Λίγη ώρα πριν τα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας της ΑΕΚ, ο Γεράσιμος Γασπαρινάτος, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τον χώρο που φιλοξενεί την ιστορία της ομάδας. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες συλλογής των κειμηλίων και στη μεγάλη ανταπόκριση των οπαδών να συνεισφέρουν.
«Το Μουσείο το έχει φτιάξει ουσιαστικά ο κόσμος της, η οικογένεια της ΑΕΚ, οι παλαίμαχοί της. Εγώ ήμουν ο συντονιστής, ήταν έργο, το οποίο μου έδωσε χαρά», ανέφερε αρχικά.
Για το πότε θα είναι διαθέσιμο για το κοινό το Μουσείο: «Ανοίγει σήμερα για τον Τύπο, σε λίγες ημέρες θα ανοίξει για το κοινό. Θα ανακοινωθεί το πότε από την ΠΑΕ, δεν το ξέρουμε ακόμα την ημερομηνία».
Για το που βρίσκεται το Μουσείο: «Υπάρχει κτίριο που εφάπτεται στο γήπεδο, στην πλατεία του δικεφάλου. Αυτό το κτήριο στεγάζει και τα δύο Μουσεία. Στον 3ο όροφο είναι το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, στον 1ο λειτουργεί το Μουσείο του προσφυγικού ελληνισμού. Αξίζει τον κόσμο να το επισκεφθεί κανείς, να συνδυάσει αυτά τα δύο».
Για το πόσο δύσκολο ήταν να δημιουργηθεί το Μουσείο: «Στην περίπτωση της ΑΕΚ ήταν ίσως λίγο πιο δύσκολο να δημιουργηθεί σε σχέση με άλλους συλλόγους. Είχαμε αδικήσει τον εαυτόν μας. Το 2003 χάθηκαν σχεδόν τα πάντα όταν γκρεμίστηκε το παλιό γήπεδο. Χάθηκαν φωτογραφίες, αντικείμενα, έγγραφα. Ό,τιδήποτε υπήρχε χάθηκε, ήμασταν περίπου στο μηδέν όταν ξεκίνησε η προσπάθεια συλλογής των εκθεμάτων. Είναι αδιανόητο. Για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός όταν ξεκινήσει να φτιάξει το Μουσείο, δεν θα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση και εύχομαι σε κανέναν σύλλογο να μην βρεθεί εκεί που ήμασταν. Αυτή ήταν η ατυχία μας, η τύχη μας ήταν ότι ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια, όλη η οικογένεια. Καταφέραμε να συγκεντρώσουμε υλικό από όλες τις εποχές της ΑΕΚ. Έτσι υπερκαλύψαμε το χάντικαπ».
Για το περιεχόμενο του Μουσείου: «Έχει δοθεί έμφαση στο ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά υπάρχει αναφορά και στα άλλα τμήματα. Υπάρχει εκτεταμένος χώρος φυσικά στο μπάσκετ, το οποίο θα φτιάξει δικό του Μουσείο».
Για το πιο σπάνιο από τα αντικείμενα που υπάρχει στο γήπεδο: «Δεν μπορώ να ονοματίσω ένα αντικείμενο, υπάρχει ο θεμέλιος λίθος των πρώτων σημαντικών έργων στο οικόπεδο της ΑΕΚ τότε. Επέτρεψαν τότε να μπορέσει η ΑΕΚ να το χρησιμοποιήσει το 1938. Αυτό δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Υπάρχουν σημαντικές φανέλες. Του Νεστορίδη, του Παπαϊωάννου, αλλά και αντιπάλων, όπως του Πούσκας. Υπάρχουν σημαντικά εκθέματα από τη δεκαετία του ’20. Είναι για εμένα η πιο συναρπαστική περίοδος της ιστορίας της ΑΕΚ. Με όλο αυτό που υπάρχει από πίσω, με τον ξεριζωμό, τη νέα αρχή αυτών των ανθρώπων στην παλιά Ελλάδα. Το πρώτο καταστατικό της και πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη κόπια».