MENU

Στα βουνά της Βιρτζίνια, μακριά από τα κοσμοπολίτικα φώτα και τους ρυθμούς της πόλης, το Oak Hill δουλεύει σιωπηλά και αφήνει τα αποτελέσματα να μιλούν για εκείνο με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο. Η 35η σε έκταση πολιτεία των ΗΠΑ, η Βιρτζίνια των 8.000.000 κατοίκων, βασίζει την οικονομία της και τη δύναμή της σε δύο άξονες: τα τσιπς υπολογιστών, που αποτελούν κύριο εξαγώγιμο προϊόν της και τη δύναμη των σχολείων και των πανεπιστημίων της. Ανάμεσα σε αυτά τα σχολεία βρίσκεται και το Oak Hill.

Το Oak Hill Academy είναι ένα ιδιωτικό High School που «δουλεύει» με τους μαθητές του τόσο σε επίπεδο γνώσεων, όσο και στον αθλητικό τομέα. Από το 1878 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, με γνώμονα την πειθαρχία και την προσήλωση «βγάζει» φοιτητές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο κολεγιακό επίπεδο. «Από το 1878 το Oak Hill Academy έχει μετατρέψει τις ζωές εκατοντάδων μαθητών, που δεν είχαν κίνητρο». Αυτή την πρόταση συναντάει κανείς κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση για το ιστορικό σχολείο. Έτσι είναι τα πράγματα...

Η δουλειά γίνεται σε ένα μέρος που απέχει από τους πολυσύχναστους δρόμους, τα καφέ και τα μπαρ. Σε μια τοποθεσία που κάνει όποιον πάει εκεί να συγκεντρωθεί και να αφοσιωθεί στον στόχο του. Δύσκολα συναντά κανείς ένα «γυμνάσιο - λύκειο» με τέτοιο όραμα και ανάλογους στόχους.

Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, το Oak Hill έχει δημιουργήσει τον δικό του «θρύλο». Καρμέλο Άντονι, Κέβιν Ντουράντ, Τζέρι Στακχάουζ, Ράζον Ρόντο, Τάι Λόσον, Μπράντον Τζένινγκς και πολλοί ακόμα έχουν βρεθεί από τα θρανία του στα παρκέ του ΝΒΑ. Οι ιστορίες αυτές εμπνέουν τα Top Prospects των ΗΠΑ να επιλέξουν το συγκεκριμένο σχολείο: τρανό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Χάρι Τζάιλς.

Πειθαρχία

Το Νο. 1 που ζητούν άπαντες από τους μαθητές τους στο Oak Hill είναι η πειθαρχία. Δεν πρόκειται για άλλο ένα σχολείο με... φάρσες, κοπάνες και «άραγμα». Σκληρή δουλειά, πολλές προπονήσεις (για όσους συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα) και απόλυτος επαγγελματισμός. Κι όλα αυτά, ενώ το... δυναμικό του απαρτίζεται από 15χρονους, 16χρονους, 17χρονους μαθητές. Ούτε καν φοιτητές, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες κολεγίων και αγωνίζονται στο NCAA.

«Στα αγροτικά βουνά της Βιρτζίνια, όπου ούτε το GPS δεν μπορεί να βρει σήμα, εξαιτίας των υψηλών λόφων που παρεμβαίνουν στο σήμα με τον δορυφόρο, και όπου σήμα στο κινητό πιάνει μόνο μία εταιρεία, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Αμερικανικού μπάσκετ προετοιμάζεται», ανέφερε στο intro του για το Oak Hill και τον Χάρι Τζάιλς το αμερικανικό περιοδικό «Slam».

Η τοποθεσία του σχολείου από μόνη της βοηθάει την πειθαρχία που ζητούν προπονητές και καθηγητές. Εφόσον δίπλα στη λέξη discipline (=πειθαρχία) τοποθετηθεί ένα «τικ», τότε όλοι περνούν στη δεύτερη φάση.

Πλάνο και εγκαταστάσεις

Το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας, οι πολλές προπονήσεις και οι εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ακόμα και ανδρικών ομάδων. Εκεί δεν... αστειεύονται! Προπόνηση- βάρη- μαθήματα- μεσημεριανό- προπόνηση- διάβασμα- ύπνος: κάπως έτσι είναι το πρόγραμμα των αθλητών που έχουν βλέψεις και παράλληλα παρακολουθούν τα μαθήματα του Oak Hill.

Φυσικά, τα παιχνίδια του πρωταθλήματος γίνονται πόλος έλξης για τους σκάουτερ των κορυφαίων κολεγίων της χώρας. Ένα μικρό παιδί προπονείται σαν επαγγελματίας και μέσω των σκάουτερ που δίνουν το «παρών» στα εβδομαδιαία του παιχνίδια, μπορεί και να ονειρεύεται τη ζωή που ενδέχεται να κάνει ως επαγγελματίας. Άλλωστε, τα παραδείγματα είναι πολλά...

Ο «Μέλο», ο «KD», ο Στακχάουζ

Η λίστα όσων έχουν περάσει από τα μαθητικά θρανία του Oak Hill και έχουν φτάσει στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ λέει πολλά.

Θέλετε να δούμε μερικά παραδείγματα πιο αναλυτικά;

Παίκτης - Χρονιά draft, θέση στο draft (ομάδα που τον διάλεξε)

Κέβιν Ντουράντ - Draft 2007, Pick: No. 2 (Σιάτλ Σουπερσόνικς)

Μάικλ Μπίσλεϊ - Draft 2008, Pick: No. 2 (Μαϊάμι Χιτ)

Τζέρι Στακχάουζ - Draft 1995, Pick: Νο. 3 (Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς)

Καρμέλο Άντονι - Draft 2003, Pick: Νο. 3 (Νιού Γιόρκ Νικς)

Μπεν ΜάκΛεμορ - Draft 2013, Pick: No. 7 (Σακραμέντο Κινγκς)

Μπράντον Τζένινγκς - Draft 2009, Pick. No. 10 (Μιλγουόκι Μπακς)

Τάι Λόσον - Draft 2009, Pick: No. 18 (Μινεσότα Τίμπεργουλβς)

Ράζον Ρόντο - Draft 2006, Pick: No. 21 (Φοίνιξ Σανς)

και πολλοί άλλοι...

Η λίστα μπορεί να γεμίσει ακόμα περισσότερο. Mάλιστα, μπορεί για πρώτη φορά να προστεθεί ένα όνομα στο Νο. 1. Αυτό του Χάρι Τζάιλς. «Θα επιλεγεί ή 1ος ή 2ος. Το λέω με σιγουριά αυτό, πρέπει να κρατήσετε το όνομά του!», δήλωσε για τον ίδιο στο SDNA ο κόουτς των ΗΠΑ U17, Ντον Σοουόλτερ.

X- Factor: Στιβ Σμιθ

O απόφοιτος του Asbury College, Στιβ Σμιθ, είναι ο Νο. 1 προπονητής του Oak Hill στο τμήμα του μπάσκετ και σιγά - σιγά θέλει να γίνει (αν δεν έχει γίνει ήδη) ο κορυφαίος τεχνικός σε αυτό το επίπεδο. Από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες που πρωταγωνίστησαν αργότερα στο ΝΒΑ (Άντονι, Ντουράντ, Μπίσλεϊ, Ρόντο, Λόσον κ.ά.) και ο Αμερικανός κόουτς φαίνεται πως έχει τη... μαγιά.

Ο Σμιθ παραμένει στο σχολείο της Βιρτζίνια και δεν το... κουνάει, παρά τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς από το NCAA. Έτσι, μπορεί να συνεργάζεται με παίκτες, αθλητές, διαφορετικούς χαρακτήρες, ταλέντα και αυριανούς αστέρες, όταν ακόμα όλοι οι παραπάνω βρίσκονται σε... δύσκολες και ευαίσθητες ηλικίες.

Άλλωστε, ο Σμιθ μέσα στο «θρυλικό» Oak Hill δημιουργεί πια τον δικό του... θρύλο.

Ο «θρύλος» του Oak Hill