MENU

Πριν κάποιες μέρες εκφράσαμε την άποψη πως σε κανένα τμήμα του Παναθηναϊκού, συμπεριφορές όπως αυτή του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν θα ήταν ανεκτές. Ο προπονητής του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, ήρθε να μας επιβεβαιώσει με απίστευτα άσχημο τρόπο. Χωρίς καν να μπούμε στη λογική επισήμανσης του αυτονόητου, δηλαδή της στοχοποίησης-εκ νέου-δημοσιογράφου. Θέλουμε να πιστεύουμε πως με αυτό θα ασχοληθούν οι αρχές. Κάτι τόσο προφανές, δε σηκώνει κουβέντα. 

Δεν ισχύει το ίδιο με το υπόλοιπο φεστιβάλ υποκρισίας. Ένα θέατρο του παραλόγου που παίχτηκε έχοντας καλά μοιρασμένους ρόλους, προκειμένου να μη «σβήσει» η όλη υπόθεση με μια απλή λέξη που όμως είναι τόσο δύσκολη όταν ο εγωισμός και η μανία του «έχω δίκιο σε όλα», δεν επιτρέπουν να βγει η συγκεκριμένη λέξη απ’ το στόμα. Μία «συγγνώμη» αρκούσε από τον προπονητή του ΟΣΦΠ. Συγγνώμη για τη συμπεριφορά που όλοι είδαν/άκουσαν. 

Ο Έλληνας κόουτς μόλις ρωτήθηκε απ’ τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ τη βραδιά του αγώνα για την ένταση, εκνευρίστηκε. Επειδή τότε δεν είχε «δουλέψει» τα λεγόμενά του. Δεν είχε στηθεί το… έργο, με τον ίδιο να παίρνει ρόλο Νίκου Ξανθόπουλου. Τρεις μέρες μετά, καμία ερώτηση-τοποθέτηση (που δεν αφορούσε το ματς «γιατί εγώ είμαι προπονητής και μιλάω για το μπάσκετ») δεν ενόχλησε και φάνηκε η ξεκάθαρη διάθεση για αναφορές… δουλεμένες στην προπόνηση. 

Προσοχή, δεν το κατηγορούμε αυτό. Δικαίωμα του ανθρώπου να πει αυτά που γουστάρει, όπως γουστάρει. Όχι όμως και δικαίωμά του να επιβάλλει μέσω φόβου την μη κριτική πάνω σε αυτά. Πάμε λοιπόν γιατί ναι μεν ξέρει να γράφει σωστά την Καλαμάτα και μπράβο του, αλλά στη λέξη «διαχείριση» δεν πετυχαίνει ούτε το δέλτα. 

Ένας άνθρωπος του αθλητισμού μας εξήγησε πως τον βρίζουν χυδαία, με κατάρες, από τις θέσεις δίπλα στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Εδώ τί να πεις; Είναι ο λόγος του απέναντι σε κανέναν αντίλογο. Όποιος θέλει τον πιστεύει, όποιος δε θέλει, όχι. Ούτε το ένα θα κάνουμε, ούτε το άλλο. Αν ισχύει όπως ακριβώς τα είπε, μαζί του χωρίς αστερίσκους, παρενθέσεις. 

Έρχεται όμως και το «αλλά». Ο κόουτς Μπαρτζώκαςπου εκτός όλων των άλλων είναι και οπαδός του Ολυμπιακού πέρα από προπονητής του, έχει τόση εμπειρία ετών στα γήπεδα, αντιλαμβάνεται μια τέτοια κατάσταση αποκλειστικά στο ΟΑΚΑ; Στο ΣΕΦ έχει παρατηρήσει κάτι; Έχει διαβάσει τίποτα πανό; Έχει δει πόσοι από τις ίδιες θέσεις-δίπλα στο παρκέ-σηκώνονται και με τα χέρια απλωμένα λένε διάφορα σε αντιπάλους; Ας φέρουμε παράδειγμα τον Καλάθη σε αγώνα με τη Φενέρ, για να μην πούμε τον Παναθηναϊκό. 

Λογικά εκεί δεν τον ενόχλησε ποτέ παρόμοια συμπεριφορά. Εκτός φυσικά αν εκεί είναι αφοσιωμένος στην τακτική και στις οδηγίες προς τους παίκτες του, οπότε «σβήνει» το υπόλοιπο γήπεδο. Δεν παίρνει χαμπάρι τί συμβαίνει. 

Κι εδώ στοχοποίηση έχουμε. Αυτών που κάθονται στις συγκεκριμένες θέσεις του ΟΑΚΑ. Θα μας πείτε «υπερασπίζεστε υβριστές». Πρώτα απ’ όλα δεν είναι απόδειξη τα λόγια κανενός, ειδικά όταν είναι σε αυτή τη διάθεση άμυνας μέσω επίθεσης, για να μην ζητήσει συγγνώμη για δική του συμπεριφορά. Γιατί δηλαδή να μην πιστέψουμε κάποιον άλλον απ’ τον Ολυμπιακό πάντα;

Τον Μιλουτίνοφ εννοούμε. Αυτούς που ο Μπαρτζώκαςχαρακτήρισε και στοχοποίησε, είναι εκείνοι τους οποίους ο παίκτης του στην ομάδα του Πειραιά χαρακτήρισε «σπουδαίους». Λόγω της συμπεριφοράς τους όταν τραυματίστηκε. Πάλι σε ντέρμπι και μάλιστα πολύ κρισιμότερο απ’ το τελευταίο των δύο ομάδων. 

Η πράξη και η απόδειξη, είναι αυτό που είδαμε όλοι μας. Αναφέρθηκε κιόλας ο κόουτς, λέγοντας πως «αντέδρασε». Στο video που όλοι είδαμε, ακούγεται ένας οπαδός να τον ειρωνεύεται δίνοντάς του συγχαρητήρια. Η «αντίδραση» ήταν να τον βρίσει ο Μπαρτζώκας κι εκείνος μετά να βρίσει απ’ την πλευρά του. Άρα «αντίδραση» ήταν του οπαδού. Του κόουτς ήταν «δράση». Διότι αν ο ίδιος κρατά την ψυχραιμία του στα τέρατα που ανέφερε πως ακούει, δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε πως τον έφτασε στο αμήν ένα ειρωνικό «συγχαρητήρια». 

Η υποκρισία έχει να κάνει με το γεγονός πως δόθηκε ένα πραγματικό σόου, απλά και μόνο για να πειστεί το κοινό πως δεν έχει κάνει ποτέ λάθος ο προπονητής του Ολυμπιακού. Μια απλή «συγγνώμη», θα έλυνε τα πάντα. Θα τελείωνε το θέμα. Αντίθετα, επιλέχτηκε μετά από σκέψη αυτή η… αντεπίθεση. Προκειμένου να «βαφτίσει» τον εαυτό του «θύμα». 

Η ουσία του πράγματος, είναι πως οι πάντες είδαν: 

1. Τον Μπαρτζώκα να βρίζει οπαδό που τον ειρωνεύτηκε κι αυτό για κάποιο λόγο έχει γίνει… ανάθεμα προς τη στάση όλων των οπαδών. Δικαιολογώντας ξαφνικά κάθε αντίδραση αθλητών/προπονητών/παραγόντων. Μόνο να προσέξουμε παιδιά, γιατί αν το «συγχαρητήρια» φέρνει τέτοια αντίδραση και τη δικαιολογούμε, σκεφτείτε τι θα δικαιολογηθεί σε κάτι πραγματικά σοβαρό. 

2. Είδαμε τον Μπαρτζώκα να λέει «αυτός» στο ερώτημα «ποιος;» από τον Παπαπέτρου. Ερώτημα που προφανώς δεν απευθύνθηκε σε εκείνον. 

3. Τον είδαμε να πηγαίνει απειλητικά προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού και άνθρωπο που επί δεκαετίες δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. 

Αυτά είδαμε. Αυτά έγιναν. Τα υπόλοιπα είναι κάτι που θυμήθηκε τρεις μέρες μετά ο προπονητής του Ολυμπιακού. Χρησιμοποιώντας τα ως άλλοθι συμπεριφορών που δεν αρμόζουν ούτε στα τοπικά. Γιατί από θύτης, έπρεπε να γίνει θύμα. Γιατί η συγγνώμη, είναι δύσκολη λέξη και χρειάζεται ψυχή. Κι όμως θα είχε τελειώσει κάθε ζήτημα. 

Αυτού του είδους την επικοινωνιακή υποκρισία, την έχουμε… φάει στη μάπα στο ποδόσφαιρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κουράζει την ψυχή και το μυαλό. Δυναμιτίζει χωρίς κανέναν μα κανέναν λόγο. Φτάνοντας στο σημείο να έχει γίνει η κριτική άγνωστη λέξη, επειδή οι πάντες σκέφτονται-με το δίκιο τους αν θέλετε τη γνώμη μας-πως αν αναφέρουν το αυτονόητο, θα βρουν απέναντι όλη αυτή την «ασπίδα» μίσους, που ενεργοποιείται με την εντολή «τολμούν και μιλούν για τον προπονητή μας». 

Θα ήταν καλύτερο λοιπόν, θα ήταν πιο ντόμπρο αν θέλετε, να έλεγε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας αφού τον ενοχλούν. Να μιλούσε για το ΟΑΚΑ, να μιλούσε για τους παράγοντες, να μιλούσε για τους δημοσιογράφους, για όλα. Όμως να ξεκινούσε κάπως αλλιώς. 

Ας άρχιζε με το γιατί αγκάλιασε οπαδό που φώναξε «γ@μω τον Σλούκα». Γιατί ενοχλήθηκε όταν διακόπηκε αγώνες για υβριστικά συνθήματα κατά του Σλούκα, με παράπονο επειδή όταν βρίζουν τον ίδιο δεν έχει διακοπεί ματς. Γιατί έχουν τέτοιες αντιδράσεις οπαδοί από τις θέσεις δίπλα στο παρκέ σε κάθε γήπεδο κι όχι στο ΟΑΚΑ. Γιατί πέρα απ’ τις κατάρες που δέχεται ο ίδιος, υπάρχει διαρκώς σύνθημα για να «ψοφήσει» ιδιοκτήτης άλλης ΚΑΕ. 

Αν άρχιζε κάπως έτσι, αν ζητούσε συγγνώμη για συμπεριφορά που είδαν όλοι και δεν ήταν απλά ρεπορτάζ, τότε ναι θα είχε κάποια αξία. Επειδή δε συνέβη όμως, είναι απλά της υποκρισίας το κάγκελο. Έχουμε χορτάσει στον ελληνικό αθλητισμό με όλα αυτά. Δε χρειάζονται κι άλλα. 

Ας ηρεμήσουν οι πάντες. Αυτό είναι το καλύτερο. Απλά κάποια πράγματα είναι τόσο προφανή, με τόσο κακές ερμηνείες, λες και βλέπεις οικογενειακές ιστορίες στην τηλεόραση και στην αρχή σου έχουν δείξει ποιος φταίει στην πραγματικότητα. Τόσο προβλέψιμα βαρετό. 

Υ.Γ. Λαμία-Παναθηναϊκός. «Αίμα κι άμμος» θα είναι το ματς, το ξέρουμε. Όπως ξέρουμε πως ό,τι κι αν κάνει η Λαμία, ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικήσει. Τέλος η κουβέντα.

Όταν ο θύτης γίνεται θύμα και η υποκρισία χτυπάει κόκκινο