MENU

Η 21η αγωνιστική της Super League είχε ως μεγάλους πρωταγωνιστές δύο δοκάρια και έναν τύπο που «ζει» κάτω από αυτά. Στο ντέρμπι της Τούμπας ο Ολυμπιακός πήγε κανονικά -όπως τον προσκάλεσε ο κύριος Σβαμπ και η ομάδα του μέσω social media- έπαιξε κανονικά και θα μπορούσε να είχε φύγει και με το «διπλό». Όπως επίσης θα μπορούσε και να είχε χάσει. Η διαφορά είναι ότι στις φάσεις του ΠΑΟΚ «παίζει» και ο Πασχαλάκης, τι να κάνουμε; Ο «σούπερμαν» του Ολυμπιακού έκανε ένα από τα καλύτερα ματς της ζωής του και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παικτών του ΠΑΟΚ. 

Στην αντίπερα όχθη, εάν το «τούβλο» από το αριστερό του Χάμες στο 22ο λεπτό είχε μια απόκλιση ελάχιστων εκατοστών, ο Κοτάρσκι θα είχε μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα. Κάτι που επίσης θα είχε συμβεί πιθανότατα αν ο Γιώργος Μασούρας είχε κάνει κοντρόλ επαγγελματία ποδοσφαιριστή στη φάση που μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ ήταν τρεις παίκτες του Ολυμπιακού και ένας του αντιπάλου. Κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η συνέχεια μετά από όλα αυτά, όμως οι πιθανότητες για το «διπλό» που θα έβαζε για τα καλά τους «ερυθρόλευκους» στη μάχη του τίτλου, θα ήταν σίγουρα πιθανότητες. Με τα «αν» φυσικά δεν πήρε ποτέ κανείς τίποτα, οπότε 0-0 -δίκαιο συνολικά αποτέλεσμα βάσει και της συνολικής εικόνας του ματς- και η μάχη των δύο συνεχίζεται...

Μιλώντας για υποθέσεις και «αν», η μέρα προσφέρεται για περισσότερα. Για παράδειγμα, ένα «αν» που κυκλοφορεί εδώ και 15 χρόνια στον ποδοσφαιρικό κόσμο είναι τι θα είχε κάνει η ΠΑΕ ΑΕΚ αν οι ρόλοι στο «πρωτάθλημα του Βάλνερ» το 2008 ήταν αντίστροφοι και αυτή έπαιρνε πρωτάθλημα λόγω αντικανονικής  συμμετοχής αντιπάλου. Θα είχε κάνει ένσταση ή όχι; Ρητορικό το ερώτημα.

Δέκα ακριβώς χρόνια μετά, ω τι σύμπτωσις! Η ΑΕΚ που «δεν κάνει ενστάσεις» και «παίζει όλα τα ματς στο γήπεδο», παίρνει ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, το '18, φεύγοντας από το γήπεδο στο 90ο λεπτό  του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και παίρνει το «τρίποντο» τίτλου με χατ-τρικ του αθλητικού δικαστή (0-3 στα χαρτιά). Πέντε χρόνια μετά και ενόψει του φετινού πρώτου ημιτελικού Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, οι ίδιοι τύποι που τότε πανηγύριζαν, κάνουν αστειάκια 1ης δημοτικού για το αν οι «ερυθρόλευκοι» θα πάνε στο γήπεδο, για το αν θα μπουν, για το αν θα παίξουν. Πολλά «αν» ξανά.

Πάμε στον Ιούλιο του 2020. ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-0 για την 9η αγωνιστική των πλέι-οφ. Δώδεκα παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν αθεώρητες κάρτες υγείας και η ΑΕΚ έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση ώστε να πάρει τη νίκη «στα χαρτιά». Δεν το κάνει και με μια μακροσκελή ανακοίνωση αυτοδιαφημίζει την ηθική και τη διαφορετικότητά της.

Ακολουθούν τρεις χαρακτηριστικές προτάσεις από αυτή:

  • «Ποτέ καμία διαπραγμάτευση, κανένα βαθμολογικό ή οικονομικό όφελος, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν πρόκειται να μας εκτρέψει από το δρόμο τον οποίο ακολουθούμε απαρέγκλιτα επί σχεδόν έναν αιώνα».
  • «Η θέση της ομάδας μας ότι οι αγώνες κερδίζονται και χάνονται στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε διαπραγμάτευση».
  • «Ο συγκεκριμένος λόγος ένστασης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον αξιακό κώδικα της ΑΕΚ! Η ηθική της ομάδας μας είναι πάνω απ’ όλα και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά!»

Η Ένωση επικοινώνησε την συγκεκριμένη απόφασή της σαν την... υπέρτατη θυσία. Ότι θυσίασε δηλαδή ένα πραγματικό διακύβευμα προς χάριν της αδιασάλευτης ηθικής της συνείδησης. Η πραγματικότητα φυσικά -όπως σταθερά συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο από αρχαιοτάτων χρόνων- απέχει πάρα πολύ: Το πρωτάθλημα είναι χαμένο με διαφορά +20 βαθμών από τον Ολυμπιακό. Η 2η θέση που θα μπορούσε να πάρει εάν έπαιρνε το «τρίποντο» στα χαρτιά, τη στέλνει στον δύσκολο δρόμο των μη πρωταθλητών στο Champions League, με τρεις προκριματικούς γύρους και ως ανίσχυρη σε όλες τις κληρώσεις. Αντιθέτως, η 3η θέση της δίνει το καλό εισιτήριο του Europa League, ως ισχυρή σε δύο προκριματικούς γύρους. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή, η αυτογνωσία της ΑΕΚ είναι αυτή που παρεμβαίνει και οδηγεί τις πράξεις της, όχι η ηθική της. Πραγματικό διακύβευμα δεν υπάρχει στο ντέρμπι εκείνο, ειδικά για μια ομάδα που ξέρει ότι τρεις γύροι Champions -και μάλιστα ως ανίσχυρη- είναι μακριά από τα δόντια της. Αντιθέτως, ο ρεαλιστικός στόχος είναι και αυτός που κυνήγησε με το να μην κυνηγήσει το ματς στα χαρτιά. Και μάλιστα σε μια ιδανική συγκυρία για να προβάλει τη «διαφορετικότητά» της.

Φτάνοντας στο σήμερα, 5 Φλεβάρη του '23, η πραγματικότητα έρχεται ξανά να ρίξει μια ξεγυρισμένη σφαλιάρα στην ΑΕΚ και να της θυμίσει ότι όλα όσα έχει στο κεφάλι της για το πόσο... διαφορετικός σύλλογος είναι, εξακολουθούν να ζουν μονάχα εκεί: στο μυαλό της. 

Τα δοκάρια στο Περιστέρι δεν έχουν σωστές αποστάσεις και η ΑΕΚ κάνει ένσταση. Καθότι όταν υπάρχει έννομο συμφέρον και κυρίως πραγματικό διακύβευμα, καμία ανώνυμη εταιρεία δεν είναι... διαφορετική. 

«Καταθέσαμε ένσταση μέχρι την προβλεπόμενη ώρα έναρξης του αγώνα (σσ. στις 17:30), έγινε μέσω του αρχηγού μας, Σέρχιο Αραούχο. Σημειώσαμε πως ήταν αντικανονικές οι διαστάσεις και στις δύο εστίες από 4 μέχρι και 7 εκατοστά. Κατόπιν της ένστασης, οι διαιτητές μέτρησαν τα δοκάρια και διαπίστωσαν πως έστεκε το επιχείρημά μας. Δόθηκε το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο κανονισμός των 30 λεπτών, βγήκαν ξανά οι διαιτητές, μέτρησαν και έχουν διαπιστώσει και πάλι ότι υπάρχει αντικανονικότητα στις διαστάσεις και στις δύο εστίες», αναφέρεται στο ρεπορτάζ ως προς τις ξεκάθαρες προθέσεις της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ για το συγκεκριμένο ματς.

Ας μην παρεξηγηθούμε: Η ΑΕΚ καλώς προασπίζει ξανά τα συμφέροντά της και καλώς κυνηγάει να πάρει αυτό που δικαιούται. Όπως το 2008, έτσι και το 2018 έτσι και το 2020, έτσι και το 2023, υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανονισμοί. Το πότε κάποιος θα επιλέξει να προασπίσει το συμφέρον του διαπιστώνοντας κάποια παράβαση που του δίνει αυτό το δικαίωμα, έγκειται στο αν όντως υπάρχει κάποιο πραγματικό συμφέρον. Κάποιο διακύβευμα. Για τον Ολυμπιακό υπήρξε το 2008. Για την ΑΕΚ, υπήρξε το 2018, υπήρξε και το 2023. Δεν υπήρξε το 2020. 

Στην υπόθεση του δοκαριού στο Περιστέρι, η ΑΕΚ κάνει λόγο για απόκλιση 4 εκατοστών, ο Ατρόμητος για απόκλιση 1-2 εκατοστών πέρα από το επιτρεπτό όριο. Το νούμερο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η ηθική της ΑΕΚ μπορεί να μην «μπαίνει στη ζυγαριά», όμως σίγουρα μετριέται με μεζούρα. Και όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν, φτάνει περίπου από 2 έως 4 εκατοστά...

Η διαφορά λίγων εκατοστών σε ένα «διπλό» και μια... ηθική