Το εγχείρημα του Άγγλου προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας είχε ατυχή κατάληξη. Παρότι το σύνολο των ομάδων και η φίλαθλη κοινή γνώμη το υποδέχτηκαν με διθυράμβους, πολύ γρήγορα άρχισαν οι γκρίνιες ειδικά στο θέμα της δημοσιοποίησης των διαλόγων του VAR. Είναι μία παράμετρος που οφείλει να σκεφτεί σοβαρά ο κ. Λανουά και οι συνεργάτες του, καθώς το ποδοσφαιρικό περιβάλλον στην Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να είναι τοξικό.
Πάντως, το πρώτο βήμα θα μπορούσε να γίνει. Δηλαδή μια φορά την εβδομάδα η ΚΕΔ να επιλέγει ορισμένες επίμαχες φάσεις της κάθε αγωνιστικής και να τις κρίνει, έχοντας στο βίντεο έντονο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Να μάθουν οι διαιτητές από τα λάθη τους.
Αν το εγχείρημα πάει καλά, ευκολότερα θα προστεθεί και η δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR. Είναι κάτι που εξυπηρετεί τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πείθει τους φιλάθλους ότι η ανώτατη διαιτητική αρχή δεν έχει τίποτα να κρύψει.
Θέλετε ένα πιο εκκωφαντικό παράδειγμα;
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας στην Αγγλία ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ένα έγγραφο που αποτυπώνει τις οπαδικές προτιμήσεις των διαιτητών! Οι Βρετανοί θέλουν να κάνουν καθαρό ακόμη και το ποια ομάδα της Premier League υποστηρίζει ο κάθε ρέφερι. Θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο κλείνουν τα στόματα των παραγόντων.
Αν αυτό γινόταν στη χώρα μας, θα ξεσηκωνόταν οι πάντες. Και η διαφάνεια θα ήταν ρετσινιά. Είναι αδιανόητο για την ελληνική κουλτούρα να ξέρουμε τι ομάδα υποστηρίζει ο διαιτητής, λες και αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε στο ποδόσφαιρο από παρθενογένεση. Λες και δεν διήνυσε τα πρώτα έτη της παιδικής του ηλικίας, τότε που ο καθένας μας επιλέγει μια ομάδα στην καρδιά του και ποτέ δεν την αλλάζει. Διότι απλούστατα δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αλλάξει.
Η χώρα που γέννησε το ποδόσφαιρο ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται αυτά τα ζητήματα. Όμως και η κοινωνία της είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοιους νεωτερισμούς.
Εμείς δεν έχουμε λύσει ακόμα βασικά ζητήματα. Για παράδειγμα ο Γάλλος αρχιδιαιτητής αναγκάζεται να στείλει e-mail σε όλους τους διαιτητές και να τους ενθαρρύνει για τα δύο αυτονόητα: Το 50-50 και το να γράφουν τα πάντα στο φύλλο αγώνα! Αν και προσωπικά αμφιβάλλουμε ότι θα βρεθεί Ελληνας διαιτητής που θα τον αρπάζει από το λαιμό μεγαλοπρόεδρος και θα τολμήσει να το αναφέρει. Το πολύ πολύ να γράψει ότι τον έβρισε.