος για τον παίκτη που έχω γίνει σε αυτή την ομάδα και όχι μόνο στο γήπεδο. Μου αρέσει αυτό που εκπροσωπώ στα μάτια των συμπαικτών μου. Που με ακούν στα αποδυτήρια, στην προπόνηση... Απολαμβάνω διότι ήταν ένα ταξίδι, από τον ερχομό μου μέχρι σήμερα, στο οποίο κάθε χρόνο γίνομαι όλο και καλύτερος κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της ομάδας, νιώθω αυτό το σεβασμό, αυτή την εμπιστοσύνη όταν με βλέπουν οι συμπαίκτες μου» εξομολογήθηκε ο Ρόδρι πριν από μερικούς μήνες σε συνέντευξή του στην L'Equipe.
Στην ίδια συνέντευξη είχε ερωτηθεί και για το ενδεχόμενο κατάκτησης της «Χρυσής Μπάλας», παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στην διόλου αστραφτερή θέση του αμυντικού μέσου. Πέρυσι έφτασε στην πέμπτη θέσης της κατάταξης.
«Όλοι το ονειρευόμαστε. Θα ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα. Αλλά ξέρω επίσης ότι θρυλικοί μέσοι δεν το έχουν καταφέρει. Θα ήθελα πολύ να το κερδίσει ένας αμυντικός χαφ σαν εμένα, θα σήμαινε πολλά για τον νικητή, αλλά επίσης και για τους νεότερους που θέλουν να παίξουν αυτόν τον ρόλο και θα ξέρουν ότι μπορούν να αναγνωριστούν και αυτοί εκτός από παίκτες που σκοράρουν και κάνουν λαμπρές ενέργειες».
Το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Ρόδρι. Και μέσα στη συγκίνηση της βραδιάς για την ανάδειξή του ως κορυφαίου παίκτη στον κόσμο είχε και μια άγνωστη ιστορία να μοιραστεί, για πρώτη φορά να πει ο ίδιος κάτι προσωπικό, στον κόσμο που τον παρακολουθούσε να παίρνει το βραβείο.
«Όταν ήμουν 17 χρόνων ετοίμασα τις βαλίτσες μου για ένα όνειρο: τη Βιγιαρεάλ. Μια μέρα είπα αρκετά, τηλεφώνησα στον πατέρα μου κλαίγοντας με την αίσθηση ότι όλα είχαν τελειώσει. Μου είπε 'αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ, δεν πρόκειται να ρίξουμε πετσέτα, θα πάμε μέχρι το τέλος'. Θέλω να πω ότι μπορείς ακόμα και με ταπεινότητα, δουλεύοντας σκληρά, να φτάσεις ψηλά».
Τόσο τέλειος, λοιπόν; Αψεγάδιαστος; Αλάνθαστος; Χωρίς κανένα ελάττωμα; Τίποτα να του προσάψει κάποιος; Α, ναι... Κάποιοι σχολιάζουν ότι το μοναδικό ελάττωμά του είναι ότι βάζει την φανέλα μέσα στο σορτσάκι!
Διαβάστε ακόμα:
Δημοψήφισμα της «Marca»: «Δίκαιη ήττα του Βινίσιους, καλύτερη σεζόν ο Ρόδρι»