Μια έρευνα για την απεξάρτηση πρώην τοξικομανών αθλητών είναι εκείνο που πέρα από το βραβεία ΠΣΑΣ, του έχει χαρίσει περηφάνια. Το πρόβλημα για τον Δημήτρη Δραγώνια είναι οι δικές του εξαρτήσεις! Το τ
σιγάρο, η κακή διατροφή και η δημοσιογραφία! Ένα επάγγελμα που θα ήθελε να ασκεί τη δεκαετία του ’70, ιδανικά δε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, ένα επάγγελμα που τον έχει ρίξει σε γκάφες, τον έχει απωθήσει τα τελευταία χρόνια και έχει φέρει απειλητικά σημειώματα στο αμάξι του, αλλά ένα επάγγελμα που επιμένει να λατρεύει. Αρκεί να μην του μιλάτε για τον Πέις Μάνιον και να μην του θυμίζετε τον Νίκο Γκάλη!
1. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας σου;
«Μια δημοσιογραφική έρευνα με θέμα «Αθλητισμός και ναρκωτικά». Είχα βρει και έπεισα να μιλήσουν επωνύμως πρώην πρωταθλητές που διέκοψαν τον αθλητισμό λόγω ναρκωτικών και ο αθλητισμός πάλι τους βοήθησε να απεξαρτηθούν. Είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα της Κυριακής» σε δυο συνέχειες και είχε βραβευτεί από τον ΠΣΑΤ το 2007 ως η καλύτερη δημοσιογραφική έρευνα της χρονιάς».
2. Ποια είναι η μεγαλύτερη γκάφα που έχεις κάνει;
«Σε μια τηλεοπτική μετάδοση αγώνα μπάσκετ το 1992 Ηρακλή – Καντού στο Ιβανώφειο για το Κόρατς από λάθος στις συνθέσεις που μας μοίρασε το γραφείο Τύπου είχε αντικατασταθεί το όνομα του Αμερικανού σκόρερ των Ιταλών Πέις Μάνιον από κάποιον … Ανιολίν. Και σε όλη τη μετάδοση βάφτισα τον Μάνιον … Ανιολίν. Μετά έψαχνα να βρω ποιος είναι αυτός ο Ανιολίν που είχε βάλει 30 πόντους στον Ηρακλή»!
3. Είσαι στη μακρά λίστα των δημοσιογράφων που έχουν δείρει ή απειλήσει ποτέ;
«Έχω απειληθεί κάποιες φορές. Ποτέ δεν φτάσαμε σε ακρότητες. Υπήρξαν προειδοποιητικά μηνύματα σε αυτοκίνητο κι ανώνυμες επιστολές στο σπίτι».
4. Για ποιο κείμενο έχεις μετανιώσει;
«Την εποχή που είχε ξεσπάσει το θέμα Οτσαλάν από μια λανθασμένη πληροφορία που μου είχε μεταφερθεί από διπλωματικούς κύκλους διοχετευόταν μια δήθεν δυσαρέσκεια της Τουρκίας η οποία υποτίθεται ότι απειλούσε με μποϊκοτάζ όλες τις διοργανώσεις που επρόκειτο να λάβουν χώρα στην Ελλάδα. Αρθρογράφησα τότε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» περνώντας γενεές δεκατέσσερις την τουρκική Ολυμπιακή Επιτροπή για ένα θέμα το οποίο δεν υπήρχε και παραλίγο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. Τελικώς, την επομένη κιόλας ζήτησα συγνώμη εγγράφως για την κακή πληροφόρηση».
5. Ποια είναι η δουλειά στην οποία θα ήθελες να επιστρέψεις ή να μην έχεις φύγει ποτέ;
«Από «Το Βήμα» και από την «Εξέδρα των Σπορ» (2008-2011)».
6. Σε ποια εποχή θα ήθελες να έχεις δουλέψει ή ποιο περιστατικό να έχεις καλύψει;
«Στη δεκαετία του ’70 τότε που το κείμενο είναι τριπλή αξία λόγω απουσίας της τηλεόρασης. Και θα ήθελα να καλύψω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972».
7. Έχεις αποκρύψει ποτέ είδηση και για ποιο λόγο; Θες να την αποκαλύψεις τώρα;
«Πολλές ειδήσεις έχω αποκρύψει και για αρκετές έχω μετανιώσει. Το καλοκαίρι του ’92 έφυγε ο Γκάλης από τον Άρη. Γνώριζα τις προθέσεις της τότε διοίκησης μια εβδομάδα πριν από το καθοριστικό ραντεβού Μητρούδη – Γκάλη ότι δηλαδή δεν υπήρχε διάθεση συμφωνίας. Το απέκρυψα γιατί ήλπιζα θα άλλαζε στάση έστω την τελευταία στιγμή. Ίσως αν έγραφα κάτι τότε στην εφημερίδα που εργαζόμουν «Σπορ του Βορρά» οι εξελίξεις να ήταν διαφορετικές γιατί θα υπήρχε αντίδραση από ένα μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων.
8. Τι είναι εκείνο που σε γεμίζει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;
«Παλαιότερα με μάγευε η σκέψη ότι σε ένα κείμενο μπορείς να εικονοποιείς μια ιστορία. Τώρα με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι όροι αντιστράφηκαν και η εικόνα έχει τον πρώτο λόγο ακόμη και στο ίντερνετ. Σήμερα η δημοσιογραφία με αδειάζει και με απωθεί. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι της γενιάς μου που δεν είναι ευεπίφοροι σε κακές επιρροές».
9. Ποιο κουσούρι ή ποια κακή συνήθεια σου έχει αφήσει η δημοσιογραφία;
«Το ότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις όπως οι «φυσιολογικοί» άνθρωποι την καθημερινότητά σου. Επίσης, αναγκάζομαι πολλές φορές να λέω τη μισή αλήθεια, κάτι που θεωρώ χειρότερο από το να λες ψέματα. Και φυσικά έμεινε κουσούρι η κακή διατροφή και το τσιγάρο λόγω στρες».
10. Ποια είναι για σένα τα συστατικά του δημοσιογραφικού DNA;
«Τα πέντε Α. Αλήθεια, Ανησυχία, Αναισθησία, Αντοχή, Αγωνία».